Smördegsinbakad äggrulle med lax till påsk

Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.

Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.

Det här behöver du :

8 ägg

4 msk grädde

½ tsk salt

Svartpeppar

Fyllning :

300 gram varmrökt lax

300 gram philadelphiaost

10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)

65 gram färsk babyspenat

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.

Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.

Fyllningen.

Bara att breda på och rulla ihop.

Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 15 – 20 minuter.

Färdig att avnjutas!

Köttfärsbiffar, stekta grönsaker och örtsås

Dags för den årliga ”biff-middagen” som det brukar bli när mannen får välja. Han fyller år idag och brukar alltid välja något med färs när det vankas födelsedag eller Fars dag. Ni som följt bloggen länge vet nog det vid det här laget. 😉 Gjorde en full plåt och stekte biffarna i ugnen tillsammans med kokt kulpotatis som även dom fick rostat lite i ugnen. Stekta grönsaker och gräddig örtsås till blev kanongott!

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

Stekta grönsaker :

1 gul lök

1/2 zucchini

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1 bukett broccoli

120 gram haricot verts

GÖR SÅHÄR :

Skär lök och grönsaker i bitar. Dela broccolibuketten och förväll tillsammans med haricot vers i kokande vatten en minut. Stek på allt i het panna med lite smör, salt och peppar.

Gräddig örtsås :

2 msk smör

2 msk torkade franska örter

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

2 msk grönsaksfond

2 msk mörk balsamvinäger

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

Salt och vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.

Middagen serverad!

Och naturligtvis kaffe & tårta!

Det stora tårtan fick han med sig till jobbet i morse. Bägge fyllda med vaniljkräm, drottningsylt och blåbär/björnbär.

Köttfärsbiffar, stekta grönsaker och örtsås

Dags för den årliga ”biff-middagen” som det brukar bli när mannen får välja. Han fyller år idag och brukar alltid välja något med färs när det vankas födelsedag eller Fars dag. Ni som följt bloggen länge vet nog det vid det här laget. 😉 Gjorde en full plåt och stekte biffarna i ugnen tillsammans med kokt kulpotatis som även dom fick rostat lite i ugnen. Stekta grönsaker och gräddig örtsås till blev kanongott!

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

Stekta grönsaker :

1 gul lök

1/2 zucchini

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1 bukett broccoli

120 gram haricot verts

GÖR SÅHÄR :

Skär lök och grönsaker i bitar. Dela broccolibuketten och förväll tillsammans med haricot vers i kokande vatten en minut. Stek på allt i het panna med lite smör, salt och peppar.

Gräddig örtsås :

2 msk smör

2 msk torkade franska örter

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

2 msk grönsaksfond

2 msk mörk balsamvinäger

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

Salt och vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.

Middagen serverad!

Och naturligtvis kaffe & tårta!

Det stora tårtan fick han med sig till jobbet i morse. Bägge fyllda med vaniljkräm, drottningsylt och blåbär/björnbär.

Lördagsgodis på mitt sätt

Öländska bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen

Både nyttigt och gott

Idag får du lite goda tips på vad du kan göra för att dra ner på sockret i ditt och dina barns liv.

Det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott, som dessutom gillas av både barn och vuxna.

Vi behöver ju inte äta sötsaker i mängd bara för att det är helg, läs gärna mer i det ämnet hos Ann Fernholm.

Jag äter inga sötsaker alls annat än lite frukt i maten, tycker det är mycket godare med salt än sött.

Här hittar du recept på ett riktigt gott chips, mina grönkålschips med tacokrydda och i det inlägget finns även recept på heta nötter.

Heta nötter
Foto Mikael Eriksson

Bilden ovan på mitt nya favoritsnacks tog jag på en lång promenad i backarna från Borgen i Alanya häromdagen.

Det har varit ett mål i flera år att jag skulle klara de branta stigar och trappor som leder ner till stan genom skogen, men jag har inte vågat mig på den promenaden förrän nu.

Med hjälp av många år med bra mat och träning har jag nu nått det målet, det känns förstås väldigt bra.

Utsikt på väg ner från Borgen

I morgondagens inlägg kan du läsa mer om de förändringar jag gjort och hur jag tänker kring maten och träningen.

