En helg hos goda vänner!

soul_sister
Helgen i Bråtås hos fina vännerna Lundin var en fantastisk helg. Jag ska försöka sammanfatta det hela med ett bildregn och ni kommer förstå vilken ”soul sister” jag har i Pernilla! :-P

Bästa, finaste, raraste man kan tänka, en pysseltokig, smågalen, sprallig och glad ”bakerella” skulle man kunna sammanfatta henne. Hon är underbar…

Vi bjöds på så otroligt mycket gott! Galet mycket mat med värsta lyxfrukostarna med nybakade scones, ostar, hemkokta marmelader, frukt och grönt, maffiga kanelbullar, älgfilé, en sagolik butternutcreme, kantarellsås, chokladfondant och ja gud vet allt! Hon är en fena i köket, men det visste jag ju sen innan! ;-)

Nu ska ni få se hur vi hade det. Bilder på hus, stugan vi sov i, omgivning, troféer och jaktmarker. Ja, för det är en storjägare till husbonde i den familjen, eller ska jag säga tre kanske då bägge pojkarna har samma intresse! :-P Sen får ni försöka låta bli att dregla över alla matbilder från Pernillas kulinariska verk!

bråtås_lundin
Här bor familjen Lundin, högt ovan på en vacker slänt…

mårdaklev
Med underbar utsikt över skog och mark.

pernilla_lundin
Finaste ”Pilla”! :-P

bråtås_räv
På garageväggen möts man av denna syn när man kommer upp för gårdsplanen.

present
Pernilla överraskade… Att få ihop något sånt här pillrigt och få det så vackert med känsla är det bara Pernilla som kan! Hjärtan på tråd… Dom betyder väldigt mycket för mig…

scrapbooking_pernilla_lundin
Ja, ni förstår vilka gener hon besitter nu! Att hon är en vansinnigt duktig scrappare det tror jag ni håller med om. Vill ni se mer av hennes kreationer så kan ni följa henne på bloggen ”Pysseldags HÄR”.

kycklingpaj_sallad_chevre
Inte lång stund efter vår ankomst doftade det gott i hela huset av dessa nygräddade kycklingpajer!

avocadosallad
Avocadosallad med chevreost. Gott, gott!

mårdaklev_bråtås
Lilla stugan vi sov  i som var mysigt renoverad och inredd, riktig ”fäbo-jänta-känsla” här! ;-)

bråtås_stugan_
Stugan hade många spännande inredningsdetaljer!

bråtås_stugan
Hehe…

lyx_frukost
En överdådig lyxfrukost hade Pernilla dukat upp på lördag morgon. Engelska nygräddade scones med råsocker och den hemkokta tomatmarmeladen med saffran och vanilj blev jag inte lite förälskad i! Fick dessutom med mig två burkar hem. Jag ska visa mer av den senare med recept.

bullar_stora_fina
Kanelbullar EXTRA stora! :-P

dackie
På gården finns tre hundar också: Dackie & Rossie samt en liten Bettan som var så full i bus o spring att hon inte ens fastnade i min kamera! Här har vi Dackie som fick till en riktigt grym posé, men är man alltid glad så måste man ju visa sina fina tänder ju! :-P

drever
Lilla söta Rossie!

hundarna
Vi hade ju Dalton med oss och det tyckte allihop var väldigt spännande. Inte minst Bettan… :-P

trattkantarellsås
Lördagkvällens middag satt vi länge och njöt av. Älgfilé med bland annat denna vansinnigt goda kantarellsås som kokades ihop!

älgfile
Mmmm… Älgkött som är sååå gott! Och så mört och fint tillagat.

pumpa_butternut_creme
Den omtalade butternutcremen, ett väldigt passande tillbehör till just vilt tycker jag.

varmrätt_älgfile
Det goda älgköttet här serverat med stora klyftor potatis och sötpotatis. Butternutcremen, kantarellsås, inlagd gurka och grön tomatchutney.

älgfile_trattkantarellsås_pumpacreme_klyftpotatis
Trots en rejält stadig frukost samt att vi blev bjuda på thaimat efter Gekås-shopping så blev det både en och två portioner av denna slående varmrätt. Oj, ojoj så gott!!

fondant_chokladfondant
Pernilla hade givetvis förberett dessert även till lördagkvällen! ;-)

bakerella
En riktig bakerellas hemliga kökslåda… :-P
(Jag var tvungen Pernilla) 

chokladfondant_hallon
Chokladfondant, hallon och lättvispad grädde! JA – vi rullade hem till Öland…

trådbollar_cylinder_vas
Just de, jag lovade ju visa mitt andra projekt med trådbollarna och såhär blev resultatet av enbart svart tråd, en ljusslinga och pärlhönsfjädrar. Kunde ju inte visa det innan eftersom Pernilla skulle få den. Alla bollar, slinga och fjädrar fyllde jag en stor glascylinder med.

trådbollar
Pernillas eget foto när den är på plats!

pernilla_lundin_scrappare
Pyssel-Pernillas vackra ting finns nu lite överallt här hemma i Öj. Hoppas ni har fått inspiration av all god mat, bilder på allt pyssel och glöm inte att spana in mer av Pernilla HÄR!

Besöket i Pisa, Tirrenia och Lucca

Denna lilla minisemster var helt ljuvlig, att få ta en snabbvisit till medelhavet är guld värt. Vädret (vi nordbor pratar väl inte om annat…) var som en svensk vanlig sommar… dvs varvat med soligt, mulet och växlande molnighet och med 14-17 grader och någon liten regnskur här och där…
vackert att gå på den milslånga sandstranden i Tirrenia och se de snöklädda Appenninerna i bakgrunden…
IMAG1140
När man är i Italien (man=jag) måste man=jag äta glass, finnes inte godare glass på jorden. Detta innebar att det blev 2-3 små kulor glass varje dag. Min favorit är nocciola (hasselnöt) och makens pistacchio (pistage).
IMAG1165

Vin… är ju ett kapitel för sig och också ett måste… blev ett glas till lunch och ett till middag… Vadå!? Är man i ett vinland så får det bli så bara.
IMAG1241

Sedan kan meddelas att lutande tornet i Pisa det lutar alltså, långt mycket mer än man tror och ser på bilderna… det lutade så att det blev obehagligt att gå invid tornet där det lutar över som mest.
IMAG1263

Kommer ni någon gång til Pisa kan jag rekommendera en tur med tåg till Lucca, en mycket väl bevarad (läs obombad) medeltidsby. Mysigt att gå där i de trånga, men mörka gatorna. Detta amfiteater-torg är väldigt charmigt!
IMAG1232

IMAG1233

Italien i vårskrud är vackert, praktfullt blommande mimosaträd  här och där i trädgårdarna.
IMAG1209

 

och magnolior, både rosa och vita som kantade gatorna, hela alléer!

IMAG1246IMAG1245

Helt centralt i Pisa, vid turistinformationen finns det små gulliga apelsinträd!

IMAG1201

 

 Kort sagt en härlig helg vid medelhavet…

 

 

 

 

br /

Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Källa: Ann Elving
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
0,5 dl grädde
75 g smält smör/rapsolja
1/4 tsk vanilj pulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
50 g mandelmjöl (finns t ex på Lidl)/finmalen mandel
1 riven bittermandel
1 tsk bakpulver
Vaniljpulver efter tycke och smak
Smör till gräddning

Tillbehör:
Bär/granatäpplekärnor och vispad grädde

Gör så här:
Vispa -var för sig- ägg och grädde fluffigt.
Blanda ner smöret/oljan i äggvispet. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Vänd till sist försiktigt ner den vispade grädden.
Värm våffeljärnet, pensla med smör och grädda gyllenbruna.
Servera med färska bär/granatäpplekärnor och vispad grädde.

Satsen ger ca 6 våfflor.

Ursprunget till dessa våfflor kommer från Mariann Anderssons amerikanska lyxpannkakor -se http://mariannslchf.se/lyx-pannkakor-amerikanska/ -som modifierats till våffelsmet med lite mer smak. Kan förstås även gräddas i stekpanna till amerikanska pannkakor men grädden behöver då inte vispas. Om man tar rapsolja istället för smör kan man behöva tillsätta något kryddmått salt. Med rapsolja blir smaken lite mer neutral. //Ann
Gräddtårta med blåbär till min stora älskling!

gräddtårta_blåbär
Igår eftermiddag gjorde jag också denna tårta till min stora älskling – kära make! Han fyllde år i fredags men hade ju tagit ledigt då vi skulle resa bort. I vanliga fall brukar jag baka en tårta som han tar med sig till jobbet och bjuder på, men nu var han ju inte där och tiden igår eftermiddag var både knapp och vi var lite småtrötta efter resan men jag lyckades ändå knåpa ihop denna tårta i alla fall!

Helt enligt makens önskemål med BLÅBÄR som är favoriten. En VANLIG tårta med blåbär och grädde, så de fick de bli! :-P

blåbärs_gräddtårta
Fem lager. En hög tårta så det räcker till alla flyttgubbar! Vaniljkräm varvat med blåbärssylt, aronia och hallon. Massa stora blåbär på toppen, grädde och pudrad kakao! ;-)  

Nyttig köttfärs och vitkålspanna med sweet chili och vitlökssås

köttfärs_vitkål_röra_nyttig_lunch
Nu är vi på hemma på öländsk mark igen efter en kanontrevlig helg i Bråtås strax utanför Ullared. Vi har hälsat på familjen Lundin och helgen har minst sagt varit GOD… ;-) Jag ska naturligtvis berätta mer när jag fått ordning på alla bilder, och all härlig mat och dessert vi blev bjudna på men först ut idag kommer veckans nyttiga matlådor.

Vitkål och köttfärs, allt i en panna tillsammans med härliga grönsaker och goda kryddor lagade jag till igår efter att vi kom hem. Det fick även bli gårdagskvällens middag! Fy bubblan så gott det var, tummen upp från hela familjen. Det blev en stor gryta av allt så det räcker alltså gott och väl till en middag och fyra matlådor!

8 port
Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
1 purjolök
2 morötter
100 gram rotselleri
½ röd paprika
100 gram majskorn
1 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kål, lök och grönsaker. Färs på nötfärsen i en het panna med högre kanter. Tillsätt allt strimlat och låt fräsa ihop ca 10 min. Rör ner tomatpuré, fond och slå på vattnet. Sänk värmen något. Låt vattnet koka in, smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chilisås, en kall sås på creme fraiche, lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Kokt broccoli hade jag till också.

vitkål_färs_panna
Vitkål och grönsaker som får fräsa ihop med färs blir otroligt gott, glöm inte att krydda ordentligt!

köttfärs_vitkålsröra
När kål och lök mjuknat och fått lite färg slår jag på fond och vatten och låter det sedan koka in.

vitkål_köttfärs_panna
Det färdiga resultatet. Vansinnigt gott precis som det är, eller serverat i pitabröd, tortillarullar etc. Lite sweet chili och en kall vitlökssås till gör pricken över i:et! :-P

nyttiga_matlådor_lunch
Fyra lunchlådor till en kort påskvecka. Må gott!

professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet säger

äntligen:
”Dessutom är, säger hon, bröd och mjölk beroendeframkallande. När man äter dom livsmedlen bildas ”opioida peptider”, som påverkar vårt belöningscentra i hjärnan och skapar en sorts beroende. ”

Detta säger hon i samband med ett radiointervju ang barn med Autism o ADHD, den kan lyssnas på här.

Man skriver också på Sveriges radio.se:

”Barn med autism eller ADHD som slutar äta bröd och mjölk blir mycket bättre, berättar professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet. Hon har i många år forskat om sambandet mellan kosten och psykiska sjukdomar.

Men sambandet mellan bröd, mjölkprodukter och autism/ADHD är en relativt ny kunskap. Flera studier i Norge, Danmark och England visar det resultatet.”

Ps. Då är ju steget inte långt till att tänka att dessa livsmedel inte är bra för någon…

 

 

Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Gästbloggare Sussi Hägg

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (1)
Hej på er!
Nu har turen kommit till mig att få ta lite plats på Lindas sida ;)

Jag heter Sussi och är 50+ med många barn och barnbarn och ett brinnande intresse för matlagning.

Jag trillade in på Kryddburken hösten 2009 när jag låg på lasarettet och väntade på operation av min fotled som jag bröt… Lång väntan 14 dagar blev det.
Väl hemma så blev det rullstol i några månader så man kan säga att jag hängde nog här inne dygnet runt o dreglade. Sen har det fortsatt. Kan inte sluta att vara här och jag tror ni alla vet varför eller hur! <3

Jag tänkte bjuda på ett recept som mina barn är helt tokiga i från det att dom va små och är fortfarande (den äldsta är 32 år) Piroger är väl väldans gott att ha i frysen och bara ta fram när man ska på utflykt eller bara är sugen en kväll framför teven.

Det här receptet blir 16 små eller 8 stora piroger (mina barn ville alltid ha stora)

Börja med fyllningen så den hinner svalna.

Det här behöver du till fyllningen :

3 gula lökar
2 msk smör
500 gr nötfärs
1 brk böngroddar
1 tsk salt
1.5 dl chilisås (heinz)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1-2 vitlöksklyftor pressade

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills massan är grå o grynig.
Blanda i böngrodd, salt, chilisås, vitlök och kryddor smaka av ta mera kryddor om ni vill, låt småputtra ca 5 min. Låt det svalna.

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (3)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (5)

Degen :

50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
3 ägg
ca 12 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i bunken. Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.
Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig, tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig. Låt den jäsa ca 30-40 min

Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till. Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar. Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg 3-4 msk (8 piroger) av fyllningen som en sträng i mitten. Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan. Jäs ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15-20 min i 250 grader.

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (6)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (7)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (8)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (9)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (2)
Rulla en servett runt och njut eller så låter man dom svalna och fryser in dom.

Jag fyllde 2 lådor i frysen en gång till mina tonårsbarn som dom skulle ha när jag och min man åkte bort med våra små barn några dagar.
Vi kom hem tidigare än vad som va sagt redan efter 2 dagar… Fanns inte en enda pirog kvar! :-P
Poppis även av kompisarna med andra ord.

Jag får tacka så mycket för mig och hoppas att ni provar att göra dessa piroger. Ett stort tack till dig bästa Linda som lånade ut en sida av din blogg åt mig.

Ha en jätte härlig Vår & Sommar! /Kram Sussi

Pannkaka
Källa: Anna
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 dl creme fraiche
Nypa salt


Gör så här:
Rör ihop ingredienserna med en gaffel, grädda på medelhög värme (de behöver lite längre tid för att kunna vändas) plättar eller två pannkakor. Servera med bär o grädde eller gör en matigare variant o grädda hela smeten samtidigt, tillsätt ost på toppen o ex nån god skinka, tomater etc.
Best ever cream cheese cookies
115 gr rumstempererat smör
85 gr cream cheese
3,8 dl florsocker
1/2 tsk bakpulver
1 ägg rumstempererat
1/2 tsk vaniljsocker
3,2 dl vetemjöl
 
Ugn: 190 °c
 
Vispa cream cheese och smör i 1 minut, vispa ner sockret och bakpulvret. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa fluffigt. Tillsätt mjölet och blanda väl. Låt stå i kylen minst 1/2 timme tills hanterbar. Ta ca 1 msk kakdeg och rulla en boll, lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka ca 7-10 minuter. Låt kallna ordentligt innan du äter, smakar bäst då.

Receptet hittade jag på nätet.