Glutenfritt, mörkt och mustigt matbröd

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Höstens mustigaste matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.

Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.

Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.

Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.

13. Frökex med kardemumma

Varm mocca-dryck LCHF och lite shopping

Fetkaffe med kakao och kardemumma

Råkall januari

Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.

Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.

Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.

Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.

Fredagsmarknaden i Alanya

Grönsaksmarknad

Jordgubbar på Fredagsmarknaden

Paprika och chili

Dra-maten

Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.

Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.

10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.

Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.

En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.

Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.

Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)

Varm choklad LCHF

Mocca-choklad 1 port

2 dl hett, starkt kaffe

2 msk osaltat smör

1-2 tsk kakao

½ krm kardemumma

Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.

Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.

Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.

Hasselnötter


Läsarnas julbord 2014

julgran_pynt_dobermann_jul
Kean framför årets julgran anno 2014.

Nu äntligen är det dags att presentera årets julbord här på kryddburken och det är ju ni läsare som står för alla läckerheter. :-P Jag hoppas kunna hålla denna tradition kvar år efter år precis som med sommartårtorna som ni är grymt duktiga på att leverera. Här har vi alltså recept i tre kategorier; Det kalla julbordet, det varma och förstås dessert och godisbordet. Min tanke är att vi år efter år bygger upp julbordet mer och mer och bara fyller på med recept så de som finns här nu finns även med nästa år.

Varje recept presenteras under respektive bild och även länk till kreatören om ni vill kika vidare på deras bloggar. Hoppas ni finner lite ny inspiration och några nya idéer inför julafton. GOD JUL till er alla och tusen tack till er som bidragit till denna nya tradition här på Kryddburken. ♥

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering
  • Löksill på tre sorters lök
  • Havtornssill
  • Rödkålssallad med svarta vinbär

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar
  • Kräftströmming
  • Små julköttbullar
  • Julfalafel

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar med saffran
  • Tomtepudding med hjortron
  • Knäck med chokladtäcke
  • Mintpuffar
  • Pepparkakstryffel
  • Wienernougat

Marianne_Norberg_julskinka
LÅNGKOKT JULSKINKA I UGN

Recept och bild; Marianne Norberg

Det här behöver du :
Benfri rimmad julskinka på 3-5 kg
Aluminiumfolie
Till gluten- och vetefri griljering :

1 ägg
3 msk senap
1 msk råsocker
1-2 msk pofiber (börja med 1 msk och ha i mer om konsistensen inte känns bra)

GÖR SÅHÄR : 
Värm ugnen till 85 grader. Ta ut julskinkan ur plasten men låt nätet sitta kvar. Spola av den i kallt vatten och linda sedan in den i aluminiumfolie. Lägg skinkan i en form med kanter, för det kommer att komma ut en hel del vätska. Stick in en stektermometer i skinkan (genom folien) så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan. Låt skinkan stå i 85 graders ugn tills innertemperaturen är 70 grader. Detta bör ta mellan 12 och 24 timmar. Våran stod i 24 timmar och då fegade jag ändå ur den sista timmen och höjde ugnen till 95 grader. När skinkan är klar, låt den stå och vila en stund så att den svalnar en aning. Höj under tiden ugnen till 200 grader. Häll bort vätskan, ta av aluminiumfolien, skär bort nätet och svålen. Lägg skinkan på plåt eller dylikt. Rör ihop ingredienserna till griljeringen och kleta på detta på skinkan. Kör i ugnen tills griljeringen fått färg, det tar ca 10-15 minuter.

jessica_fransson_löksill
LÖKSILL PÅ TRE SORTERS LÖK
Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

Det här behöver du : 
2 burkar inläggningssill (420 gram x 2)
2 dl ättikssprit 12%
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk kryddpeppar
10 cm purjolök
0,5 rödlök
0,5 gul lök
0,5 dl dill
2 lagerblad

GÖR SÅHÄR : 
Ättikslag: Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Låt kallna. Sköj sillen väl i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i bitar. Skiva purjolök, rödlök och gul lök. Varva sillbitarna i glasburkar med lök, kryddpeppar, dill och lagerblad. Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå och dra i kylen i minst ett dygn innan den äts.