En förändring som du säkert läst om härinne är att jag numer äter en liten mängd bönor varje dag.

Det har lett till ett nytt, spännande samarbete, jag är nu ambassadör för Öländska bönchips och kommer under året att dela med mig av några recept på deras hemsida.

Här kan du ta del av min kanariska mojo, en paprikaröra som smakar mycket gott till bönchipsen, den fina bilden högst upp i inlägget och de på hemsidan är tagna av Amelie von Essen.

Här nedan hittar du ett gott och enkelt snacks att göra hemma.

Ostkexen blir ett läckert tillbehör till tapas eller att dippa i den kanariska mojon.

Gör gärna en dubbel sats då de är försvinnande goda.

 

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.

Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.

Låt svalna och ställ i kyl att stelna helt, skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.

Vill du ha tips på några andra versioner av ett lite nyttigare lördagsgodis, så klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Chokladgodis med kokos och kanel

Lax-pyttipanna

Tyckte det var dags för lite fisk här på Kryddburken igen. Detta var bland det godaste jag ätit på länge med just fisk. En pyttipanna med härligt smörstekt lax kryddad med citronpeppar och örtsalt tillsammans med råstekt potatis, morötter och palsternacka. Det blev otroligt gott, knaprigt, salt, sött och fräscht. Rörde även ihop en kall dillkräm som verkligen blev pricken över i:et och ett gott alternativ om man inte vill ha stekt ägg.

4 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

Smör till stekning

Citronpeppar

1 pressad citron

Örtsalt

6 potatisar

2 morötter

2 palsternacka

3 dl gröna ärtor

1 kruka dill

Stekta ägg

GÖR SÅHÄR :

Börja med att skala och skär potatis, palsternackor och morötter i kuber. Stek på medelvärme i olja ca 15 – 20 minuter. Häll upp ärtorna i en skål med en nypa salt och slå över hett, kokande vatten. Låt stå tills de ska vändas ner i pytten.

Skär laxen i kuber och stek i separat panna så går den inte sönder blanda rotfrukterna. Krydda med citronpeppar och örtsalt. Pressa över en citron. Häll av vattnet från ärtorna och vänd ner i pytten. Servera med färsk dill, stekt ägg och en kall dillkräm.

Dilkräm :

2 dl creme fraiche

1 dl majonäs

1 msk torkad dillkrydda

Örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna och servera till pyttipannan.

Skär laxen i kuber. Det går lika bra med fryst om du inte har tillgång till färsk lax. Tina den i kylskåpet före tillagning bara.

Stek rotfrukterna på medelvärme ca 15 – 20 minuter. Vänd sen ner lax och gröna ärtor.

Smaklig måltid!

Pumpasoppa

Dagens recept kommer såklart också. En härligt, färgglad och värmande pumpasoppa. Väldigt enkel att laga och minimalt med arbetsinsats.

Pumpa, morot och palsternacka har jag valt som bas och smaksatt med lök, chili och citron som fräschar upp. Ugnsbaka allt i ugnen, mixa. Tillsätt vätska och smaka av. Lätt som en plätt! 😉

Ca 2 liter

Det här behöver du :

1 butternutpumpa

1 stor palsternacka

2 morötter

1 rödlök

1 röd chili

1,5 liter grönsaksbuljong

1 pressad citron

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Dela pumpan mitt itu. Skala och skär palsternacka, morot och lök i bitar. Dela chilin på mitten. Lägg allt i en ugnsfast form med olivolja. Täck med aluminiumfolie och ugnsbaka 1,5 timme i 200 grader. Gröp ur köttet ur pumpan och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en rymlig kastrull. Slå på 1,5 liter grönsaksbuljong. (3 – 4 msk fond +vatten) Mixa slät. Koka upp och smaka av med örtsalt och pressad citron till önskad sälta och syra. Toppa med lite chiliflakes.

Smaklig soppa!

Vår i Alanya och kikärtsröra med chili och dill

Vår i luften

Nu har vi installerat oss för vår tredje och sista månad i Alanya för den här vintern.

Mars är en riktigt härlig månad här, vårvärmen har satt igång ordentligt och flyttfågelstrecken drar in från Afrika.

I helgen var det precis 15 år sen jag och Lennart träffades härnere på min första långsemester hit till Medelhavskusten.

Då var jag rejält handikappad efter min ryggskada och åkte hit för att träna upp mig så gott jag kunde innan steloperationen av ryggen.

Ett klokt beslut visade det sig, jag blev ju både starkare och träffade mannen i mitt liv.

Vi har fortsatt att resa hit varje vinter sen dess, vi trivs fantastiskt bra med den turkiska ortsbefolkningen, klimatet och inte minst maten.

Vi handlar ekologiskt och närodlat på grönsaksmarknaden, hos slaktaren och i de eko-butiker som börjar dyka upp på flera håll i staden.

Ekologisk, ursprunglig, även glutenfri/sockerfri mat börjar bli populärt även här, så det är enkelt att leva med naturligt god mat.

Baljväxter är stort i det turkiska köket, här finns verkligen variation på bön/kikärtsrätter att hämta inspiration till vårt eget liv med bönor.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Både jag och Lennart har blivit friskare, piggare och slankare sen vi började lägga till bönor i maten i våras.

Läs gärna mer här och här i inlägg på bloggen eller i min senaste kokbok, som handlar just om bönor.

Idag får du en nyskapad kikärtsröra som kom till när vi skulle äta fisk igår.

Kikärtsröra med yoghurt och chili

3 dl kokta kikärtor

2 dl turkisk yoghurt

1 inlagd, grillad paprika

1 chili eller 1 tsk chiliflingor

1 dl finhackad dill

1-2 msk äppelcidervinäger

Salt efter smak

Kärna ur och finhacka chilin, var försiktigt så du inte får saft i ansiktet, det kan svida rejält.

Vill du ha röran riktigt stark så låt kärnorna vara kvar.

Mixa alla ingredienser väl, smaka av med salt och om du vill ha mer syra.

Servera som tillbehör till fisk eller som dip till Vårrus med nyponpulver från Öländska bönchips.

Krispiga drumsticks med goda tillbehör

Lördagsgodis på en skärbräda! Det blev lite sent ikväll då moppe-renoverarna i garaget (Nicke & Joline) drog ut på tiden men va gör väl det. Detta recept på drumsticks kan ätas varma, ljumna men också kalla. Vi landade på ljumna! 😉 Riktigt goda som kvällsmat/snacks av det matigare slaget. Vill man fritera så gör man, men det blir supergott även i ugnen.

9 st

Krispiga drumsticks :

9 st (1kg) färska eller tinade kycklingben/drumsticks

Marinad;

4 dl turkisk yoghurt

3 msk sambal oelek

2 msk harissa chilipasta

Panering;

4 dl panko ströbröd

3 msk grillkrydda utan glutamat

3 msk malen, söt paprikapulver

GÖR SÅHÄR :

Blanda turkisk yoghurt med sambal oelek och harissa i en rymlig påse. Lägg i kycklingbenen, knyt ihop påsen massera runt. Låt marinera i kylskåpet över natten. (Allt mellan 16-24h)

Rör ihop ingredienserna till paneringen. Doppa varje kycklingben i panering och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Stek i ugnen 175 grader, ca 30 minuter. Vira aluminiumfolie om ändarna. Servera med grönsaker, dippsås och en röd lite starkare sås.

Ranch-dipp;

3 dl gräddfil

1 påse OLW ranchdip

1 tsk tomatpuré

2 rivna vitlöksklyftor

Stark röd sås;

1 dl ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk vatten

1 msk balsamvinäger, mörk

1 msk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Såserna är bara att röra ihop och smaka av.

Kycklingbenen har marinerat över natten och doppats i panering. Nu skjuts in i ugnen.

Efter ca 30 minuter.

Vira aluminiumfolie runt ändarna så blir det mindre kladdiga att hålla i.

Kycklingbenen i sig har lite hetta så det passar utmärkt med grönsaksstavar och kalla dippsåser till.

