Vinn en årsförbrukning SMÖR

arla_svenskt_smör
Hur är det med mina semesterfirare därute? Sugna på en tävling till kanske? :-P

Vad sägs om en årsförbrukning svensk SMÖR till ett värde av 300kr?
Allt du behöver gör är att berätta för mig vad som är skillnaden på smör och margarin!?

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Jag vill ha ditt svar här i kommentarsfältet senast torsdag 31 juli. 
Din kommentar kommer att synas efter att den godkänts.
Vinnaren får välja hälften svenskt smör havssalt och hälften vanligt smör om de vill.

Lycka till! 

 

Tävling i samarbete med Arla svenskt smör

Rulltårts-tårta och Max som har fyllt år

rulltårtstårta_tårta_rulltårta
Den 14:e juli på självaste prinsessans födelsedag fyller även lillprinsen Max år! Hela 14år! HURRA HURRA!! :-P Vi uppvaktade honom med en lite snurrig tårta, en rulltårts-tårta med hallonsylt, grädde, strössel och jordgubbar och inte minst ett litet fyrverkeri i mitten!

Max älskar födelsedagar och all förväntan, hemlisar och presenter, vem gör inte det? ;-)

Tårtan i sig är väldigt enkel att göra. En helt vanlig sockerkaksbotten som man brer sylt över. Skär i fyra ”remsor” och rullar ihop remsa efter remsa. Det här receptet har jag använt :

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt. Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och ”lappa” efter med resterande tre. Dekorera med grädde och jordgubbar.

max_öjkroken
Lycklig, liten kille!

max_nilsson
Måste spana in som finns i paketet noga, noga!

gräddtårta_jordgubbar_födelsedag

Tävling – Vinn 4 paket Maldon smaksatta flingsalt

maldon_flingsalt
Ett litet livstecken från mig får inledas med en tävling, det kan passa bra tycker jag! Håller så sakta på att ta mig tillbaka till verkligheten, till köket och kastrullerna efter en fruktansvärd magåkomma med illamående och kräkningar i tre dar, men nu börjar jag se lite ljus i tunneln och får i mig lite mer än bara vatten utan att det kommer upp. Salta pinnar är bra att knapra på om man är magsjuk för saltet är ju ganska viktigt för kroppens balans när man förlorar mycket vätska.

Och apropå SALT! :-P Nu är det tävlingsdax! 

3 stycken vinner varsitt paket med dessa fyra smaksatta flingsalt från Maldon. Ni kommer säkert ha stor glädje av det till grillning, marinader, sallader och rubs kan jag tänka mig. Min fråga dock är;

Med vad skulle DU smaksätta ditt eget flingsalt?
Lämna ditt svar här i kommentarsfältet senast söndag 20 juli. Vinnarna presenteras därefter här på kryddburken.

Lycka till! ♥

Fritera nyttigare pommes med 1 msk olja i Actifry

pommes_fritös_actifry_recept
För en tid sen fick jag hem en Actifry att prova. En smidig köksmaskin med många funktioner. Mest känd är den nog för att ”fritera nyttigare”. Med bara 1 msk olja istället för fettdrypande fritöser som både ryker och luktar gatukök.

Självklart blev jag nyfiken om den skulle imponera på mig så först ut i testet blev såklart pommes. Jag skar egna lite tjockare stavar av 3 bakpotatisar och behöll skalet på. 1 msk olja över och sen på med locket.

30 minuter senare fick vi såhär fina pommes. Går inte att jämföra om man skulle ha kört dom på en plåt i ugnen. Dom blev otroligt fina i konsistensen. Mjuka och ”mosiga” inuti och frasig, krispig yta. Helt perfekta! :-P

Förutom pommes kan man ”fritera” och tillaga allt möjligt tänkbart såsom grytor, woker, kyckling och grönsaker, fisk, kött mm. Ett fiffigt tillbehör är en metallkorg som kan sättas i istället för den roterande armen med vilken du kan tillaga panerade rätter såsom chili cheese, kroketter, schnitzel, fish n´chips mm.

Skulle du vilja vinna en egen Actifry?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Lämna då en kommentar här nedan om varför just du behöver en sån här och vad du skulle laga i den! ;-)
Till och med lördag 5:e juli kan du vara med och tävla. Vinnaren presenteras här på kryddburken under söndagen.

Actifry är värd ca 1990 kronor och är superenkel att använda:

  1. Du lägger i det du vill tillaga, ex. kött, grönsaker eller potatis
  2. Ställer in tid
  3. Du går och hittar på något kul under tillagningstiden
  4. Den plingar till när maten är klar

actifry

actifry_pommes

actifry_fritera

actifry_recept_pommes_fritera

Rösta på Finaste sommartårtan – 50 st TÅRTBILDER

20140603-094055-34855177.jpg
(Denna tårta är inte med i tävlingen)
Nu är samtliga tårtbidrag publicerade för omröstningen!! Hurra så många fina, goda, vackra och söta tårtor ni har bakat. Hela 50 st i år!! Heja va bra ni är! :-P

Så sätt er nu och bläddra och bara njut av alla vackra skapelser…
RÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD! Vinnaren presenteras fredag 18 juli. 

Lämna din röst här i kommentarsfältet med det nummer på tårtan som du tycker ska vinna årets ”Finaste sommartårta”!
Sprid gärna tävlingen vidare på er blogg, till vänner och bekanta och sociala medier så det blir många röster.
Till och med söndag den 13:e juli har ni på er att lämna er röst.
Vinnaren får, förutom äran ett hemligt paket på posten! :-P

helena_sandgren
1

sophie_persson
2

martina_petersson
3

wilmer_ristarp
4

Sandra
5

ida_andersson
6

linda_k
7

nina_karlsson
8

josefin_holmqvist
9

jannie_hamberg
10

therese_tjärnström
11

petra_j
12

marina_nordström
13

linda_filipsson
14

emma_kallin
15

daniela_lindström
16

jennie_skoglund
17

tara_kanber
18

sofia_jäderen
19

matildas_kafferep
20

annamaria_lindblom
21

michaela_lingserius
22

katarina_zorica
23

frida_karlsson
24

yummie_tummie
25

sirja_nikkanen
26

hannah_sjölin
27

viktoria_wariaro
28

therese_turesson
29

jessica_mörlund
30

jenny_ahlberg
31

emma_jacobsson
32

caroline_järnemark
33

magda
34

josefine_gehlin
35

patricia_jacobsson
36

madeleine_åberg
37

frida_johansson
38

therese_sirsjö
39

emmelie
40

Malin_hvitfeldt.jpeg
41

johanna_wirkola
42

anna_johansson
43

soffi
44

malinbua
45

sara_jonsson
46

anna_frostrosor
47

anna_ilin
48

isabella_sandberg
49

sandras_gosaker
50

TÄVLING – 10 st presentboxar med skalare och grönsakskniv från Vejb

vejb_presentbox
Vill du vara med och tävla om en presentbox från VEJB? Du kan vinna detta fina set med skalare och fruktkniv och jag har redan fått förmånen att prova dem en tid och jag väldigt nöjd. En bra grönsaks/fruktkniv är ett måste på sommaren och denna är både smidig och väldigt vass. Skalare är perfekt till all slags frukt, rotfrukter och grönsaker.

Svara på frågorna nedan. Lämna ditt svar i kommentarsfältet nedan, senast torsdag den 3 juli. Din kommentar publiceras när den godkänts.
Svaren hittar du VEJBs hemsida HÄR>>

Frågor :
1. Från vilket land kommer materialet i VEJBs keramiska knivar?
2. Vad är det han hackar med kniven i videoklippet på förstasidan?

