Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Antioxidantshot

Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora.

Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel.

Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

För att få bäst effekt av drinken så blandar jag den med en kraftfull, ekologisk gurkmejamix och toppar med kokosolja, då får bacillerna det svårare att få grepp om halsen.

Länken till mixen går till min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani, där du kan beställa mixen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett av mina inlägg med fler huskurer mot förkylningar, bland annat guldmjölk med gurkeja.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Margareta jobbar för fullt med att förbättra mångas hälsa med hjälp av sin kombucha, en naturlig probiotika-dryck, den är också mycket bra att ta till för att stärka immunförsvaret.

Hon erbjuder även kost-och näringsrådgivning, så behöver du hjälp att komma igång på vägen mot ett friskare liv så läs gärna mer i länken.

Havtornskombucha vid Kallsjön

Till våren får du ta del av hennes supergoda havtornskombucha, den finns med i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där skriver jag för första gången hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag tagit mig vidare från både psykisk och fysisk ohälsa.

Jag hoppas och tror att jag genom att berätta om min egen väg kommer att kunna  inspirera och hjälpa många.

Margareta och jag har även lite planer på att börja erbjuda någon form av kost- och hälsokurser tillsammans framöver, för att sprida vårt hälsotänkande till alla som vill lära sig mer.

Blodgrapedrink 2 shots

½ blodgrape

½ dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner, rör om väl och häll upp i små glas.

Här nedan ser du en bild från veckan som gick, i vår hyrda lägenhet i Alanya, där jag och Lennart vistas en hel del på vintrarna.

Vi träffades här nere för 17 år sen, på en resa jag gjorde för att stärka min skadade rygg inför en steloperation.

I mitt kök lagas mycket god och näringsrik mat kan jag lova, det ger oss gott om energi till många promenader för att stärka våra kroppar.

Jag har bestämt mig för att satsa ännu mer på att försöka må så bra som möjligt och bli mer vältränad, på min nivå, innan jag fyller 60 nästa år.

Den andra bilden är jag för ca 18 år sen, då jag mådde som sämst i både ryggen, fibromyalgin och vägde som mest, närmare 100 kilo.

Gott Nytt 2020 och 2 tips på pizza

Nyårsskål

Nyårsdagspizzor

Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.

Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.

Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.

Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.

Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.

Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.

Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.

Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.

Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson

En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.

Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.

Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör

Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.

Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.

Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.

Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Köttfärspizzabotten 4-6 port

1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 msk oregano eller timjan

1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda

2 tsk salt

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 liten påse rucola

1 msk oregano

Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.

Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.

Tomatsås

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

½ dl rödvin

2 tsk oregano och/eller timjan

1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.

Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.

Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Pizzabotten på ägg 2 port

6 ägg

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.

Kallrörd pizzasås

2 dl mild ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk kallpressad olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Min pizzafyllning

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.

Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Gott Nytt År

Topp 10 bland mina recept 2019

Plats 7: Glutenfritt nötbröd

Läsarnas favoriter

Så var det då årets sista dag igen och vilket fantastiskt år det varit.

Tack till mina kära läsare för alla besök och fina kommentarer under året som gått.

Ni gör alla så det känns riktigt betydelsefullt att dela med mig av mina mångåriga kock-kunskaper, min hälsoresa och tankar kring livet.

I juni blev min senaste kokbok, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, utsedd till en av världens bästa kokböcker på Gourmand Awards, otroligt roligt och hedrande.

Under sommaren lagade jag 70 nya rätter och fotograferade dem i den vackra naturen i Jämtland, resultatet får du se till våren i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Bilden på kombuchan tog jag en av sommarens varmaste dagar vid Kallsjön, det är Åreskutan du ser i bakgrunden.

Receptet har jag fått av Margareta Marples på Kall Naturkompani, hon gör den godaste kombucha jag smakat.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips då och då härinne på bloggen även nästa decennium.

