Lucka 10 – Saffransbiscotti från Swedish Paleo

Tomten på Skansen

Julkakor à la AIP

I dagens lucka delar Tomten och jag med oss av ett recept på annorlunda biscotti bakade med jordmandelmjöl från Cecilia Nilsson på Swedish Paleo, läs mer om hur de kom till i länken.

Cecilia har precis som jag haft stora problem med hälsan men har med hjälp av maten blivit friskare, piggare och slankare.

Hon har tack vare det utbildat sig till Lic. Kostrådgivare och är en välkänd och populär kokboksförfattare inom Paleo/stenålderskost och antiinflammatorisk AIP.

Du hittar Cecilias kokböcker här och så här beskriver hon sin medlemsklubb och allt du kan få ta del av i den;

Cecilia Nilsson, Swedish Paleo

Välkommen till Swedish Paleo!

Vill du få hjälp med att bli symtomfri vid kronisk sjukdom, allergi och inflammation?

Vill du samtidigt äta mat som bygger din hälsa på lång sikt? Då har du hittat rätt!

I vår medlemsklubb får du tillgång till världens största receptbank med autoimmun läkande kost (AIP) – underbart god mat som är lätt att laga.

Du hittar 800+ läkande recept och veckomenyer med inköpslistor som gör det enkelt att komma igång.  Du kan också spara dina favoriter i en egen receptsamling.

Alla recept hos oss är fria från gluten, mejerier, socker och tillsatser.

Just nu får du en månad gratis prova på hos oss med rabattkoden BirgittaJUL

Gå med här: www.swedishpaleo.se

Klicka på bilden nedan så kan du nu också ladda hem Swedish Paleos E-bok med gratis julrecept.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.

  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.

  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-

  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.

  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.

  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.

  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.

  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

     

    Älvrosgården på Skansen

Lucka 12 – Tomtens chiapudding med saffran, kanel och lingon

Lussepudding

(Inlägget är i samarbete med Kall Naturkompani)

Jag hör nog till de väldigt få inom lågkolhydratbloggvärlden som inte haft med något recept på chiapudding på min blogg tidigare.

Men nu blir det alltså ändring på det, så här lagom till Lucia.

Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt för några år sen, men jag blev aldrig så förtjust i den.

Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.

Men med den här smaksättningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en smakfull chiapudding.

Så testa gärna att göra den till Luciafikat i morgon bitti, om du som jag hoppar över lussekatterna.

Vill du även ha recept på lussekatter, då hittar du ett glutenfritt i länken.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Något som också sällan förekommer här på bloggen är reklam, de flesta matbloggar har numer en hel del av den varan, vissa formligen svämmar över av allt som ska locka till köp.

Jag har bara haft några få reklamsamarbeten genom åren, det enda som nu ger mig en liten inkomst är samarbetet med Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Margareta Marples på Kall Naturkompani, Åre Höstmarknad

På Jamtli Julmarknad

Jag brukar bjuda på Margaretas goda kombucha när jag är ute och signerar mina kokböcker, jag tar även bilder och bidrar med lite recept till hennes hemsida.

Ett ömsesidigt samarbete, hon bidrar med recept på sin havtornskombucha till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer till våren, du ser min bild på den längst ner i inlägget.

Margareta har precis som jag ätit sig till ett friskare liv och återhämtat sig mycket bra efter en borreliainfektion.

Hon utbildade sig efter det till kost- och näringsrådgivare på Axelsons för att ha möjlighet att hjälpa andra som har drabbats av liknande problem.

Det senaste halvåret har vi stått tillsammans på flera marknader, nu senast Åre Höstmarknad och Jamtli Julmarknad, det är verkligen givande att vara ute och träffa så många av mina läsare och samtidigt ha så trevligt sällskap.

Vid vårt första möte i juni såg jag att hon hade så fina bärnstensarmband i sin gårdsbutik i Sölvsved som ligger strax innan Kall.

Jag har alltid tyckt mycket om bärnsten och har bland annat ett gammalt silverarmband och en ring sen tidigare.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Nu fick jag veta att bärnsten sägs ha en förmåga att lindra ledvärk och mildra inflammationer, så då blev jag förstås nyfiken att prova.

Jag ramlar rätt ofta på grund av min nervskadade fot och har slagit i högerhanden flera gånger.

