Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa! Enkelt recept på hur du bakar en mycket god äppelpaj med mandelmassa. Äppelpajen och mandelmassa blir riktigt gott tillsammans. Pajen görs av vanlig och enkel smulpajsdeg som man blandar med mandelmassa.Ingredienser Äpplen, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i klyftor 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 … Continue reading Äppelpaj med mandelmassa

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Skrämselpropagandan går för fullt

om LCHF i pressen och i medierna…

Värst är det för nybörjarna inom LCHF för de blir verkligen förvirrade och ofta inte hunnit märka den stora förbättring på många plan som kommer efterhand.

Vi som ätit i några år vet ju av egen erfarenhet. Att uppleva på “egen kropp” går aldrig att jmföra med att läsa om fördelarna.

Sedan är det ju också så att skrämda människor gör som man alltid har gjort, man vågar inte gå emot gängse normer och utmana sin omgivning, som ju ofta krävs när man byter till LCHF-kost.
Lättare att göra som de allra flesta gör…

Ställ er några frågor:
Hur kan animaliskt fett och protein vara farligt när det är det som mänskligheten är uppfödd på?
Hur kan det ha blivit en mänsklighet om man dör tidigt av kött och fett?
Vad består din kropp av? Är den farlig och giftig?
Vi dör vi om vårt blod innehåller mer än 25 g glukos, vad är glukos?

Vad betyder LCHF?
Low Carb High Fat = lite kolhydrater och högre fettandel
Det betyder inte högproteindiet:
Vi ska inte äta mer kött än tidigare, man rekommenderar 1-2 gram per kilo kroppsvikt. Den högre siffran om man tränar hårt och ofta.

Lite trevlig läsning för de som vill veta mer och om alternativa synsätt i denna kostdebatt.
Kostdemokrati
Docent Ralf Sundberg

och när vi ändå är igång så kan vi också ta död på myten om att allt kött är miljövidrigt…
och för den riktigt vetgirige och forskartypen googla Vilhjalmur Stefansson och Weston. A. Price

God semesterläsning i regnet…

 

 

Bloggar etiketter:

Jag är usel på att snabb-blogga, så är det bara…


Hej igen världen! Ja, uppkopplingen här på ön eller typ (Öjkroken med omnejd) har legat nere större delen av dagen/kvällen. Såååå frustrerande när man är van att kolla facebook o kommentarer och uppdatering, mail och div… Hur beroende är man egentligen?? Jag skall erkänna att jag ringt telia ett antal gånger bara för att få bekräftat att det är telias fel o inte våran dator som knoppat in… Först fick jag svar att felet skulle va åtgärdat 21:00! Ringde igen 21:45 då ingenting fortfarande fungerade o han i andra änden hade fått många samtal från borgholmsborna och felet som uppstått berodde på något kort eller kretskort som jourteknikerna skulle få levererat 23:30 ikväll/natt… ”Så gå du å lägg dig så ska du se att de fungerar imorgon när du vaknar!” fick jag till svar! :-P

Hehe… Vem sitter uppe o väntar till 23:30 bara för att??

23:34 blinkade bredbandsmodemet igång och nu är allt som de ska igen!

Nog om de!
Nu tänkte jag berätta hur dålig jag är på att blogga kort och snabbt. Sådär fiffigt, kort och konsist och med bara EN mening och en bild eller två… Jag är skitdålig rent ut sagt på de… Å jag tycker inte om de heller skall erkännas!

Att mobilblogga, (som jag nyss lärt mig… Ja?!!) :-P Det är ju smidigt och allt kan man göra direkt från telefonen och bilderna tar man med telefonen och collage också mm mm. Då kan jag ju blogga oftare var min tanke men de blev inte riktigt så. Det är väl inte min grej sådär på allvar kan jag erkänna. Att jag har mina blogguppehåll beror ju faktiskt på att jag har annat å pyssla med; Familjen och barnen och allt har sin tid.

Nu e de sommar och aktiviteter hela tiden, fullt upp utomhus och med loppis och jobb och det blir bara inte av att jag sätter mig och fixar med bilder och inlägg helt enkelt när allt runtomkring pockar på min uppmärksamhet…

Har jag inte tid att blogga så har jag inte… O då har jag inte tid att mobilblogga heller… Ganska logiskt. För de tar ju sin tid det också. Skillnaden är att man sitter djupt försjunken med telefonen o är ganska ”passiv” mot omvärlden, och de vill jag inte vara. Å jag vill heller inte bara slänga ut korta snabb-inlägg för det är inte JAG på nåt vis… Hellre bloggar jag då när jag känner att jag har tid och verkligen kan fokusera på de jag gör till 100% än inte alls! Jag älskar ju min kryddburk och jag vill inte göra nåt halvbra när jag vet jag kan bättre. Jag tror ni förstår hur jag menar…

Så att mobilblogga är inte meningen att ersätta mina vanliga inlägg, bara som ett komplement. Mobilbloggar gör jag när jag har tid och så får de förbli. Ja, då vet ni! Nu bjuder jag på lite ölandsbilder sålänge och återkommer imorgon. Tack o gonatt alla ni underbara!


Dom afrikanska marguriterna har återigen hittat hem till Öjkrokens blomlådor… Jag bara älskar dom!!


Ölands västra kust…


Äleklinta


Egby


En öländsk inventarie alias Kryddbruks-bloggerska i genuint cowboystuk! Den bjuder jag på…  Mobilfotad of course… ;-)

Kladdkaka ‘den bästa’
Källa:
Portioner: 8

Ingredienser:
200 g choklad minst 70% eller lchf choklad
200 g smör
1 dl sukrin
1 krm vaniljpulver
4 ägg
Gör så här:
Smält smöret på låg värmel, rör sedan ner chokladen tills den smält ihop med smöret.
Vispa ägg, sukrin och vaniljpulvret fluffigt.

Häll smeten i en form och grädda i 200 g i ca 15-20 minuter. Låt den sedan stå kallt ett par timmar, helst över natten och servera sedan med grädde och bär.

Detta är den absolut godaste kladdkaka jag då ätit!!
Smörgåslunch på altanen

smörgås_lunch

Smörgåslunch i solen på altanen! Riktigt skönt här på baksidan med ljumma vindar, inga flugor, inga mygg! Surdegsbröd med valnötter från Köpingsvik konditori och finaste skärbrädan från Norrland. (tack mamma) Äppeljuice och glada barn, det blir inte bättre än såhär… :-P

afrikansk_marguerit

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram osaltat smör
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

br /

Bloggar etiketter: ,

Hänga gubbe

20120628-173953.jpg

Visst va de fläder!! Finns det nån godare dryck än iskall flädersaft med massor av is en varm sommardag?! Det är riktigt svalkande och dessutom ett ypperligt gott alkoholfritt alternativ som drink!

Men det blev inte bara fläderblommor utan även hängande gubbar från Kajsas blommor i Löt! Nu ska jag bara hålla den vid liv o vänta på att de ska bli röda också! :-P

Miracle Risifrutti – Miracle Noodles Ris

Här har jag använt den proteinrika Kesellan med 10 g fett och 10 g protein tillsammans med Ris Miracle Noodles.
Traditionellt inom LCHF så har Keso använts som “ris” i desserter. Keso innehåller också mycket protein (12 g) men desto mindre fett (4g). Här på bloggen finns både Keso a´la Malta och Risifrutti med Keso.
Så tänk på när du vill få upp proteininnehållet och behålla fettnivån använd Kesella 10%.
OBS: Kesellan får heller aldrig koka.

Miracle Risifrutti

ca 4 portioner
1 påse Miracle Noodles risnudlar
250 gram Kesella 10% ( för att öka proteinhalten i risifruttin)
2 dl grädde
1 urgröpt vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
4 gelatinblad

Gör så här:
Skölj riset väl i kallt vatten flera minuter och låt de rinna av helt pressa gärna lite lätt ur resterande vatten..
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Häll grädden i en kastrull lägg i vaniljfrön från vaniljstången + stången och riset. Låt det sjuda/småkoka ett par minute, ta från plattan och sedan få stå och dra i  5 min.  Fiska upp stången och blanda sedan ner gelatinbladen. Låt svalna till rumstemp, vispa/rör sedan ner kesellan och ställ kallt i 3 timmar, gärna över natt.

Vispa sedan kraftigt Miracle Risifruttin fluffigt och servera med bär, varför inte lite lätt smälta bär/sylt, och varför inte 1 dl hallon med 0,5 dl blåbär?
Super att ta med på picknick!
Häll upp på burk istället med tättslutande lock och bären i en annan, bara å packa med sig.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Nyhetsmorgon TV4 ca 7.30 Ralf Sundberg vs Claude Marcus

Kan ju möjligens vara spännande att se. Fast återigen får de väl så kort tid på sig att inget blir sagt…
Fast se måste man ju ;)
Ralf Sundbergs blogg hittar man här och här hans hemsida.