Men mitt största fokus ligger numer på att sprida min typ av mat genom kokböckerna, så att många fler får ta del av recepten på hur jag lyckats äta mig friskare från många besvär.

Idag får du en lista på de 10 allra mest besökta inläggen under året.

Vill du hellre läsa recept ”på riktigt”, i kokboksform, så hittar du alla mina kokböcker här.

Jag med mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT

1: Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

2. Så steker du en perfekt tournedos

3. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

4. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

5. Valnötsbröd

6. 7 sorters glutenfria kakor till jul

7. Glutenfritt nötbröd

8. 10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

9. LCHF, klimakteriet, hälsan och vikten

10. Nystart med 7 äggrätter

Lucka 23½ – Julklappstips i sista minuten

Snart kommer Tomten

Några sistaminutentips om du inte kommit på vad du ska köpa i julklapp, ett presentkort fungerar ju alltid bra också ❤

Först ut är ”Kokbok för sköldkörteln” av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén, en viktig bok som fått väldigt mycket och välförtjänt uppmärksamhet den senaste tiden.

Läkande kost för autoimmuna sjukdomar är ett mycket hett ämne just nu, vi kan bli bättre i många av våra sjukdomstillstånd med hjälp av antiinflammatorisk kost, även kallad AIP.

Nästa bok på listan håller jag på och läser just nu, Hanna Gillvings prisbelönta bok ”KETO-licious”.

En riktig ”bibel” vad gäller kunskap kring den ketogena kosten.

Men till skillnad mot många andra tjocka faktaböcker är den här mycket lättläst och tar upp många intressanta punkter där vi kan få hjälp av en så enkel sak som att dra ner på kolhydraterna och öka på fettet.

Så kommer då mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak med sin härliga glutenfria, mjölkfria och sockerfria bakbok.

Ett måste i alla hem där man vill baka just ”Nyttigare Gott”, boken är definitivt inte fri från läckra smaker.

Sist men inte minst så kommer min egen ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, som du nu kan förhandsbeställa på Adlibris.

Förordet är jag väldigt glad över, det är för andra gången i en kokbok av mig skrivet av vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm.

Det är den absolut roligaste kokbok jag gjort, här har jag förutom att skapa alla goda recept dessutom fått ta alla bilder själv.

Boken har även varit den känslosammaste att skriva för mig, då jag delar hela min hälsoresa, från början redan i barndomen till nu.

En resa som innefattar både många fysiska men även psykiska besvär.

Jag hoppas att jag med min öppna berättelse kan hjälpa många andra som har problem med hälsan.

I länkarna med böckernas namn kan du läsa mer om dem och beställa på Adlibris.

Lucka 23 – Topp 3 på mitt julbord

Julens snabblagade favoriter

Nu under december har jag delat med mig av nya och gamla favoriter till julbordet härinne på Tomtens Adventskalender.

Något som varit mycket populärt ser jag på besöksstatistiken, bloggen får väldigt många påhälsningar varje dag, tackar så mycket för det.

Precis som i övriga världen av sociala medier så har kommenterandet minskat drastiskt, men gläds över att bloggen efter drygt 10 år fortfarande står sig väl i konkurrensen.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips härinne, även om mitt största fokus numer ligger på att skriva kokböcker.

Det känns förstås underbart roligt att mina recept sprids till så många genom böckerna, både i Sverige och utomlands.

Här hittar du alla mina kokböcker på svenska på Adlibris och här de engelska på Amazon.

Senaste halvåret har jag jobbat mycket med kokbok nr 6, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut 2/4, men du kan förhandsbeställa den för bara 189 kr här, så får du hem den så fort den kommer från tryckeriet.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Det här blir den första kokbok som jag gör helt själv, med bilder och allt, det har varit en härlig utmaning att ta alla fotografier hemma i den jämtländska naturen nu i somras.

Jag delar också för första gången med mig av hela min hälsoresa, hur jag tagit mig igenom många problem med både den psykiska och fysiska hälsan till det betydligt friskare liv jag lever idag.

