Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tips för hemmakocken

Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.

Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.

Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.

Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.

Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.

Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.

Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.

Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.

I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.

Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.

Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.

Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.

Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.

Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.

Broccolisoppa med skaldjur 4 port

600 g broccoli

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde

1 gul lök

1 dl riven Västerbottensost

200 g skalade räkor

100 g kräftstjärtar

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.

Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.

Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.

En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:

”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”

Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.

Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.

Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.

Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.

Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.

Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port

2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska

2 msk olivolja

Ca 1 tsk salt

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blomkålsris:

1 litet blomkålshuvud

1 liter kokande vatten

1 msk salt

2 msk smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

½ dl reducerad sky från kycklingen

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

½ pressad lime

Ev lite salt

Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.

Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.

Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.

Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.

För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.

Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.

Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.

Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.

Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.

Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.

Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.

Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.

Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.

Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.

Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.

Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.

Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.

Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.

Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.

Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.

Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.

Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.

De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.

Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj ca 6 port

2 kokosgrädde på tetra à 250 ml

2 blad gelatin

1 vaniljstång

Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.

Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.

Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.

Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.

Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.

Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.

Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.

I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.

Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.

Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.

Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund

Glutenfria morotsmuffins

Påskbakelse

Idag får du för ovanlighetens skull ett recept som inte är mitt, men så gott så jag vill dela med mig.

De här små fina muffinsarna blev jag bjuden på hemma hos min systersons familj på ett kalas häromåret.

Familjen är väldigt duktiga på både matlagning och bakning och hittar alltid på nåt extra gott som även jag kan äta, glutenfritt och med bara en liten mängd sött.

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Chokladkladdkaka, klicka på bilden så kommer du till receptet

På bilden ovan ser du en chokladkladdkaka de bjöd på vid ett annat kalas.

Fler glutenfria godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria muffins med morot

4 dl mandelmjöl

3 ägg

1,5 dl yoghurt 10-17%

50 g smält smör

2 tsk kanel

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk honung eller annan sötning

2 fint rivna morötter

Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.

Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.

Rör ihop lite neutral färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite honung eller annan valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.

Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.

Drottningtryfflar från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris

Bollar fyllda av energi

Moccatryfflar
Foto Veronica Kindblad

Kär boll har många namn

Du har säkert stött på energifyllda bollar med en mängd olika namn i lågkolhydratkretsar de senaste åren.

De kallas både ketobollar och fettbomber, namn som i mina öron inte låter så särskilt lockande.

Därför får du i dagens inlägg två av mina näringsrika godisrecept, jag kallar dem hellre energibollar eller tryfflar.

Först ut är en moccatryffel med bönor som jag skapade till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Boll nummer 2 är av ett syrligare slag, en citrontryffel med nötmjöl och tahini, sesampasta.

Ta en boll till fikat eller ta med några som ett energifyllt mellanmål till skogspromenaden, skidturen eller gymmet, så får du snabb återhämtning.

Häromdagen fick jag senaste numret av LCHF-magasinet, riktigt kul eftersom jag är med i det.

Lars-Erik Litsfeldt har skrivit ett personporträtt av mig och min hälsoresa, så glad att få vara med och inspirera andra  med min berättelse.

Här kan du prenumerera på årets 3 nummer inklusive det här senaste numret.

De blir de allra sista i tidningens 11-åriga historia, nu när redaktionen pensionerar sig och magasinet till sommaren.

Moccatryfflar med borlottibönor ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott och låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer, mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Du kan använda kidneybönor eller svarta bönor också, men borlottibönan är krämigare och mildare i smaken.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat recept på delikata bollar, hallontryfflar.

Smakrik gryta med fläskkarré

Snabblagad köttgryta

Jag gillar att långkoka grytor, men ibland är det väldigt bekvämt med en snabblagad gryta.

Då är en fet och fin fläskkarré bra att ta till, den behöver ingen lång koktid för att bli mör.

Här har jag gjort en allt-i-ett-gryta, där det gröna, sköna tillbehöret till köttet ingår i form av pumpa och lök.

