Ann Fernholm och Kostfonden synar sockret

Världsdiabetesdagen

Gör ett litet inhopp i min datorfria semestervecka 🌞

Missa inte författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm från Kostfonden på TV 4 06.37!!

Här kan du läsa mer om Kostfondens kampanj Syna sockret.

Ann kommer i morgon på Världsdiabetesdagen att duka upp ett bord utanför Riksdagshuset på Mynttorget.

Där visas alla de sötsaker en svensk tvåbarnsfamilj äter under ett år.

Och det är inte lite…

Stöd gärna Kostfonden med ett bidrag här, pengarna går till oberoende forskning på lågkolhydratens effekter på vår hälsa.

Väl investerade pengar, vi kan alla hjälpa till så vi får en friskare befolkning i framtiden ❤

Fotona i inlägget är tagna av Cristian Bogdan.

 

Enkla frukosttips, hur jag mår, vad jag äter och tankar om rörelse

Hemma i ett grått Östersund

Här kommer några rader från ett grått men vackert Jämtland, på bilden ovan ser du det lilla badhuset som är så vackert beläget i Stavresjön.

Jag tog bilden genom tågfönstret igår på resan upp, har faktiskt lyckats med att få fina bilder på det lilla huset flera gånger på mina resor.

För 10 dagar sen gick jag på stranden i Makrigialos vid Medelhavet, den senaste veckan längs Riddarfjärden på Norr Mälarstrand och nu blir det Storsjöns vatten jag söker mig till på mina morgonpromenader den närmaste veckan.

Gryning över Makrigialos

Riddarfjärden i morgonljus

De är alla platser jag uppskattar väldigt mycket, jag är lyckligt lottad idag som kan njuta både av att gå och att få resa så mycket som jag gör.

Nu är förstås de vackra promenadvägarna vid vattnet en extrabonus, men det är just att träningen blir av som är det viktigaste.

För 15 år sen, när jag var som sämst innan min ryggoperation, så var det bara korta bitar jag tog mig med hjälp av kryckor.

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…

Jag hade då färdtjänst, så det blev inte mycket mer än att ta mig ut till taxin för färd dit jag skulle.

Att promenera var under lång tid väldigt problematiskt, så du må tro att jag njuter av den frihet det ger mig, sen jag tack vare min kostomläggning till glutenfri LCHF för snart 10 år sen fick ork att börja träna upp mig igen.

Några år efter steloperationen, då jag fortfarande hade svårt att gå

Efter steloperationen kunde jag sakta men säkert börja vägen tillbaka till ett rörligt liv, men en nervskada i högerbenet som kom i samband med operationen gjorde att jag fick problem igen.

Periodvis fick jag gå med käpp och jag var tvungen att använda fotskena och specialgjorda skor.

Idag är foten mycket bättre, men tyvärr fortfarande lite svag, så jag ramlar då och då när den viker sig.

Nu i sommar har jag ramlat 6 gånger, så nu har jag börjat träna med hjälp av en balansplatta, det har hjälpt mig en hel del att bli stabilare i foten.

Jag gör också mitt program på ca 1 timme varje dag med mjuka rörelser och lymfmassage, det hjälper mig att hålla kroppen igång.

Träningen tar en hel del tid varje dag, men det är värt varenda minut.

Selfie på Storhogna i somras (strax innan jag ramlade, men det gick bra…)

På tisdag kommer jag att berätta om hur jag ätit och tränat mig friskare på en föreläsningskväll på Ecocaféet i Östersund.

Jag och caféets grundare Börje Karlsson berättar då mer om våra respektive hälsoresor.

Vill du ha besök med den här föreläsningen även i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund som kan arrangera det eller kontakta Börje på Ecocaféet.

Här nedan får du ta del av tips på det jag äter under en dag för att få ork till all min träning och så följer några bilder från promenaden idag.

Nötfrukost med kaffe

Jag börjar dagen tidigt, då jag är väldigt morgonpigg, så vid 5-6 blir det en kanna kaffe och en skål nötter med smör, det är så gott och ger massor av energi.

Efter morgonpromenaden blir det nu under den kalla årstiden en liten skål med äggröra som jag förstärker med varmrökt sidfläsk, rökt fisk eller räkor, det mättar väldigt länge.

Innan jag äter det tar jag en sked med mjölksyrade grönsaker för att tarmfloran ska må gott.

Jag har ju ätit pre- och probiotika i form av bönor och mjölksyrat dagligen i 1½ år, men nu sen ett par månader har jag dragit ner på bönorna och äter lite av dem då och då.

