Världsberömd hjärtkirurg berättar om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom – inflammation

 Kostdemokrati skriver:

Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.
Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.

Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig litteratur, deltog oavbrutet i utbildningsseminarier och som experter påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt kolesterol i blodet.

Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.

Det fungerar inte!

Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.

Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikanerna att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.

Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.

Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.

Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

Läs mer av den superviktiga texten i länken till kostdemokrati!

 

Jag tänker mig att det är denna underliggande inflammation som alla har, är det som är den stora sjukdomsalstraren. Vi måste hålla oss långt från dessa omega 6 fettsyror. Se till att ta ett bra omega 3 tillskott, då vi inte äter fet fisk 4  gånger i veckan minst.

Jag har pratat om att jag har gjort ett fettsyretest för att kolla upp balansen mellan omega 3 o 6 i mitt blod. Det visade sig att mitt skyddsindex är 66 och relativt höga omega 3 nivåer, men någonting i min kropp går fel då jag har skyhöga arakidonsyra i blodet och det är den största inflammationsgivaren och proppskapare.

Min make gjorde också en test och där hade han 0 i skyddsindex, lägre arakidon men knappt någon omega 3. Trots att vi äter samma mat hela tiden, alltid gräsbetes och ekologiska ägg. Vilket jag inbillade mig skulle räcka.
Så är inte fallet alltså och det beror på att vi äter dåligt med lax och anna fet fisk, den går tyvärr inte hem här i huset…

Vi äter nu en korrigeringsolja och sedan kommer vi stå på en underhållsdos.
Man kan lika gärna äta en burk makrill i tomatsås fem dagar i veckan om man inte vill köpa dyra tillskott.

Jag ska senare göra ett separat inlägg om just denna korrigering när ajg är längre fram i processen.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Stevia och Erythritol och färdiga blandningar av dessa

Nu kommer det många frågor igen om Stevia och Erythritolen och hur ska man  tänka.

Erythritolen är ju lika söt som socker, man brukar säga att man ska ta lika mycket av erythritolen i ett recept som socker, dvs 1-3 dl.För många av oss kanske såpass många som 80% märker av erythritolens bismak, den smakar metalliskt eller ger sveda i halsen. Precis det gör ju socker också om man får något väldigt väldigt sött.
Jag doserar erythritolen i matskedar, ofta 3 msk och  fyller upp sötman med stevia.

Stevian är ju supersöt  och ju högre sötma ju lägre dos. Den brukar finnas i styrkor från 250 och uppåt till ca max 500 gånger sötare än socker. Stevias bismak är lite åt lakritshållet.
jag föredrar en stevia som är så lite söt som möjligt men ändå inte så låg att det är tillsatt “mös och bös” sådant vi inte vill ha. Så jag landar ofta i en stevia som 250-300 gånger sötare och då blandar jag den med erythritolen i delarna 3 msk erythritol och 1/4 krm stevia = Marianns blandning. Det brukar vara lagom sött och inga bismaker av någon sötning kan upplevas.

Nu kommer det många sådana här färdiga blandningar på marknaden och här är det återigen samma regel som gäller se till att få en blanding som är så lite söt som möjligt men ändå lite sötare än socker. Vad gäller alla dessa färdiga blandningar är nog så att alla får själva prova och komma fram till vilken dosering som passar var och en. Eller så fortsätter man bara blanda min lilla blandning…

ICA stevia strö- verkar vara för lite stevia i, då den ska doseras som lika som socker torde det vara “ett enda korn” stevia i varje påse. Där får man  bara ta 3 msk ( om man vill slippa bismaken av erythritolen) och då blir kakan osöt. Då får man ändå tillsätta 1/4 krm stevia själv för att få upp sötman lite. Behandla ICA stevia strö som ren erythritol.

Stevia Vital  Steviasocker är 5 gånger sötare än socker och här kan man om man doserar i mina mått 3 msk uppleva en stark smak av stevia och har man denna påse får man ta 0,25 msk – max 0,5 msk och själv fylla upp med mer erythritol ca 2-3 msk. Annars blir kakan osöt med bara 0,25 msk.

Rebiana Steviasocker är två gånger sötare än socker och borde vara närmare min sötningsblandning. Dock blir det för mycket att ta 0,5 dl exemplevis, då går stevian igenom ändå. Jag skulle nog ta 0,5-1 msk och fylla upp med 2 msk extra erythritol. Detta får jag återkomma till då jag snart får hem denna produkt.

