Spiced Pear & Apple pie

CRUST

Double Crust Classic Crisco
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten

Förberedelser
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 225°c.
  • Kavla ut en degplatta för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten.
  • Fyllning
  • 9,5 dl skalade, tunt skivade päron
  • 5 dl skalade, tunt skivade äpplen
  • 1,8 dl socker

  • 2 msk mjöl

  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk salt

  • 1 msk citronjuice

  •   Mjölk

  •   Kanel och socker
    Gör så här:
    Kombinera, päron, äpplen, socker, mjöl, kanel, ingefära, salt och citronjuice i en stor skål.
     Fördela i pajskalet.
    Kavla ut den sista degen. Dekorera med helt lock (då måste man skära några skåror i degen) eller skär ut remsor och gör ett galler.
      Pensla med mjölk och strö kanel och socker på.
     Baka 30-40 minuter eller tills gyllenbrun.
     
    Blueberry Bavarian Pie

     
     
    Ingredients
    CRUST

    • 4,8 dl mjöl
      1 tsk salt
      145 gr Crisco
      4 till 8 matskedar iskallt vatten
    • 1 tsk vanilj
    • 60 gr vit choklad
    Blåbärsfyllning
    • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
    • 3 st Gelatinblad.
    • 3 dl socker
    • 0,6 dl Maizena
    • 2 tsp citronjuice
    Bavarian lager
    • 2 st gelatinblad
    • 0,6 dl kallt vatten
    • 2,4 dl blåbär
    • 0,8 dl socker
    • 3,6 dl grädde
    TOPPING
    •   Sötad vispad grädde
    •   Blåbär eller chokladspån
     
    Förberedelser
    Blanda
     mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

    Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
    Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
    Blåbärsfyllning
     
     Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
    Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
    BAVARIAN LAGER
     
     Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
     
     Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
     
     Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
     
     


     
     
     
     

    Italian Pear Almond Cake
     
    Italian Pear Almond Cake
     
     
    Ingredienser

    125 g osaltat smör, rumstemperatur
    125 g vitt socker
    2 stora ägg
    50 g mjöl
    100 g mandelmjöl
    1/2 tsk bakpulver
    3 små / medium mogna päron, skalade, kärnas och halveras
    50 g flakad / skivad mandel (1,7 oz.)
    Florsocker, för garnering
     
    Jag gjorde receptet 1,5 gång till en 24 cm form.
     
    Instruktioner
    1.Förvärm ugnen till 190° c.
    2 Smörj en form ca 24 cm.

    3.Förbered päronen , genom att skala, kärna ur och skär i hälften. Lägg undan.
    4. I en stor skål med en elektrisk mixer vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt.
    5.Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop väl efter varje. Använd en spatel, vänd ner mjölet, malda mandlar och bakpulver. Sked smeten i den beredda ormen och använd en palettkniv för att jämnt ut blandningen.
    (Smeten är tjock.)
    6.Stick ner päronhalvorna över kakans topp och baka i föruppvärmd 190 ° ugn i 25 minuter. Avlägsna kakan från ugnen och strö över de flagade / skivade mandlarna över toppen. Ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter.
    Kakan är klar när en sticka i mitten av kakan kommer ut ren.
    7.Låt kakan svalna i formen, 
    pudra med florsocker innan servering.

    8.Valfritt Mascarpone, Marsala och Orange Cream: Vispa skalet av 1 apelsin och 2 msk. av nypressad apelsinjuice i en skål. Tillsätt 2 matskedar söt Marsala och 100 g mascarpone-ost. Tillsätt florsocker efter smak.

