Fläskfilé balsamico


Här kommer en riktigt snabb fläskfilé med härligt krämig sås av balsamico, champinjoner och en gnutta hetta av sambal oelek. När jag får idétorka brukar det vara smidigt att svänga ihop något snabbt med pasta och där ligger spagetti och köttfärssås högt på listan, :-P Alltid, gott och varieras efter dagshumöret!

Men vill man svänga ihop något snabbt en fredagkväll fast inte just spagetti och köttfärssås då så är detta ett gott alternativ. Skickar man iväg gubben till affären får det inte vara fööör krånglig lista heller så ibland kommer han hem med en fläskfilé och en påse frysta pommes frites och då kan det bli såhär… ;-)

Riktigt gott och går på nolltid i stekpannan samtidigt som pommesen blir färdig i ugnen, en sallad hinner man alltid svänga ihop också medans såsen puttrar en stund. :-P

Det här behöver du :
1 fläskfilé, ca 350-400 gram
Nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamico vinäger (röd)
½ msk sambal oelek
2 dl köttbuljong (egen el. Tärning/fond + vatten)
1 msk mushroom soya
1 burk hela champinjoner
1 – 2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär den i ca 1 cm tjocka skivor som du bankar ut lätt med köttklubba eller bara med handen. Hetta upp en stekpanna med lite olja, fräs på fläskfilén så den får fin färg. Krydda med svartpeppar. Pressa över två vitlöksklyftor, och slå på balsamico vinäger så det börjar fräsa ordentligt. Tillsätt sambal oelek. Häll på köttbuljong, alt 1 msk köttfond + 2 dl vatten. Lite soya och champinjoner… Sänk värmen och tillsätt grädden som får puttra ner till en krämig sås. Du kan alltid röra ner lite maizena + vatten och du vill ha tjockare konsistens på såsen, eller mer buljong/grädde för mer sås.

(Tror det var hos Annika på Smaskens som jag hittade detta recept på för länge sen, dock med lite justering här)


Här puttrar fläskfilén och det doftar helt ljuvligt!


En skvätt grädden rundan av smaken och du får en härlig sås med smak av balsamico, vitlök och lite hetta, det måste de va! ;-)


Snabb fredags eller helgmiddag på bara ett kick!

Pizza på muurikkan


Igårkväll bakade vi pizza ute på muurikkaköket med gasolen! Det borde inte va några konstigheter tänkte jag för där kan man snabbt justera värmen med gasolvredet och pizzorna hade jag bakat ut innan på bakplåtspapper, bara att lägga på stekhällen och ”snabbt dra undan” pappret!

Locket till muurikkaköket hade jag också räknat in för att få en bra övervärme till pizzan. Så klockrent i tankarna men felet jag gjorde som dessvärre drabbade pizza nummer ett var att inte tända gasolen i tid och låta stekhällen bli riktigt varm. Hade den på kanske 15 min på medelvärme före pizzan lades dit, men de va inte tillräckligt!

Lärdomen därav blev att nästa gång vrida på full värme i en kvart och sedan sänka till medel strax innan pizzan läggs på, alternativt värma upp stekhällen på medel en längre tid, ca 45 min.

Pizza nummer två blev BRA. Där gjorde jag dock felet att lyfta för ofta på locket, liksom jag gjorde vid nummer ett! Tredje gången gillt och sista pizzan blev bara sådär in-uta-helskota BRA så summa sumarum; man lär så länge man lever och pizza på muurikkan är den genom tidernas godaste pizzan ever! :-P
Degen räcker till 3 mindre pizzor med lite tjockare botten
Pizzadeg :
3 dl vatten (37 grader)
en nypa socker
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
6-8 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i tre delar. Tryck varje deg mjölat bakplåtspapper med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min. Eller på muurikka stekhäll med lock ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

Fyllningen vi hade på pizzorna, å där blandade vi lite hejvilt; 
Tomatsås, riven västerbottensost, champinjoner, kantareller, brynt färs, tacosås, skivad lök, jalapeno, skinka…


F
örsta pizzan är på! Och man ska inte lyfta på locket och fotografera o ha sig som jag gjorde… Låt locket ligga, ha lite is i magen! Lyft efter 10 min.