Ha en fortsatt trevlig lördag. Här blir det snart sängen och godnatt! 😉

Gnocchi med knaperstekt bacon, pecorino och pinjenötter

Sitter i soffan och småler lite åt vädret vi har. Så många på sociala medier som är arga och irriterade och tycker allt är besvärligt med snön. Varför ödsla negativ energi på nånting som ändå inte går att påverka?! Jag tycker det är som en vinter ska vara. Det är faktiskt inte vår ännu. Allt har sin tid och nu har vi fått vinter. Hade vi inte fått vinter, ja då hade det varit ett evigt tjat om det istället. Man får liksom va nöjd och gilla läget. Om vädergudarna vill ha det såhär så är det så det ska va! Sen kan jag tycka att man kan hjälpas åt och göra det drägligt för folk som ändå arbetar på vägarna såsom hemtjänsten, tidningsbud och brevbärare. Skotta in och utfarter och vid lådstopp så slipper dom köra fast till exempel.

Barnen har då fått sig en veckas extra sportlov då KLT (Kalmar läns trafik) har ställt in sina busslinjer från igår tisdag till och med fredag fick vi besked om idag. Bara i måndags gick dom i skolan och redan då var väglaget besvärligt. Jag tycker det är ett klokt beslut. Även att det är yrkeschaufförer så har dom ansvar för ett stort fordon och en himla massa människoliv och ska dessutom ut på småvägar här på Öland, speciellt östra sidan där vägarna är små, slingriga och snabbt driver igen och sikten blir näst intill obefintlig när snöröken sätter in. Nä, det ansvaret hade då jag inte velat ha på mina axlar som chaufför, så mycket klokt och omtänksamt av KLT att bespara oss onödiga olyckor.

Barnen får plugga hemma och det fungerar alldeles ypperligt i såna här situationer. Man får acceptera läget och göra det bästa av det! Väder som väder. Det kommer snart en sommar och då klagar vi över värmen istället! 😉

Dagens recept är något så vansinnigt gott som gnocchi. Jag låter receptet och bilderna få tala för sig själv.

KRAM PÅ ER!

4 port

Det här behöver du :

1 pkt bacon (120 gram)

2 förp a’ 500 gram färsk gnocchi

3 vitlöksklyftor

100 gram färsk bladspenat

200 gram pecorino

1 dl pinjenötter

Tellicherry svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Börja med att rosta pinjenötterna i torr stekpanna så de får lite färg och börjar knäppa, då är dom klara. Ställ åt sidan så länge. Finhacka och stek baconet i het panna. Lägg upp på ett fat. Stek gnocchin i samma panna utan att diska ur stekfettet. Tillsätt vitlöken och vänd runt så allt får fin färg. Krydda ordentligt med tellicherry svartpeppar. Vänd ner bladspenaten precis före servering. Toppa med bacon, finriven pecorino, rostade pinjenötter och dra några extra varv med pepparkvarnen.

Inte många ingredienser men så fantastiskt gott!

Knaperstekt baconet och ställ åt sidan så länge.

Gnocchin steker jag på i samma panna som baconet och tillsätter finhackad vitlök och svartpeppar.

Bladspenaten sköljs…

Och vänds ner när gnocchin fått fin färg och krispig yta.

Toppa med bacon, pecorino, rostade pinjenötter och några extra varv med pepparkvarnen.

Smaklig måltid!

Alla hjärtans dag-bakelse

Kikar in lite snabbt och önskar er alla en underbar alla hjärtans dag! Massor med kärlek till er mina fantastiska läsare! ❤️❤️❤️

Bronco och jag donar i köket idag och har gjort små rulltårtsbakelser vi ska ha efter middagen ikväll. Alltså maken till hund som är så galen i grädde har jag aldrig varit med om. Han gillar inte korv och köttbullar (??!) men grädde, tårtor och smågodis är han precis förtrollad i så han var inte sen att hjälpa mig med att slicka visparna idag! 😉 Haha, jag har aldrig tråkigt med denna hund! Självklart står en bakelse till honom på ett fat till kvällen också! Får väl byta ut jordgubbarna uppepå och pilla dit några Zoo-godisar som han älskat ända sen han var liten…

Jag ska strax börja förbereda middagen, vad det blir får ni se imorgon men först ett litet recept på goda, små bakelser. Rulltårta i skivor, fylld med hallonsylt. Toppad med grädde och jordgubbar. Enkelt och gott!

Ljus rulltårta grundrecept;

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning;

2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt och rulla ihop. Skär tjocka skivor och dekorera med grädde och jordgubbar.