    Älggryta med kantareller

    Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

     

    Det här behöver du : 

    ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

    Salt & peppar

    1 tsk mortlad enbär

    2 tsk torkad timjan

    2 gul lök

    3 morötter

    1/2 dl viltfond

    8 dl vatten

    2 dl tranbärsjuice

    300 gram kantareller

    1 dl grädde

    1 dl messmör

    1 dl lingonsylt

    Salt och peppar

     

    GÖR SÅHÄR : 

    Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örterna. Skala lök och morötter i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

    Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

     

     

    Plankstek med ostfyllda kycklinglårfiléer, parmesanduchesse och citronaioli

    Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

    Kyckling är riktig sommarmat tycker jag. Så otroligt gott att både grilla, äta kall i pastasallader eller göra fräscha woker av med sommarprimörer. I det här receptet byter jag ut det röda köttet mot kyckling och gör en klassisk plankstek men med just kyckling istället.

    Här har jag valt att använda lårfile då jag tycker det är mer smakrikt och saftigt. Lårfileerna bankade jag ut lätt med köttklubba och fyllde dom sedan med pesto, mozzarella, basilika och soltorkade tomater innan jag rullade ihop dom med bacon runtom. Himmelsk gott!

    Gillar du mitt recept kan du gå in och rösta  och vara med och tävla om fina priser på Svensk Fågels hemsida HÄR

     

    2 port

    Det här behöver du : 

    4 kycklinglårfiléer (2st/port)

    Salt o peppar

    4 tsk röd pesto

    1 mozzarella

    Färsk basilika

    4 hackade soltorkade tomater

    8 skivor bacon

     

    GÖR SÅHÄR : 

    Banka ut kycklinglårfiléerna. Salta och peppra. .bred på en tesked pesto på varje filé samt en skiva mozzarella i bitar. Avsluta med färsk basilika och hackad soltorkad tomat. Rulla ihop och linda två baconskivor runt varje. Stek i het panna så baconet får färg runtom. Efterstek sedan i ugnen på plankan med duchessmoset och tillbehören tills kycklingen är helt klar, ca 20 min i 220 grader.
    Parmesanduchesse :

    ca 400 gram potatis
    3 äggulor
    ½ dl vispgrädde
    2 msk smör
    3 dl finriven parmesanost
    Salt & finmalen vitpeppar

    GÖR SÅHÄR :

    Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

     

    Citronaioli :

    1 äggula
    2-3 pressade vitlöksklyftor
    2 msk pressad citronjuice
    Riven zest från 1 citron
    2 dl rapsolja
    Salt och peppar

    GÖR SÅHÄR :

    Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

     

    När jag köper kyckling är jag väldigt petig med att den ska vara svensk. Kött från friska kycklingar utan salmonella o utan avklippta näbbar. 

     Att de slipper sitta i trånga burar utan kan sprätta omkring fritt är också viktigt.

    Deras fötter kontrolleras också noga så dom inte får frätskador. Kycklingarnas foder innerhåller heller inte något fiskmjöl för att inte haven ska fiskas ut pga av foder till djuren. Ett krav som gäller kycklingfoder till kycklingarna som föds upp enligt Svensk Fågels krav.

     Det är just de villkoren som Svensk Fågel står för bland annat och det känns då som ett tryggt val. Så gör som jag, titta alltid efter Gula Pippin så kan du som konsument känna dig trygg att det du köper är noga kontrollerat och att det ställts höga krav på god djurhälsa.

    Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

    Pommeskrydda med dill och hemmagjord vit majonäs

    stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda_stripskrydda

    Har ni nån gång fått den gröna dillkryddan på pommes när ni ätit på gatukök? Sjuhundra resor godare än den vanliga som är orange. Den gröna fanns förr i kryddburks-sortimentet både hos Kockens och Santa Marias med inte nu längre. Vet inte om den enbart finns i grossistförpackning kanske men jag hittar den då inte bland kryddorna i vanlig butik så jag gjorde en egen kryddblandning, för jag verkligen ÄLSKAR den kryddan!