Birgitta_Nilsson_Havtornssill
HAVTORNSSILL
Recept och bild; Birgitta Nilsson

6-8 bufféportioner
Det här behöver du : 
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär (som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
420 g inläggningssill

GÖR SÅHÄR : 
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten. Blanda i kryddor och lagerblad i lagen. Låt lagen svalna till kylskåpstemp. Skölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden. Skala citronen med en potatisskalare så endast det gula kommer med. Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock. Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
RÖDKÅLSSALLAD MED SVARTA VINBÄR

Recept och bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
5 dl strimlad rödkål
1-2 nävar russin
3 dl grovt rivna äpplen
1/2 pressad citron
2 msk outspädd svartvinbärsjuice
2 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda lagen och häll över kålen och russinen och blanda sedan i äpplena.

jessica_fransson_kåldolmar
KÅLDOLMAR 

Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 20 stycken
Det här behöver du : 
0,5 dl ris
1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1 gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk ljus sirap
2 dl vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Plocka försiktigt av 20 fina kålblad från kålhuvudet och koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka. Skölj av kålen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och finhacka löken, fräs den sedan glansig. Blanda färsen med ris, lök, ägg, salt och peppar till en smet. Lägg ca 1,5 msk färs i varje kålblad. Rulla ihop till ett paket. Lägg sedan dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller ugnsplåt. Ringla över sirapen och stek på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på vattnet efter ca halva ugnstiden.

DCIM101MEDIA
KRÄFTSTRÖMMING
Recept och bild; Kajomida

2 – 3 pers
Det här behöver du : 

450-500 g strömmingsfiléer
1 liten knippa dill, lite hackad
knappt en tub (Kalles) kaviar
salt & peppar
ketchup
ströbröd
2 dl grädde
smör

GÖR SÅHÄR : 
Bred ut strömmingen, salta och peppra lätt. Tryck ut (minst) 2-3 rader med kaviar på varje filé, (minst) 1-2 rader ketchup, toppa sen med (mycket) dill. „Minst“ och „mycket“ beror på storleken på filéerna och egen smak. Smörj en form och lägg strömmingen tätt. Blanda grädden med ½ dl ketchup (eller använd bara grädde, då kanske lite mer), strö på lite ströbröd och avsluta med tunna smörskivor (osthyvel!). Grädda vid 200 – 225° ca. 20-25 minuter, beroende på hur stora strömmingsfiléerna är, dvs. hur tjocka rullarna blir.

Birgitta_Nilsson_Julköttbullar
SMÅ JULKÖTTBULLAR

Recept och bild; Birgitta Nilsson

12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
2 små gula lökar
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
2 msk skånsk senap
4 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite matfett. Blanda ströbröd och matlagningsgrädde och låt svälla minst 10 minuter. Rör sedan ner ägg, lök, senap, salt och peppar. Lägg i köttfärsen och blanda samman så det precis blir väl blandat. Forma färsen till små jämna bullar. Stek bullarna hastigt runt om på hög värme så de får stekyta. Lägg dem sedan på en ugnsfast plåt och låt dem steka färdigt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Sara_julfalafel
JULFALAFEL

Recept och bild; Sara Blogg; Vardag.nu

4 port
Det här behöver du : 
2 burkar kokta kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
2 krm kryddnejlika
1 tsk salt
1 1/2 msk olivolja
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
Olja att fritera/steka i

GÖR SÅHÄR : 
Mixa avsköljda kikärter till en (halv)slät massa. Tillsätt kryddor, olja, ägg och blanda i potatismjöl tills du har en kladdig, grötlik massa (hellre något lös än för fast). Forma lagom stora bollar av smeten. Hetta upp rikligt med olja i en stek- eller traktörpanna. Lägg ner bollarna i pannan och fritera/stek tills de har en fin yta runtom.