Fläskgryta

Fläskgryta 2 port

 3-400 g fläskkarré

300 g pumpa eller aubergine

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.

Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

 

Chicken Korma – Indisk kycklinggryta på två sätt

Fredagskyckling

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, så idag får du två varianter på deras goda korma, här gjord på kyckling.

På bilderna ser du den i lite olika tappning, det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök.

Jag har haft med den i olika varianter i flera av mina kokböcker, i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en med lamm och kikärtor.

I min kommande kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv kommer du att hitta flera goda smårätter och smoothies kryddat med ingefära och gurkmeja.

Kryddor som är en riktig hälsoboost, så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Indisk kycklinggryta 4 port

600 g urbenat kycklinglår

2 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

1 blomkålshuvud

1 röd paprika

1 pressad lime

1 påse färsk bladspenat (ca 100 g)

1 dl mandelmjöl

½ dl riven ingefära

2 msk ekologisk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Strimla kycklingen, dela blomkålshuvudet i riktigt små buketter och skär paprikan i små strimlor.

Hetta upp kokosoljan och blanda ner kyckling och grönsaker.

Har du inte en stor gryta, så dela upp stekningen i omgångar och flytta sen över allt i en gryta.

Krydda med salt, chili, ingefära och gurkmeja, låt fräsa några minuter.

Rör om då och då så det inte blir bränt.

Häll på kokosgrädde, limesaft och mandelmjöl, blanda om väl.

Låt allt puttra på svag värme i 30-40 minuter, så grönsakerna blir mjuka och grytan riktigt krämig.

Rör ner spenaten de sista 5 minuterna av koktiden.

Klicka på bilden och läs mer om gurkmejamix hos Kall Naturkompani

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Grönsakssoppa med korv och pannkakstips

Soppdag

Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong.

Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna.

Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.m, ger inte bara en fantastisk smak till soppor, grytor och varma grönsaksröror.

Det ger också mängder av det så viktiga kollagenet, som vi behöver för att våra leder inte ska börja gnissla när vi kommer upp i åren.

Vi behöver det också för att vår hud ska hålla sig smidig och fräsch, det ger en ungdomlig hy på ett betydligt mer effektivt sätt än genom svindyra ansiktskrämer.

Kollagenet håller även ögon, hår, naglar, mage och tarm i bra skick, det smörjer vår kropp på många sätt inifrån.

Så har du inte börjat koka egen buljong än, så har du chansen nu, här hittar du mitt enklaste recept på kycklingbuljong.

Här hos Sanna Ehdin kan du läsa mer om de hälsofördelar benbuljong gett mig under de 4 år som jag så gott som dagligen använt den i min mat.

Grönsakssoppa med korv 2 port

150 g korv med hög kötthalt

2 dl haricot verts i bitar

1 dl strimlad purjolök

1 morot i små tärningar

50 g smör

4 dl kycklingbuljong

Salt och peppar

2 msk hackad persilja

Pepparrotscrème

1 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

Lite flingsalt

Skär korven i tunna skivor, jag hade renkorv, välj en med hög kötthalt och god smak.

Fräs morot, bönor och purjo i smöret ett par minuter utan att få färg, krydda med salt och peppar.

Tillsätt korvslantarna och låt dem fräsa med en liten stund.

Häll på buljongen, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Blanda under tiden den rivna pepparroten med crème fraiche, smaka av med lite smulat flingsalt.

Ös upp soppan i djup tallrik, strö över den hackade persiljan och lägg i en klick pepparrotscrème.

Vill du ha en pannkaka till dessert efter soppan så klicka på bilderna nedan.

Kanelpannkaka med rårörd havtornssylt

Glutenfri pannkaka på äggvitor

Stekpannebröd med halloumi och morot

Matig macka

Ibland vill jag ha en smörgås till kaffet eller som tillbehör till en soppa.

Då passar det här energirika och lättlagade ”brödet” riktigt bra, det ger både bra tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men till soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.