Sukrin+  är också två gånger sötare än socker och borde också ligga nära min blandning. Denna har jag inte fått prova. Jag tror att den fungerar som Rebiana Steviasocker och måste tas mindre av ändå och fyllas upp med lite erythritol för att helt undvika stevians bismak. Ca 0,5-1 msk skulle jag tro blir lagom här och fylla upp med 2 msk extra eryhtritol blir min kvalificerade gissning.

Swetex Är också dubbelt så söt som socker och bör då behandlas  som Rebianas Steviasocker. Troligtvis ta ca 1 msk av Swetex och fylla upp med 2 msk erythritol. Då jag inte fått prova den så är detta lite osäkert, utan endast även här min kvalificerade gissning.

Vill du veta hur tillverkningen går till av dessa båda sötningar Stevia och Erythritol så läs här.

Nu kommer en gissning till från mig och det bästa verkar då vara om man kan få till en färdig blandning som bara max är en (1) gånger sötare än socker i stället för två (2) gånger, då vore en sådan färdig blandning helt 100% hemma…  i min skalle bör tilläggas…

 

OBS: Vad gäller Hermestas och Canderels Steviasötningar så bör vi alla avtå dem då de innehåller maltodextrin.

 

 

 

 

Spansk fläskfilégratäng
Källa: piron
Portioner: 4

Ingredienser:
2 medelstora fläskfiléer
2 lökar
250 g champinjoner
½-1 kg zucchini
ca 1 dl grädde
4-5 msk riven starkost
1-2 msk finklippt persilja
salt
cayennepeppar
smör
Gör så här:
Skiva fläskfilén grovt, platta ut med handen, salta, cayennepeppra, bryn hastigt på alla sidor.
Lägg i smord ugnssäker form.

Hacka ihop lök och champinjoner, fräs i smör. Lägg ovanpå filén.

Riv zucchinin grovt, stek, krydda med salt och cayennepeppar och häll på grädden, låt puttra en liten stund häll sedan över filén.

Strö över ost och persilja.

Gratinera i ugnen 200 grader ca 45 minuter.

Servera med en god sallad.
ICA´s stevia är med erythritol

Fel av mig, men det är ju inte utan att man bör vara misstänsam.

Men som en uppmärksam bloggläsare berättade så är ICA´s stevia med utfyllnad av Erythritol och därmed fritt fram att använda!

Bloggar etiketter: ,

Canderel och Hermesetas Stevia

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan “mös och bös” eller “bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Tjejdisco!!!


Hej på er! Ny vecka och nya friska tag! Helgen svischade förbi fortare än vi hann blinka! Joline och tjejerna har haft disco så det stått härliga till, det har dansats och skålats! Dom har lekt akrobater och  kollat melodifestivalen och varit ute i snön och härjat! Gårdagen när kompisarna åkt hem var det någon som var en smula trött kan jag säga… Jo, mamman också faktiskt! ;-)

Det blev en gryta köttfärssås till söndagsmiddag med vitlöksfrästa champinjoner & spagetti! Tanken fanns att jag skulle blogga efter middagen men orken var som bortblåst och det blev en tidig kväll i säng efter at vi kollat på ”Kontoret” med ”Ove Sundberg”… Hmm, lite besviken där faktiskt! Var ju inte alls så kul som var förväntat!

Nu ska ni få lite bilder från discotilltugget! Kan säga att nån hallon-marängswiss var det
ingen av tjejerna som orkade så den sparar vi till imorgon på ”Alla hjärtans dag”! :-P


Varmkorv i bröd! Ett säkert kort på alla barndiscon! :-P


Dom här var väl häftiga!!? Monster-isglass! Coola formar att göra egen isglass i! Här har jag använt olika juicer! Fån botten; Svartvinbärsjuice (Proviva), Röd grapefruktsjuice (God morgon Arla) och överst apelsinjuice (Tropicana)! Man får helt enkelt fylla på juice i omgångar och när ett lager fryst häller man på nästa osv… Riktigt festliga och uppskattade! Monsterglassformarna hittar du hos ninasmat.se


Bilar såklart! Och så formen från Gerbera jag tänkte göra marängswissen i, men det orkade dom inte med! ;-)


Fler discotips här!!

  
Klicka på bilderna för att komma till inläggen. Fr, vä; Pimpade glasstrutar med fruktsallad, melonskål med fruktspett och godisstrutar av tårtpapper!

