Har du rätt mjöl i påsen?

Detta är helt avgörande för om din framtida bakning ur boken kommer lyckas, att du har rätt mjöl i din påse.

Vad är då rätt mjöl?

Jo ett kokosnötsmjöl med endast 4 gram kolhydrater per 100 gram. Har ditt mjöl mer eller kanske till och med ingen deklaration alls, då kan du vara 100% säker på att du har fel mjöl i din påse.

Fel mjöl innebär att dina kakor kommer bli snustorra och smaka apa, enligt dem som provat “fel” mjöl.

 

 

Med rätt mjöl får du kakor som påminner om vetemjölsbakverk fast helt utan vetemjölets alla mörka sidor.

Så lägg ner din tid att hitta och pengar på rätt mjöl, ett mjöl som är rätt är AmanPrana och den kommer i en brun påse och är rättvisemärkt och ekologisk! Finns inget billigt “rätt” kokosnötsmjöl…

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Kyckling i Ajvar sås

Källa: Dzena
Portioner: 4

Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
3 dl Crème fraiche
2 dl vispgrädde
salt, peppar
2 msk Ajvar relish
1/2-1 kycklingbuljong tärning
riven ost

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i önskade bitar och stek i en stor mängd smör eller olja tills dem får lite färg.
Flytta över kycklingen till ugnsform.
Blanda crème fraiche, visp grädde, ajvar och kryddor och smula i buljongtärningen.
Häll blandningen över kycklingen och grädda i ca 20 minuter i 220 gr.
Servera med blomkålsris eller kokta brocolli buketter...

Krämigt och gott!
Rensa i kyl och skafferi

från icke LCHF varor.

Om detta skriver Expressen idag och de har fått hjälp av Anna Hallén.

Vilket är tur…

Jag skulle bara vilja lägga till stevia vid sukrinet. Så man verkligen kan dra ner på sötningen ordentligt ;)

Bilden visar mitt kylskåp.Som  vi säger i familjen -

Utan ägg försmäktar vi på denna Ö

ps. man kan gott lägga till smör också…ds.

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Ägg & Kesofyllda paprikahalvor

Källa: Sockerfritt
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 stor röd paprika
1 dl broccolibuketter
2 kokta ägg
2 dl keso
1 msk riven ost
ev. kryddgrönt
Gör så här:
1. Sätt på en kastrull vatten, och ugnen på 200 grader

2. Skär ut skaftet på paprikan, dela i två delar och skär ut innehåll och skölj väl. Lägg i lätt kokande vatten 3-5 minuter medan du blandar ihop en fyllning

3. Mixa 1 dl broccoli i matberedaren (el. andra ovanjord grönsaker).

4. Dela 2 kokta ägg och lägg i, och 2 dl keso, cottage cheese. Vill du ha lite mer smak kan du klippa i lite kryddgrönt, el. t.ex krydda med oregano för pizzasmak

5. Fyll de 2 paprikahalvorna med kesoblandningen, lägg på en halv matsked riven ost på varje paprikahalva

6. In i 200 grader varm ugn ca 10-15 minuter

2 halvor enligt ovan = 480 kcal
1 halv = 240 kcal
Hemmagjord färskost med sweet chili & örter


Denna färskost görs med fördel dagen eller dagarna innan den ska serveras då den blir godare om den får ”stå till sig” lite! Grundrecept är helt enkelt avrunnen kesella, ev blandad med raps eller olivolja. Sen är det fritt fram för valfri smaksättning. Min variant denna gång; timjan, persilja & sweet chili. Den blev väldigt populär på min italienska buffé. Passar till att dippa grönsaksstavar, till kex, nybakat bröd, frukt eller bara som ett tillbehör på plocktallriken. Enkelt är bara förnamnet så jag hoppas ni provar nån gång att göra egen färskost, och hitta er egen favoritsmak! :-P

Det här behöver du : 
500 gram kesella *(alt. 1 del filmjöl + 1/3 dels gräddfil)
½ dl sweet chilisås (stark)
1 näve timjanblad
1 näve persilja
Flingsalt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Färskost tar sin lilla tid så förbered på morgonen ett kaffefilter/melitta (eller två) över ett glas/skål där du häller i kesellan och låter den rinna/droppa av. Låt stå så ca 2-3 timmar i kylskåp. Blanda sedan den avrunna kesellan med sweet chilisås och finhackad timjan och persilja. Smaka av med salt och peppar. Om konsistensen är för tjock även när färskosten är rumstempererad kan du späda den med en neutral olja alt. olivolja. Servera med lite extra sweet chilisås på toppen och en örtkvist.

* Väljer du alternativet filmjölk + gräddfil ska filmjölken först värmas till 50 grader, därefter blandas med kall gräddfil och sedan få rinna av i melitta/kaffefilter. Behöver oftast lite längre tid på sig än kesellan att rinna av. 