Å
 här lyfte jag efter 3 min… ;-)


L
ocket på alltså! :-P Här ser ni också att jag tillfälligt bytt ut woken till sommarköket mot den vanliga stekhällen för en planare yta till pizzorna. Både stekhäll och wok kan alltså användas på muurikkas sommarkök.


Första pizzan var dock god, ovansidan något gräddad, osten hade smält men bottnet på tok för degig och bränd…


M
en pizzafyllning är ju alltid gott! ;-) Nicke höll humöret uppe ändå!


Pizza nummer två. Bättre värme men här är jag flitig med att lyfta på locket… Om jag bara kunde gett f-n i de…


Tredje gången gillt blev allt som de skulle! Å hade det inte blivit de så hade jag nog stått och bakat pizza ännu… ;-)

Vitamin D3 – Guds gåva till mänskligheten eller min hyllning till solen och livet

Nu har jag och Elisabeth Puur inlett ett mycket spännande samarbete omkring artikelserier om Hälsa. Vi träffades via internet på grund av gemensamma intressen och det ena gav det andra. Jag själv har ju en brinnnade inre önskan om att göra skillnad, att hjälpa människor till hälsa på olika sätt. Mina bakverk och bloggen är ju ett sätt, men kan jag nu också få publicerat en rad hälsoartiklar som gör att vi alla får en djupare förståelse av kost och hälsa och tillskottens betydelse.

Jag brinner lite extra för unga flickor och kvinnors hälsa då det är de som ska bära och föda nästa generation, det vore underbart att få lyfta fram vad de behöver tänka på vad gäller kost och hälsa. Att också framöver komma in på oss kvinnor i menopaus och vad vi kan behöva tänka på vore också en bra infallsvinkel på artiklar. Männens problem med prostata mm. Finns oändligt mycket att skriva omkring. Jag efterlyser också härmed, vart era tankar går? Vilka hälsoaspekter skulle ni vilja läsa om?
Kort sagt alla bör läsa och sprida dessa artiklar som kommmer att komma ut på bloggen med jämna mellanrum här framöver.

God läsning och här har ni Elisabeth Puur:

Jag är en kostintresserad läkare som ätit LC sedan år 2000. Ju fler år som gått, desto tydligare känns sambandet mellan förändringarna i sjukdomspanoramat och överviktsproblematiken med våra kostråd, för mig. Jag kan inte tänka mig att återgå till en högkolhydratkost, även om jag aldrig någonsin varit fettskrämd, jag har alltid ätit smör och tycker spontant att industrifett smakar och luktar illa. Kakor bakade med industrifett skulle min näsa och mina smaklökar genast avslöja.

Min sambo sedan 25 år tillbaka dog förra sommaren. Han var livsmedelsingenjör – inom juice- och vin samt enolog (allt från druva till vinet vi häller i våra glas) så vi hade ett stort gemensamt intresse i kost och hälsa, kanske den perfekta kombinationen? Vi lagade mängder av härlig lågkolhydratmat, som ibland kunde toppas med ett glas knastertorrt, fylligt och alkoholstarkt vin, rött såväl som vitt.

Jag är övertygad om att västmänniskan äter sig till sjukdom och ohälsa pga alltför mycket
omega6 (främst växtoljor såsom majs-, solros- och sojaolja). Det blir inflammation i kroppen och ökad risk för autoimmuna sjukdomar, det verkar också som att större delen av världens befolkning har vitamin D3-brist, med katastrofala följder för den enskilde individen.

En annan glömd sak, enligt min mening är att människan består av kropp och själ, vi har ett psyke. “Vi” misshandlar våra psyken, å det grövsta, de matas bara med elände eller pseudokändisskap. Detta i kombination med den ödesdigra maten ser vi som en katastrofal ökning av psykiska problem av alla de slag och generell sjukdom. Det skulle kunna bli föremål för en annan kortserie i Marianns blogg, vem vet … Men det finns mängder av små saker vi alla kan bidra med för att öka välbefinnandet och minska “dåligmåendet”, i vår egen familj, i vår vänskapskrets, i vår stad, i vårt land, i hela världen. Jag tror att än finns tid, jag vill tro det.

 

Vitamin D3 – Guds gåva till mänskligheten eller min hyllning till solen och livet

Om någon sa att jag får önska mig vad jag vill, att jag får låna Aladdins lampa en sekund … bara det gör skillnad i hälsa för så många människor som möjligt på denna vår jord, så skulle jag inte tveka en endaste sekund. Jag vill ge tillräckligt mycket D3-vitamin till alla.

Obs, superviktigt, det ska vara D3-vitamin. D2-vitamin är en avart, en dåligt fungerande kopia tillverkad och patenterad av läkemedelsindustrin, det vi något vanvördigt brukar kalla Big Pharma, på samma sätt som vi talar om Big Food, dessa enorma konglomerat av makt som styr vad vi äter och vilka sjukdomar som utvecklas och behandlas. Jo, ni läser rätt, jag tror att vi äter oss till sjukdom. Alltför många “nya” sjukdomar har sett dagens ljus sedan vi efter andra världskriget började försöka lösa problemet med världssvälten. Vi kommer allt längre bort från vår egen artegna föda, vi gör detsamma med djuren, ger dem mat de blir sjuka av. En oändlig cirkelgång vi måste få stopp på. Här kan alla göra skillnad, vi måste markera, prioritera och välja så bra produkter vi har kännedom om och har råd med. Livsmedelsindustrin vet, de är känsliga för minskning i försäljningen av sina produkter, jfr ökning av smör och minskning av industrifett, industrin har koll på läget.

Deras senaste framgång är Unilevers industrifett Becel, allmänt kallat Bequerel, som nu rekommenderas av 1.6-miljonersklubben, där läkarna Karin Schenk-Gustafsson och Mai-Lis Hellenius, båda ökänt vettskrämda för mättat fett är rådgivare. Hjärt-Lungfondens och landslagskockarna sparkade ut Unilevers Becel, eftersom det inte går att göra god mat med industrifett. Faktiskt lyckades ett gäng pålästa forskare då visa och bevisa, att det inte existerar några hälsofördelar med industrifett, varpå Hjärt-Lungfonden drog sig ur samarbetet.

Men nu ska vi vara glada, det verkar som om solen ska lysa på oss i hela Sverige idag, än finns tid att bilda lite riktig D3 ute i solen, än står inte solens strålar för lågt för vår hud att bilda D3! Även här föreligger en skröna och rent falsk information från en del myndigheter, sanningen är att vi bildar endast D3 i huden när solens strålar står högt på himmelen (skuggan skall vara kortare än din egen längd). Det räcker inte alls med några minuters sol på ansikte, händer och armar några gånger i veckan för att bilda tillräckligt med D3. I våra nordliga breddgrader är det tom omöjligt att bilda D3 under höst, vinter och vår. Vår huds förmåga att bilda D3 ligger nånstans mellan 10 000 och 20 000 internationella enheter per dygn, under optimala omständigheter! Ju mörkare hud, desto längre soltid krävs för att uppnå maximal D3-bildning. Det är andra doningar det, än Livsmedelsverkets rekommendationer på några hundra enheter per dag! Våra kroppar är kloka, frågan är dock om det var meningen att vi skulle vandra så långt som till Norden och bosätta oss här, där D3-brist är obligatorisk under vinterhalvåret, minst, om vi inte äter enorma mängder med fet fisk och fisklever och då tillkommer A-vitaminproblemet.

Solen är liv! Utan sol och vatten, inget liv, alla djur behöver D3, människan är i detta fallet som att betrakta som ett djur. Det finns som sagt ett oändligt antal vinklingar att välja, när man talar om D3-vitamin, det kan bli riktigt många “avsnitt” om intresse finns. Mariann har som jag ser det, några fina uppslag och idéer, det är närmast svårt att välja.

