LCHF-Expressen ute nu!

12108027_10153698423277383_2565984900912403827_nI november-numret så är jag med med 6 nya bakrecept.
Min favorit här är Fudgetårtan! Våga prova den den är underbar, love it!

På omslaget är det Saffransmuffins med mandelmasse kula! De är jättegoa också.
Den mjuka pepparkakan med lingon är nog en av de goaste mjuka pepparkakorna jag gjort.
Finns också ett julbröd och en liten gotta och sist men inte minst en småkaka.

Hoppas något av alla recepten faller  er i smaken, vore kul å få veta isåfall. 😀

 

 

 

Julbak-special i LCHF Expressen i november!

11902448_10153485894272383_6869540188797149409_nHimla kul att få lov att bli engagerad i en julbak-special för Expressens LCHF tidning.

Detta nummer utkommer i slutet november. Det blir 6 recept igen, blandat med sötebröd, julbröd och julgotta.

Så nu blir det baka igen och fotografera med Martin!

Återkommer snart med ett recept till från juni numret. :)

 

Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Glutenfritt vörtbröd

Julbrödet nr 1

Vörtbröd har alltid varit mitt favoritbröd till jul, det mustiga brödet innehåller julens alla härliga dofter och smaker.

Men sen jag förstod att jag inte tål gluten och uteslöt det ur min kost för 5 år sen har jag inte kunnat njuta av vare sig dopp i gryta eller skinkmacka med senap och rödbetssallad.

De vörtkryddor man köper färdigt på påse i mataffärerna innehåller både rågmjöl och gluten från malt.

Recepten innehåller ofta också porter eller julmust för att ge en mörk färg och mustig smak.

Nu till jul kom jag på hur jag kunde smaksätta brödet istället, för att det ska passa oss som äter en glutenfri LCHF- och Paleo-kost.

Jag använde mitt populära valnötsbröd som utgångsrecept, men det blev rätt mycket ändringar för att få till ett mörkt bröd med mycket smak.

Istället för den vanliga degvätskan med både gluten och sirap, så gjorde jag ett hopkok på osvavlade aprikoser, plommon och balsamvinäger.

Jag tycker det blev riktigt gott, hoppas du tycker detsamma. Här hittar du annars ett nötfritt vörtbröd hos fina matbloggen Matgiken.

Nu kokar rödbetorna på spisen till rödbetssallad och sen ska jag gå iväg till Pork & Deli och köpa lite skinka :)

Önskar dig en riktigt glad 4e Advent, hoppas det kommit lite snö som lyser upp vintermörkret.

min blogg på Kostrådgivarna hittar du idag en 3-rätters festmeny inför juldagarna och nyårsfirandet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Du kan också använda det till dopp i grytan på skinkspad från julskink-koket.

Med inlagd sill och ankägg från Fredagsmarknaden blev det en riktigt god lunch i solen på balkongen när brödet svalnat igår.

 Tomten lucka 22

Tomten och vörtbröd med sill

Tomten och jag är båda mycket förtjusta i gammaldags julmat. Hans semester är slut om tre dagar, så nu gäller det att ladda med näringsrik mat. Ingen pastaladdning här inte…


Julmånaden inleds!

IMAG0859Nu är det 1 advent och den mysiga Julmånaden inleds härmed!
Nu tänds det ljus och dricks glögg och äts pepparkakor för det vilda i var mans hus.

Detta är fikans högtid också, för visst bjuder man hem många på just lite Julfika!
Det bakas på underbara kryddor som saffran, kanel, kardemumma osv osv.
Juldoften ligger tung i köket var och varannan dag ;)

Nu ska ni få alla mina goda Jul-recept, det finns nog inte något klassiskt jul recept som inte är omgjort till LCHF!
Så låt er väl smaka här kommer min radda av goda jul-recept som med garanti kommer att göras någon gång under denna Julmånad!

Vill börja med en länk till allt julgodis som brukar tillverkas i huset.
Där finner ni det mesta som syns på bilden till höger ;)

Annars lär man stöta på följande i huset under denna månad:

Risgrynsgröt (Keso)
Keso a la Malta ( den godaste av dem alla )
Laxcheesecake
GLÖGG
Pepparkakor – Krispiga
Lussekatter
Julbröd
Julskinkan alltid gjord på nitritfri krav skinka

Tar härmed ledigt från bloggen och passar på att:

ÖNSKA ALLA EN HÄRLIG ADVENTSTID, JUL & Nyårs helg!

 

Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Brödkaka – Julbrödkaka – scones

Brödkaka8 bitar – 1 brödkaka

4 ägg
1dl grädde eller creme fraiche
50 gram smält smör
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
ett par nypor salt

Smaksättning 1:
1 tsk brödkryddor
Smaksättning 2:
2 tsk mortlade kumminfrön och frön att strö över
Smaksättning 3 för julbröd:
1/2 tsk av varje malen – kanel, kryddnejlika och ingefära

ev lite fibrexflingor att strö ovanpå

Gör så här:Brödkaka i bitar
Vispa äggen fluffigt i några minuter. Tillsätt den valda smaksättningen/ kryddorna, det smälta smöret och grädden, blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det väl. Ta upp degen och forma den till en stor bulle på en bakplåtspapperklädd plåt.
Lägg ev ett bakplåtspapper över och kavla försiktigt ut till 15-20 cm i diameter stor kaka. Stryk den med lite vatten och forma samtidigt till kanterna, tryck med vass kniv ett (bryt)kors och strö ev fibrex över, eller om du valt kumminfrön.
Grädda i 175 grader i ca 20 min. Svalna på galler under bakduk.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Är jag med i GT idag?

Intervjuades av Gunnar på GT ang LCHF-bakning. GT ska ha en liten lchf-bakspecial och ville gärna få lite julrecept. Givetvis bidrog jag med lite recept  till tidningen. Nu återstår bara att se om det är med i dagens tidningen eller om den dyker upp de närmaste dagarna.

Om någon ser något berätta gärna för mig!

Bloggar etiketter: , ,