Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

In the Pink, hälsorestaurang i Malmö

Bilder från In the Pink…

Nytt receptsamarbete

Som du kanske läst här på bloggen så samarbetar jag med olika restauranger och caféer med hälsofokus på ekologisk mat, som även har glutenfri LCHF och Paleo.

Senast i raden är In the Pink i Malmö, som nu börjat servera en del av mina recept och även frökex från Huså Bröd.

För ett par veckor sen var Therese Renåker och jag i Malmö och besökte restaurangen i samband med hennes föreläsning om Hormoner i maten.

Du kan läsa mer om det besöket här, missade du den kvällen finns en ny chans den 7 september, då vi kommer till restaurangen igen med en uppföljande föreläsning.

Bilderna här nedan tog jag vid vårt besök och några har jag lånat från restaurangguiden Gastrogate.

Här får In the Pink presentera sig själva och sin restaurangidé närmare.

In the Pink – Real Food & Coffee

Under hösten öppnade en ny restaurang/coffee house i Malmö, In the Pink, som har inriktning på hälsosam mat för alla.

Vår meny täcker in både frukost, lunch, middag och fika på ekologiska och närproducerade råvaror som tillagas från grunden.

I vår filosofi finns det ingen enskild kosthållning som är optimal för alla. Detta är individuellt, tror vi, men oavsett, vill vi servera mat som stärker kroppen och ger den rätt energi och näring.

På vår meny hittar du raw food, vegansk mat men också Paleo/LCHF, allt med kvalitet – fast vi har valt att kalla det ”riktig mat” helt enkelt.

Ett engelskt idiom har fått ge namn åt vår restaurang. Att vara ”in the pink” betyder att vara vid god vigör både fysiskt och psykiskt.

Då vi ser sund kost som en del av helheten ordnar vi även föreläsningar och workshops.

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram så du inte missar något av våra spännande event!

Vi jobbar också med catering så behöver du beställa fika/lunch till kontoret eller håller i ett event så hör av dig till oss så hjälper vi gärna till!

Ni kan läsa mer om oss på vår hemsida.

Välkomna till In the Pink i Malmö!

In the Pink, bild lånad från Gastrogate…

Brunch…

Fräscha tillbehör till maten…

Cecilia Hjälmroth, en av eldsjälarna bakom restaurangen…

Therese Renåker föreläser…


Brisbot – barnens hjälp, när den behövs!

image

I samarbete med BRIS kör vi nu en kampanj här på Kryddburken där jag vill lyfta fram barnen lite extra såhär i juletid!
Högtider och ledighet medför inte alltid en trygg och bekväm tillvaro. Inte sällan sitter barnen i kläm och blir drabbade och utsatta mot deras vilja och förhoppningarna som byggts upp inför jullovet med en mysig, stämningsfull jul med tomte, julgran och klappar kan lätt raseras.
Skilsmässobarn som slits mellan föräldrar och som naturligtvis vill vara tillsammans både med sin mamma och pappa kan bli påfrestande, inte minst om föräldrarna är oense eller bor på långväga avstånd ifrån varann. Julen inbringar också många familjer till bråk och osämja när det egentligen ska vara precis tvärtom. Det bråkas om antalet julklappar, vem som ska göra vad? Hos vem man ska vara? Vem som ska vara tomte i år och inte alltför sällan tar julsnapsen överhand framåt småtimmarna och det blev inte alls som man tänkt sig. Ett barn vill inte somna till oro och bråk en julafton, tro mig.
Vad jag pratar om är att barnen måste få en fridfull jul, ett minne att ta med sig i livet för att gå vidare och en dag skapa nya fina traditioner med sin egen familj utifrån de erfarenhet man fått och lärt sig. Se till att du som föräldrar ger dina barn denna gåva.

 

Jag är själv skilsmässobarn sedan väldigt liten och har egentligen inga dåliga minnen från jularna, snarare hade jag en önskan om att alla skulle vara tillsammans.

 

Vi firade ofta jul i flera dagar. Flera julaftnar med klappar och julmat och hela julhelgen kändes mest som en enda lång bilresa fram och tillbaka mellan mamma, pappa, farmor och farfar och gammelfarmor och gammelfarfar och gammelmormor och gammelfarfar osv osv osv… Det var mysigt på alla ställen och alltid fin stämning men min högsta önskan var att få ha alla samlade på ett ställe där alla var sams och delade julens traditioner tillsammans.
Bris har tagit fram en robot; – Brisbot, heter han eller hon. 😛 vilket man vill.

 

Det är ett redskap, en ledande guide för barn att kunna använda sig av. Den ersätter på något sätt inte en vuxens fysiska röst eller närvaro men kan ge en fin vägledning för de som känner att dom behöver råd eller extra stöd. Den fungera både på svenska och engelska.

Titta på filmen och sprid gärna budskapet vidare. Låt alla våra barn få en fin, trygg och stämningsfull jul. Oavsett traditioner, kultur och budskap ska jullov och ledighet med familjen vara en trygghet för barnen. ❤️

image

I samarbete med BRIS.

Du hittar även BRIS robot på Facebook och kik där chatten är öppen.

Njutbar weekend i Åre
Hotell Granen, Åre

Hotell Granen, Åre

Njutsemester

I helgen har jag varit på en liten minisemester i Åre tillsammans med bästa vännen Gunilla.

Vi inledde helgen på lördag förmiddag med en fika på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Jessica och Martina är båda kockar och väldigt duktiga både på matlagning och bakning.

Martina på Café Kroken, bilden lånad från LTZ.se

Martina på Café Kroken, bilden lånad från Länstidningen…

Caféet erbjuder fika för alla, så där finns utöver det vanliga sortimentet även gott LCHF-fika, glutenfritt, laktosfritt, äggfritt och nötfritt kaffebröd.

Jag tog en liten pannacotta med körsbärskompott och en mycket god 75%-ig chokladtryffel med apelsinskal och cashewnötter till kaffet.

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom...

Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom…

De två små godsakerna blev perfekt i kombination, ingen störande sötma utan bara helt naturligt gott.

Därefter fortsatte vi upp mot Åre och vårt hotell för en natt, anrika Hotell Granen.

Helt nyrenoverat och tillbyggt på utsidan, men med mycket av den gamla charmen bevarad invändigt.

Vi fick ett fint rum med utsikt över skidbackarna där det var mycket aktivitet i helgen.

Hotell Granen Åre

Störtloppstävlingen Skutskjutet har traditionellt gått sista helgen i april, men nu är den sen några år flyttad till den här helgen, då det är lite säkrare snötillgång.

Det fanns gott om snö i backarna men i byn hade det mesta tinat bort, nu var det redan många cykelåkare som trängdes på Bergbanan.

Vi tog en promenad nerför backen till byn och en god lunch på Åre Crêperie, där vi delade på en glutenfri bovetegalette med chèvre, mandlar och rucola. Mycket gott och trevligt.

Galette på Crêperie och Logi i Åre...

Galette på Crêperie och Logi i Åre…

Åre Torg

Efter en tur runt byn och titt i butiker, på uppträdande och prisutdelning på torget blev det en stunds vila på hotellet.

På kvällen gick vi ner till Vinbaren och åt en härlig middag, vi provade flera av deras små rätter som med lite justeringar blev riktigt bra, glutenfri LCHF.

Här kan du läsa mer om Vinbaren och deras mat i White Guide.

Vännen Gunilla på Vinbaren...

Vännen Gunilla på Vinbaren…

 

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre...

Oxfilétartar på Vinbaren, Åre…

 

Cajunlax...

Cajunlax…

Oxfilétartar med vitlöksmajonnäs och chimichurri, tonfisksashimi med sesammajonnäs och sjögräs och cajunlax med avocado, tomatsalsa och limeaioli föll oss väl i smaken.

Kvällen avslutades med ett glas Prosecco i hotellets bar, innan det blev en skön natts sömn i ett tyst och lugnt rum.

Frukosten var även den i vår smak, särskilt den rökta skinkan från Vindeln och gravlaxen tyckte jag om.

Mot eftermiddagen åkte vi hemåt och avslutade helgen med en fantastisk brunch på Kretsloppshuset i Mörsil.

Allt som vanligt hemlagat och ekologiskt, av mycket hög kvalitet och med ljuvliga smaker.

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…

Vännen Gunilla är liksom jag kock, vi lärde känna varann när vi för många år sen jobbade på Kvarterskrogen i Östersund.

Vi uppskattar båda kvalitet och service när vi går ut och äter, så du må tro att vi njöt och mådde gott av att få så här god mat serverad.

Nästa år har vi bestämt oss för att ta en tur till Röros och Erzscheidergården, här kan du läsa om mitt förra besök på det hotellet i min gamla blogg på Kostrådgivarna.

Vinbaren, Åre...

Vinbaren, Åre…

 

Kretsloppshuset i Mörsil...

Kretsloppshuset i Mörsil…

 

Brunch på Kretsloppshuset...

Brunch på Kretsloppshuset…


Kokboks-tips; Vår kokbok vegan

vår_kokbok_vegan
Fick hem lite nya kokböcker för en tid sedan och även jag jag sällan lusläser böcker eller följer recept till punkt och pricka så älskar jag att bläddra och få inspiration! 😛
En stor, gedigen bok som nog alla känner till är ”Vår kokbok”, nu finns den som ny version ”Vegan” skriven av Sara Bergner. 270 sidor riktigt inspirerande med massor av härliga bilder och tips för de dagar man nödvändigtvis inte vill äta kött. Jag tycker recepten är rejäla, rustika och man får bra tips på hur man hittar och tar hand om allt från baljväxter, bär, nötter, groddar, rotfrukter mm. Stora uppslag om pasta, gryn, mjöl, sallader etc. Dessutom en fin guide med information om märkning av mat, kravmärkning, ekologiskt, fairtrade osv. En bok jag varmt kan rekommendera att ta med sig ut i skuggan och bläddra i.

 

Som ni har sett här på Kryddburken är sidan under en liten ombyggnation. Än så länge är inte allt helt färdigt. I översta menyraden till höger så hittar ni länkar till både facebook och instagram samt en sida där du kan bläddra i kategorier och arkiv.

 

Sökfunktionen fungerar precis som förut bara klicka på förstoringsglaset och skriv in det du letar efter.

 

Tårttävlingen är också avslutad och vinnaren kommer att presenteras inom kort.
Ha en fin dag! Kram

Probiotika – tarmhälsa

digestive-40607_640Detta året (2014) har det varit mycket prat och diskussioner i bloggar och facebook om just tarmhälsa och vikten av en god sådan för hälsa.

Det har skrivits mycket om RS (resistent stärkelse) av Per Wikholm på LCHF.se, LCHF guiden till resistent stärkelse och Nej det går inte lika bra med selleri. Dessa inlägg av Per Wikholm föranledde häftiga diskussioner och många av tänkte till och la ihop 2+2 och fick det till 4 började inta kontinuerligt potatismjöl som utfodring av goda bakterier.

Under året och tidigare år har det då och då dykt upp forskningsresultat på tarmhälsans betydelse för hälsa.
Kostdoktorn har gjort inlägg här och här. Finns garanterat mer att läsa om googlar.

Nu har jag för egen del kommit fram till att GOD tarmhälsa är nog det som är A och O när det gäller perfekt hälsa och denna slutsats drog jag mesta dels efter LCHF-magasinets artikel av Per Wikholm. Läs om denna slaktade lchf-myt och dessa efterkommande diskussioner hos Kostdoktorn här och Inuitdebatt på LCHF.se här.

De som läst bloggen länge vet att jag är forskande typ och läser och läser och tuggar länge innan jag sväljer ;) nu har jag svalt klart. Nu vill jag dela med mig av det jag funnit och denna sida är nog en sida som man ska läsa djupt i, i alla fall om man vill förstå tarmhälsa och i synnerhet vad god sådan är och hur man uppnår det.
Perfekt Hälsa

Eftersom jag sliter med ett urgammalt mjällexem i hårbotten och i öronen och detta hänger ihop med dålig tarmhälsa så intas nu probiotika INNATE Flora 20 – 14 VARJE DAG 1 st kapsel och de är väldigt små och väldigt lättsvalda. En tarm i oordning tar ju heller inte upp näring optimalt så se i första hand till att tarmhälsan är god.

Mina tillskott av 20 miljarder bakterier från 14 stammar måste ju också få mat ;) så potatismjölet åker ner till dem varje kväll. ;)

Detta probiotika har jag förstått att det är det bästa på den svenska marknaden, finns inga så kraftfulla att hitta annat än utomlands då.
Jag har alltid tagit probiotika vid utlandsresor i förebyggande syfte och också om jag blir tvungen att ta en antibiotikakur som när jag hade brusten blindtarm för några år sedan. Vid sådana tillfällen när man tvingas till kraftiga antibiotika kurer så skulle jag numera välja 7 dagars 200 – 14 probiotika kuren och sedan följa upp med Flora 20 – 14.
Vid utlandsresor så skulle jag (om jag inte tar probiotika som dagligt kosttillskott) ta  Flora 5 -14 14 dgr före resa och sedan under resan och sedan 14 dagar efter hemkomst.