Jag hoppas att jag genom att dela allt jag gått igenom kunna inspirera många andra att komma tillbaka till en bättre hälsa.

Förordet i boken är skrivet av min vän Ann Fernholm, du kan läsa mer om och av henne här.

Idag får du tips på det godaste jag vet på julbordet, jag är väldigt traditionell av mig så det här är smaker som återkommer varje år hemma hos mig i jultid.

Först ut är en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, brödet är förstås väldigt gott till leverpastej, köttbullar och skinka också.

Sen följer min nya favorit bland de rödbetssallader jag gjort genom åren, du hittar min tidigare bästa här och så brukar jag göra det enkelt med rimmad kalkon istället för julskinka.

De tre räcker för att jag ska njuta riktigt ordentligt av julen, kanske något att lägga till även på ditt julbord?

Citronsillmacka på vörtbröd

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rimmad kalkon

Rimmat kalkonbröst till drygt 6 port på julbordet

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

1 msk honung eller valfri sötning

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.

Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt, men vill du hellre koka julskinka på traditionellt vis, så hittar du recept på det här.

Lucka 18 – Marinerade rödbetor med citron och tranbär

Jultillbehör

Tillhör du dem som liksom jag älskar rödbetor?

De är ett absolut måste som tillbehör till julmaten, tycker jag, men de vanliga man köper på affären är väl söta för min smak.

Så nu har jag hittat på en ny variant, som passar fint till både sylta, köttbullar och skinka.

Eller till grillad halloumi, om man vill ha ett vegetariskt tillbehör.

De här rödbetorna är inspirerade av det grekiska köket, där man ofta får citronmarinerade rödbetor som meze, före maten.

För lite mer svensk jultouch la jag till tranbär, en mycket lyckad smakkombination.

Just våra svenska smaker har jag tagit fasta på i min nästa kokbok som kommer ut i början på april.

Här kan du nu förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” på Adlibris för bara 189 kr.

Ett julklappstips är att skriva ut bilderna från boken som kommer efter rödbetsreceptet, så kan du ge bort det som ett fint presentkort.

I kokboken får du tips på allt från sallader, såser, röror, smoothies, matbröd och gofika (utan socker), och mycket annat som förgyller vår mat.

Den här boken, som blir min sjätte, har jag fotograferat själv hemma i den jämtländska naturen i sommar och höst, en fantastiskt rolig utmaning.

Jag har alltid tyckt om att fotografera och vill att en kokbok ska innehålla vackra bilder till alla recept, så du må tro att jag har njutit av det här uppdraget.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Recepten är alla glutenfria, vegetariska och även anpassade till ägg/mejerifritt där så varit möjligt, men fyllda med smaker, näring och naturliga fetter.

Här har jag skapat en kokbok som passar alla som vill äta mer av grönt, skönt på sin tallrik, den är inte en renodlad dietbok utan mer av en livsnjutarbok.

Du får också ta del av hur jag själv lyckats äta mig friskare från både fysisk och psykisk ohälsa, för första gången delar jag nu med mig av hela min hälsoresa och hur även naturen hjälpt mig att komma tillbaka.

Jag hoppas att jag med hjälp av min berättelse ska kunna inspirera många andra till ett friskare liv, så dela gärna inlägget och boken vidare om du känner någon som inte mår så bra.

Och förstås till alla dina vänner som tycker om att äta, njuta och må gott ❤

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Klicka på bilden så kommer du till förhandsbeställningen på Adlibris

Kombucha med havtorn

Rödbetsmousse med chèvre

Ärtiga våffelmackor med pumpahummus

Lucka 14 – Kärleksmums / Gästblogg från Under vårt tak

Gästbloggare

Idag presenterar Tomten och jag Jenny och Magnus Andersson från fina Paleobloggen Under vårt tak.

Vi har blivit goda bloggvänner genom åren och även träffats och blivit vänner i det verkliga livet.