Om det nu är sant, det jag hävdar, att D3-vitamin är livsnödvändigt, varför bildar vi då inte det av sig själv? Varför finns det inte nästan alls i någon mat? Jo, svaret är naturligtvis att vi som levande varelser är menade att vara ute i solljus. Vi ska inte stänga in oss hela dagarna eller vara fysiskt inaktiva. Evolutionen har inte konstruerat oss för att tillverka D3 om vi inte är ute i solen, först då sker underverket i vår hud. Det diskuteras också ifall det finns ytterligare positiva effekter av solljus, utöver D3-bildningen. Varför har vi blivit så rädda för solen? Varför ses solen som ett hot och inte som den välsignelse och livgivare den är?

Det finns många olika svar på detta och många intressenter, alltså både myndigheter och industrier m.m. verkar ha egna, ibland privata intressen, ibland kanske de bara är klåfingriga och vill bestämma, hudläkarna, dermatologerna har blivit viktiga, de har fått status, det finns en avancerad hierarki bland läkarspecialiterna och sedan upphaussningen av maligna melanom som den stora “dödaren”, så är det fint att vara dermatolog. Man glömmer lätt alla andra cancrar som minskar vid höga D3-nivåer. När blev vi så rädda för solen? Det finns hudcancer, flera sorter som vi kan prata om en annan gång. Men att känna skräck för solen och dens D3-bildande effekt, det känns allt annat än rätt.

Idag, när solen skiner önskar jag att alla går ut i solen och njuter. De som lätt bränner sig, alltså blir rosa eller röda, för dem är det viktigt att få veta att när man väl har en “hög” nivå av D3 i blodet, då bränner man sig inte så lätt. Det finns tom studier som pekar på att en hög D3-nivå är ett skydd mot att bränna sig, förutom alla andra positiva och hälsofrämjande effekter man har. Det går utmärkt att ta sin D3 i tablett eller kapselform, vill man, så kan man sedan efter två till tre månader kontrollera sin blodkoncentration. Det är så många ljushylta människor som förvånat noterar hur väl de tål solen, efter att de börjat att ta sina supplement tillräckligt länge för att uppnå en bra koncentration D3. Vad händer då när man har höga D3-nivåer? Hur kan det skydda mot att bli bränd? Man menar att det frigörs höga nivåer av kväveoxid i kroppen när huden bestrålas av UV-ljus. Man kan kalla kväveoxid för en fri radikal, en högaktiv molekyl som kan orsaka skada på DNA när kroppens depåer av D3 är låga och tvärtom när kroppens nivåer är höga. Det verkar som om höga D3-nivåer skyddar mot väldigt många sjukdomar. Det är det som Mariann och jag tänkt att denna lilla D3-serie ska handla om.

För den intresserade vill jag gärna rekommendera följande vitamin D3-siter; båda utmärkta och korrekta, inga otillbörliga bindningar här inte.
http://alltomvitamind.wordpress.com/ på svenska
http://www.vitamindcouncil.org/index.aspx?o=3948 på engelska

Elisabeth Puur

Här kan man köpa
Holistic D3 5000 IE

Holistic Magnesium

 

Bloggar etiketter: , , ,

Grötfrukost med blåbär


Grötfrukost är inte alls tokigt! Eller vad säger du? Är du en gröt eller yoghurtmänniska? Jag är gröt! ;-) och gärna en riktigt god mjölkkokt havregrynsgröt med lite salt och en klick smör i kastrullen. Toppen på den här gröten är resultatet från i förrgår då bi tog en tripp till blåbärsskogen, haha!

Skulle ju baka en blåbärspaj och trots hela familjen i blåbärsriset så blev det inte mer än såhär… Ganska urplockat redan och väldigt små… Inte som i Norrland där farmor och farfar fyllde 10liters hinkar på nolltid! :-P


Filmjölkslimpa med lingon har vi bakat, gott, saftigt och mättande frukostbröd!

Förändra världen…

Det har legat som en inre önskan sedan jag var ca 30 år, och när jag lägger ner stor tid och energi på något så är det för att jag tror det betyder något och kan göra en skillnad.
Exempelvis detta bloggande har fått den betydelsen också. Jag startade bloggen (mitt första inlägg) för att kunna bjuda frikostigt på matrecept och min uppfinning av goda bakverk med kokosnötsmjöl och vid den tiden så visste jag inte att det skulle bli en bakbok, men tanken gick att Om det blir en bakbok så måste jag finnas till hands för att ta ansvar och ta hand om mina recept “mina barn”.
Så här är jag och bloggar!

Det tog inte många dagar innan jag insåg att jag måste blogga om allt som rör kost och hälsa utefter min förståelse och intresse. Insåg att bara blogga om mat och bak är inte jag.
Så allt sedan dess har bloggen fått innehålla allt av mina tankar omkring kost och hälsa i en salig blandning med recept på både mat och bakning.
Jag tror och hoppas denna saliga blandning är uppskattad och jag skapade/ar ju (givetvis) en sådan blogg jag själv skulle vilja läsa.
Jag gillar ju lite av allt, så därför ser bloggen ut som den gör. Jag gillar att dryfta om mycket och gör det också på gott och ont ;)

Om jag kan förändra världen? Ja, men inte ensam,  om vi är många så sprider sig vågorna och sakta men säkert så sker förändringen.
Jag får ju faktiskt många mail privat (som man kanske inte tror)som är helt fantastiska och långa berättelser om vad “jag” betytt för hela familjen och många korta mail där man “bara” tackar “för sitt liv”.
Tack alla ni som gjort detta, det lyfter mig och gör att detta bloggande känns meningsfullt.
Man tackar för att min bok och min blogg som gör att man kan äta LCHF hela livet ut, att familjen kan hänga hänga på. Att kosten inte blir något skumt, flummigt och “sektaktigt”/extremt. Det är där jag betyder något och det är där jag bidrar och förändrar den del av världen som kommer i kontakt med mig och mitt arbete inom LCHFsfären.
Jag är oändligt tacksam att jag får lov att bidra till andras hälsa och gott mående och också få stå för lyxen i deras tillvaro!

Detta gör att jag ganska lätt släpper påhopp och annat elände som alltid drabbar den som bloggar om ibland svåra saker och också vågar ha en åsikt.

Lite dagens tankar från mig

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Stora muffins fyllda med rabarber och banankräm


När jag ändå var i växthuset igår och norpade vindruvor så tog jag lite rabarber också, inte så många men som tillsammans med gamla tråkiga bananer fick bli en fin krämig fyllning till muffins. Smaken på dessa muffins blev riktigt god med bananens mjuka sötma ihop med lite syrligt sting av rabarber, saftiga blev dom också. Men väldigt stora och maffiga, så man kan lätt dela en på två! ;-)

Detta recept ger 20 stora muffins. Krämen på rabarber & banan räcker till det dubbla, 40 muffins så antingen gör du dubbel sats av muffinssmeten eller så frysen du ner fruktkrämen som blir över till ett annat tillfälle.

Du kan också ha den på gröten till frukost eller som en god smaksättare till glass. Men hälften av krämen blir iaf över så gör vad du vill med den, eller halvera receptet med rabarber/banan.

20 st STORA muffins

Torra ingredienser : 
8 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 tsk bakpulver

Blöta ingredienser : 
250 smält smör
4 dl naturell yoghurt
2 stora ägg

Fyllning : 
2 msk rabarber/banankräm på varje

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp de torra ingredienserna i en stor skål och rör om väl. Blanda de blöta ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i skålen med de torra. Klicka ut smeten i 20st stora muffinsformar, (ställ dem i muffinsplåt). Klicka ut lite mer än hälften i varje, sedan 2 msk fyllning och sedan 2 msk muffinssmet till uppe på.

Grädda i 175 grader ca 30 min.

Rabarber & banankräm : 
400 gram rabarber skurna i små bitar
4 bananer
knappt 1 dl strösocker
½ dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt ingredienserna få koka upp i kastrull och sedan sjuda på svag värme tills rabarberna blivit mjuka. Mixa allt med stavmixer till en slät kräm. Låt svalna något. Använd som fyllning i muffins, smaksättning till glass eller som en ”sylt” till gröten etc.


Rabarber och bananer får småkoka i kastrull tills rabarberna blir mjuka, ca 10 min.


Mixa.