Vill du ha tips på mina bönrecept och hur du mjölksyrar själv, så hittar du här Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag har inte fått tillbaka de klimakteriebesvär som var orsaken till att jag la till ca 1-1½ dl bönor i min mat varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu blir det istället mer av animaliskt protein igen från kött, lever, kalkon, kyckling, fisk, skaldjur och ägg och mer smör i maten, vilket passar mig bättre på vintern.

Till lunch vid 12-tiden brukar det bli en kötträtt, den senaste veckan har det till exempel blivit pannbiff på lammfärs med morotsröra och lite varma grönsaker, en köttfärssås med aubergine och tomat och kycklinglever med stekt lök och stekta champinjoner till.

Jag använder dagligen sen 3 år benbuljong i maten, du kan läsa mer om dess effekter på min hälsa här.

Det blir oftast extra smör till maten, då jag märker att jag mår bättre av lite fetare mat när det är kyligt ute.

Till vardags skär jag helt enkelt en skiva direkt från smörpaketet, till fest kan det vara gott med t ex ett fetaostsmör i paprika.

Jag äter rätt tidig middag, det brukar bli vid 17-tiden, då blir det ofta någon form av fisk eller skaldjur.

Den här fetaostgratinerade skaldjursgrytan är en återkommande favorit.

Fiskgryta med aioli eller ugnsstekt sill är också väldigt lättlagat och gott.

Så, då har du fått lite tips på hur en matdag kan se ut hemma hos mig.

Det blir väldigt sällan några mellanmål, men vill jag ha något extra på resa eller som kvällsnacks så är det gott och mättande med lite Öländska bönchips eller ost, salami och oliver.

Vill du ha mer inspiration så sök gärna runt i arkivet härinne, har nästan 1800 inlägg samlade sen jag började blogga 2009.

Enklast är att skriva in en ingrediens i sökrutan längst upp, då kommer alla inlägg upp som innehåller det.

Vill du hellre läsa recept i bokform och stötta mitt skrivande så blir jag förstås väldigt glad, du hittar alla mina kokböcker här.

Min dagliga nötfrukost som den såg ut i morse

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pekannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över, ät det hela med en tesked.

Tycker du att det är godare med en macka till kaffet så måste du testa mitt valnötsbröd, det har blivit otroligt populärt.

Enkel äggröra 1 port

2-3 ägg

25 g smör

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

Vispa ihop äggen lätt med kryddor.

Smält smöret i en kastrull eller liten stekpanna.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Servera med stekt fläsk eller bitar av varmrökt fisk och lite grönt.

 

 

Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund

Matprat på Ecocaféet

Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire!

Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsammans med caféets grundare Börje Karlsson.

Vi berättar om hur maten förändrat våra liv och bjuder på en avsmakningsmeny med recept från mina kokböcker.

Så här skriver Ecocaféet om kvällen på sitt Facebookevent:

Du möter två föreläsare som berättar om hur man på livsavgörande sätt kan skapa stora hälsoförbättringar genom ändringar i kosten…
Samtal och frågestund med föreläsarna…
…och prima fina erbjudanden.

Hur blev Birgitta Höglund och Börje Karlsson av med fibromyalgi, allergi och värk m.m. och fick mycket bättre liv?
Hur äter man sej friskare?

Birgitta Höglund 2003

Boksignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm. Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Birgitta Höglund är ett av Sveriges största namn inom LCHF och Paleo, med gedigen erfarenhet och kunskap inom kost och hälsa. Hon har dessutom gjort en stor egen hälsoresa.

Efter arbetet som kock leddes hon via mångåriga problem med fibromyalgi och ryggsmärtor till ett utforskande av hur man bygger hälsa genom kosten.

Tack var detta har hon idag ett skapat ett aktivt liv med ny karriär som matbloggare om LCHF, författare av flera kokböcker, föreläsare och inspiratör.

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Börje Karlsson är Östersunds egen stora hälsoinspiratör, Diplomerad hälsorådgivare och ägare till Ecocaféet – 2inspire, och även han har skapat tillfrisknande och stabil god hälsa genom att göra nya kostval.

Efter att ha upplevt hur han blev fri från allergier och värk genom sina förändringar i kosten vill han inspirera och stödja andra till att skapa mer livskvalitet. Han startade därför Ecocaféet – 2inspire med dess helt unika koncept av hälsosam mat med Raw, LCHF och Paleo, gluten- och sockerfritt, föreläsningar och terapeuter – helt enkelt kunna erbjuda en helhetssyn på hälsa.

Ecocaféet i Östersund

Under kvällen kommer Börje även ge er två fina erbjudanden som gäller enbart denna kväll – välj ett av dem eller kombinera dem.
Och Birgitta kommer att signera och erbjuda köp av hennes böcker.

Kort sagt – detta blir en unik kväll med njutning för både smaklökar och mage, och inspiration för hjärna och hjärta.
Varmt välkommen!

Pris: 250 kr.
Obs! Begränsat antal platser!
Platsbokning/anmälan sker genom betalning på Ecocaféet – kort eller kontant.
Plats: Ecocaféet – 2inspire Storgatan 26, Östersund
Tid: 18:30 – 21:00 Hoppas vi ses

PS. Vill du att jag kommer till din hemort och har föreläsning om min hälsoresa?

Ta då gärna kontakt med något studieförbund och tipsa om mig, jag kommer gärna och delar med mig av hur jag kunnat bli så pigg och frisk med hjälp av maten.

Min mailadress är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Ecocaféet i Östersund…

Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren

Vykort från Kreta

Njutbar hälsoresa

Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp.

Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Resultatet blev resor hit till den lugna byn vid Medelhavet, där vi kombinerar vår förtjusning i god mat tillsammans med viljan att sprida våra kunskaper kring hur maten påverkar både det kroppsliga och själsliga måendet.

Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring det på Harmoniresor.se.

Bjuder här på några bilder från resans första två dagar, vi har det riktigt varmt och skönt.

Hittills har vi hunnit med att äta lunch och middag på två av favoritrestaurangerna här i byn, Golden Beach och Petra Bay.

Maten är fantastiskt god, bara den värd en resa hit.

Vill du se fler bilder från Makrigialos så följ gärna med på mitt Instagram @birgittahoglundsmat.

Lördagens soluppgång på stranden i Makrigialos

Räkor Saganaki och gratinerad fetaost på Golden Beach

Vy över Medelhavet från en parkbänk i skuggan av en tamarisk

Munhälsa – nya favoriter, eko & plastfritt!
Inlägget innehåller reklam för Jordklok.se i form av annonslänkar. Läs mer om dessa länkar här! Halloj! Idag vill jag tipsa om ett gäng nya härliga produkter som jag köpt hem från min favoritbutik Jordklok.se. Inlägget innehåller annonslänkar till deras hemsida, men jag har köpt och betalt dessa produkter själv och jag berättar om dem för… Fortsätt läsa Munhälsa – nya favoriter, eko & plastfritt!
Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Äggröra med tomat och basilika till brunch

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk.

Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märker jag att jag behöver mer av både fett och protein.

Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår jag mycket bättre.

Jag fick ett ryggskott förra veckan när vi var uppe i Östersund, så jag har fått ställa in några boksigneringar.

Jag åker därför heller inte till Göteborg på Bokmässan i år, trots att jag har tre nyutgivna kokböcker med där i år.

Besöker du Bokmässan så kan du hälsa på hos mina tre förläggare Lumio Förlag, Bladh by Bladh och Pagina Förlag och ta en närmare titt på mina böcker.

Här hittar du dem på Bokus, flera finns nu till reapris.

Den här veckan ägnar jag mig istället helt åt att ladda batterierna inför två veckors njutbara Harmoniresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med min kära vän och kollega Therese Renåker.

Tar hand om kropp och själ på det bästa sätt jag vet, genom att vara mycket ute i naturen.

När man som jag är född och uppvuxen i de stora skogarna i norra Dalarna, då är daglig närkontakt med träden ett måste.

Även här i Stockholm finns naturen på nära håll, jag tar ofta långa promenader på vackra Djurgården och varje morgon blir det en vända ner till Stadshuset, bilden här ovan är från igår morse när det var +5.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se de bilder och filmer jag lägger ut från mina promenader.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

1 tomat

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

½ röd paprika

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan.

Höstfägring på Rosendals Trädgård

Artikel om min fibromyalgi i SvD och köttfärslimpa med champinjonsås

På ålderns höst

Det är namnet på en bilaga som följde med i Svenska Dagbladet i onsdags, där jag medverkar i en intervju om min hälsoresa med glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo.

Jag blev kontaktad av Sanna Fahlén på Mediaplanet i somras, hon hade läst här på bloggen om mina hälsoförbättringar och ville att jag skulle vara med i tidningen för att inspirera andra.

Eftersom jag blivit så otroligt mycket bättre i min hälsa sen jag la om kosten för 9 år sen, så vill jag ju gärna sprida det här så många fler kan bli hjälpta.

Just den dag tidningen publicerades läste jag ett inlägg hos Fibromyalgiförbundet på Facebook om en studie på Karolinska Institutet, som visar att vi som har Fibromyalgi visar tecken på inflammation i hjärnan.

Mycket intressant, då är det ju inte så konstigt att en glutenfri lågkolhydratkost hjälper, då den är anti-inflammatorisk.

Här kan du läsa artikeln från Karolinska och här kan du läsa hela artikeln om mig i På ålderns höst, där finns jag med på sidan 12.

Där kan du också ta del av mitt recept på köttfärslimpa med champinjonsås från kokboken Gammaldags husmanskost.

Vill du läsa fler artiklar om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi, ryggproblem, migrän, magbesvär och övervikt, så finns flera samlade här.

Köttfärslimpa med champinjonstuvning från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Kyckling i ugn

Ugnsstekt kyckling med coleslaw

Fredagskyckling

Idag får du ett av mina mest eftersökta recept här på bloggen, nu i en nyare tappning.

Min ugnsstekta kyckling är väldigt populär, den blir så saftig och god när man steker den länge i ugnen på låg temperatur.

Här har jag kryddat den lite mer som butikernas grillade kyckling, med rökt paprika och vitlök.

Jag stoppade min varma kyckling direkt från ugnen ner i en stekpåse, knöt igen och la ner i Mini-Wonderbag.

Den kallas också Lunchwarmer och fungerar dels till att hålla just lunchlådan varm på jobbet, som långkokningspåse till mindre portioner eller att använda som kylbag till kall mat.

Vi tog med bagen i bilen och gav oss ut i finvädret i onsdags och hade en härlig picknick på Rödön, där vi satt nedanför kyrkan vid Storsjön.

Det var en fantastisk dag, varmt och lugnt på sjön, vilket är rätt ovanligt så här års.

Jag tog den här videon så du får se hur vackert det är här i Jämtland på hösten.

Jag fick igår ett mycket trevligt meddelande från Sarah Collins och hennes Wonderbagteam i Sydafrika.

Min lilla film från Rödön hade vunnit en tävling (som jag inte ens visste om).

The Wonderbag på Instagram sökte en bild på den mest intressanta platsen i världen att ta med sin Wonderbag till och min film vann.

Vinsten var 4 stycken Wonderbags, som jag väljer att dela med mig av till fler som vill sprida budskapet om hur de fungerar klimatsmart som både långkokningspåse och kylbag.

Dels på miljön och dels genom Wonderbag Foundations välgörenhet, för varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika.

De används också som långkokningsbagar i många flyktingläger runtom i världen, där tillgången på vatten och bränsle är mycket begränsad.

Jag kommer att ha en utlottning på en Wonderbag här på bloggen när de har kommit och även ge bort bagar till några som kan och vill sprida den.

Wonderbag på picknick vid Storsjön

Har du en välbesökt blogg, Youtubekanal eller stor Facebook- eller Instagramprofil och känner att du vill ha en Wonderbag för att vara med och sprida budskapet om den vidare?

Hör då av dig i en kommentar till det här inlägget.

Läs gärna mer om bagen och dess positiva inverkan här hos Wonderbag Sweden.

Kyckling i ugn 4 port

1 ekologisk kyckling

2 msk olivolja

2 msk salt

2 msk rökt paprikapulver

1 msk vitlökspulver

1 tsk mald svartpeppar

1 ekologisk citron

2 msk smält smör eller olivolja till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av, värm under tiden ugnen till 125°.

Skär citronen i mindre bitar och blanda salt, paprika, vitlökspulver och peppar.

Gnid in kycklingen med olivoljan och krydda inuti och utanpå med kryddblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in citronbitarna i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Den kan du koka en god gräddsås på, här hittar du min pepparsås.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen.

Min kyckling som vägde ca 1 kg tog jag ut efter 1½ timmar, efter att jag kört sista 20 minuterna på 250º grilleffekt för att få mer färg.

Den fick sen åka ner i en stekpåse som jag knöt igen, där den lagades klar på 2 timmar i Wonderbag.

Jag hade den med på picknicken och serverade med Huså Bröds Spröda frökex Västerbottensost och en kall sås gjord på spenat, örter, smetana och majonnäs.

Västerbottenskexet är den senaste smaken i deras sortiment, som de bakar efter mitt recept.

Vi var ute hela dagen och tog en tur till Krokom på eftermiddagen och hälsade på mina systerdöttrar som har Café Kroken.

Där blev det en mycket god räkmacka à la LCHF/Paleo till middag, innan vi for vidare till Frösövallen för att titta på den vackra solnedgången.

En underbar dag att lägga på plats i arkivet och minnas länge.

Räkmacka LCHF/Paleo på Café Kroken i Krokom

Utsikt över fjällen och Storsjön från Frösövallen

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017