jessica_fransson_sirapssnittar
SIRAPSSNITTAR MED SAFFRAN

Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 40 stycken
Det här behöver du :
100 gram smör
1 dl socker eller strösötning
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk saffran
1 krm salt
2 msk ljus sirap

GÖR SÅHÄR :
Blanda samman alla ingredienserna, gärna i en matberedare (så behöver man inte arbeta samman degen riktigt lika mycket för hand i nästa moment). Häll ut degen och knåda samman den till en deg. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en längd. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och platta till dem lätt med hjälp av en gaffel. Grädda på 175 grader i 10 minuter. Låt svalna något och skär sedan upp kakorna i snitt.

Birgitta_Nilsson_Tomtepudding
TOMTEPUDDING MED HJORTRON
Recept och bild; Birgitta Nilsson

6 portioner
Det här behöver du :
1 vaniljstång
Skalet av en halv apelsin
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl risgrynsgröt

Topping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g frysta hjortron (el lingon)

GÖR SÅHÄR :
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Skala med potatisskalare smala strimlor av det gula på apelsinskalet. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde med vaniljfrön, apelsinskal och socker. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft ur skalen. Lägg ner gelatinbladen och rör om tills de smält. Blanda med yoghurt och gröt. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar. Smält socker i en kastrull på medelhög värme under omrörning. Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och vispa snabbt ihop till en kolasås. Tillsätt hälften av hjortronen och låt smälta under omrörning på låg värme. Tillsätt resterande hjortron och ställ att svalna. Toppa puddingen med hjortron vid servering.

Josefine_K_knäck
KNÄCK MED CHOKLADTÄCKE 

Recept och bild Josefine Blogg; Jossans mat

Det här behöver du : 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
200 g choklad (jag valde vanlig mjölkchoklad)
Silverkulor att dekorera med

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop sirap, grädde och socker i en skål av glas eller porslin. Ställ in i micron i 7 – 8 min. Fyll knäckformar till hälften. Låt dem svalna. Smält chokladen över vattenbad och häll över knäcken. Dekorera med silverkulor.

Anne_Lee_Johansson_mintpuffar
MINTPUFFAR
Recept och bild Anne-Lee Johansson 
Det här behöver du : 
Puffat ris
1 påse dumlekolor
Riven kokos
100 gram Smaksatt choklad från odense (mint)
200 gram Marabou mjölkchoklad
200 gram Marabou mörk choklad
GÖR SÅ HÄR :
Smält chokladen över vattenbad. Finhacka dumlekolorna (kolorna behöver vara kalla, annars blir de omöjliga att dela) Blanda alla ingredienser i en bytta. Klicka ner i fina formar av valfri storlek. Förvara i frysen tills de ska avnjutas.
Pepparkakstryffel
MIN GODASTE PEPPARKAKSTRYFFEL

Recept och bild Angelica Selin Blogg; Fru Boholms hörna
20 st
Det här behöver du : 
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk choklad
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
Mald nejlika efter smak
Krossad pepparkaka att rulla i
GÖR SÅHÄR : 
Koka upp grädde och socker och lägg i smör och choklad som får smälta på låg värme. Rör ner kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna. När tryffeln har svalnat och stelnat, forma små runda bollar som sedan rullas i krossad pepparkaka. Förvara tryffeln i kylen. Ät och njut.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
WIENERNOUGAT
Recept från 56 kilo, bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
200 g 70% choklad
200 g mandelsmör
2 dl rostade mandelspån
liten klick honung

GÖR SÅHÄR : 
Rosta mandelspånen. Smält choklad och mandelsmör i kastrull på låg värme och rör ner mandelspånen. Häll upp i bakpappersklädd form och ställ kallt. Skär upp i rutor när det stelnat.

Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Glutenfritt vörtbröd

Julbrödet nr 1

Vörtbröd har alltid varit mitt favoritbröd till jul, det mustiga brödet innehåller julens alla härliga dofter och smaker.