Låt svalna något innan du fyller muffinsarna.


Muffinssmet + fyllning + lite mer smet.


In i ugnen 175 grader ca 30 min.


Färdiga! Stora, fina muffins som mättar gott på strand och utflykt! :-P

Vad är svält?

Ja bortsett från det uppenbara…

och var går gränsen för för lite kalorier?

Det verkar florera rykten om att när man nollar (äter inga kolhydrater) då svälter man.
Så är det givetvis inte.
När man nollar äter man protein och fett  och fortfarande i helt adekvata mängder.
Man kan roa sig med att räkna ut i minmat.net, om vi ponerar att jag inte äter grönsaker idag så kommer mitt kcal upp i runt 1800. Det är inte svält.

Man kallar pulverdieter för svältmetoder och de sopporna innehåller max 500 kcal om dagen.
Googlar man om dessa gränserna för svält får man inte riktigt fram några siffror, men det verkar som att 500-750 kcal räknas som svält.

Då inser ju den som kan räkna att ex min måltid inte är ens i närheten av svält.

Några inom lchf-sfären rekommendera ibland kalorireduktion, genom att exempelvis hoppa över en måltid. Detta är ju vad många gör som ägnar sig å PF/periodisk fasta. Många tror jag inte förstår vad PF är, utan tror det är ett slags svält. Det är på sin höjd en kalorireducerad diet. Vilket ju som sagt en del rekommenderar.
När jag PF´ade så låg mitt intag allt mellan 1600-2000 kcal, dvs långt från svält.

Jag skulle säga att de som går in för kalorireducering låter sig oftast ligga runt 1500 kcal och någon har jag sett kör en trappa, dvs varierar mellan 1000 och upp till ca 1700 kcal olika dagar.

Det är så synd att  en del tror att alla som nollar eller PF´ar svälter, det är inte så alls. De  måste ha valt att inte sätta sig in i vad det innebär, synd för det blir gärna missförstånd då och felaktiga rykten florerar då helt i onödan och människor kritiserar andra människor helt i onödan.
(fast jag förstår ju inte varför man kritiserar någon överhuvudtaget för sättet man äter på, måste ju ändå få vara ett fritt val, eller?)

Så detta var en liten förklaring från min sida om vad dessa två att  nolla och PF´a betyder på riktigt och inte är det svält i alla fall.

Jag kan också notera att vissa reagerar på att några drar ner på proteinet, detta verkar tydligen också somliga tycka är fel. Så jag tar en vända med detta då det är ju det jag gör just nu. Att dra ner från mina tidigare ca 120 gram protein om dagen vilket ca betyder nästan 2 gram per kilo kroppsvikt  till ca 80 gram vilket betyder ca 1 gram per kilo kroppsvikt är exakt vad jag gör.
Vad rekommendrar man? Jag har läst lite olika dels 1-2 gram per kilo kroppsvikt, men också vill minnas det var hos Annika Dahlqvist att det sägs0,5-2 gram per kilo kroppsvikt. Hur mycket man behöver beror ju givetvis på graden av aktivitet och intensiteten i den.

För den som varit med länge inom LCHF vet också att 80-80-20 (kalorirestriktion) är siffror som Annika Dahlqvist höll för att gå ner de sista kilona. De står för protein- fett- kolhydrater. Så när människor reagerar på att några minskar eller drar ner på proteinerna så bör de också samtidigt läsa såpass noga att de ser att det, i alla fall det jag äter är en helt ok mängd, tom mer än lägsta rekommendation. Då jag mer tidigare åt protein för en som tränar våldsamt hårt, det gör ju inte jag.

Ja det blev en liten parantes om minskat proteinintag då det kan läsas att man reagerar på detta också. Möjligt att dessa personer inte gillar det jag skriver om, och det är ju givetvis helt ok, men man bör veta vad man skriver när man skriver kritik om både nolla, PF och minskat proteinintag och inte fabulera i alla fall.

 

Bloggar etiketter: , , ,

2:a på Bonniers egen topplista!