Jag har dragits med värk i höger tumgrepp i flera år sen jag ramlade på asfalt och tog emot mig med handen, det blir särskilt kännbart vid väderomslag.

Så nu tog jag Margareta på orden och har burit mitt bärnstensarmband runt höger handled dygnet runt i ett halvår och faktiskt, så har jag betydligt mindre värk idag…

Vill du också testa så hittar du armbanden här i hennes webshop, där kan du också köpa en lattemix med gurkmeja till riktigt lågt pris, den mix jag skrev om i det här inlägget.

Så, det var första och troligen sista gången du ser mig göra reklam för smycken härinne, nu över till receptet.

 Lyxig chiapudding ca 2-4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Kombucha från Kall Naturkompani

Kombucha med havtorn, receptet kommer i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Artikel om min fibromyalgi i SvD och köttfärslimpa med champinjonsås

På ålderns höst

Det är namnet på en bilaga som följde med i Svenska Dagbladet i onsdags, där jag medverkar i en intervju om min hälsoresa med glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo.

Jag blev kontaktad av Sanna Fahlén på Mediaplanet i somras, hon hade läst här på bloggen om mina hälsoförbättringar och ville att jag skulle vara med i tidningen för att inspirera andra.

Eftersom jag blivit så otroligt mycket bättre i min hälsa sen jag la om kosten för 9 år sen, så vill jag ju gärna sprida det här så många fler kan bli hjälpta.

Just den dag tidningen publicerades läste jag ett inlägg hos Fibromyalgiförbundet på Facebook om en studie på Karolinska Institutet, som visar att vi som har Fibromyalgi visar tecken på inflammation i hjärnan.

Mycket intressant, då är det ju inte så konstigt att en glutenfri lågkolhydratkost hjälper, då den är anti-inflammatorisk.

Här kan du läsa artikeln från Karolinska och här kan du läsa hela artikeln om mig i På ålderns höst, där finns jag med på sidan 12.

Där kan du också ta del av mitt recept på köttfärslimpa med champinjonsås från kokboken Gammaldags husmanskost.

Vill du läsa fler artiklar om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi, ryggproblem, migrän, magbesvär och övervikt, så finns flera samlade här.

Köttfärslimpa med champinjonstuvning från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Ligger i en ambulans med blåljus och prio ett larm mot Sahlgrenska…


Det var nu en månad sen snart.

Kortfattat efter att ha mått dåligt både fysiskt och mentalt en längre tid på grund av sömnlösa nätter, värk i foten och på tok för mycket värktabletter rann bägaren över till slut. Åkte in akut hemifrån i ambulans till Kalmar lasarett. Vidare därifrån till Sahlgrenska i Göteborg. Dubbelsidig lunginflammation, njurar och lever som slagits ut. Att söka akut var ett faktum trots min skräck och motvilja för sjukhus och dessutom ambulanser men jag mådde inte bra… 

I Kalmar konstaterades att jag behövde intensivvård för lever o njurar av specialister så det utfärdades SOS trafikvarning på radion när vi åkte mot Sahlgrenska i Göteborg. Där låg jag i ambulansen, livrädd med feber och darrade med blåljus och sirener och allt jag såg var suddiga fartstreck genom det lilla fönstret… Det tog inte längre än 1,5 h drygt så undan gick det och för varje mindre sjukhus vi närmade oss förberedes ett eventuellt stopp för intubering om det hade behövts men vi hann till Göteborg och jag har nog aldrig hållit någon så hårt i handen som narkossköterskan som under denna resa.

Under första natten på CIVA blev jag sämre och de beslöt att söva ner mig med respirator. Några dagar senare var läget inte lika kritiskt så jag flögs i helikopter tillbaka till Kalmar där dom fortsatte vårda mig, fortfarande i respirator.

Sju dygn nedsövd totalt. Ojojoj så svamligt, vimsigt, snurrigt allt blev sen när jag väcktes. Kunde inte prata utan att sluddra, inte äta eller hålla i ett glas vatten ens. Efter några dagar med sond får jag börja äta finskuren och lättsmält mat så smått, fortfarande matandes och vatten med sugrör. Lungorna var så pass ”hängiga” att de fick klippa av sugrören till hälften för jag hade ingen kraft att suga.

