LCHF recept för Köttfärsgratäng

Ett super gott recept för köttfärsgratäng, 2.5 g kolhydrater per portion!

LCHF Köttfärsgratäng
Portioner: 4

Ingredienser
400 g blandfärs
10 champinjoner
1/2 gul lök (2 g kolhydrater)
2 dl creme fraiche (6 g kolhydrater)
1 mozzarella (2 g kolhydrater)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Ner med en stor klick smör i pannan. Dela champinjonerna i 4 och hacka ner löken. Ner med de i pannan så de får lite stekyta, sen tillsätter du köttfärsen. Låt steka igenom ordentligt och krydda upp. Vi gillar stark mat så det blir en hel del cayenne och chiliflingor. När allt är genomstekt, så ner med 2 dl creme fraiche, och justera kryddningen lite. Häll över i gratängformen och garnera med en skivad mozzarellaost och ev. lite gouda. In i ugnen till osten smält ordentligt och fått lite färg. Servera med lite sallad.

Det är svingott och 2.5 g kolhydrater p portion. Hur bra som helst med andra ord!

Enkla laxen
Enkla laxen
Källa: Ett Liv i balans Ellinor
Portioner: 4

Ingredienser:
Laxen
500g laxfilé
En klick smör
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
Svartpeppar
Salt

Pastan
2 ägg
65 g cream cheese
1/4 dl fiberhusk
salt
Gör så här:
Börja med pastan
Vispa äggen och cream cheese med elvisp och lägg sedan i och fiber husk. Häll ut smeten snabbt innan den hinner stelna på ett bakplåtspapper. När den stelnat något så lägg över ett till ark bakplåtspapper så du kan kavla ut degen till en tunn platta. Grädda på 150grader i 10min med båda bakplåtspapprerna på. Sen tar du ut pastan, tar bort bakplåtspapper och strimlar till pasta.

Tärna laxen i bitar och stek upp i panna med smör. Hacka både gul och vit lök och lägg i pannan. Lägg i den strimlade pastan och krydda. Häll sedan i grädden och låt gotta till sig.

Riv sedan över parmesan och njut!
Sconesliknande formfranska
Sconesliknande formfranska
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: En limpa

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
0,5 dl kokosnötmjöl
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Salt efter smak
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraîche
Vallmofrön (Går att utesluta)


Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i en burk. Blanda ägg, cream cheese och fraîche i en annan och vispa ihop ordentligt. Häll sedan ner äggsmeten i mjölbunken och rör om till en smet. Använd bakplåtspapper i en mindre brödform och häll i smeten och toppa med vallmofrön. Grädda i 20-25min. Blev lite scones smak så det blir nog jättegott att göra brödet i muffinsform oxå.

Njuuuuuut!!
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm
Källa: Therése
Portioner: 12

Ingredienser:
Mandelbottnar
150 g Mandelmjöl
0,75 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
5 st Äggvitor

Smörkräm
5 st Äggulor
1 dl Grädde
0,35 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
175 g Smör

Garnering
50 g Mandelspån
Gör så här:
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i stevia (eller annat sötningsmedel efter tycke och smak) och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter.
Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min.
Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, grädde och stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl.

Rosta mandelspånen gyllenbruna i torr stekpanna eller på torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.

Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med mandelspånen.

Tårtan görs med fördel dagen innan servering men kan även ätas direkt. Förvaras kallt. Kan frysas.

Smörkrämen blir fint gul i färgen och passar därför riktigt bra som påsktårta!

För variation kan smörkrämen smaksättas med rivet apelsin-, citron- eller limeskal. Eller varför inte vaniljpulver eller kakao. Smaksätter man med kakao kan man med fördel även ha i en nypa salt för att lyfta chokladsmaken!

Lycka till!
Våfflor
Våfflor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8

Ingredienser:
4 ägg
2,5 dl grädde
0,5 dl vatten
50 g smält smör + smör att steka i
0,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiber husk
1 tsk bakpulver
Vaniljpulver efter smak


Gör så här:
Vispa ägg, grädde, vatten och smör. Lägg sedan i mandelmjöl, fiber husk, bakpulver och vaniljpulver och mixa med mixerstav.

Grädda sen i våffeljärn. Muuums!!!!!
Tårtbotten
Tårtbotten
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8-10

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,5 dl bake pro
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk sukrin melis
1/2 krm stevia
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraiche



Gör så här:
Jag använde ett form med 19cm diameter.
Sätt ugnen på 175grader. Blanda dem torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll sedan i äggsemeten med dem torra ingredienserna och rör om till en smet. Lägg bakplåtspapper i en liten form med avtagbara kanter och häll i smeten. Grädda i ca 20min. Låt svalna och skär sedan upp den till två tårtbottnar.
Minisemlor
Minisemlor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 10st

Ingredienser:
4 ägg
4 msk sukrin melis (går att utesluta om du ej använder sötning)
0,5 krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas (går att utesluta om du ej använder sötning)
1 dl grädde (kan nog med fördel bytas ut mot grekisk yoghurt)
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk Fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma

Mandelmassefyllning
(använder du inte sötning blir det nog bäst att bara ha bulle med grädde)
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin melis
1/4 krm stevia eller 0,5 tsk flytande hermasetas

Topping
Vispad grädde


Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 5min och sen rullar du till 10st bollar och lägger på plåt med bakplåtspapper. Mina vägde 43g/st
Grädda i 18min och ta sedan ut dom och låt svalna helt.

Skär av lock på semlorna och gröp ur rejält med inkråm. Blanda sen ihop fyllningen och lägg i semlebullen. Mina barn ääälskar mandelmassefyllning så därför har jag massor av det i detta recept. Spritsa på rejält med vispad grädde och lägg på locket. Sen kan du sila sukrin mellis över semlorna.

Muuuuuums!!!!!!
Tysk ostkaka utan botten
Tysk ostkaka utan botten
Källa: Sophie
Portioner: 8 bitars tårta

Ingredienser:
1 kg kesella
6 ägg
3 msk kokosnötmjöl
stevia och/eller erythritol (sötin) efter smak och tycke
1 matsked mandelspån (om man gillar)
några droppar citronarom om man gillar
eventuellt en skvätt grädde

Gör så här:
Blanda allting i en skål och häll i en spring form (form med löstagbar kant).

Grädda ca 1 timma vid ca 175 grader.

Kakan kommer att resa sig mycket och sjunker ihop snabbt när man tagit ut den ur ugnen. låt svalna och ställ gärna kallt i kylskåpet. äts (till skillnad från svensk ostkaka) som en vanlig kaka, gärna med vispgrädde på.

PS: Det är en riktig "proteinbomb". Riktigt mättande och bra också för de som tränar kraftsporter.

Innehåll:
ca 4 gram kolhydrater per 100 gram.
ca 18 gram protein/100 gram
ca 16 gram fett/100 gram om man inte har grädde i. Lite mer protein och fett/100 gram om man har grädde i.
Semelbakelser
Semelbakelser
Källa: Sarah
Portioner: 9

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 msk sukrin
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1,5 krm kardemumma
4 st ägg
50 gr smält smör
1 dl grädde

Mandelmassa
4 msk mandelmjöl
2 msk sukrin
1,5 msk grädde
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna, knäck i äggen, häll ner grädde och smör. Grädda i stora bullformar i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Låt de sedan svalna, undertiden gör du mandelmassan och vispar grädde. Toppa med en ordentlig klick mandelmassa och grädde på det.
Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!