Värmande kycklingsoppa

Kycklingsoppa

Sopptider

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Är inte så förtjust i ärtsoppa med det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med.

Jag har ofta färdigkokt kyckling och buljong i frysen efter buljongkok så då går det snabbt att koka ihop en soppa.

Jag använder gurkmeja i den här soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hemkokt buljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmejamix

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmejamix.

Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningarna.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter, rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Sötpotatisplättar är gott att servera till soppa istället för den traditionella pannkakan.

Här en bild på dem som finns med i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Jordgubbssmoothie och medverkan i Nyhetsmorgon på TV4

TV-debut

Idag är det en stor dag och inte så lite nervös, jag ska nämligen vara med på Nyhetsmorgon i TV4.

Väldigt roligt förstås men minst sagt pirrigt, jag har ju aldrig varit med på TV tidigare.

Men det ska samtidigt bli väldigt roligt att få bjuda på en brunchbuffé med en hel del rätter från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa mer om innehållet på kokbokens sida på My Newsdesk.

Så sänd mig gärna en uppmuntrande tanke 09.40, för då är det dags, lägger in länk till programmet här efteråt.

Den här jordgubbssmoothien är ett av de recept jag fixat till i vårt minimala pentry på Kungsholmen de senaste dagarna.

Recepten som är med i programmet kommer att läggas ut på Köket.se.

Vill du ta en närmare titt på eller köpa kokboken så finns den här på Bokus och här på Adlibris.

Här kan du läsa en recension av boken inne hos Kostdoktorn.

Jordgubbssmoothie med blåbär och lime 1 port

5 jordgubbar

1 dl blåbär

5 cm gurka

1 pressad lime

1 dl nässelte

Börja med att hälla 1 dl kokande vatten över 1 dl nyplockade nässlor eller 1 tsk torkade, smulade nässelblad.

Lägg på lock och låt stå och dra i minst en halvtimme.

Skär jordgubbar och gurka i mindre bitar och mixa fint med stavmixer eller i matberedare.

Blanda ner blåbär, limesaft och nässelte, mixa en stund till.

Servera i glas eller som en shot på brunchbuffén.

Tips: Den här smoothien har utrensande effekt, extra bra att ta till om du samlat på dig vätska i sommarvärmen.

Gör gärna en större sats nässelte och ha på lut i kylen och ta en klunk av då och då om du har problem med svullna ben.

Variera smoothien med tranbär, björnbär, svarta vinbär och lite nyriven ingefära, som sätter extra kick på drycken, det är också bra för immunförsvaret.

Smultronglass

Smultrontider

Idag får du ett recept på en lättgjord smultronglass, nu när de börjar mogna på många håll i vårt avlånga land.

Den fungerar förstås väldigt bra även med jordgubbar.

Vill du hellre njuta av en sorbet så testa det här receptet på en mycket god hallonsorbet hos Under vårt tak.

I länken finns också flera recept på mejerifria glassar som jag testat och verkligen kan rekommendera.

Smultronglass

2 dl grädde

1 dl rårörda smultron eller andra bär

3 äggulor

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden, inte alltför hårt, i en bunke och vispa gulorna med ev sötning och vanilj i en annan.

Gulorna vispas desto hårdare tills de blivit riktigt krämiga.

Vänd försiktigt ner lite av grädden i äggulesmeten, sen blandar du i resten med lugna tag.

Då förstörs inte så mycket av luftbubblorna i grädde och äggsmet så glassen blir porösare.

Jag har ingen glassmaskin så jag fryser in smeten i en form och tar ut och rör om några gånger under tiden under infrysningen, som tar några timmar.

Glassen är godast nygjord så håll lite koll på när den har fått rätt konsistens.

Har du inte tid att röra så kan du frysa smeten i en form till parfait och skära upp den i bitar vid serveringen som på bilden här ovan.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jordgubbssallad

Somrig sallad

God fortsättning på midsommarhelgen, vilket fantastiskt väder vi haft här i Stockholm.

Sett att även de flesta i övriga landet också haft fint, härligt att värmen parkerade sig över oss just en sån här helg.

Har du jordgubbar kvar sen igår så blanda ner dem i en smakrik sallad, perfekt till all slags grillat.

Jordgubbssallad med getost 4 port

1 huvud romansallad

250 g jordgubbar

150 g fetaost eller chèvre

1 dl cashewnötter

1-2 msk finhackad, färsk rosmarin, timjan eller basilika

Strimlat skal och saft av 1 ekologisk citron

Kallpressad olivolja

Bryt av och lägg ut fina salladsblad runt ett fat, smula över osten och lägg på skivade jordgubbar och nötter.