Men sen jag förstod att jag inte tål gluten och uteslöt det ur min kost för 5 år sen har jag inte kunnat njuta av vare sig dopp i gryta eller skinkmacka med senap och rödbetssallad.

De vörtkryddor man köper färdigt på påse i mataffärerna innehåller både rågmjöl och gluten från malt.

Recepten innehåller ofta också porter eller julmust för att ge en mörk färg och mustig smak.

Nu till jul kom jag på hur jag kunde smaksätta brödet istället, för att det ska passa oss som äter en glutenfri LCHF- och Paleo-kost.

Jag använde mitt populära valnötsbröd som utgångsrecept, men det blev rätt mycket ändringar för att få till ett mörkt bröd med mycket smak.

Istället för den vanliga degvätskan med både gluten och sirap, så gjorde jag ett hopkok på osvavlade aprikoser, plommon och balsamvinäger.

Jag tycker det blev riktigt gott, hoppas du tycker detsamma. Här hittar du annars ett nötfritt vörtbröd hos fina matbloggen Matgiken.

Nu kokar rödbetorna på spisen till rödbetssallad och sen ska jag gå iväg till Pork & Deli och köpa lite skinka :)

Önskar dig en riktigt glad 4e Advent, hoppas det kommit lite snö som lyser upp vintermörkret.

min blogg på Kostrådgivarna hittar du idag en 3-rätters festmeny inför juldagarna och nyårsfirandet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Du kan också använda det till dopp i grytan på skinkspad från julskink-koket.

Med inlagd sill och ankägg från Fredagsmarknaden blev det en riktigt god lunch i solen på balkongen när brödet svalnat igår.

 Tomten lucka 22

Tomten och vörtbröd med sill

Tomten och jag är båda mycket förtjusta i gammaldags julmat. Hans semester är slut om tre dagar, så nu gäller det att ladda med näringsrik mat. Ingen pastaladdning här inte…


Hemlagade julklappstips och Tomten lucka 15
Tomten tycker om gammaldags rödbetor klicka på bilden så kommer du till receptet...

Tomten tycker om gammaldags rödbetor, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Njutbara julklappar

Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?

Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.

De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.

Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.

Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Torkad Timjan

Flingsalt

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Marinerade champinjoner

6 st kastanjechampinjoner

1 dl olivolja

2 tsk vit balsamvinäger

1 msk färsk dragon eller

1 tsk torkad

Salt och peppar

Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.

Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.

Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.

Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.

Pepparkakor med Roquefort-ost

Tunna frökex med pepparkakssmak

Färskost på fjällfil

Färskost på fjällfil

Tomatchutney med citron och chili

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

Marinerad fetaost

Marinerad fetaost

Kryddkakor

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Senapssill

Fromage på skogshallon

Blåbärsglögg

Ischoklad med kardemumma

Saffranskaka

Saffranskaka

Tryffel med passionsfrukt

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet. De bakar Spröda frökex efter mitt recept. Klicka på bilden så får du se var de säljs runt landet.

Hemlagat från mitt kök hittar du i mina kokböcker. Dem kan du köpa här på Bokus, klicka bara på bilden.

Mer hemlagat från mitt kök hittar du i de här 3 kokböckerna. Dem får du gärna köpa och ge bort i julklapp till släkt och vänner, då blir både de och jag lika glada :)

Lucka 15

Tomten och äggen

Tomten använder bara ägg från glada höns till sitt julbak. Han tycker det är viktigt att de får gå fritt ute i naturen och äta den mat som en höna är skapt för att äta…


Glögg med smak av granatäpple och citrus

Glögg med granatäpple

Syrlig glögg

Här vid Medelhavet finns de godaste solmogna frukter man kan tänka sig.

Kan även tänka mig att Lucia själv njöt av alla citrusfrukter och granatäpplen på sin tid i Italien.

Att värma dryck med kryddor är en tradition med gamla anor i Sverige, den kom från början just från Medelhavet och de gamla grekerna och romarna.

Granatäpple och blodgrape

Här en text om glöggens historia som jag lånat från Spritmuseum på Djurgården:

”Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden

Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland.

Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.

Hälsobringande dryck

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet.

Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.

Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.”

Glögg

Så passa på att njut av en riktigt hälsosam dryck nu i juletid.

Vill du ha tips på fler sorter, så hittar du här min blåbärsglögg och här en äppelglögg.

Jag inspirerades till det här receptet av Jill Wallentin Wollberg och hennes fina kokbok Jills mat.

Vill du ha något gott att tugga på till glöggen så hittar du här mina fröpepparkakor.

Jag önskar dig en glad, ljus och trevlig Lucia i denna den mörkaste av årstider.

Granatäppelglögg

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Glögg med fröpepparkakor

Solnedgång i Alanya

Lucka 14

Tomten är nere i hamnen och har tagit en titt på julgranen, den är rest inför julmarknaden i morgon...

Tomten har haft fullt upp, han har varit nere i hamnen och tagit en titt på julgranen som är rest inför julmarknaden i morgon…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…


Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…


Lumia Christmas Äppelglögg med clementin och julsmak

kryddburken_christmas_dish_600
Till jul behövs värmande, mustiga drycker. Här är en lite fräschare, syrlig variant med äpple och clementin som passar utmärkt som välkomstdrink eller till glöggkvällen. Den kan göras dagen innan den ska serveras och är dessutom alkoholfri och passar både stora som små. Den som vill spetsa med något starkare kan förstås göra det.

Vill man servera glöggen med annat är russin och nötter är det både festligt och fint med en skiva frukt i varje kopp. Använd små pepparkaksformar och stansa ut olika figurer så är det lätt att hålla reda på vems som är vems. ;-)
Bilden är tagen med Nokia Lumia 930.
Ta chansen och var med och tävla om en egen Lumia HÄR! 
Recept :
1 kg röda juläpplen
1 kg söta clemetiner
2 msk skivad färsk ingefära
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1 tsk kardemummakärnor
4 – 5 msk flytande honung
GÖR SÅHÄR :
Kör äpplen och skalade clementiner i en råsaftcentrifug. Sila juicen i en finmaskig sil. Koka upp i en kastrull och lägg ner resten av ingredienserna. Skumma av om det behövs. Stäng av värmen och låt stå och dra 1 dygn i kylskåp. Sila glöggen och förvara i kylskåp. Hållbar ca 1 vecka. När glöggen skall serveras, värm upp önskad mängd och smaka av med flytande honung.
Julmånaden inleds!

IMAG0859Nu är det 1 advent och den mysiga Julmånaden inleds härmed!
Nu tänds det ljus och dricks glögg och äts pepparkakor för det vilda i var mans hus.

Detta är fikans högtid också, för visst bjuder man hem många på just lite Julfika!
Det bakas på underbara kryddor som saffran, kanel, kardemumma osv osv.
Juldoften ligger tung i köket var och varannan dag ;)

Nu ska ni få alla mina goda Jul-recept, det finns nog inte något klassiskt jul recept som inte är omgjort till LCHF!
Så låt er väl smaka här kommer min radda av goda jul-recept som med garanti kommer att göras någon gång under denna Julmånad!

Vill börja med en länk till allt julgodis som brukar tillverkas i huset.
Där finner ni det mesta som syns på bilden till höger ;)

Annars lär man stöta på följande i huset under denna månad:

Risgrynsgröt (Keso)
Keso a la Malta ( den godaste av dem alla )
Laxcheesecake
GLÖGG
Pepparkakor – Krispiga
Lussekatter
Julbröd
Julskinkan alltid gjord på nitritfri krav skinka

Tar härmed ledigt från bloggen och passar på att:

ÖNSKA ALLA EN HÄRLIG ADVENTSTID, JUL & Nyårs helg!

 

Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…