Stå på benen, finmotorik, närminnet och verklighetsuppfattningen var som bortblåst. Nånting jag jobbar med dagligen. Ett par veckor på intensiven och avslutningsvis träning, provtagningar och vila på medicinavdelningen har nu passerat och igår blev jag utskriven helt. Mina njurar är helt återställda och resten av alla prover också utom levern som har en bit kvar men värdena går åt rätt håll och Löt kommer följas upp noga kommande tid. 

Jag sitter fortfarande i rullstol men gåtränar med stöd och för varje dag blir det bättre och bättre med både styrka och balans. Det är skönt att vara hemma igen men jag har mycket träning framför mig innan allt är som vanligt. Nästa mål är att kunna STÅ och klä på mig, att skära maten på tallriken och kunna sätta upp håret själv. Sen ska jag bearbeta allt mentalt också. Ja, inte bara jag utan familj och släkt också. Nicke & barnen o mamma & Sanna har varit hos mig varje dag sen jag kom till Kalmar. Dom var även med i Göteborg och det har verkligen varit en trygghet och fått timmarna om dagarna att gå. Är så tacksam att det finns en högre makt som inte valde att ta mitt liv ifrån mig. Va rädda om varann och era nära och kära det är inte alltid man får en andra chans…

Ni är många som frågat o undrat vad som hänt så därför skriver jag detta inlägg. Undanbeder mig ytterligare frågor då det är påfrestande att skriva om… 

Kramar Linda 

Festlig och annorlunda smörgåstårta

Det är äntligen ett nytt år som börjat! Ett år med nytt hopp o ny energi. Mer bus, fart o fläkt och mer positiva saker som händer och sker hoppas jag också. 

2016 var ett innehållsrikt år på alla sätt. Både bra och dåliga stunder. Släktrelationer som slets isär, gorm o bråk oss sinsemellan. Norpan (tamråtta) som blev illa biten av en annan hona så hon fick operera bort halva svansen men klarade narkosen galant och har återhämtat sig fint. Medan vår nya råtthona Selma som var dräktiga med endast en vecka kvar blev olyckligt offer för katten Alfred och fick lämna oss. Kean (dobermann) dog också hastigt o plötsligt i september av mystisk lunginflammation o tarmvred. Han klarade däremot inte av sövning och narkos och fick även han lämna oss… Många ord att begrava, liksom våra älskade djur. Innan dess fick dock Norpan en fin kull på 13st små långsvansar som alla fått nya fina hem runtom i Sverige som jag är väldigt glad och tacksam över. Vi ska inte nämna hur mycket pengar som lagts på djuren 2016, det är en annan historia, eller snarare en halvårslön… Men vad gör man inte för sina djur. 

2017 ska i alla fall bli ett lugnt, fridfullt, harmoniskt år med fokus på att alla ska må bra, vara friska och rädda om varann. Pappa kom ju också hit och hälsade på innan jul och Bronco var ”beställd” och det blev en fin jul hemma med bara lilla familjen, och en massa förväntningar. 

Bronco får symbolisera detta år på ett lättsamt sätt, fyllt med kärlek och bus och så bedårande go och fin som han är så lyser han upp den mest trista, gråa vardag hur lätt som helst. Min pappa gick också och förlovade sig med sin Anita på tolvslaget på nyårsnatten vilket jag är jätteglad över för deras skull. Det kan ju liksom inte bli bättre. Även övriga släkten här på ön har lappats ihop efter diverse trasiga intriger o tråkigheter så nu simmar vi lugnt och tar en dag i sänder så blir det nog bra de här! 

Kryddburken däremot står med stadiga ben på jorden och kommer naturligtvis att fortsätta i samma anda som tidigare, dock med bättre plattform så vi undviker senaste tidens avbrott som duggat tätt. 

Nu ska ni få receptet på den lite annorlunda och festligare smörgåstårta jag gjorde till nyår. 

En rund, formpressad tårta fylld med rökt skinka, ägg, ostcreme mm.

 Med en mer sparsmakad dekoration är det viktigt att inte snåla med fyllning och smak. Här med två lager, formgjuten i en rund springform med avtagbar kant. 

 

4 – 6 port 

Det här behöver du : 

Ca 12 skivor vit rostfranska 

Bregott till brödskivorna 

Lager 1 : 

0,5 tub mjukost naturell 

3 kokta, hackade ägg 

Lager 2 : 

200 gram strimlad, rökt skinka 

3 msk konserverade mandariner 

Några msk av ostcremen 

Ostcreme : 

200 gram philadelphiaost

4 msk créme fraiche 

1 msk cheddarkrydda

1 tsk lökpulver 

0,5 tsk vitpeppar 

Salt – smaka av! 

