Farsdagstips 2 – Lamm Korma

Lamm Korma
Foto Veronica Kindblad

Indisk favorit

Jag är väldigt förtjust i indisk mat och framförallt i Lamm Korma.

Ett mustigt långkok med krämig smak av cashewnötter, kokos, ingefära, vitlök, kardemumma och citron.

Du hör ju, det kan ju knappt bli bättre, så passa på att laga den här grytan till Far på söndag.

Här kan du beställa Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken där receptet finns, så kan han bjuda tillbaka en annan gång.

Lamm korma med kikärtor och blomkålsris 4 port

500 g benfritt lammkött

3 dl kikärtor

2 dl cashewnötter

2 dl kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl kokosolja

1 gul lök

1 bit färsk ingefära, ca 1 dl skuren

3 vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1 msk korianderfrön

1 msk gurkmeja

1 msk spiskummin

1 msk kanel

ca ½ msk salt

1 tsk chiliflingor

1 pressad citron

Grovhacka och mixa cashewnötter, ingefära, lök och vitlök.

Har du ingen mixer så hacka det riktigt fint istället.

Krossa kardemummakapslarna lätt i mortel, låt en del vara hela.

Rosta kryddorna i en torr, het stekpanna ett par minuter under omrörning, så utvecklas smakerna mer.

Skär köttet i strimlor, stek i kokosolja i en gryta ett par minuter tills det fått lite färg, krydda med salt.

Blanda ner nötpastan med köttet och låt fräsa med några minuter. Rör om mot botten så det inte bränns fast.

Blanda ner kryddorna, kokosgrädde och kycklingbuljong, blanda om väl.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 1½ timme, tills köttet är riktigt mört och såsen kokat sig tjock, blir den för tjock så späd med lite vatten.

Vänd ner kikärtorna, smaksätt med citronsaften och eventuellt lite mer salt. och servera med blomkålsris eller broccoli.

Ett nyttigare lördagsgodis

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Njutbar energiboll

Idag bjuder jag på ett kokboksrecept som du kan njuta av till lördagsmyset, efter gymträningen eller på skogspromenaden.

Mina syrliga och fräscha bollar är fyllda av energi från kikärtor, kokos och bärpulver.

Äter du inte kikärtor så kan du mixa cashewnötter till bollarna istället, blötlägg dem i några timmar först.

Här får du tips på lite goda och värmande drycker som passar fint att dricka till bollarna för en extra energikick.

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, i länken hittar du nyutgåvan för bara 138 kr.

Fler exempel på nyttigare godsaker hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, i länken kan du beställa ett signerat exemplar.

Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

My kind of Fredagsmys

Ristafallet i höstskrud

Jämtlandshälsning

Hej, nu var det ett tag sen jag hörde av mig här inne, har inte legat på latsidan om nu nån trodde det 😉

Veckan har varit fylld av trevliga möten och spännande nya uppdrag som börjat sättas på pränt.

I måndags träffade jag Charina Knutsson på Jamtli, hon är redaktör för årskrönikan Jämten som kommit ut varje år ända sen 1906.

Jamtli

Så även i år och den här gången är undertecknad en av författarna i boken.

Den här gången avhandlas det glada 80-talet och mitt bidrag blir hur kroglivet såg ut här i Östersund på den tiden, ur mitt kockperspektiv.

Riktigt roligt och hedrande att få ett sådant skrivuppdrag, första gången jag skrivit något i den vägen, annars har det ju mest varit härinne och i mina kokböcker.

Boken Jämten lanseras den 25 november med releasefest på Jamtli, vi får hoppas att Coronarestriktionerna lättats lite mer innan dess.

Jag återkommer en annan dag och berättar mer om vad jag sysslat med, är så glad att ha möjlighet att få vara här i Jämtland nu och uppleva alla vackra höstfärger.

Dagens recept blir marinerad lever, hade den stora turen att få älgkalvlever av min systerdotter Martina häromdagen.

Jag vet att många vill ha tips på hur man på ett gott sätt ska få i sig den nyttiga levern, det här är min favorit.

Jag fick en burk fermenterad chilisås smaksatt med citron till, som Martina hade gjort.

Gå gärna in och gilla och dela hennes och storasystern Jessicas restaurang Kroken på Facebook, så kanske Martina är snäll och delar med sig av receptet.

Jag och Lennart var där och åt lunch förra fredagen, marinerad kyckling med bearnaisesås, så gott.

Lyckligt lottad som har två älgjagande systerdöttrar som dessutom är kockar 🙂

Tapas på kalvlever 2-3 port

200 g kalvlever

½ citron

ev 1 tsk chiliflingor

1-2 tsk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.

Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök till.

Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Gratäng med falukorv

Gratäng på falukorv

Snabb vardagsmat

Då var det måndag igen, den dag i veckan det oftast var en falukorvsrätt som Dagens lunch när jag jobbade på restaurang.

Perfekt även i hemmaköket för att ta tillvara på grönsaksrester efter helgen.

Här har en kvalitetskorv fått sällskap av lite smörfräst svamp.

Gott, nyttigt och billigt om du ger dig ut i skogen och plockar den själv.

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 paprika

1 dl strimlad purjo

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar och skär paprikan i strimlor.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform, strö över den rivna osten och purjolöken.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria chilisås hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker.

Köp gärna en eller ett par till dig själv eller någon kär så blir jag väldigt glad ❤

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Tomatsalsa med linser från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfria muffins på aquafaba, kikärtsspad

Matmuffins
Foto Veronica Kindblad

Fritt från gluten, ägg och mjölk

Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.

Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Den har efter att ha varit slutsåld sen i våras nu kommit i ny utgåva med mjuka pärmar till ett lägre pris.

Beställ den i länken ovan som går till Adlibris för bara 129 kr, samma pris på kokboken hittar du här hos Bokus.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt, strö över lite svarta sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Lättlagad paj

Idag får du tips på en riktigt god köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm så du kan ta med den på utflykt,

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal.

Idén till den här pajen kommer från vännen Lindha Vikström som har hittat på en mycket god laxpaj som jag ofta lagar med lite olika smaksättning.

Här hittar du receptet på den på hennes blogg Halva Lindha.

Vill du ta del av fler av mina recept så hittar du alla mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Köttfärspaj LCHF

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

På bilden nedan ser du en kycklingpaj i kikärtsskal, klicka på bilden så kommer du till nyutgåvan av bönkokboken för bara 129 kr på Adlibris.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Smörgås med pannbiff och lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak i pannbiffen så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Som tillbehör till mina pannbiffsmörgåsar stekte jag skivad rödlök och smaksatte med en skvätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Brödskivan stekte jag i rejält med smör och lite nyplockade lingon satte pricken över i

Här hittar du receptet på det formbröd jag använde och här finns mitt valnötsbröd så kan du välja vilket du vill till din smörgås.

Fler av mina glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Bilden nedan är en macka på ett ljust formbröd med cannelinibönor från bönkokboken.

Foto Veronica Kindblad