Så här skriver de på sin sida:

Flora 20-14 Ultra Strength är ett mycket bra probiotika (tillskott av tarmbakterier) med 14 olika kliniskt undersökta stammar av goda tarmbakterier som inte konkurrerar med varandra. En god tarmflora är fundamentalt för en god matsmältning och för hälsan. Tarmbakterier är bra för att balansera mikrofloran i tarmarna vilken hjälper till med matsmältningsprocessen, avgiftning, eliminering av fekalier bland annat. Flora 20-14 är skapad för att skapa en sund flora i tunntarm och tjocktarm. Flora 20-14 innehåller 20 miljarder bakterieceller av 14 olika icke-konkurrerande stammar. Flora 20-14 är inte baserad på mjölkprodukter.

Flora 20-14 från Innate Response är en överlägsen källa för tarmbakterier. Andra doser i Flora-serien är:
Flora 200-14 (200 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 7 kapslar för sjudagarskur)
Flora 50-14 (50 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 60 kapslar)
Flora 5-14 (5 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 60 kapslar)

Innate Response
100% Whole Food
Ekologiska ingredienser
Innehåller inte gluten, mjölkprodukter, soja, majs eller vete
Tredjepartskontroll för bekämpningsmedel och tungmetaller
Följer GMP standard (Good Manufacturing Practice)
Kan intas av vegetarianer
RAW food

———————————-

Så detta var bara ytterligare ett tips från mig som ni får göra med vad ni vill, tugga och svälj eller tugga och spotta ut ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

här

Ojdå!

grönsakerKan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!

Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna  längre ner.

Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag.  För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.

Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver.  Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per ;) blir lite fel man å gå på ;)

Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!

LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri

Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv ;)

Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.

 

 

Författarmiddagen med Bonnier Fakta

DSC_0299Gick av stapeln på Linnea Art Restaurang och menyn kan ses på bilden, vill du se den större är det bara att klicka på den.

Det är ju alltid inbjudna en bunta författare och i år så var återigen Paolo Roberto där och Cecilia Hagen. Nya kända ansikten var Björn Hellman, Lolo Carter, Sigrid Bárány, Annika Sjöö och Tina Nordström som jag också växlade några ord med. Vilken vacker kvinna hon är och med en härlig utstrålning!

Det var många människor där och restaurangen var liten ( i alla fall för den mängden) så det var oerhört svårt att faktiskt få sett alla.

Vid mitt lilla runda bord satt vi sex personer, Kerstin Bergfors som är förläggare satt rakt över bordet och Åsa Dahlgren som är fotograf satt på min vänster sida , vi fann varandra direkt och nu jobbar vi lite på någon form av samarbete som vi får se om det leder till något.
Thomas Reckman med boken Det perfekta löpsteget satt till höger om mig och vi pratade en del fasta både 18:6 och 5:2, väldigt trevlig! Hans bok är ”en fortsättning” av boken Born to Run – Jakten på löpningens själ. Här menar Thomas på att man får vet H U R man gör!
Birgitta Forslund med boken Älskade kofta var också roligt att höra hur hon stickat till olika personer och hur hon blivit inspirerad av miljöer och människor och efter det stickat en kofta. Fantastiskt!
Mats Ottosson frilansjournalist och författare (med sin fru) till många reseböcker/guideböcker och också boken Lugn av naturen, och även den stora bibeln Upplev Sverige. Mycket intressant att lyssna på!

Så i stora drag hade jag en superkväll!

och jag kom också hem med en stor nyhet och om den ska jag snart berätta :D

 

Gästbloggare Tina Gustafsson

Het grillad scampisallad
Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!

Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.

Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.

Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.

Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.

4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen

GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.

Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.

Tina profilbild
Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson

Bonnier Faktas vårkatalog ute!

och i den befinner sig min lilla brödbok.
Men vilken dröser böcker det kommer ut med Bonnier Fakta under våren!

Ska du gifta dig? Då kommer det en komplett guide till det…
Gillar du vintage? Då kanske Elsa Billgrens bok är något för dig…
Gillar du odla och örter? Varför inte boken om Gourmetodla eller Odla som proffsen…

men en bok jag skulle vilja hämta inspiration ifrån är nog Lakritsboken ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,