3 msk kakao
3 msk mjölk
Gårdagens kvällsmiddag fick bli något snabbt och enkelt. After att ha varit och storhandlat och fyllt på kyl och skafferi orkade jag bara inte ställa mig med några kastruller, dessutom hann klockan bli lite för mycket… Köpte med en grillad kyckling hem och gjorde en stor kycklingrulle med massa god sallad, tomat, lök och vitlöksdressing. Snabbt och gott. Jag använde lavash tunnbröd, tycker det är perfekt till just wraps då det är väldigt elastiskt och går inte sönder när man rullar, dessutom är dom lite större än vanligt polar tunnbröd tex.
Jag läser att många av er ratar just isbergssallad och föredrar hellre mache, färsk spenat o dyl. Det gör inte jag! Den enda goda grönsallad tycker jag faktiskt är just isberg, eller roman. Den får liksom inte vara len och tunn utan mer krisp och tuggmotstånd tack. Samma gäller endive, oj va goda dom är men inte alltid att dom finns i affären men igår hittade jag röd endive som jag strimlade och fyllde kycklingrullen med, och så isbergssallad också då förstås! Tur att smaken är som baken.
4 port
Det här behöver du :
2 st Lavash tunnbröd
1 grillad kyckling
några blad isbergssallad
4 blad röd endive
6 körsbärstomater
1 röd lök
1 knippe slätbladig persilja
Kall sås :
1½ dl turkisk yoghurt
Salt, peppar, pressad citron, vitlök
Smaka av…
GÖR SÅHÄR :
Lägg ut ett tunnbröd och fördela sallad, tomat och lök ovanpå. Fördela kycklingen över och persilja, sist av allt den kalla såsen. När du kommit såhär långt inser du att det inte alls går att rulla ihop den så du behöver ett till tunnbröd som du lägger under/omlott och sedan rullar ihop!
Lavash, sallad, tomat, rödlök.
Jag har alltså börjat med just detta.
PF är periodisk fasta och detta vet den som läst bloggen under längre tid att jag gjort tidigare, vid två tillfällen.
jag brukar då minska i vikt ca 4-5 kg, detta sker under ca 4 veckor sedan har det varit stopp. jag har som längst PF´at under två månader.
Mitt ätfönster är förlagt till mellan kl 12-18 dvs 6 timmar, det är alltså då jag äter, fastar gör jag mellan 18-12.00 dvs 18 timmar. Man brukar skriva detta 18/6.
Nu har jag PF´at i 2,5 veckor och lagt till raska morgonpromenader i skogen minst 5 dagar i veckan sedan 1,5 veckor tillbaka.
Detta innebär att jag promenerar raskt i 40 minuter runt kl 7-8 tiden på morgonen, äter inte “frukost” förrän kl 12.
Ska bli spännande att se om detta kan driva ner vikten mer än ca 4 kg.
Min plan är att köra detta fram till 24/5, för sedan åker vi till Kreta för att fira makens 50 års dag!
Jag kommer redovisa när det närmar sig hur detta gick. Det som hänt hittilldags är nästan 3 kg minus.
Jag hoppas detta med raska morgonprommisar är det som gör tricket. När jag gjorde det för ca 8 år sedan gick jag ner 17 kg på morgonprommisar och en halv GI diet på 4 månader.
Ni som följt mig vet ju att jag gärna går ner 10 kg minst till…
Problemet har varit att när jag slutar PF´a så smyger sig de några kilona på igen.
Likaså då jag sprang som en galning i somras och vintern blev stillasittande, så smög sig de stackars få kilon som jag gick ner tillbaka igen.
När jag sprang 50 min VARJE DAG i 2 mån så gick jag ner 2 kg på det… och klämde ett kilo till på att springa varannan dag i 5 månader…
Näe, det var inte värt den uppoffring det innebar att ränna så mkt och bara tappa högst 3 kg. Jooo jag vet att det blev en omfördelning och att muskler väger mer än fett
Så nu ska här testas denna metod, den funkade ju en annan gång, hoppas man bara inte är för “gammal” nu.
Det finns ju en enda sak jag inte provat och det är ju styrketräning… drar mig för det…
Dock läser vi nu både jag och maken boken Träna med LCHF av Jonas Bergqvist, vi får väl se om jag kan uppbåda denna lust till sådan träning, OM inte detta funkar som jag nu testar.
Så långt jag läst kan jag väl rekommendera boken för de som tränar och eller vill börja träna och äter LCHF!
Någon kanske undrar vad jag äter under mitt ätfönster?
Kl 12.00 blir det oftast 4-5 stekta ägg ( 5 om de är ynkliga) eller i form av omelett, gör jag omelett blir det också oftast lite purjo i. Stekt givetvis i smör ca 50 gram, allt ätes.
Kl 17.30 blir det middag och då kött, fisk eller fågel i ca 250-300 gram tillagat med rejält med smör och ibland med grädde/CF, alltid några grönsaker av något slag.
Ibland under ätfönstret blir det en liten näve nötter, ibland en kaka om det är helg.
Dricker endast vatten under fastan och kaffet dricks under ätfönstret.
Så ser det ut ungefär.
Wish me luck!
Njut av de lediga dagarna i Påsk, med en färg- och smakrik brunch.
Som omväxling till alla sillar som har en given plats bland Påskmaten, blev det istället makrill, kaviar och ägg på min sena frukost.
Jag kliver upp tidigt och börjar dagen med en kopp kaffe, Ekologiska Hazienda från Zoega för tillfället.
Till den blir det ofta lite sidfläsk och ost eller något av mina små, hembakade LCHF-bröd.
Det dröjer fram till lunchtid innan jag blir hungrig igen, då smakar det gott med en rejäl brunch med lite kolhydrater.
Har sett att det börjat dyka upp Lowcarbbröd i många vanliga butiker nu, men jag föredrar de jag bakar själv.
Dem vet jag precis vad jag har i, en del köpebröd kan innehålla gluten, fast det heter att de ska vara LCHF-anpassade.
2 burkar Mästarmakrill från Abba à 110 gr
4 skivor Ost, Storsjö Grön
4 Ekologiska Ägg
Ekologisk Paprika
Ekologisk Mandel
Ekologisk Kaviar
Romansallad
Avocadoolja
Koka två ägg per person. Jag lägger ner dem i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig.
Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.
Mandlar är gott att knapra på till salladen, en näve på varje tallrik.
Dela makrillen direkt i burken och lägg upp på tallrikarna. Ägg i kopp bredvid.
En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.
Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilderna.
En liten dessert blev det också, dagen till ära. Smetana med Rårörda Lingon och Kanel, serverat i en liten äggkopp.
Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.
En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.
Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med, så då har jag lagt till en likvärdig.
Siffrorna från Livsmedelsverkets dataas har jag kopierat från Minmat.net.
Som synes så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.
Det är så mycket nyttiga ämnen vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter, så var inte så rädd för alla kolhydrater.
.:Dagens Mat:. | |||||
Energi kcal: | 889,45 | Energi kJ: | 3718,45 | ||
Proteiner: | 44,82 | Fiber: | 2,51 | ||
Kolhydrater: | 6,20 | Vatten: | 240,23 | ||
Alkohol: | 0,00 | ||||
Fetter: | |||||
Fett: | 76,53 | Kolesterol: | 683,65 | ||
E-mättade: | 32,47 | Mättade: | 26,57 | ||
F-mättade: | 10,44 | ||||
Vitaminer: | |||||
A: | 545,80 | B1: | 0,32 | ||
B2: | 1,03 | B3: | 8,15 | ||
B6: | 0,55 | B9: | 105,40 | ||
B12: | 8,94 | C: | 31,75 | ||
D: | 4,77 | E: | 9,69 | ||
Mineraler: | |||||
Fosfor: | 770,60 | Järn: | 5,17 | ||
Kalcium: | 342,10 | Kalium: | 779,90 | ||
Magnesium: | 115,10 | Natrium: | 642,65 | ||
Selen: | 76,45 | Zink: | 4,00 | ||
110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås |
5 ägg
150 gram smält osaltat smör
2 dl grädde eller CF
5 rutor 90% mörk choklad Lindt
1 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
Glasyren:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
100-150 gram cream cheese
2 tsk kakao
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
dek: kakonibs eller riven choklad
Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt bortemot 5 minuter. Smält smöret emd chokladen och ta sedan i grädden. Häll chokladblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna väl och blanda sedan ner dem i smeten, se till att den är väl blandad.
Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en springform ca 21 cm, smöra kanten och pofibra. Häll smeten i formen och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min. Ta ut och låt svalna.
Blanda alla ingredienser väl till glasyren.
Bred glasyren över kakan och strö över lite kakonibs eller riven choklad.
Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.
Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.
Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.
Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.
En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.
Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.
Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.
Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.
Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.
Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.
Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.
Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.
Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.
Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.
Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.
Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.
2 Ekologiska Äggvitor
100 gr Feta
1½ dl Sesamfrön
½ dl Psylliumfrön
1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak
ev 2 tsk Timjan
Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.
Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.
Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.
Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.
Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.
Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.
Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.
En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.
Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.
Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.
Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.
Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.
Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.
Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.
Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.
Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.
Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.
Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.
Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.
2 Ekologiska Äggvitor
100 gr Feta
1½ dl Sesamfrön
½ dl Psylliumfrön
1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak
ev 2 tsk Timjan
Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.
Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.
Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.
En snabb lagad och god lunch!
LCHF köttbullar i wook med tzatzik
Portioner: 4 st
Tid: 20 minuter
Ingredienser
Hemmagjorda köttbullar :
500g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 finriven gullök
krydda efter smak med:
salt, peppar
Hackad färsk basilika
timjan
Sweet chili krydda
Röd curry
1/5 hackad färsk röd chili
BBQ krydda
oregano
riven parmesan
Till Wooken
1 paket hackad bacon
1/2 skivad squars
1 burk hela champinjoner ( Färska går oxå bra )
1 gullök
1 pressad vitlök
Svartpeppar
Tzatsiki:
Turkisk eller grekisk yoghurt
Riven gurka
Pressad vitlök
Salt och svartpeppar
Så här gör man:
Blanda alla ingredienser till köttbullesmeten och rulla dom till lagom storlek, stek dom så dom får en fin yta, behöver inte bli klara ordentligt.
Ta sedan upp dom ut stekpannan och lägg dom på en tallrik, använd samma panna och stek först baconen och ha sedan i resten av wooken, när det fräst en stund lägger du i köttbullarna igen så allt får ta smak! Själv tycker jag att det ska va lite tuggmotstånd på grönsakerna men det är självklart helt efter smak
Tips: Stek i riktigt smör eller så använder ni solrosolja vilket är kolhydratfritt! Samt att när ni rivit gurkan och lagt det i ett durkslag eller kaffefilter så strö lite salt på, det drar ur vätskan från gurkan innan ni blandar ner det i yoghurten
Hoppas det smakar lika bra för er som det gjorde på min lunch!
Gomorron!! Det är fredag, å det bubblar så härligt i hela kroppen, vet inte varför men det är väl helgen som stundar och att ha familjen ledig och hemma som bara känns så bra. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det jag ser fram emot allra mest just nu är kvällen ute på gården med Nicke och Joline och bara mysa framför elden… Jag förberedde en liten överraskning igår som jag har gömt till stunden i TV-soffan ikväll också… Ska visa lite senare.
Vill ni ha ett himla gott smörgåstips så ska ni ta favoritbrödet i två delar, gärna en grov fralla eller baguette. Bred på philadelphiaost, isbergssallad, prästost, skinka eller rökt korv, tomatskivor, salt och philadelphiaost på översta brödet. Packa in i lite smörpapper och kör i micron 10 sekunder! Osten ska inte smälta, det ska bara bli så där ljummet gott och med en kopp kaffe till så känns det alldeles nybakat och passar extra bra just en fredagsmorgon. Prova!