Strimla citronskal och rosmarin, strö över salladen och avsluta med att ringla över olivolja och citronsaft eller balsamvinäger strax innan serveringen.

Fler läckra tips på somrig mat finns i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Midsommar i Stockholm

Midsommartips – Jordgubbar med vaniljparfait

Midsommarnjutning

En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet.

Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar.

Så prova att göra den här till midsommarens jordgubbar, vill du göra en gräddtårta istället så hittar du mitt recept här.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Här hittar du recept på fler njutbara sommarrätter, min senaste kokbok kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

TÄVLING – Årets finaste sommartårta! 2020!
Då var det äntligen dags igen!Årets finaste SOMMARTÅRTA ska utses för 10:e året i rad!Åren går fort och det finns ett stort arkiv med ofantligt många vackra, fantasifulla och somriga tårtor att skåda, klicka HÄR för inspiration. Denna grädd/jordgubbstårta gjorde jag till skolavslutningen. Den blev verkligen supergod. Fylld med jordgubbar, blandsylt, grädde och vaniljsås gjord […]
TÄVLING – Årets finaste sommartårta! 2020!
Då var det äntligen dags igen!Årets finaste SOMMARTÅRTA ska utses för 10:e året i rad!Åren går fort och det finns ett stort arkiv med ofantligt många vackra, fantasifulla och somriga tårtor att skåda, klicka HÄR för inspiration. Denna grädd/jordgubbstårta gjorde jag till skolavslutningen. Den blev verkligen supergod. Fylld med jordgubbar, blandsylt, grädde och vaniljsås gjord […]
Istället för en blomma

Presenttips

Nu har Bokus sänkt priset på Gröna, sköna tillbehör igen, så nu kostar den bara 179 kr.

Kanske en Studentpresent eller att ta med istället för en blomma när du ska hälsa på hos någon när och kär i sommar?

Bilden härovan visar sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde från boken, en riktig sommarnjutning

Här kan du läsa mer om boken och dess innehåll.

 

Glutenfria plättar med kokos och avokado

Söndagsnjutning

Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.

Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.

Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.

Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.

När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.

Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg 

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Här ovan ser du min bild på sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, klicka på länken så kan du läsa mer om innehållet i boken.

Just nu ingår min nyutkomna kokbok i Bokus hälsokampanj nedsatt till 179 kr.

Fotograf Catharina Lindgren skickade mig några rader om boken igår, ord som värmer i både själ och hjärta.

Gå gärna in på hennes hemsida via länken och titta på fotokonsten, hon är verkligen en fantastisk fotograf.

”Hej, jag vill bara skriva och tacka för din fina nya bok. Min sambo fick den i födelsedagspresent, men den var ju lika mycket en gåva till mig själv.

Och även om vi inte hunnit testa några av recepten än så är vi väldigt sugna på ett antal och njuter av de vackra fotona.

Jag är så imponerad av dem, de är så varierade och välkomponerade och förtjusande på alla sätt.

Jag vet ju hur svårt det är att fota mat, men du lyckas verkligen på varenda sida. Oerhört fint. Jag blir också så berörd av din personliga historia.”

Krämig kycklingsoppa och ostkaka

Kycklingsoppa med mina frökex från Huså Bröd

Läkande mat

Idag får du tips på en torsdagssoppa som inta bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.

Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.

Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, vilket i dessa svåra Coronatider är viktigare än nånsin.

Den motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så sätt genast igång att koka din egen buljong.

Sen jag började koka buljong regelbundet för över fyra år sen har både jag och Lennart blivit rörligare och fått mindre värk, jag hade mycket problem med höfterna tidigare och han med artros i ryggen.

Här kan du läsa om hälsoeffekterna buljongkoken fört med sig inne hos Sanna Ehdin.

Igår skrev jag ett inlägg om att jag köpt en ekologisk höna på Fruktaffären och oxsvans på Taylors&Jones, så nu är förrådet av benbuljong påfyllt för ett par veckor framåt.

Och så har vi ju en hel del gott, näringsrikt och välkokt kött till luncher och middagar i flera dar.

Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, av mig får du istället tips på en riktigt god ostkaka på keso.

Kycklinggul soppa 4 port

6 dl kycklingbuljong

4 dl kokt kycklingkött

2 kokt morötter från buljongkoket

1 ask cocktailtomater

2 stora, röda paprikor

4 vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

2 tsk pressad citron

Salt

50 g smör till stekning

100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 4-5 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.

Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.

Fler sockerfria och glutenfria men smakrika godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.