Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky


Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…

Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…

Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.

Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!

En fin, eftertänksam dag på alla sätt… 

Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.

Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.


Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också! :-P


Champinjoner…. ;-)


Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.


Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.


Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.


En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.


Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.


Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.


En burk creme fraiche…


Hasselbackarna är klara och dags för servering!


Smaklig måltid på fars dag alla pappor!

The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.

Äppel & nougatmazariner
ca 20 st

Mördeg:
170 gr smör
125 gr florsocker
1 ägg
1/4 tsk bakpulver
335 gr mjöl

Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.


250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1 tsk vetemjöl

1 1/5 gröna äpplen
Nougat
Kanel

Ugn: 200°c

1. Gör mördeg enligt receptet. Kavla ut på mjölat bakbord, stick ut med passande mått och fodra mazarinformen med degen.

2. Blanda mandelmassan och smör, tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.

3.Skär äpplen i tunna skivor, lägg 2 st skivor i botten på de fodrade mazarinformerna, pudra lite kanel ovanpå och lägg sedan en bit nougat ovanpå.

4. Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna.

5. Baka i ca 15 minuter.

6. När de svalnat pudra med lite florsocker.


Chokladcupcake med hallontopping till Fars Dag

Varför inte bjuda på Chokladcupcakes  till Fars Dag?

Chokladcupcake ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  Bakery+ sötning
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Hallontopping:
100 gram  frysta hallon silade
200 gram färskost typ philadelphia, cream cheese eller mascarpone
1,5  msk bakery+ sötning
0,5 dl grädde

Gör så här:
Kakan: Vispa ägg och sötning fluffigt i några min. Tillsätt grädden och de smälta avsvalnade smöret och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Häll alt skeda upp i muffins formar, ställ gärna formarna i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Låt de svalna.
Toppingen: hetta upp hallonen att de saftar sig och sila dem genom trådsil. Vispa upp färskost med sötning till en krämig smet. Blanda ner hallonpurén väl, ta i lite grädde i taget och vispa upp till en fluffig topping.

Spritsa eller bred över toppingen. Dekorera  gärna med färska hallon.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Ostburgare med stekta champinjoner


I
t´s fridaytime! Vad ska ni äta ikväll??
Världens godaste hemmagjorda ostburgare kanske? ;-)

För det är ju bara så vansinnigt gott med hemmagjorda burgare med fyllning och tillbehör precis som man vill ha dom.  Jag är ju en sucker för champinjoner och hittar jag små vita, fina i affären då åker dom med hem vare sig jag tänkt ha dom till nåt eller inte. Denna gång fick dom blir lätt smörstekta med salt och peppar för att pryda dom goda ostburgarna vi lagade. Och så bort med köpebrödet, dom är så torra och tråkiga. Använd några skivor rustikt surdegsbröd, vallmofrallor eller rågbullar som du rostar lätt i stekpannan, vad som helst blir godare. Nå, vad skulle ni nu äta ikväll? ;-)

4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >> Stek burgarna i stekpanna. Servera med bröd och allehanda tillbehör.


Trevlig helg!!

The post Ostburgare med stekta champinjoner appeared first on Kryddburken.se.

Risonipasta med korv och grönsaker


T
ycker ni om risoni? Vi fick det på flyget tillsammans med en het tomatsås och frikadeller, grymt gott! Risoni är ju pasta men ser ut som stora riskorn så ögat luras lite där. ;-)

Här har jag snabbt svängt ihop en allt-i-ett-panna med risoni som fått koka först och sen har jag rört ner tärningar av gårdagens överblivna falukorv samt tomat, zucchini och majs. Det blir otroligt gott men lite av pastavattnet kvar som reder såsen tack vare stärkelsen från pastavattnet blir det krämig och gott! Koka gärna med en buljongtärning för extra smak.

Prova om ni inte gjort det innan. Nu blir det soffmys och TV med familjen resten av kvällen, det är ju ”Bonde söker fru” och det får man inte missa! :-P

4 port
Det här behöver du : 
risoni till 4 port
Vatten + salt

300 gram korv
½ zucchini
3 skalade tomater
1 burk majskorn
1 buljongtärning (jag använde kyckling) 

GÖR SÅHÄR :  
Koka upp vatten i en traktörpanna där allt får plats senare. Koka risonin al dente. Slå bort nästan allt pastavatten men spara lite så  blir det en krämig sås av stärkelsen. Skär korv, zuccini och tomater. (Tomaterna låter jag få ett hastigt dopp i kokvattnet innan jag häller i risoni för att ta bort skalet på dom).

Vänd ner resten av ingredienserna och låt allt värmas upp hastigt på hög värme. En buljongtäning kan vara gott att smula ner också. Smaka av med salt och peppar.


F
alukorven är från gårdagens ungsbakade, den har jag bara skrurit i små tärningar, liksom zuccihi och tomat.


Risonin kokar.


Allt i ett, dags att servera! :-P

 

The post Risonipasta med korv och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Enkla lantbröd att experimentera med


Tänkte bjuda er på ett gott lantbröd såhär på onsdagen. Det är ett bröd jag ofta bakar men också använder som grund för lite olika experiment. Jag kan tex byta ut mjölsorterna, tillsätta brödkryddor såsom anis, kummin, pommerans, kanel. Tillsätt valnötter, hasselnötter eller torkad frukt i brödet. Fetaost och pesto är också gott i. Byta ut vattnet mot annat degspad som tex. kroppkakespad, nyponsoppa, buljong etc.

Det är en riktig ”försökskanin-limpa” som tål det mesta. Att baka bröd på en just god buljong (kött/kyckling/grönsaksbuljong) är faktiskt riktigt gott och lämpar sig såklart till den rustika soppan eller som ett mer mättande bröd ute i skogen till en varm kopp choklad! Prova om ni inte gjort det tidigare. ;-)

3 st
Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olivolja
14 dl vetemjöl fullkorn special

- JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt  vetemjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och lägg över en kökshandduk. Jäs i 15 min. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna utan bakduk ca 30 min så de får de en knaprig fin skorpa.

Perfekt bröd att rosta dessutom! :-P

The post Enkla lantbröd att experimentera med appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskladdkaka med valnötsgrädde

Idag på kladdkakans dag tänker jag bjuda på ett kladdkakerecept.
Håll tillgodo och låt er väl smaka!

Saffranskladdkaka

125 gram osaltat smör
2 msk bakery+ sötning
1 dl grädde
4 ägg
1 pkt saffran 0,5 g
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl

Gör så här:
Smält smöret  i en kastrull. Ta i saffran och sötning i smöret, blanda också ner grädden. Blanda detta väl. Vispa kraftigt ner äggen med handvisp.
Blanda kokosmjöl och mandelmjöl och vispa ner det väl. Häll upp i en smord och pofiberbröad rund form ca 22 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min, vakta kakan, den ska vara “dallrig” ca 3 cm och in från kanten. Ställ svalt och låt sätta sig.
Servera med valnötsgrädde.
Vispa ca 2 dl grädde och hacka ner  ca 2 dl valnötter och blanda med grädden.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Erytritol, stevia och Bakery+

Det framkommer ibland att människor inte vet vilken bismak som är vilken till vilken sötning i en blandning av stevia och erytritol.
Stevia ger en överväldigande sötma och kan ge en lakrits bismak. Stevian kan tom “fara upp ” i näsan och lukta sött eftersom det är ett fint fint pulver.
Erytritolen är absolut inte översöt och bismaken/effekten är metallisk smak och en sveda/brännade känsla.

Dessa båda bismaker/effekter uppkommer alltid vid överdosering. Då kan frågan bli – Vad är överdosering?

Överdosering är ju givetvis helt individuellt, alla måste finna sin gräns. Dock finns det lite generella regler att följa om man vill, eller vet med sig att man är känslig. Oftast märks erytritolens bismak/effekt vid dosering över 0,5 dl. Stevian beror ju också på stevians renhet och styrka, men har du en ren och stark stevia bör den inte doseras med än 1/2-1 krm, då blir det rejält sött.