Fläskfilé med vitlök och shahi jeera

Källa: Monicas Mat
Portioner: 1-4

Ingredienser:
Fläskfilé, ca 107 kcal per 100 g

1 dl Oatly Imat havregrädde ca 150 kcal

vitlöksklyftor, olja, smör eller ghee, shahi jeera
Gör så här:
" Shahi Jeera, Indian name = Caraway, English name, also known as meridian fennel, or Persian cumin "

Stek hel fläskfilé i het panna med smör, olja eller ghee, salt och peppar, så det blir stekyta på alla sidor. Sen lägger du i några skalade vitlöksklyftor och en tesked shahi jeera och vänder runt köttet en stund till.

Ta upp köttet, lägg i en ugnsform och stek färdigt i ugnen.

Häll i lite havregrädde, el. grädde i fettet, vitlöken och kryddorna i stekpannan och låt koka ner till gräddig sås. Smaka av med salt och peppar.
Kokos och currypanerade fiskpinnar

Källa: Monicas Mat
Portioner: 2-4

Ingredienser:
400 gram torsk, halvfruset block, ca 300 kcal
skärs i 8 bitar till fiskpinnar, salta lätt

blanda i en skål,

1 msk besan, kikärtsmjöl, 4,8 g kolhydrater, ca 25 kcal
1 msk curry
1/2 dl kokosflingor, ca 105 kcal

vänd fiskbitarna i paneringen, stek i panna med 1 msk rapsolja, ca 55 kcal
Gör så här:
Kikärtsmjöl är glutenfritt och rikt på protein och binder samman bra i matlagning. Här har jag blandat mjölet med curry och finmalda kokosflingor, för att doppa fisk i som panering och steka i olja.

De blir mycket godare än köpta fiskpinnar, och så vet man vad som finns i paneringen om man vill undvika ströbröd och vetemjöl. Mängden kolhydrater blir också liten då man använder en matsked kikärtsmjöl till ett helt paket frusen torskfilé.

Kikärtsmjöl är perfekt att använda vid bakning, matpajer, bröd, glutenfritt bröd, glutenfria veganbakverk, pakoras, panering,


8 bitar, 60 kcal st, delas och äts i 2 stora eller 4 små portioner


Tips: prova det här sättet att panera med andra kryddor än curry, prova andra glutenfria mjöl, prova utan mjöl med bara curry och kokos
Kyckling med Coleslaw

Snabbmat igen

Haft lite krångel med datorn, tydligen inte bara jag som drabbats av virus.

Testar nu för att se om det går att få iväg det här, både snabb mat och snabbskrivet inlägg.

Nu är den färska vitkålen som bäst här nere i Alanya.

Vi bor granne med stans bästa grönsaksbutik, Vitamin Manav, så vi behöver inte bära hem de stora huvudena ända från marknaden.

För det är verkligen storlek på vitkålen här, aldrig sett så stora någon annanstans.

Sprängfyllda är de av både smak och C-vitamin, dessutom ett utmärkt val av grönsak om man äter LCHF.

Nu när jag varit lite krasslig passade det perfekt att göra en coleslaw som tillbehör till de ofta förekommande kycklingbrösten, från Altinbicak Et.

När man ändå skär kål, kan man lika gärna göra en större sats . Kålsalladen blir bara godare när den står till sig i kylen nån dag.

Den här fick lite extra fräschhet och mer vitamin C av en pressad citron, blev faktiskt den godaste coleslaw jag gjort.

Coleslaw

1 liter strimlad Vitkål

2 rivna Morötter

Saft av 1 Citron

2 dl Majonnäs

1 dl Turkisk Youghurt

Havssalt

Svartpeppar

Häll den strimlade vitkålen i en bunke, kram den lite mellan fingrarna så blir den saftig.

Blanda ner morötter och häll på citron, salt och peppar. Blanda väl.

Rör ihop majonnäs och yoghurt, bland med kålen. Låt stå i kylen en stund, så smakerna mognar.

Servera till ett stekt Kycklingbröst kryddat med Havssalt och Chiliflingor.

Jag skär bröstet mitt itu, nästan helt igenom och fläker ut till en schnitzel.

Då går stekningen riktigt snabbt och kyklingen behåller sin saftighet.

Smör, Avocado, Cocktailtomat och Persilja till.


Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Härligt äppelpaj recept på en skånsk äppelpaj och smulpaj från Bakspecialisten Jessica!  Receptet är en blandning  av skånsk äppelpaj och smulpaj. Ingredienser Pajbotten Smör, att smöra formen med 2 dl ströbröd Pajfyllning 5-6 äpplen 3 dl äppelmos 3 msk mald kanel Smultopping 250 g smör 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2 dl ströbröd 2 dl … Continue reading Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Inlägget Äppelpaj på härliga vinteräpplen dök först upp på Äppelpaj.se.