Pad thai
Pad thai
Källa: Sarararalicious.blogg.se
Portioner: 4

Ingredienser:
3 kycklingfileér
1/4 kolhuvud
2 paket mirakelnudlar
frivilligt: lite broccoli, krossade jordnötter
fisksås
chilli
vitlök
lime

Gör så här:
Wokar strimlat vitkål med vitlök, har i hackad kyckling och idag vart det broccolibuketter. I med nudlarna, häll fisksås och de andra kryddorna och stek ihop allt med ett par ägg.

Mirakelnudlarna innehåller NOLL nettokolhydrater och endast 10 kcal per 100g!
Gratäng med aubergin, köttfärs och keso
Gratäng med aubergin, köttfärs och keso
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
500 g köttfärs
Tacokrydda (Lisas tacokrydda)
Rapsolja
250 g keso
2 dl riven ost
1 aubergine
salt

Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 näve hackad färsk bladpersilja
1 msk torkad oregano
1 gullök
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:
Tomatsås
Hetta upp olja och fräs löken mjuk. Lägg i resten och låt puttra 5-10 min

Gratäng
Stek köttfärs med olja och tacokrydda. Skiva aubergin i 1 cm tjocka skivor och stek i olja med salt. Lägg i en form - köttfärs, aubergin, keso, tomatsås, köttfärs, aubergin, tomatsås, riven ost. Gratinera i ugn c 30 min

Servera med feferoni och grönsallad. Dagens grönsallad bestod av bladspenat, salladslök, flingsalt och olivolja med citronsmak

Bilden visar innan gratineringen. Så här såg den ut på tallriken.
Kyckling med sambal och jordnötssmör
Kyckling med sambal och jordnötssmör
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
850 g färsk kyckling, strimlad lårfilé, ca 969 kcal
0,5 tsk malen spiskummin, malen svartpeppar
1 msk sambal oelek
2 msk jordnötssmör utan salt, socker, 50 g ca 300 kcal
2-3 finhackade vitlöksklyftor
200 gram röd paprika i små bitar, strimlor, ca 54 kcal
0,5 tsk soja
0,5 dl vatten
1 tsk rapsolja att steka i

= ca 1360 kcal, delat på 4 portioner= 340 kcal per portion
Gör så här:
Stek kycklingen i en tesked olja och krydda med 0,5 tsk malen spiskummin, malen svartpeppar, tills kycklingen fått färg, då tillsätter du resten av ingredienserna och steker runt.
Megabiff med topping och gräddsås!
Megabiff med topping och gräddsås!
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
600 g nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar

2 dl vispgrädde

2 finhackade tomater
2 finhackade vårlökar
Gör så här:
1. Blanda samman köttfärs med ägget, vitlöken och kryddorna. Arbeta till en fin massa.

2. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör, platta ut köttblandningen till en stor biff som ryms i pannan, och stek i ca 3 minuter på varje sida (ett tips är att använda ett större lock som hjälpmedel när ni vänder biffen).

3. Häll i grädden i pannan, toppa med vårlöken och tomaterna.

4. Låt puttra ett par minuter tills biffen är genomstekt.

5. Servera med en fräsch sallad!

NJUT!!
Kladdkaka
Kladdkaka
Källa: Sockerfrihet.se
Portioner: 8

Ingredienser:
150 g smält smör
3 ägg
2/3 dl grädde
1 dl kokosmjöl
2/3 agavesirap
4 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop smör, ägg och grädde. Blanda i övriga ingredienser.

Smörj en springform med smör och tex pofiber.

Grädda i ca 10 min.
Glutenfritt Pannkaksbröd med Pumpakärnor och Kanel

Stekpannebröd

Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.

Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.

Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.

Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.

Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.

Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.

Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.

Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.

Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.

Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.

Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.

När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.

En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.

Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.

Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.

Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.

Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.

Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se

“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.

Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”

Pannkaksbröd med Kanel

2 Ekologiska Ägg

½ dl Grädde

½ dl Linfrön

2 msk Pumpafrön

2 msk Pofiber

2 tsk Kanel

½ tsk Havssalt

2 msk Smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos


Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? ;-)

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? ;-)

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? ;-)

Kycklinggratäng med svamp
Kycklinggratäng med svamp
Källa: My
Portioner: ca 5-6

Ingredienser:
1 grillad kyckling
½ paket bacon
10 stycken färska champinjoner
½ liten rödlök (kan uteslutas)
5 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
1 klyfta vitlök
franska örter, svartpeppar

2 dl riven ost
Gör så här:
Börja med att dela den grillade kycklingen i bitar. Lägg bitarna i en ugnsform. Skiva champinjonerna tjockt och lägg dem på kycklingen.

Skär baconet i små bitar. Lägg det i en stekpanna och stek det på medelhög värme en kort stund. Sänk sedan värmen och rör i creme fraiche och tomatpure. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda med franska örter och peppar (vill du kan du ha i salt men jag tycker inte att det behövs i denna rätt). Låt blandningen puttra på svag värme ett par minuter. Häll den sedan över kycklingen och svampen.

Skiva löken riktigt tunt och lägg den i formen. Strö sedan över riven ost.

Gratinera i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Ät tillsammans med en god sallad.

Tortillabröd/Wraps LCHF
Tortillabröd/Wraps LCHF
Källa: www.lchfgourmet.se
Portioner: 2-4 st

Ingredienser:
4 ägg
1 dl creme fraiiche
0,75 dl mandelmjöl
0,5 dl fiberhusk


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt creme fraiche, mandelmjöl och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Dela degen till 2 eller 4 bullar, beroende på hur många tortillas du vill ha. Lägg degen på ett oljat bakplåtspapper. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen. Tag av pappret och om det behövs så skär ut tortillan så den blir rund och fin.
6. Grädda i ca 15 minuter

Med tortillabrödet gör du wraps med din favoritfyllning!! Perfekt till alla som älskar Tacos.

Tortilla/Wrap
Tortilla/Wrap
Källa: Helena.B
Portioner: ca 4

Ingredienser:
4 ägg
125 g creme cheese
0,5 dl fiberhusk

Gör så här:
Vispa äggen pösiga innan ni blandar ner Creme Cheese och fiberhusk. Låt smeten vila i 2 minuter så den blir fastare i konsistensen. Klicka ut 2 klumpar på bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över klumparna. Använd en kavel och platta ut till tortillas. Grädda med båda bakplåtspapprena på bröden i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

Detta är ett pastarecept som jag tagit och gjort tortillas av från bloggen: 56kilo