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta fram en rund springform med löstagbar kant. Lägg bakplåtspapper på bottenplattan och kläm ihop. Detta för att lätt kunna flytta över tårtan på ett fat senare. Kantskära värdet och pussla ihop till ett lager i botten. 

Bred med Bregott. Blanda kokta hackade ägg med mjukost och bred ut. Lägg på ytterligare ett lager bröd och tryck till. Bred med Bregott. 

Blanda strimlad rökt skinka med mandariner och lite av ostcremen till en bredbar konsistens. Bred ut och täck med sista lagret bröd. Bred med Bregott. Täck hela formen med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten. 

Dag 2. Ta ut formen och lossa kanten. Putta försiktigt över hela tårtan från bakplåtspapperet på faten du tänkt servera den på. 

Täck hela tårtan med ostcremen och dekorera med blad av gurka, rosor av sotrökt skinka, skivade jordgubbar, fikon, krasse, spenatblad mm. Täck kanterna med ostskivor och spritsa ut ostkrämen runtom på toppen. 

 

Nyårsbubbel, vår klassiker som alltid! En stor flaska Pommac! 

 

Tårtan igen. 

 

Fick bli en liten sladdis till mamma också dagen efter då hon inte var hemma på nyåret. 

Följ med mig på instagram! 

KRYDDBURKEN – 

@kryddburken 

SNUGGLESKOGENS TAMRÅTTOR –

@snuggleskogens 

BRONCO – 

@bronco_riesenschnauzer   

Fläskfilégryta i krämig balsamicosås med champinjoner

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_svenskt_kott_scan_file_middagstips

Hösten har kommit och inte den vi hade tänkt oss. Skördefesten som alltid är den bästa tiden på hela året blir i år inte riktigt sig lik. Vår älskade dobermann Kean dog förra torsdagen med kraftiga magsmärtor, tarmvred och lunginflammation. En operation som var nödvändig  kunde inte genomföras då han inte klarade av narkosen pga lunginflammationen. Vi fick ta ett hastigt, svårt beslut hos veterinären på plats. 🙁 Kean lämnade oss så plötsligt och oväntat så det är verkligen svårt att förstå att han är borta, men han somnade in lugnt o stilla i våra famnar. 

 Han fattas oss så otroligt mycket varje minut och allt här hemma är sig naturligtvis inte likt då han alltid finns vid ens sida, möter en, glatt skuttande vid dörren när man kommer hem. Tränger ihop sig med oss i soffan och snarkar, sparkar och busar runt och hans tassar hörs fortfarande på stengolvet… Livet är orättvist och väldigt skört. Han är nu begravd här hemma på en solig plats med massa kärlek med sig och ja… Tusentals tårar också. Nu har han fått träffa Dalton i alla fall där uppe i hundhimmeln och jag är säker på att dom tar hand om varann och tittar ner på oss.

Vi har försökt bita ihop ändå… Jobb och vardag står alltid och väntar på en men efter vi begravde Kean beslöt jag mig för att laga en riktigt god höstmiddag. Vad knyter inte ihop familjen mer än en lång, mysig kvällsmiddag då alla är samlade runt middagsbordet. Så välbehövligt ibland. 

Det här receptet är en rejält mustig, dock snabblagad gryta på fläskfilé med massa goda kryddor och smaker i en en krämig balsamicosås. Riset som jag serverade till är en riktig favorit hos övriga i familjen. Jag kokar riset med ett par matskedar grönsaksfond i vattnet och när det är färdigt pressar jag i lite citron och vänder runt med några matskedar créme fraiche. Det blir otroligt gott! 

  

8 port

Det här behöver du : 

2 fläskfilé

Salt o peppar 

½ purjolök

2 vitlöksklyftor

3 msk mörk balsamicovinäger

3 msk oxfond 

4 dl vatten

2 dl créme fraiche 

1 msk röd vinbärsgelé 

100 gram färska små champinjoner 

 

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Bryn i rymlig stekpanna i smör. Salta och peppra. Tillsätt finhackad purjolök och vitlök och vänd runt. Slå på balsamicovinäger, fond och vatten. Låt puttra ihop på låg värme ca 10 minuter. Runda av med créme fraiche för en krämigare konsistens och en matsked vinbärsgelé. Om man är tvungen som jag alltid ÄR så släng i ett gäng färska, skivade (små) champinjoner på slutet också. Smaka av. Så tokgott, servera med krämigt ris och kanske en lite roligare sallad. 