Nu kommer vi då till erytritol och stevia blandning, då är det också olika då det finns flera olika styrka på dessa. Styrkan/sötman i en stevia/erytritol blandning beror på hur stor andel stevia som finns i blandningen.

Som jag sagt vid upprepade tillfällen så är ex  ICA Stevia strö så gott som ren erytritol. Så alla ni som lätt märker av metallisk smak bör undvika ICA Stevia Strö helt eller blanda den med 1/4 krm stevia av ren fin och hög styrka. Dvs max 3 msk ICA´s och detta lilla 1/4 krm stevia. = min tidigare blandning.

Har man en steviasocker blanding 2x sötare än socker så handlar det om 0,5 dl eller mer. Alla de som är ytterligt känsliga för erytritolens bismak/effekt bör vara försiktiga även här. Kanske tom ta 2-3 msk och komplettera med det lilla krm stevia som ovan.

Nu kommer vi till Mariannsocker, Bakery+. Detta socker är 3x sötare och måste alltså doseras mindre än de som är 2 x sötare och långt mkt mindre än ICA´s.  Kom ihåg ICA´s ska behandlas som så gott som ren erytritol.

Dvs när du sötar med Bakery+ så tar man oftast max 2 msk och detta motsvarar då 1 dl erytritol (sukrin, sötin, sötrix, ICA´s) eller 3 msk erytritol och 1/4 krm stevia.

Den som upplever metallisk smak eller sveda och brännande känsla av 2 msk , måste inse att ICA´s, Sukrin, sötin och sötrix kan inte heller då fungera. Den personen som inte ens kan använda 2 msk erytritol utan att uppleva något av detta får inse att ren stevia (eller givetvis något helt annat sötnigsmedel) är det som passar bäst inte ICA stevia strö.

Har du ett extremt stort behov av sött ex i te/kaffe så passar det också bättre att söta med ren stevia än att hiva ner massa bakery+.

Detta är vad jag förstår saknas  av info kring dessa sötningar.
Bakery+ är främst gjort för bakning, syltning mm och för de som inte behöver en tung  och stor sötma som mycket stevia ger och för de som vill minimera erytritolens bismak/effekt.

Hoppas detta kan klargöra lite av alla konstiga missförstånd som florerar därute…
Är det nu ändå någon som det ändå inte står helt klart för så hör gärna av er så ska jag vara er behjälplig i vad som kan passa just dina behov bäst.

Men för att ytterligare klargöra:
Tillhör du skaran som upplever metallisk bismak och eller sveda-brännande känsla använd inte erytritolbaserade sötningar så som ICA Stevia Strö, sukrin, sötin och sötrix. Använd endast Stevia eller bakery+ i max dos av 2-3 msk.

Så när ni ska bedömma en steviasocker blandning bedöm gärna rätt sötning ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Jag fick ett paket från tomtens dotter…


För en tid sedan fick jag ett paket från inte mindre än TOMTENS dotter! De ni! ;-)

För att inte förbrylla er allt för mycket nu så kan jag berätta att Tomtens Dotter är namnet på en helt vansinnigt fin blogg som naturligtvis har en stor koppling till julen och allt därtill. Förutom julen så är tomtens dotter en hejare på en massa andra saker också som visas upp, som tex keramik!

Den här tavlan var det som kom hem till mig på posten som en alldeles på tok för tidig julklapp! Gissa om jag blev glad!! :-P Den förgyller just nu mitt kök med en underbar aura av mänsklig vänlighet, omtanke och godhet precis som tomten själv…

Jag är otroligt stolt över den och här ska den få hänga och följa med i kryddburkens kök med den läckra röda chilin som lyser upp vintermörkret.

Tomtens dotter och hennes blogg med julen och allt därtill tycker jag ni ska följa för det är faktiskt bara 48 dagar kvar till självaste julafton, alltså HÖG tid att börja planera nu om ni inte gjort det tidigare. På denna blogg finns allt ni behöver som planeringsverktyg, inspiration, tävlingar och härliga bilder!

Stort tack för denna fina julklapp! 

The post Jag fick ett paket från tomtens dotter… appeared first on Kryddburken.se.

Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

Bloggar etiketter: ,