Produktinformation : 
  • Skärbladet är tillverkat av zirkonium oxid. Detta avancerade material är väldigt starkt och väger lite. Materialet är 50% hårdare än stål och är det näst hårdaste materialet efter diamant.
  • Det är tack vare att bladet är så hårt som kniven håller sig vass väldigt länge.
  • Andra fördelar med ett keramiskt blad är att det aldrig rostar, missfärgar inte, smaker och lukter fastnar ej därmed hygienisk.
  • Det svarta handtaget är ergonomiskt utformat och täckt med ett lager av gummi för bättre grepp.

vejb_skalare
Vad som skiljer vår skalare från andra skalare är framförallt att handtaget är mycket bekväm att hålla i när man gör de mindre roliga jobben i köket samt att skärbladet är vassare och håller sig vass i många år och är lätt att rengöra.

vejb_fruktkniv
Skalkniven är en liten keramisk kniv och har ett blad på 7.5cm och är perfekt för alla mindre jobb i köket så som skalning, trimming, hackning och garnering.

vejb_logo
Tävling i samarbete med VEJB

Mycket fett hjälper diabetiker

nystromtoppskriver GP och syftar väl på Fredrik Nyströms studie som  publicerades 2012.

Nu har man tydligen analyserat vidare (?), men hur som så säger Professor Fredrik Nyström i GP:
Det finns ingen studie tidigare som tittat på just kolhydratfattig kost och inflammation vid diabetes. Den inflammation vi mäter i studien tror vi är den inflammation som sitter i kärlen och som är ett tecken på åderförkalkning. Det i sin tur ger hjärtinfarkt och stroke, säger professor Fredrik Nyström som är en av de forskare som lett studien.

Detta är ju något av det viktigaste vi kan göra för att kunna få eller behålla en hälsa, att sänka inflammationsnivån i kärlen och i kroppen.
Denna ständiga och kroniska inflammation som de allra flesta av oss går runt med leder förr eller senare till allvarlig sjukdom.

När man äter kolhydratfattigt och med mer fett (LCHF) så försvinner automatiskt många av de sockerarter som är inflammationsskapande, och som ju är en  kugge i ”blodsockerhjulet”.

Bilden är tagen från en artikel i aftonbladet om Motion, frukt och vitaminer – en bluff?

 

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Påsktema – Budapestbakelse med påskägg

marängrulle_budapeststubbe_bakelse_budapest_påsk
God morgon härliga torsdag! Här på ön skiner solen och vi ska börja dagen med att presentera vårt PÅSKTEMA jag och Jennys matblogg kommer ha på våra bloggar framöver. Idag blir det bakat – och det kan man ju tolka hur som helst, matbröd, vetebröd eller ett bakverk som en bakelse och det är precis vad jag har gjort. :-P

Jag tycker den klassiska budapestrullen är så vansinnigt god och går att variera och dekorera efter årstid. Dessutom är den naturligt glutenfri.

Jag har ingen kakao i mina rullar, jag tillsätter istället 50 gram marsanpulver då blir den precis så där god som på konditorer. Så prova de och blanda med de malda nötterna innan de åker ner i marängsmeten.

Som dekoration till dessa bakelser rullade jag små marsipanägg med smält choklad ringlad över. ;-)

8 bakelser
Det här behöver du : 

6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter*

*Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel eller uteslutas helt om man är nötallergiker. 

Fyllning : 
3 dl vispgrädde (vispas)
2 burkar konserverade mandariner

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa ca 1min innan du tillsätter mer.  Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 - 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på fyllning, vipsad grädde och en burk konserverade mandariner.. Rulla ihop, kantskär och garnera. Fler bilder på beskrivningen hittar du HÄR.

bakelse_påskbakelse_påsk_budapest
Ljuvliga påskbakelser till påskens högtid.

IMG_7857
Det här är Jennys påskfina kladdkaka, vilken läcker gul färg det blev och med några Jelly beans på toppen passar den verkligen in på påskbordet. För att komma till Jenny´s recept, klicka HÄR >>

Här kan ni se Jennys och mina utmaningar vi gjort hittills.
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

3 lika ingredienser ”Kyckling, paprika, philadelphiaost”
bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika IMG_7083

3 lika ingredienser ”Kondenserad mjölk, mandel och röda bär”
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept jennys_matblogg

Julgodis
oreo_fudge_julgodis_recept polkabräck

Julgodis
hemmagjord_daim_godis_recept banan_chokladfudge

Vårtema varmrätt
laxpaj_sparris IMG_7388-001

Vårtema dessert
kladdkaka_spett_dessert kitkat_tårta