  

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_file_scan_sallad_fetaost_fontana

Enkel tråkig sallad, men det funkar de med! 😉 Fetaost och en god vinegrette över så…

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_file_scan_svensk_kott

Fläskfilén putsad och skuren i skivor.

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_svenskt_kott_file_scan

Bryner fläskfiléskivorna med salt och peppar och finhackad purjolök och vitlök.

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips_svenkt_kott_scan

Sen tillsätter jag mörk balsamicovinäger, fond och vatten och låter allt puttra ihop några mniuter innan jag rundar av med creme fraiche.

 

flaskfile_flaskfilegryta_hostgryta_balsamico_balsamicosas_mramig_graddsas_grytor_recept_tips

Smaklig måltid!

Krämig pastasås med Broccoli, blomkål och champinjoner

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_panna

Hallå! Nu har jag tagit mig lite datortid efter en lång vecka. Solen skiner och det är riktigt toppenväder ute, perfekt för en crusingkväll i Borgholm. Nicke och Joline har redan åkt ner en sväng nu på förmiddagen för att kolla in bilarna som är utställda längs storgatan och ikväll rullar vi ner hela familjen i cadillacen.

 

Veckan har varit minst sagt innehållsrik. Joline o hennes kompis Matilda har ju varit på praktik på lantgård och varit flitiga med djuren och all skötsel. De sista två dagarna har dom också cyklat dit och hem, ca 1,3 mil enkel väg så när fredagen kom och de hade fått rida och sedan cyklat hem var det två väldigt trötta tjejer kan jag säga. Lärorikt och roligt hade det varit. Vår ena hane Rocky (tamråtta) har fått en tandköttsinflammation så senare igår eftermiddag åkte vi till veterinären så han fick undersökas och det blev en veckas antibiotika för honom. Små sprutor med flytande som ska ges i munnen och om det nu skulle vara köttsmak enligt fass så vette tusan hur deras smaklökar fungerar som gjort medicinen för stanken är rent ut sagt vidrig och luktar inget annat än sur gammal gorgonzolaost… Men han är duktig och sväljer den iallafall, tur det finns yoghurt och frukt att skölja ner med efteråt. 😛

 

Jag lagade en så himla god pastarätt häromdagen som jag tänkte att ni skulle få receptet på. Små pastaöron (orechiette) med en krämig sås med bland annat blomkål, broccoli, sugarsnaps och champinjoner. Enkel att sväng ihop och ett vegetariskt alternativ till veckans middagar.

 

4 – 6 port

Det här behöver du : 

4 port kokt pasta

1 bukett broccoli

½ blomkålshuvud

1 rödlök

2 finhackade vitlöksklyftor

200 gram färska champinjoner

1 näven sugarsnaps

2 dl creme fraiche

3 dl gräddmjölk

2 msk grönsaksfond

Salt & svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten med en nypa salt till pastan och en kastrull till broccoli och blomkål. Finhacka rödlök och vitlök och fräs i stekpanna med lite smör tillsammans med skivade champinjoner. Tillsätt creme fraiche och gräddmjölk, samt grönsaksfond. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner broccoli och blomkål samt sugarsnaps precis före servering och blanda med pastan.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_grönsaker

Ingredienserna.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_grädde

Fräs champinjoner, lök och vitlök. Tillsätt vätskan och låt koka ihop.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_veg

När såsen kokat ihop ca 10 minuter, tillsätt broccoli, blomkål och sugarsnaps.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_barilla

Vänd ner pastan och servera på ett stort fat.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt

Toppa med ärtskott och lite chiliflakes.

Snabblagad gryta på fläskkarré

Gryta på fläskkarré

Griskött med kvalitet

Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.

Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.

Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.

Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.

Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.

Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.

Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.

Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.

Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.

Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.

Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.

Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Fläskkarré av Iberico-gris

Gryta på fläskkarré

Fläskgryta 2 port

ca 400 g fläskkarré

300 g pumpa

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.

Fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli...

Skivad fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli…