Mandelfisk

mandelfisk_citronsås
Igår lagade jag mandelfisk här hemma, så vansinnigt gott!! Jaaaa – vansinnigt! :-P

Minns ni i skolan när detta serverades? Det var den enda fiskrätten jag faktiskt tyckte var god. Jag gör en variant med en gnutta tomatpuré och lite chili i täcket och istället för vanligt ströbröd ska det vara panko, inte att förglömma! Det blir världsgott alltså! Pappas citronsås till är ett måste också! ;-)

Gillade ni mandelfisken i skolan? 

6-8 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a 400 gram
100 gram smör
2 msk grädde
1 tsk tomatpuré
Några droppa D´Elidas chilisås
Trocomare örtsalt
2½ dl panko ströbröd
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Tina fiskblocken och lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner grädde, tomatpuré, chilisås och krydda. Vänd ner panko ströbröd och rör till en massa. Bred över fiskblocken. Toppa med mandelspån. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsaker, kokt potatis och citronsås.

Citronsås : 
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.

mandelfisk_täcke_mandeltäcke
Torskblock med mandeltäcke, skjuts in i ugnen! 200 grader ca 30 min.

mandelfisk_mandeltäcke_torsk
Färdig att avnjutas med härligt, krispigt täckte. :-P

mandelfisk_recept
Smaklig fisk!

Pisa och bloggledigt…

Nu åker jag och maken iväg på en liten förlängd helg till Toscana och
där ska vi njuta Pisa – Tirrenia och medelhavet.
Ha det gott alla!

cartina_toscana

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantastiska magnesium – översatt Weston Price artikel

Summer vegetables with garden shovel on white background“Vet du att de flesta av oss idag lider av allvarliga brister i kosten som inte kan åtgärdas förrän våra utarmade jordar får tillbaka sin rätta mineralbalans?”

Skriver Kostdemokrati i dag och det är Margareta Lundström som översatt denna fantastiskt viktiga artikel från Weston . A . Price Foundation.
LÄS VARJE STAVELSE I ARTIKELN!

Några uttdrag här nedan och  några kommentarer här och där från mig.

”Ett alarmerande faktum är att livsmedel (frukt, grönsaker, spannmål) på miljontals hektar mark inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter oss, oavsett hur mycket av dem vi äter. Sanningen är att våra livsmedel varierar enormt i värde, och vissa av dem kan inte kallas föda.” Dessa varningens ord är från ett Senats dokument (USA) från år 1936!”

Jordens mineralbalans var ett ämne av allvarlig nationell angelägenhet för mer än sjuttio år sedan, och det underskottet har påverkar oss, samtidigt som det stadigt blivit sämre tillgång på magnesium, efter våra farföräldrars generation.

Magnesium och andra näringsämnen minskar eller förstörs helt i processen efter skörden; vid hanteringen, vid kylning, vid transporten och lagringen även om alla dessa steg sker på ”rätt sätt.” Genom att köpa produkterna och sedan lagra dem i flera dagar i eget kylskåp fortsätter förlusten av näringsämnen, antingen produkterna är från stormarknaden eller din lokala odlare.”
-Gräslig läsning, just så behandlar vi ju våra grödor.

”Fluor i dricksvatten binder till magnesium, vilket skapar ett nästan olöslig mineral-förening som deponeras i skelettet, som gör det skört och ökar risken för frakturer.”
- Flour i drickvattnet  och hur många borstar tänderna med flourtandkräm?

”Magnesium är ansvarigt för att omvandla vitamin D till den aktiva formen som gör att kalcium kan absorberas. ”
- Äter du relativt höga doser av vitamin D, ta då också ett magnesiumtillskott Bodystore/Holistic Magnesium eller Shopping4net/Holistic Magnesium.

”För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om du vet att du har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress och så vidare. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring.”
-Där kom svaret på frågan om ”experimentera” med tillskott av magnesium.

”Dr Carolyn Dean rekommenderar att du tar din första dos tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen, dessa motsvarar de tillfällen när magnesium är lågt i kroppen. Är det bara en tillfällighet att dessa tillfällen av låg magnesiumhalt och låg energi också motsvarar kulturella ritualer som 11-kaffe och 3-kaffe?”
- Precis så gör jag tar halva dosen på morgonen och nästa sen eftermiddag/kväll. Jag tar 4 kapslar av Holistics.

I artikeln längre ner kan du se kostkällor till Magnesium. Är du osäker forska vidare själv!

Äter du helt mejerifritt bör man nog ta ett kalcium/magnesium tillskott istället, detta får man också forska vidare i själv.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Tacopaj

Supersmarrig tacopaj med få ingredienser! Rekommenderas varmt! Har du tips på hur man kan variera pajen? Tipsa i kommentarsfältet nedan!

Gör så här

  1. Fräs nötfärsen i en stekpanna. Strö över tacokryddorna blanda häll på vattnet låt kryddorna puttra in i köttfärsen.
  2. Dela paprikorna på längden ta ur kärnhuset lägg dem i en smord ungsform.
  3. Fördela köttfärsen i halvorna.
  4. Hacka tomater, lök och pfefferoni.
  5. Blanda creme fraiche och majonnäs tillsätt riven ost rör om. Blanda ner tomat, lök och pfefferoni hacket rör om. Bred över de köttfärs fyllda paprikorna.
  6. Gräddas i 225 grader mitt i ugnen ca 20-30 min eller tills den fått fin färg.

Man kan även använda hela paprikor, skär ett snitt så de står stadigt i formen. Fyll med färs och toppa med röran.

Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se

Stekt kyckling i sky med ratatouille

kyckling_ratatouille
Ja de va väldigt va han tar i den där nordanvinden idag. Jag sa till Joline i morse när jag skulle skjutsa henne till skolan att de räckte med att hon ställde sig på farstubron med ett paraply så skulle hon segla ner på skolgården som värsta Mary Poppins! :-P Hon gillade dock inte min idé…

När snålblåsen viner är det gott med mustiga grönsaker med mycket smak, tomatigt och värmande kryddor, precis så som jag tycker en god ratatouille ska vara! Här kommer mitt recept.

4 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
2 tomater
1 röd paprika
5 små minimorötter
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsterna i bitar. Skala och tärna minimorötterna. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olja, sänk värmen och låt puttra ca 30 min så då får en härlig mjuk röra. Krydda med salt & peppar. Jag brukar även ha lök i men bytte ut den idag mot morötter.

ratatouille_recept
Het panna från början. Fräs grönsakerna i olja. Sänk sedan värmen.

ratatouille
Låt småputtra ca 30 min. Jag brukar späda med lite vatten och när det kokat bort tycker jag ratatouillen blir perfekt.

kyckling_i_skysås
Kycklingen är delar från hel färsk kyckling. Dessa har jag brynt i het traktörpanna i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida och sedan tillsatt en skvätt buljong och lite maizenaredning för en god sky.

kyckling_ratatouille_recept
Smaklig måltid, servera kycklingen med bara rataouille eller också tillsammans med ris.

Trådägg, ett klistrigt påskpyssel!

trådbollar_trådägg_pyssla_virkgarn_ballonger
Ni vet ju vid det här laget att vi är smått pyssel-tokiga här hemma och inget undgår högtiderna såsom jul påsk, midsommar, skördefest… Ja, ni vet! ;-) Idag bjuds det på  trådägg! :-P

Receptet är enkelt : 
Ballonger (helst vattenballonger)
Virkgarn eller annan bommulstråd
Tapetklister
Klädnypor

Det hela går ut på att snurra klistrig tråd runt en uppblåst ballong, hänga upp i klädnypa och låta torka 1 dygn. Sen petar man hål på ballongen som ”prasslar” ihop sig inuti det stelnade trådägget. Pilla ut ballongen och visp har du ett trådägg eller en färgglad boll!

Det finns lite saker man ska tänka på.
Jag har ju gjort en och annan boll vid det här laget så jag börjar lära mig dom små knepen. ;-)

  1. Förbered nån form av upphängning, tex en gardningstång med trådar som du knutit fast klädnypor i för sen när du ska hänga upp ballongerna är du rätt så kletig om händerna och då är det smidigt att ha just detta förberett! ;-)  
  2. Vattenballonger är att föredra eftersom dom blir lite hårdare, men dom är bra mycket jobbigare att blåsa upp! Vanliga runda funkar också bra.
  3. När du ska ”blöta” ner tråden så vira den först ca 40-50 varv runt fyra fingrar, klipp av och håll reda på änden av tråden. Ta sen tapetklister med andra handen och stryk över trådnystanet som du fortfarande har runt fingrarna. Massera ihop så alla trådar blir ordentligt blöta.
  4. Sen är det bara att börja vira runt ballongen. Jag brukar börja med trådänden vid ballongens knut och sen hålla tråden ganska spänd när jag virar runt. Fortfarande all tråd runt de fyra fingrarna då går det dessutom snabbast. Ca 2 nystan på 50 ”4-fingrars-varv” går åt till varje ballong i den här storleken.
  5. Vill barnen också göra är det bättre med lite kortare trådar, annars blir det lätt ett nystan av små knutar överallt istället.
  6. Använder man för mycket tapetklister blir det vita små torkade ”hinnor” på det färdiga ägget sen så ta bara så mycket klister att tråden är blöt.
  7. En del ballonger mjuknar och skrynklar ihop sig själv under torkning och då gör trådägget det också. Blås inte för små ballonger och vira med spänd tråd när du virar.

Det var mina tips! – Lycka till! 

trådägg_trådbollar

trådägg_tapetklister

trådbollar_ballonger_virkgarn

trådpyssel_påskpyssla_trådägg

påskägg_garn_tråd

trådägg_påskpynt_pärlhöns_fjädrar
Man kan göra sina egna drömfångare med pärlhönsfjädrar (www.skapamer.se) och lite större ”bollar”, bara fantasin som sätter gränser. Jag har ett till projekt på torkning just nu, mer om det senare. Seså, pyssla på nu! :-P

Husdjur och diabetes…

IMAG1130enligt en artikel i Sundsvall Tidning så har Tove Fall, som forskar om diabetes hos katter, hundar och människor delat  med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.

jag hoppas verkligen att de hörde och noterade ner dessa rader för att ordentligt komma ihåg:

”Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.”

Jag hoppas också att hon var extra tydlig med LITE i sista meningen…

Ursprungskost är alltid bäst hälsomässigt för oss alla och i katternas fall är det MÖSS och fåglar eller Mjau blötmat som är så nära naturlig kost (BARF) som möjligt. Orijen och Carnia Lynx är bra torrfoder.

Bloggar etiketter: , ,

LCHF-rätter hos Cafe Barracuda i Borås

BarracudaHärligt att LCHF går att få tag på lite här och var!

Så här skriver Cafe Barracuda idag.
Dagens lunch: LCHFpaj 89 kr parma, mozarella och soltorkade tomater.

och de har alltid LCHF-rätter på menyn skriver de.

Så memorera Cafe Barracuda, Österlånggatan 33 i Borås om du kommer till stan!

5 nyttiga matlådor

stekt_kyckling

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! :-P Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta

rotfrukter
Rotfruktspytt på gång!

rotfruktspytt_rotfrukter
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.

kyckling_recept_hel_stycka
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.

hel_kyckling_stycka
Bröstfiléer, lår och vingar.

kycklingdelar_stekta_panna_traktörpanna
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.

matlågor_nyttiga_lunchlådor
Lunchlådor, uppradade och klara!

nyttig_lunch_kyckling
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.