Här nedan får du ta del av deras gästinlägg och ett riktigt njutbart recept på kärleksmums.

Magnus och Jenny Andersson

Med hälsan i fokus

Under vårt tak heter en av Sveriges första Paleobloggar och den drivs av oss, Jenny och Magnus Andersson. Vi har fått den stora äran att skriva ett gästinlägg här hos Birgitta!

Redan i början av vårt bloggande så fick vi kontakt med Birgitta. Hon gav oss uppskattning för det vi gjorde, uppmuntrade oss att gå vidare och framför allt – hon har blivit en fin vän till oss.

Med andra ord, det är en ära att få skriva ett inlägg här på Birgitta´s blogg!

Kokbok och bakbok

För två år sedan, 2017, nappade ett förlag på våra bokidéer och vi har därefter fått förmånen att publicera två böcker.

Det är så fantastiskt roligt och givande att få skriva böcker. Att sedan se dem komma till ”liv”, finna dem i bokhandeln och på nätet, är lite av en kick och ett energitillskott.

Vi skriver om kosthållningen Paleo där grunden är rena och naturliga råvaror, detta är en filosofi som vi även delar med Birgitta. Fina råvaror ligger oss varmt om hjärtat och det är något vi gemensamt pratar oss varma om.

Vår första bok är en kokbok och heter ”Ren & Naturlig Mat – med recept från Paleoskafferiet” och i denna kokbok har Birgitta skrivit förordet!

I kokboken hittar man mat för hela dagen. Frukost, lunch, middag och tillbehör, det finns även lite fina godsaker. Ren och naturlig mat är grunden till välmående och har så stor betydelse för hälsan.

Vår andra bok är en bakbok och den heter ”Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Att baka utan gluten kan vara lite svårt ibland men här får man många tips och massa härliga recept!

Småkakor, bröd, tårtor, mjuka kakor, kex, pajer, rawfoodbollar och annat smått och gott. Njutbara, läckra och oemotståndliga bakverk!

Ett recept från Nyttigare Gott

Kärleksmums från Nyttigare Gott
Recept och foto Jenny och Magnus Andersson

Kärleksmums Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

45 minuter

Ingredienser:

Kaka:

4 st ägg

2 msk honung

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

Glasyr:

0,5 dl honung

2 msk kokosolja

1 msk kokt/bryggt kaffe

1 msk raw kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Topping:

Riven kokos

Ugnsform, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med kakan

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggsmeten

Klä ugnsformen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen och fördela jämt

Grädda kakan mitt i ugn i ca 25 minuter, tills provstickan känns torr

Ta ut kakan och låt svalna

Fortsätt nu med glasyren

Vispa ihop samtliga ingredienser i en lite kastrull under uppvärmning på låg värme

När glasyren blandat sig väl, dra ifrån plattan och låt svalna något

Fördela glasyren över kakan och strö över riven kokos

Låt svalan helt innan du skär kakan i rutor

Förvara kakan i en burk i kylen, den går även bra att frysa.

Hoppas att denna förföriskt goda Kärleksmums faller er i smaken. Passar perfekt till kalas, bjudningar och självklart till Julens alla godsaker.

Precis lika självklart så är bakboken Nyttigare Gott den perfekta julklappen!

Kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

YouTube

Birgitta har alltid varit en ivrig påhejare till att utvecklas och prova nytt. Hon har tidigare pushat oss just för att våga satsa på bokskrivandet, så glada för detta.

Man behöver ha den vetskapen och få den känslan, att någon tror på det man gör.

Och i den andan så har vi nu startat en ny kanal på YouTube. Att ställa sig framför kameran är nervöst, konstigt, kul och väldigt spännande!

Än så länge hittar man enbart några få video´s på vår kanal men den kommer växa och vi kommer presentera både receptvideos och informationsvideos.

Vi ser med glädje fram emot detta och om ni önskar prenumerera, gilla våra video´s och dela dem skulle vi bli fantastiskt glada.

