Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Rea på mängder av LCHF-böcker på Adlibris

LCHF för seniorer

Bokrea på hösten

Tittar in och länkar till Adlibris som har superpriser på många LCHF och Paleo-böcker nu och fram till och med 18 oktober.

Mina 3 kokböcker, LCHF för seniorer, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo säljs nu för otroliga 49 kr. Fraktfritt om man beställer för mer än 99 kr, annars 10 kronor.

Blev tipsad om det här i morse av en Facebookvän, så jag har lagt till den här länken på de ställen där jag tidigare pushade för mitt förlags kampanj, där kostar Långkok 119 kr fram till den 5 oktober.

Här några av de andra böckerna jag rekommenderar, har ett helt LCHF-bibliotek sen tidigare, men kommer att köpa fler nu till det här otroligt låga priset.

Paprikachutney

Bild ur Grillmat LCHF

Doktor Dahlqvists och Airams kokbok till vardags och fest 49 kr

Bakglädje och LCHF – njutning utan socker och mjöl av Annika Rogneby 49 kr

Ät fet mat – bli frisk och smal – Kokboken av Lars-Erik Litsfeldt 49 kr

LCHF – vardagskokbok av Per och Katarina Wikholm 49 kr

Frisk med LCHF – i goda vänners lag av Dr Sofie Hexeberg och Hanne Riise 49 kr

Varför blir vi feta – och vad ska vi göra åt det av Gary Taubes 49 kr

Paleo – maten och motionen din kropp är byggd för av Erik Wallsten och Thomas Wahlström 149 kr

Många fler intressanta böcker om mat, träning, yoga och annat som får oss att må bra finns med bland de 80 titlarna, de ovan var bara mitt personliga val.

Ladda upp för en härlig läshöst i soffan, det ger oftast betydligt mer än att titta på TV.

Tills du fått hem dina böcker så rekommenderar jag ett besök hos Lindha Wikström på halvalindha.se. Hon har lyckats med en helt fantastisk vikt- och hälsoresa och gått ner från 140 till 70 kg de senaste åren.

Vi bor i närheten av varann, så om efter min Norgeresa nästa helg har vi bestämt att träffas över en kopp kaffe.

Återkommer efter det med ett eget inlägg om Lindha. Vi kommer säkert att få se henne i fler sammanhang framöver. Här en artikel om henne från gårdagens ÖstersundsPosten.

 

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund


Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen


Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

Snickerbollar
Snickerbollar
Källa: Micaela Erlandsson
Portioner: 20

Ingredienser:
200 g Smör
200 g Jordnötssmör
200 g Kokosflingor
4 msk Cancao Canderel eller 4 msk Kakao
+ sötning efter behov
4 msk Kallt Kaffe

En liten påse salta jordnötter

Gör så här:
Låt smöret stå framme en stund så det blir rumstempererat.
tillsätt alla andra ingredienser och blanda väl.
Smaka smeten så du ser om det behövs extra sötning.

Hacka jordnötterna i magic bullit, eller matberedare.
Känn hur lös smeten är. Är den väldigt kladdig, låt den stå en stund i kylen innan du rullar bollar av smeten, försiktigt mellan handflatorna och rullar dem ide hackade jordnötterna.
Ställ in dem i kylen en stund så de får hårdna till, om du kan låta bli att äta direkt :-)
Hur många du får ut beror ju på hur stora du gör dem.
Så här är sammansättningen

Fett 86 %
Kolhydrat 5 %
Protein 9 %
Till Läcköslott på picknick!

10367591_10152403730197383_9010797023568352889_nI morgon tar vi med mamma och pappa till Läcköslott på lite picknick!

Jag har idag bakat pirogerna ur boken Baka matbröd med LCHF  och valt den alltid lika goda fyllningen av kallrökt lax, kokt ägg, ost, dill och gräslök! Det blir första gången som mina föräldrar kommer smaka dessa små godingar! Spännande!

Till kaffet har det bakats en Toscakaka, min mors favoritkaka, dock är denna givetvis á la LCHF också denna blir första gången de bjuds på. Toscakakan finns ju i den nya boken
Kakor och desserter med LCHF, så de har inte hunnit med att provsmaka just den.

10329311_10152404236162383_274753932137440971_nBlir särdeles spännande att få mammas omdöme om den. dock har andra ex svärmor bedömt den som som ”väldigt nära äkta”! Inte så dåligt betyg ändå med tanke på att tosca-smet inte är det enklaste att tillverka utan socker…

Får återkomma med omdömen framöver.

Önskar alla en trevlig helg och njut solen och de alldeles gratis och fria D vitaminerna som flödar nu!

 

 

Ledig dag i dag!

DSC_0529Idag kommer dotter och (mina) katter på besök.

Det står en oxstek och puttrar i en gryta, kommer serveras med en god reducerad sås till den och kokta herrgårdsgrönsaker och till det pressgurka och den ligger just nu i press

 

Till kaffet fick det bli mazarinerna  och de är nyssens framtagna ur ugnen!

Fattas nu att de ska svalna å få lite puder av bakery+ sötning över sig.

 

Mellan middag och kaffet så ska här förtidsröstas!

Som jag tidigare berättat så har jag valt att låta – Nej till GMO! styra vart jag lägger min röst, tänkt lite så här:
Har man tänkt till om GMO så är man nog konsekvent för renare miljö dvs bort med många kemikalier, ekologiskt odlat, närproducerat och tom djurvänligt och sist men inte minst människo-vänligt!

Jag orkar och kan inte sätta mig in alla tusentals frågor och jag valde att gräva ner mig lite i GMO i förhoppningen om att mycket av det jag finner viktigt ang maten/näring och dess tillverkning också rimmar med hur jag ser på världen. Mailat valbara personer och fått svar och i vissa fall inte ett pip…

Så försjutton gå och rösta och gör vad du kan!

 

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