Sallads special nummer 2 uppdaterat med era recept!


Minns ni mitt inlägg med Sallads special no. 1?
Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Efter era tips och en del inskickade bilder lägger jag nu upp ett extra salladsinlägg med era recept. Superkul att läsa! Ni som inte har bilder till era receptskisser får gärna komplettera i efterhand om ni vill! ;-)

Översta bilden här tillhör Lotta Kruse som tipsar om Tomat & paprikasalsan ni kan läsa här nedan.

Tomat- och paprikasalsa, två personer
2 tomater, tärnade
1 grön paprika, i små tärningar
1 rödlök, finhackad
ca 1 msk pressad limesaft
1 tsk socker
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda tomater, paprika och lök men blanda inte i limesaft, salt och socker förrän det är dags att servera.


Kajomidas ”Purjo-majs-ägg-sallad” (Kajomidas egna bild)
Snabbt gjord, men bör ”dra” ett par timmar, gärna över natten. Kan ätas i fler dagar ;-)
Obs! Mängderna nedan är till en stor sallad:

Hårdkoka 6-7 ägg och lat dom kallna
Skär 3 mellanstora purjo (den vita delen) i tunna skivor och gör fina ringar
Blanda i en burk majs (330 g/285 g avrunnen vikt)
Finhacka äggen eller kör dom 2 ganger i ”äggskivaren”
Rör i ett glas Miracel Whip 500 ml (majonäs)
Eventuellt även strimlad kokt skinka om det ska vara ”matigare”

Passar extra bra till: grillat kött, grillad kyckling, färsbiffar…


Sara tipsar om Jamie Olivers gurksallad (Saras egna bild)
Den är frisk och mild och passar fint till mer ”mastiga” smaker, äggrätter till exempel.

Skala 2 gurkor och gröp med en tesked ur det vattniga innanmätet i
gurkan. Blanda gurkan med en näve grovhackad mynta, några matstedar
olivolja, ett par matskedar citronsaft och någon matsked naturell
yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Ellinors tips på enkelt tomatsallad (bild saknas)
En enkel sallad vi ofta äter till lax är
Tomater (i skivor, tärningar eller halva körsbärstomater)
Rödlök eller purjolök (finhackad eller i skivor/ringar).
En vinegrette gjord på torkade örter, olja, salladskrydda etc. Det man gillar helt enkelt…Vill man fixa den väldigt fort så kan man ta dessa små, gröna påsar med dressing som man blandar med olja och vatten. Bara att blanda i en skål.

Sen brukar jag anpassa lite efter resterande smaken av måltiden. Kanske rör i lite färska örter, lite citronsaft, ost i tärningar etc.
Den må verka enkel, men är verkligen jättegod till fisk, och grillat – ja till det mesta.

Linn tipsar om denna goda champinjonsallad (bild saknas)
En sallad som jag tycker är supergod men kanske inte låter som det är champinjonsallad med äpplen. Skär champinjoner i skivor (konserverade funkar också) och skiva äpplen tunt. Blanda ihop balsamvinäger, olja, dijonsenap, hackad persilja, salt och socker. Blanda sen i äpplena och champinjonerna. Klart!

Sofias majssallad  (bild saknas)
Majs sallad, äter vi ofta:
1 burk majs
Några tomater
Purjolök
Olivolja (ibland när inte sambon ser en liten skvätt rödvinsvinäger).
Mycket salt och peppar.

Går även att blanda i en burk kokta bönor t ex kidney om man vill den ska mätta med. Brukar vi äta som ”förrätt” til t ex pannkaka som jag med diabetes har svårt att äta mängder av…

Charlies sallad  (bild saknas)
Mitt bästa vardagstips på sallad är att INTE köpa trist isberg, utan köpa färsk spenat, machésallad eller ruccola, det blir så himla mycket godare!

Två stadiga nävar valfri sallad
En avocado
En gul paprika
Körsbärstomater
Alfa alfa-groddar
En rödlök

Skiva rödlöken tunt och lägg i en bytta kallt vatten med några droppar ättika/vinäger i, den blir sötare och mildare, och godare! Halvera avocadon och skär ut kuber med köttet kvar i skalet, så att det trillar ut färdiga kuber sen när du gröper ur köttet ur skalet.
Halvera körsbärstomaterna. Lägg all sallad längst ner i en bred salladsskål, strössla sedan alla ingredienser ovanpå så att det ser fint och färgglatt ut! Toppa med fetaost och en vinegrette om du vill!

Emelies sallad   (bild saknas)
Min favorit utan tvekan är blandsallad på påse, tomat, gurka, paprika, rödlök, avocado, fetaost, galiamelon och en vinägrettdessing på 1 del rapsolja, 1 del vit balsamvinäger och lite italiensk salladskrydda. Oslagbart!

Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Fotografera för nya boken!

I helgen blir det säkert lugnt på bloggen, men stor aktivitet i det Anderssonska huset…

Martin Skredsvik kommer för att fota inför nya boken.

Att så snart efter min första bok få göra uppföljaren till bakboken är obeskrivligt roligt!

Kanske jag kan bjuda er på några foton från detta mega arbete som ska göras.

Bilden visar Martin i farten förra gången det begav sig!

 

 

 

KitchenAid, min nya maskin som ska hjälpa mig i köket

Äntligen har jag fått min KITCHENAID  !

Denna långt efterlängtade maskin kommer nu framöver att få hjälpa mig mycket i köket!