Avslutande ord

Vår önskan är att sprida kunskap om ren och naturlig mat så att så många som möjligt ska kunna må så bra som möjligt.

Detta gör vi genom vår blogg Under vårt tak, receptbanken Paleoskafferiet, våra kokböcker, våra sociala medier och numera även via vår YouTube kanal.

Vi vill helt enkelt hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa vilket vi anser att kosten lägger grunden till.

Ett av verktygen vi har är Hälsoutmaningen Paleo30dagar som med hjälp av kost, stresshantering och vår support erbjuder en fantastiskt fin hälsoresa och utveckling framåt.

Birgitta´s stora engagemang inom kost och hälsa gör oss ödmjuka. Hon förmedlar frikostigt sin hälsoresa, sina recept och sin kunskap på ett fint och varmt sätt vilket gör henne till en förebild för oss och så många andra.

Kram Jenny & Magnus

Lucka 11 – Mat som lagar sig själv – Tjälknöl

Antistressmat

I måndags skrev jag om tidstjuvar, idag får du ett recept som i stort sett inte tar mer än några minuter att laga till, resten sköter den sig själv i ugnen.

Allt för att du ska slippa en del av stressen som många upplever nu inför julen, hur man ska hinna med allt som ska göras.

Då är det bra att ta till såna här maträtter, som i stort sett lagar sig själva.

Jag har i höst lagat en hel del plåtmat, uppskattar verkligen att kunna lägga allt på en plåt, ställa in i ugnen och så får det stå där på låg temperatur tills det är klart 5-6 timmar senare, lagom till lunch eller middag.

Tjälknöl är en variant på samma tema, här ställer man bara in en djupfryst stek i ugnen och så får den stå inne över natten eller dagen, för att sen läggas i en lag att kallna.

En mycket mångsidig stek, den passar både som middagsmat, smörgåspålägg och att ha med på julbordet.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Varför inte ge bort den i julklapp till nån som behöver stressa av när det gäller matlagning eller till dig själv, för att få mattips inför en lugnare jul?

Fler tips på lättlagade rätter hittar Birgitta Höglunds bästa grilltips, som passar fint när som helst på året, inte bara på sommaren.

Här kan du läsa om hur min typ av mat gjort mig friskare och piggare med åren i en artikel på Kurera.se.

Har du Facebook, så gilla och dela gärna deras artikel därifrån i den här länken: Kurera på Facebook.

På det viset får många fler chansen att läsa den och äta sig till en bättre hälsa.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, den ger lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag, torka av med hushållspapper och skiva steken tunt.

Lucka 10 – Årets glögg 2019 och julgåvor med omtanke

Glögg med smaker från skogen

Jag blev tipsad om en intressant glögg av en Facebookvän häromdagen.

Hon skickade en länk till Marthaförbundet i Finland och då blev jag intresserad eftersom min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna.

Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.

Kråkbärsris och blåbärsris på Nipfjället

Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor.

Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.

För några år sen fick jag så en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.

När jag nu såg det här receptet så passade den ju perfekt till att göra min variant av Årets Glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.

På Systemet kan du även hitta en osötad bärsaft, som passar perfekt till den här glöggen, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.

100% Blåbär, bilden lånad från Saxhyttegubben Foto Mikael Göransson

100% Blåbär är råpressad blåbärssaft på bär från skogarna i Bergslagen och produceras av Saxhyttegubben.

Blåbärsdrycken är ett väldigt bra alkoholfritt alternativ till vin och deras 100% Lingon passar fint som snaps på julbordet.

Som en liten hyllning till min mammas hemland Finland, så fick det bli glögg i en liten moccakopp från Arabia.

Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia och skeden fick jag av min mormor när jag var liten.

Vill du ha tips på glutenfria och mindre söta kakor till glöggen, så finns 7 av mina bästa julkakor här.

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad kråkbärssaft eller blåbärssaft

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Omtänksamma julgåvor

Tomten tipsar idag om julgåvor med bestående värde för många.

Jag fick en kalender för 2020 från Synskadades Riksförbund på posten, med bilder på ledarhundsvalpar.

Eftersom jag genom min medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, vet hur otroligt värdefullt det är att som blind ha tillgång till en ledarhund, så tvekade jag inte utan skickade in ett bidrag.

Jag köper inga julklappar till släkt och vänner sen några år tillbaka, men stöttar gärna den här verksamheten som underlättar livet för så många.

Jag har träffat Patriks labradortik Vanda ett par gånger, hon är fantastiskt duktig på att hjälpa honom att klara sig ute på egen hand.

Jag är sen starten för 5 år sedan månadsgivare till Kostfonden, det är också ett fint sätt att bidra till något som kan hjälpa många till en bättre hälsa.

Kostfonden har fått flera stora donationer till sin forskning på IBS och Typ 1-diabetes de senaste veckorna, så glad att den oberoende kostforskningsfonden som Ann Fernholm tog initiativet till nu får så mycket uppmärksamhet.

Tillsammans kan vi göra en stor förändring, hoppas du också ger en julgåva till någon eller båda av de ovan nämnda ❤

Patrik och hans ledarhund Vanda

Lucka 9 – Tomtens smoothie och tankar om tidstjuvar

Ett glas grönt

Idag tipsar Tomten om en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter den gråaste novembermånad på många år, då kan en energikick behövas.

Jag har tagit långa promenader ute i skogen nu när jag är hemma i Jämtland, det är också riktigt bra för immunförsvaret.

Något jag tänkt en hel del på under mina promenader är hur mycket mobilerna har börjat påverka våra liv.

Min HTC bestämde sig för att gå i pension för en månad sen, så nu gör jag som förr och använder bara telefonfunktionen.

Jag har inga appar längre, som Facebook, Instagram, Messenger och mail, inte heller kameran fungerar i den längre, den stänger bara av om jag tar några bilder.

Och tänk, vilken frid och ro det gett, den är inte något som pockar på uppmärksamhet hela tiden utan jag kan gå där på min promenad och uppleva allt i nuet.

Bilder tar jag ju fortfarande på det vackraste jag ser, men nu med min Canon EOS M50, som jag fick av Bladh by Bladh förlag när jag skulle fotografera till min kommande kokbok.

Förut när jag tog upp telefonen för att ta en bild, jamen då såg jag ju om det kommit något meddelande och kunde inte låta bli att kolla, och så var tankarna någon annanstans än just där och då.

Känner detsamma även hemma, nu använder jag bara datorn till att ”kolla runt” på nätet, förr tog jag ju till mobilen om jag tyckte jag hade lite tråkigt eller tid att slå ihjäl.

Tänk så mycket tid jag fått till mina egna tankar nu, istället för att i tid och otid kolla vad alla andra tänker och tycker…

En lugn hemmakväll med Tomten och Columbus som sällskap

Så jag är mycket glad just nu att jag lyckats rensa bort dessa tidstjuvar ur mitt liv, jag hoppas det fortsätter så ett bra tag framöver, även när jag fått råd att köpa en ny mobil.

Jag har också försökt ha mer kontakt med mina vänner i verkliga livet nu och träffa dem öga mot öga, inte bara via meddelanden.

Känns bra också att vi nu har mer att prata om, än som tidigare när svaret kunde bli när jag började berätta något; Ja, jag såg det på Facebook. End of discussion…

Så, det var mina tankar om mobiler, du kanske älskar din och vill hålla kontakt med alla den vägen, men så här upplever jag det.

Jag försöker hela tiden komma på lösningar till att förbättra hälsan genom att förändra min livsstil, här kan du nu läsa en artikel om mig inne på Kurera.se.

Nu över till Tomtens gröna smoothie, kanske ett nytt inslag till julfrukosten?

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.