     

    Den finns under namnet ”mos & pommeskrydda” på vissa kryddsidor på nätet men då innehåller den en massa glutamat. Jag tror man kommer närmast originalet om man använder dill, aromat och lite lökpulver men jag vill inte använda aromat så jag gjorde en egen variant som blev tokgod faktiskt så prova om ni gillar den kryddan på pommes. Även god på fisk och kokt/grillad nypotatis.

     

    Majonäsen är mitt grundrecept fast utan senap och vinäger då denna blir mer mild i smaken och smakar mer ”amerikansk majonäs”. Vill du inte göra egen så rekommenderar jag Hellmans.

     

    Pommeskrydda med dill 

    4 msk torkad dill

    2 msk torcomare örtsalt

    1 msk vitlökspulver

    1 msk lökpulver

     

    GÖR SÅHÄR : 

    Blanda de torra kryddorna i en burk, skaka om. Förvara mörkt och torrt.

     

    Vit majonäs 

    1 äggula

    2 msk pressad citronjuice

    2 dl rapsolja

    Salt och peppar

     

    GÖR SÅHÄR :

    Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när majonäsen blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en lite mer flytande dip så tillsätt lite vatten och rör om.

     

    stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda

    Att doppa stora pommes med dillkryddan i en hemmagjord vit majonäs är himmelriket… Så galet gott!! Dom stora pommesen hittade jag i ICA sortiment i frysdisken.

     

    Ishallon recept och GOD JUL
    Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

    Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

    Vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
    En liten julklapp från mig till er alla blir ett nytt recept på lchf-gods.
    Receptet var med i Expressens LCHF-tidning november.

    Hål tillgodo och njut den!

    Ishallon 20 st

    100 gram ekologisk smaklös kokosolja
    100 gram frysta hallon

    1 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 0,5 dl strösocker)

    Gör så här:
    Lägg tinade hallon i en kastrull och hetta upp dem till sylt konsistens, mixa med mixerstav.
    Sila av dem i en trådsil.
    Smält kokosfettet och häll i hallonjuicen. Mixa allt med mixerstaven. Häll upp i ischokladformar och ställ kallt.

    Tips: Tänk på att kokosfett smälter vid 24 grader och varmare.

    Vitlök & honungsglaserade kycklingben

    honungsglaserade_kycklingben_ugn_stekta_vitlök
    Fredagskyckling va de här! 😉
    Detta recept är en favorit här hemma. Alla älskar att gnaga på kycklingben både varma som kalla. Perfekt picknick-mat dessutom.
    Fyll en ugnsplåt med kycklingben och skjuts in i ugnen. Jag brukar steka dom på låg temperatur ca 100 grader i 3 timmar. Enklare kan det inte bli. Servera med klyftpotatis och en god aioli att dippa i.

    Jag kryddar dom rikligt med paprikapulver, salt, peppar och ringlar över honung. 3 – 4 hela vitlökar delar jag på mitten och lägger med på plåten, dom blir himmelsk goda att pilla ur skalet och äta efter att dom ugnsbakats och ger god smak till kycklingbenen också.

    Det här behöver du : 
    2 kg kycklingben
    2 msk paprikapulver
    2 msk grillkrydda
    Salt
    Svartpeppar
    4 hela vitlökar
    1 dl flytande honung

    GÖR SÅHÄR : 
    Lägg kycklingbenen på en ugnsplåt. Krydda med paprika, grillkrydda, salt & peppar och vänd runt ordentligt. Dela vitlökarna och lägg på plåten. Ringla över honungen och stek i ugn ca 3 timmar 100 grader. Ta ut och vänd runt några gånger under tiden.

    Vitlöksaioli :
    1 äggula
    2-3 pressade vitlöksklyftor
    2 msk pressad citronjuice
    2 dl rapsolja
    Salt och peppar

    GÖR SÅHÄR :
    Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

    kycklingben_ugnsstekta_honungsglaserade_vitlök_recept
    Här skulle ni känna dofterna! 😛

    kycklingben_serveringskorgar_klyftpotatis_aioli
    Smaklig måltid och jag önskar er en riktigt härlig fredag! ♥

    Vitlök & honungsglaserade kycklingben

    honungsglaserade_kycklingben_ugn_stekta_vitlök
    Fredagskyckling va de här! 😉
    Detta recept är en favorit här hemma. Alla älskar att gnaga på kycklingben både varma som kalla. Perfekt picknick-mat dessutom.
    Fyll en ugnsplåt med kycklingben och skjuts in i ugnen. Jag brukar steka dom på låg temperatur ca 100 grader i 3 timmar. Enklare kan det inte bli. Servera med klyftpotatis och en god aioli att dippa i.

    Jag kryddar dom rikligt med paprikapulver, salt, peppar och ringlar över honung. 3 – 4 hela vitlökar delar jag på mitten och lägger med på plåten, dom blir himmelsk goda att pilla ur skalet och äta efter att dom ugnsbakats och ger god smak till kycklingbenen också.

    Det här behöver du : 
    2 kg kycklingben
    2 msk paprikapulver
    2 msk grillkrydda
    Salt
    Svartpeppar
    4 hela vitlökar
    1 dl flytande honung

    GÖR SÅHÄR : 
    Lägg kycklingbenen på en ugnsplåt. Krydda med paprika, grillkrydda, salt & peppar och vänd runt ordentligt. Dela vitlökarna och lägg på plåten. Ringla över honungen och stek i ugn ca 3 timmar 100 grader. Ta ut och vänd runt några gånger under tiden.

    Vitlöksaioli :
    1 äggula
    2-3 pressade vitlöksklyftor
    2 msk pressad citronjuice
    2 dl rapsolja
    Salt och peppar

    GÖR SÅHÄR :
    Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

    kycklingben_ugnsstekta_honungsglaserade_vitlök_recept
    Här skulle ni känna dofterna! 😛

    kycklingben_serveringskorgar_klyftpotatis_aioli
    Smaklig måltid och jag önskar er en riktigt härlig fredag! ♥

    Vitlök & honungsglaserade kycklingben

    honungsglaserade_kycklingben_ugn_stekta_vitlök
    Fredagskyckling va de här! 😉
    Detta recept är en favorit här hemma. Alla älskar att gnaga på kycklingben både varma som kalla. Perfekt picknick-mat dessutom.
    Fyll en ugnsplåt med kycklingben och skjuts in i ugnen. Jag brukar steka dom på låg temperatur ca 100 grader i 3 timmar. Enklare kan det inte bli. Servera med klyftpotatis och en god aioli att dippa i.

    Jag kryddar dom rikligt med paprikapulver, salt, peppar och ringlar över honung. 3 – 4 hela vitlökar delar jag på mitten och lägger med på plåten, dom blir himmelsk goda att pilla ur skalet och äta efter att dom ugnsbakats och ger god smak till kycklingbenen också.

    Det här behöver du : 
    2 kg kycklingben
    2 msk paprikapulver
    2 msk grillkrydda
    Salt
    Svartpeppar
    4 hela vitlökar
    1 dl flytande honung

    GÖR SÅHÄR : 
    Lägg kycklingbenen på en ugnsplåt. Krydda med paprika, grillkrydda, salt & peppar och vänd runt ordentligt. Dela vitlökarna och lägg på plåten. Ringla över honungen och stek i ugn ca 3 timmar 100 grader. Ta ut och vänd runt några gånger under tiden.

    Vitlöksaioli :
    1 äggula
    2-3 pressade vitlöksklyftor
    2 msk pressad citronjuice
    2 dl rapsolja
    Salt och peppar

    GÖR SÅHÄR :
    Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

    kycklingben_ugnsstekta_honungsglaserade_vitlök_recept
    Här skulle ni känna dofterna! 😛

    kycklingben_serveringskorgar_klyftpotatis_aioli
    Smaklig måltid och jag önskar er en riktigt härlig fredag! ♥