Så måste det få babblas igen om min bakboks försäljning, då det för mig är så fruktansvärt fantastiskt och inte trodde den skulle sälja så mycket.
Jag visste ju vad jag hade uppfunnit, men att andra kan se det också det är så himla kul!

Jag brukar inte kolla mer än Bokus lilla topplista varje måndag, ränner inte runt å kollar alla andra listor mer än när jag får tips om något, men idag då jag skulle kika på Litsfeldts nya bok som nu ska komma ut på Bonnier Fakta så klickade jag på deras topplista och då finner man sin bok ligga på plats 2!
Efter dukandieten och före ex: Pirelli, Tarras Wahlberg och Paulun mfl

Märkligt att se sig själv bland sånna namn…

Kommer nog aldrig vänja mig vid detta …

Bloggar etiketter: , ,

Pyssla ihop dina egna våningsfat & tårtfat av gammalt loppisfynd!


Ja nu är det pyssel på gång igen… Idag bjuder jag på våningsfat, tårt & kakfat! Gå på loppis, slipa, limma, spraya! Klart! :-P


Dom som stod efter mig i kön på loppisen måste tyckt jag hade väldigt varierande smak när det gällde porslin… Jag kan bara instämma. Inte det vackraste men nog så passade till mitt pyssel-projekt.

Enkla ljusstakar i porslin och vida pizzatallrikar fungerar alldeles ypperligt att tillverka egna tårtfat av då en pizzatallrik är väldigt platt och inte som en vanlig tallrik. Dessa hade också rätt snygga kanter så jag slog till på 5st. Kakfat får det gärna var lite djup i och lite finare vågiga kanter på.

Träfaten och de små skålarna tänkte jag göra våningsfat av, lite rejälare form och mer rustik känsla. Inte till kakor utan till härliga frukter och dignande vindruvsklasar som får pryda alla våningar. Va tror ni? Kan väl bli bra va? ;-)


Jag börjar med att ta bort klisterklappar och sandpappra ytan så lim och färg fäster. Sen limmar jag ihop ljusstakarna med varsitt fat. Låt stå över natten. (Limmer jag använd heter Fix-it)


Samma sak med våningsfatet i trä. Sandpappra ytan och limma ihop. Jag började med bottenfatet och ”limmade” mig uppåt. Använd vattenpass då limmet är som en tjock fog och enkelt att justera.


Här ser ni lim (Fix-it), slippapper och sprayfärg (vit & svart matt) som jag använt.


Fatet grundmålade jag en gång med vitt. Sedan sprayade jag kanterna med svart färg och sen hela våningsfatet 2 ggr med vitt så det täckte helt. Kanterna ska jag sen sandpappra lite gran för att få fram lite gammal känsla.


Tårtfat och kakfat är sprayade 3 ggr med vanlig vit matt sprayfärg på burk.


Undersidorna också…


Låt torka… Sen är det bara att plocka in dom och börja använda! :-P


Joline gjorde ett svart ”tårtfat” till att ha stenfigurer, ljus och annat småpyssel på! :-P
”Hitta-3-saker-gubbar” är superkul att göra! (Leta, hitta 3 saker, absolut inte fler och sen bygger ni en gubbe)


Nu såhär i efterhand när det stora våningsfatet är klart vet jag inte om jag ska ”ruffa” till kanterna lite med slippapper eller inte… får suga på den karamellen en stund! Dom andra faten är jag jättenöjd med! ;-)


Våra egna jordgubbar och egentillverkat kakfat, kan ju inte bli bättre! :-P

Milde himmel!?

Min bok är slutsåld “överallt”!?
Bokia, Adlibris och Bokus så står det tillfälligt slut?
Nog för att den legat på deras topplistor “mest hela tiden”, ja i alla fall på Bokus, där jag har mest koll, där har den legat på topplistan  för mat&dryck böcker i  över 7 månader.

MEN nu försvinner den ju ut från listorna?? Finns inga böcker å köpa??
Lite kul är det ju ändå att den går åt som smör i solsken, många behöver tydligen en bra bakbok och det är ju oerhört glädjande!

Hoppas Bonnier trycker nya böcker nu då semestrarna idag är över för många…

 

Bloggar etiketter: