Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Spiced Pear & Apple pie

CRUST

Double Crust Classic Crisco
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten

Förberedelser
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 225°c.
  • Kavla ut en degplatta för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten.
  • Fyllning
  • 9,5 dl skalade, tunt skivade päron
  • 5 dl skalade, tunt skivade äpplen
  • 1,8 dl socker

  • 2 msk mjöl

  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk salt

  • 1 msk citronjuice

  •   Mjölk

  •   Kanel och socker
    Gör så här:
    Kombinera, päron, äpplen, socker, mjöl, kanel, ingefära, salt och citronjuice i en stor skål.
     Fördela i pajskalet.
    Kavla ut den sista degen. Dekorera med helt lock (då måste man skära några skåror i degen) eller skär ut remsor och gör ett galler.
      Pensla med mjölk och strö kanel och socker på.
     Baka 30-40 minuter eller tills gyllenbrun.
     
    LCHF Musli med smak av vanilj & kanel!
    LCHF Musli med smak av vanilj & kanel!
    Källa: Evelinas Värld
    Portioner:

    Ingredienser:
    1 dl solrosfrön
    2 dl kokoschips
    1 dl pumpakärnor
    1 dl hasselnötter
    1 dl paranötter
    1 dl pecannötter
    1/2 dl kallpressad kokosolja
    1 msk kanel
    1 tsk äkta vaniljpulver.
    3 msk sukrinmelis
    1/2 dl vatten
    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Blanda ihop nötter med frön, kärnor och kokoschips. Tillsätt kanel, sukrinmelis och vaniljpulver.
    Värm kokosfettet i kastrull till flytande konsistens, sedan ner med vattnet.
    Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna och rör om. Bred ut blandningen på en bakplåt med bakplåtspapper
    och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om var 5:e minut.
    Låt muslin svalna ordentligt innan du häller upp den i burk!
    Lyxig burkmat och resplaner

    Grekisk favoritmat

    Den här veckan tillbringar jag tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i Skagen i Danmark.

    Där planerar vi nu för fullt inför höstens 2 reseveckor till Makrigialos på Kreta.

    Eftersom vi båda älskar att resa och varit på flera hälsoresor genom åren, så har vi nu bestämt oss för att arrangera just den typ av resa vi själva helst skulle vilja åka på.

    Gensvaret blev enormt när vi lanserade vår hemsida Harmoniresor i höstas.

    Så roligt att så många, precis som vi, gärna åker på en lugn njutresa utan alltför mycket av föreläsningar, träning och fullspäckat program.

    Den vecka vi planerat blev fullbokad direkt, så vi ökade på med en vecka till.

    Så nu håller vi på och finslipar detaljerna kring resan och smider även planer inför kommande resmål till nästa år.

    Är du intresserad att delta i någon av våra resor framöver, så följ oss gärna på Facebook så får du ta del av kommande information om dem.

    På fredag åker vi vidare till Sätila, där Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak arrangerar en kurshelg om Paleo.

    Therese föreläser och jag bjuder på mina frökex från Huså Bröd och benbuljong ur Wonderbag.

    Är du intresserad av att vi ska besöka din hemort med vår föreläsningsturné, så skriv gärna ett mail till info(@)klokarad.se

    Idag får du ett recept på en av mina favoriter från det grekiska köket, här gjord på burkmat som makrill eller sardiner.

    Saganaki på mitt sätt 1 port

    1 burk makrill, sardiner eller ½ varmrökt makrill

    50 g fetaost

    1 dl  aubergine i tärningar

    5 cocktailtomater

    2 msk olivolja

    1 schalottenlök

    1 vitlöksklyfta

    ½ paprika

    ½ tsk torkade örter t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

    Lite pressad citron

    Lite mald kanel

    Salt och peppar

    Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

    Värm upp oljan försiktigt och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt, peppar och lite kanel.

    Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter och rör ner tomater, örter och citronsaft.

    Använder du färska örter så ta 1 msk hackade och vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

    Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

    Lägg på fisken och osten, antingen hel eller i mindre bitar.

    Ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.

    För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

    Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º.

    Ta sen ut formen, lägg ner fisk eller skaldjur och täck med fetaost.

    Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.

    Gratängen blir också ett mycket gott tillbehör till grillat, om du hoppar över fisk eller skaldjur.

    Här nedan följer några bilder från Skagen, där vi haft ett mestadels mycket vackert men kallt vårväder.

    Therese fotograferar ökenbilder i Råbjerg Mile…

    Skagens Fiskrestaurang…


    En härlig lördag i Alanya

    Antioxidantshot…

    Lördagen i bilder

    Idag kom våren med besked här i Alanya, klarblå himmel och strålande sol som värmde riktigt skönt.

    Morgonen inleddes som vanligt med nötfrukost, som avslutades med en shot fylld med vitaminer och antioxidanter.

    Jag pressar citron och blandar med ingefära, gurkmeja, kanel och en skvätt olivolja.

    Mycket gott och välgörande för kropp och själ.

    Fylld med denna energi blev det sen flera långa promenader i stan med ett eftermiddagskaffestopp på Bergamot.

    Vi njöt av en brylepudding och cappuccino, lördagsgodis för vuxna.

    Caféet rostar sitt eget kaffe, så det är verkligen hög klass på stället.

    Dagens lammfärsbiffar till lunch kom inte med på bild, men här hittar du ett recept på det.

    Till middag ikväll blir nog bara en enkel kycklingsoppa på min nykokta buljong.

    Önskar mina läsare en trevlig lördagkväll 🙂

    För kaffeälskare…

    Krem Karamel på Bergamot…

    Ringblommor på balkongen…

    Hamnen i Alanya…


    3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo

    Vinterbild från Faxån

    God fortsättning

    Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.

    Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.

    Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.

    Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.

    De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.

    Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.

    Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.

    Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.

    Kokosgröt LCHF/Paleo

    Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

    1 dl grädde/kokosmjölk

    2 msk mandelsmör

    2 msk sesamfrön

    1 msk kokosnötsmjöl

    Lite havssalt

    ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

    Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

    Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

    Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

    Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

    Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

    Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

    Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

    En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.

    Frökex med äggröra

    Äggsmör 1 port

    1 mjukkokt ägg

    25 g mjukt smör

    2 msk hackad gräslök

    1-2 frökex

    Flingsalt

    Tomat, rädisa och citronmeliss

    Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

    Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

    Nötfrukost

    Nötfrukost 1 port

    10 g paranötter

    10 g sötmandel

    10 g hasselnötter

    10 g valnötter/pecannötter

    10 g cashewnötter

    ca 25 g smör

    Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

    Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.

    Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.

    Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.

    Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.

    Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.

    Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har😉

    Lavskrika / Perisoreus infaustus


    Lucka 24 – God Jul
    GOD JUL

    GOD JUL

    Julens godaste frukost 2 port

    4-5 ägg

    1 dl grädde/kokosgrädde

    25 g skållade mandlar

    1 juläpple

    50 g smör

    Salt

    Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.

    Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.

    Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

    Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

    Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.

    Smaka av om äggröran är lagom salt.

    Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost.

    God Jul önskar jag, Lennart och Tomten från ett lugnt och fridfullt Alanya.

    Äggröra med Äpple och Kanel


    Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

    Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

    Julbröd för flera

    Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

    För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

    I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

    Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

    Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

    Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

    På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

    Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

    Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

    För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

    Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

    Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

    Julbröd

    1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

    6 katrinplommon

    2 dl vatten

    1 välmogen avocado

    ½ dl tahini, sesampasta

    1 msk äppelcidervinäger

    Mjöl/fröblandning

    2 dl chiamjöl (Risenta)

    1 dl pofiber

    ½ dl sesamfrön

    ½ dl blå vallmofrön

    ½ dl pumpakärnor

    2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

    2 msk fiberhusk

    1 msk bikarbonat

    1-2 msk kanel

    1 msk kardemumma

    1 tsk malda nejlikor

    1 tsk mald ingefära

    ca 1 tsk salt

    Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

    Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

    Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

    Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

    Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

    Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

    Släta till ytan med slickepotten.

    Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

    Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

    Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

    Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

    Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

    Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


    Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

    Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

    Julbröd för flera

    Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

    För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

    I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

    Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

    Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

    Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

    På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

    Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

    Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

    För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

    Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

    Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

    Julbröd

    1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

    6 katrinplommon

    2 dl vatten

    1 välmogen avocado

    ½ dl tahini, sesampasta

    1 msk äppelcidervinäger

    Mjöl/fröblandning

    2 dl chiamjöl (Risenta)

    1 dl pofiber

    ½ dl sesamfrön

    ½ dl blå vallmofrön

    ½ dl pumpakärnor

    2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

    2 msk fiberhusk

    1 msk bikarbonat

    1-2 msk kanel

    1 msk kardemumma

    1 tsk malda nejlikor

    1 tsk mald ingefära

    ca 1 tsk salt

    Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

    Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

    Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

    Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

    Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

    Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

    Släta till ytan med slickepotten.

    Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

    Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

    Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

    Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

    Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

    Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


    Lucka 7 – Tomtens müsli
    Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt...

    Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt…

    Julmüsli

    Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt.

    Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan.

    Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter.

    Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten.

    Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt.

    Tomtens müsli 8-10 port

    100 g valnötter

    100 g pumpakärnor

    50 g smör/kokosolja

    2 msk sesamfrön

    1 msk svartkummin

    1 msk kanel

    ca ½- 1 krm himalayasalt

    ev lite sötning

    Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

    Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

    Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

    Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

    Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked indiansocker, honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

    Tomten i hamnen...

    Tomten i hamnen…