 

Varm brietårta med plommontomater, nötter, flingsalt & honung


Det här är nästan himmelriket nummer ett!! Jo, jag lovar!! Till alla er ostälskare därute, en varm brietårta tillsammans med ljumna söta tomater, krispiga nötter med flingsalt och härligt rostad honungssmak tillsammas med len, mjuk ost… Det måste upplevas! Detta är min favorit av alla! Skär upp en bit på en skiva surdegsbröd eller baguette, blunda och njut!! ;-)

ca 12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg rund brieost
500 gram miniplommontomater
2 dl blandade nötter & kärnor (Valnötter, cashewnötter, jordnötter, mandel, pumpakärnor, solrosfrön)
Flingsalt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Lägg brieosten på ett ugnsfast fat med kant. Halvera plommontomaterna och lägg ovanpå. Strössla över nötterna, flingsalt och ringla över honung. Gratinera i 200 grader ca 15-20 min. Nötterna får inte bli brända, så håll koll. Servera brietårtan varm.

Italiensk buffé >>

Fiskbullar med lime och chili

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
400 g torsk
1 ägg
2 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
2 msk hackad bladpersilja
salt
peppar
pofiber
rapsolja

Gör så här:
Hacka grovt och mixa allt utom pofiber. Forma till små bullar. Lägg pofiber och salt på ett fat och täck bullarna runt om. Stek någon minut på varje sida i rikligt med rapsolja
Entrecôte med Örtsmörsås

En god köttbit med sås

Höjden av njutning för många, är väl en saftig köttbit med Bearnaisesås.

Det var en av de rätter som sålde bäst under mina 18 restaurangår på 80- och 90-talet.

På den tiden slog jag ofta bearnaise på 30 äggulor, gissa om det gav rejäla armmuskler.

I den kost jag  äter sen 3 år, som går under bokstavsbenämningen LCHF, är just en köttbit och en smörsås på äggulor synonymt med rena hälsokosten.

Gräsbeteskött och ekologiskt odlade ägg ger oss gott om omega-3 och andra näringsämnen som fallit bort i matindustrins fotspår.

En del av kostmodellens förespråkare äter mest bara kött, smör och ägg, då är det desto viktigare att deras val faller just på naturligt odlad mat.

Jag och många med mig, njuter av en tallrik där det också får plats mycket grönsaker, som ger viktiga vitaminer och mineraler.

Potatisen, riset, pastan och brödet är numera ett minne blott i min tallriksmodell, men gott om grönt får alltid ackompanjera mina måltider.

Så kommer det att förbli, kan inte tänka mig att leva endast på animaliska produkter.

För mig är det helt enkelt naturlig mat som gäller, sånt som vi ätit i alla tider. Konstgjord mat med artificiella aromer hamnar aldrig i min kundvagn.

Har tänkt en del på det här med olika benämningar på koster och dieter. LCHF, LC, GI, Atkins, Paleo är ju nästan samma sak.

Vi vill alla inom dessa områden äta så ursprunglig och obehandlad mat som möjligt, som dessutom håller oss mätta länge.

Alltså en kost med få kolhydrater och rik på bra proteiner och nyttiga fetter.

Då betyder inte en samling bokstäver så mycket för att beskriva vad jag har på tallriken, det enklaste blir att framhålla att jag äter naturlig mat utan tillsatser.

Den mat vi alla är anpassade att äta, genom årtusenden av generationer.

Vill Du få tillgång till ännu fler recept på mat med lite kolhydrater, så gå in på LCHFrecept.com.

Där hittar Du nu också 3 recept från min kokbok LCHF för seniorer.

Boken var också med hos Malou på hennes program Efter Tio igår.

Alexandra Zazzi pratar om flera nya LCHF-böcker, Här kan Du se inslaget. Det var verkligen riktigt kul att se min bok på TV.

Örtsmörsås med Paprika

3 Ekologiska Äggulor

200 gr Smör

1 msk Balsamvinäger

1 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

1 msk hackad Timjan

½ finhackad Röd Paprika

Havssalt och Chiliflingor efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.

Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika.

Servera såsen till Entrecôte och smörstekta Champignoner med grön Paprika.

Vill Du ha tips på hur Du ska steka en köttbit, så titta in Här.

Du kan också vispa äggen i en bunke i varmt vattenbad, men det tycker jag blir för krångligt till en så här liten sats.

Beskrivning på det hittar Du här, i mitt recept på Bearnaisesås.


Lchf-pytt
Källa: Ida och Camilla
Portioner: 4

Ingredienser:
1st zuccini
1st paprika
1st röd lök
250g färska champinjoner
Valfri mängd kött ex bacon älgkött eller kryddig korv
salt och peppar
smör

Tillbehör
creme fraiche med smulad fetaost

Gör så här:
Stek ihop allt i en stekpanna med rikligt med smör.
Mosa fetaosten i creme fraichen (kan smaksättas med vitlök om man vill.)
Tomat & mozzarellasallad med chili & basilikadressing


En klassisk tomat & mozzarellasallad är ett måste på en italiensk buffé. Här har jag använt stora, söta plommontomater tillsammans med minimozzarella (Galbani) som jag bara rivit över lite slarvigt. En het dressing på basilikaolja och färsk finhackad chili ger lite extra sting.

Det här behöver du : 
8 stora plommontomater
2 förp a´150 gram minimozzarella (Galbani)

Chili & basilikadressing :
1 finhackad röd spansk peppar (mild)
1 msk Zeta olivolja med basilika
½ msk vitvinsvinäger
en gnutta socker
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :  
Rör ihop ingredienserna till dressingen, ringla den över skivade tomater och riven mozzarella. Toppa med färsk basilika och chili som dekoration.