Nu blir det enkelt med att vispa äggen länge och pytsa i alla andra ingredienser efterhand och slippa vara “bunden” till elvispen ;)
slippa sträcka sig samtidigt som man håller i en elvisp och vet inte hur många gånger man vält och skvätt ut för det man ska ha tag på är liiite väl långt bort…

Den tiden är nu förbi och jag gillar ju också ibland att göra dubbla satser, vilket också numera kommer går lätt som en plätt!

Inser att jag from Nu kommer spara  både tid och energi!

Även dessa tillbehör av rivtrummor gillas, nu blir det lätt att riva mandlar när det behövs till mandelmassan!
Ser ni flatblandaren med “inbyggd slickepott” som ligger på instruktionsböckerna? Den blir super till de flesta av våra smetar/degar!

Men vilken beslutsångest för vilken färg man skulle välja!!
Blev en creme, då jag är för feg (troligtvis)…

Så nu ska jag fördjupa mig i instruktionsböckerna och lära mig denna  tingest som kommer att hålla för resten av mitt liv ;)
Ser ut som Brownie (katten) också vill fördjupa sig…

Har ni dylika hjälpmedel i era kök?

 

Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
6 ägg
2 tsk fiberhusk

1 dl finriven morot

1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötmjöl, grovmixat
0,5 dl linfrö krossade
1 tsk malen kanel (kan ökas)
1 krm bikarbonat

0,5 dl naturella solrosfrön
Gör så här:
Sätt ugnen 180 grader 15 minuter i muffinsplåt.

Vispa 4 ägg fluffigt i en bunke, blanda med 2 tsk fiberhusk och låt stå i 5 min och svälla.

Blanda sedan i 1 dl finriven morot

Blanda i en annan bunke:
mandelmjöl
hasselnötmjöl, grovkornigt/ finhackat mixat
krossade linfrön
kanel
bikarbonat

Ca 0,5 dl naturella solrosfrön - vänd ner de torra ingredienserna i ägg- morotsmeten, fördela i muffinsplåten, lägg på lite naturella solrosfrön på varje bröd, grädda en kvart i ca 180 grader.
Baka med LCHF på Byttorps Finbageri!

Nu har man på Byttorps Finbageri börjat baka ur min bakbok Baka med LCHF!!

Här är det min Choklad- mazarinkaka man bakat upp.

Det bir fler sorter framöver  när värmen och fikasuget sätter in lovar dom! :D

De bakar nu med kokosnötsmjölet, vilket är super, nu kan vi äntligen få fikabröd med superlågt kolhydratshalt även på bagis!
Borgar för jättegoda semlor nästa semlesäsong också ;)

Alla som i sommar besöker staden Borås, leta upp Byttorps finbageri och  köp!!

ps. kolla vilken tjusig skyltning de gjort! ds

 

Bloggar etiketter: ,

Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen, grädden och smöret, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och grädden, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr

ca 8-10 bitar

Ingredienser
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6  malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr:
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol  och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och ta i grädden och sötning , blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Saltrostade nötter


Kikar in som hastigast med ett litet snacks-tips såhär på lill-lördan! Istället för chips och ostbågar så är detta betydligt nyttigare och faktiskt godare. Enkla rostade nötter som du saltar och kryddar själv, perfekt när ”salt-suget” sätter in, som drinksnacks, tilltugg etc. Här har jag rostat nötter tillsammans med pumpa och solroskärnor i stekpanna med en liten karamelliserad yta av råsocker och en skvätt vatten. Därefter kryddat med flingsalt och lite malen paprika/cayennepeppar.

Använd de nötter, kärnor och kryddor du gillar allra bäst eller har hemma!

Det här behöver du : 
4 dl blandade nötter
Valnötter
Hasselnötter
Pumpakärnor
Solroskärnor
2 msk råsocker
2 msk vatten
Flingsalt
Malen paprika och el. cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna i den torra pannan och låt dom rostat ca 1 min. Sänk värmen till medel och strö över råsocker och skaka om pannan. Tillsätt vattnet när sockret börjar smälta och rör försiktigt med träsked. Strö över flingsalt och kryddor och häll upp nötterna på bakplåtspapper så de får svalna. Fyll en skål och ställ fram på bordet.

I
 stekpannan med råsocker, vatten, flingsalt och kryddor.


Låt dom torka och svala ordentligt innan du häller upp i skål.

Liten kontemplation över Äkta Vara…

Visst är det märkligt (för oss som kan vandra på City Gross) att se denna märkning finnas lite varstans på hyllorna.

Visst är det en väldigt trevlig syn, men att den ska behövas!?

Borde det inte vara självklart att all mat är äkta mat?

Det är ju fruktansvärt att vi i dessa “moderna” tider ska behöva märka vår mat med Äkta Vara märkning för att vi ska veta vilken mat som är bra för oss och är utan “mös och bös” (tillsatser). Att produkten endast innehåller det den ska.

Den mest talande produkt för just detta är väl majonnäsen?

Majonnäs ska endast kunna hittas i kyldisk, inte i skafferihyllorna…
Vem gör en hemlagad majonnäs och förvara den i skafferiet?
INGEN!

Äkta majonnäs på riktigt är den fina klassiska majonnäsen från Rydbergs  och färsk majonnäs från Kavli 
vill du göra egen så finns recept här

Den som gärna vill använda sina ofta surt förvärvade slantar på mat värd namnet bör läsa på länken ovan om Äkta Vara…

 

 

Bloggar etiketter: