Gröt x 2: liberal & strikt
När vi var ute och långseglade åt jag havregrynsgröt med en rejäl smörklick till frukost. Det var både gott, mättande och värmande. När vi kom hem köpte jag faktiskt ett paket ekologiska glutenfria havregryn. Jag har sedan dess ätit gröt som frukost. Jag har experimenterat med lite olika varianter och kör oftast den strikta varianten,  […]
Pulledpork av skinkstek i Crock pot

Blir mer och mer förtjust i min nya Crock pot. Så fenomenalt duktig den är! 😜 Allt blir så gott, saftigt och sköter sig själv när man är på jobbet, sover eller är iväg på andra äventyr. Långkok är något jag alltid tyckt om och brukar ofta tillaga på spis eller i gryta men nu låter jag pottan sköta mångt och mycket av del delen. Köttfärssåser… Alltså hur gott blir det inte? Soppa, söndagsstek, kycklingben, sjömansgryta, risgrynsgröt, och pulledpork – som gjort för denna apparat!

Jag krånglar inte till det så mycket här. Ett stycke skinkstek, en flaska glaze med vitlök/honung och därpå Tony’s grillkrydda. Åtta timmar på hög. Klart! Dra isär köttet, smaka av skyn och slå på.

Här serverade jag köttet tillsammans med gallerpotatis, fetaostsallad, fefferoni och vitlökssås.

 


Medan du jobbar en fredag, jobbar pottan med matens tills alla kommer hem!

3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo

Vinterbild från Faxån

God fortsättning

Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.

Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.

Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.

Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.

De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.

Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.

Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.

Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Nötfrukost

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pecannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.

Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.

Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.

Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.

Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.

Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har😉

Lavskrika / Perisoreus infaustus


Lucka 7 – Tomtens müsli
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt...

Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt…

Julmüsli

Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt.

Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan.

Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter.

Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten.

Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin

1 msk kanel

ca ½- 1 krm himalayasalt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked indiansocker, honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Tomten i hamnen...

Tomten i hamnen…


Julstämningen har infunnit sig!

Äntligen infann sig den där efterlängtade julkänslan som jag saknat. Till första advent brukar jag i vanliga fall ha köket julpyntat o klart o även börjat med ett eller flera julgodis, pepparkakshus och julklappsinslagning men det blev förskjutet i år. Det måste ju kännas rätt och ”rätt i tiden”. Snö och minusgrader och gärna att december månad gjort entré också. Så igår hände det magiska! Huset förvandlades till mysig julstämningfull röd liten stuga med adventsstakar, stjärnor, tomtar, ljusslingor och röda dukar. Så otroligt vackert när man tassar upp på nätterna och ser alla små glimmande sken från fönsterna.

Idag var jag och barnen iväg på julmarknad och hittade lite smått och gott som gör julen lite extra stämningsfull. Alla minns vi väl änglaspelet som man som barn satt och tittade på med stora ögon för att invänta de plingande klockorna, och julkrubban med Maria och Jesus-barnet, det är barndomsminnen som känns extra fina att plocka fram i juletider.

 

Vad är egentligen det viktiga med julen?

Är det stämningen? Vänner och släkt? Maten? Julgranen? Traditionerna? Dopp i gryta? JultomteN?

Nämn EN enda sak du tycker är viktig på julen. Hade varit så kul att höra vad just du prioritera i absolut första hand.

 

Vår jul här hemma i år kommer bli lite annorlunda och vi är rörande överens allihopa i familjen att inte köpa ett överflöd av julklappar, inte stressa eller känna måsten. Vi ska ha en lugn, gemytlig och fridfull jul. Äta lite god mat och gör ingeting om något fattas till julmaten eller ansjovisen blivit bortglömd i Janssons, prinskorvarna inte är snittade i ändarna eller om julmusten är kyld . Vi ska ta en mysig långpromenad efter julgröten på julaftons morgon. Vi ska se på Kalle Anka och njuta av att vara tillsammans och i år kommer lilla Bronco hem till oss så både skurhink o mopp och många ”ut-i-tofflorna-o-kissa-valp-stunder” lär det bli.

 

En valp av denna kaliber är inte direkt gratis så många av våra slantar har lagts på honom och därför drar vi ner på köpet av julklappar och fokuserar mer på varann och den fina, lilla fyrbenta julklapp vi redan har fått hem då. Välkommen julen säger jag och det lär bli en jul att minnas. ❤️

 

Lussekatter, bullar, o några snurror till saffrans-butterkaka kommer recept på HÄR;

 

ca 40 st lussekatter

Det här behöver du :

2 pkt jäst (100 gram)

200 gram smör

0,5 l mjölk

2 pkt saffran

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1 msk honung

16 dl manitoba vetemjöl + lite till utbakning

1 ägg till pensling

Russin

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och rör ner honung, socker, salt & ägg. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

 

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden/mjölken, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Så här är energifördelningen på mandelsmöret: Protein: 19 g  Kolhydrater: 5 g  Fett: 55 g

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

Hjortron / Rubus chamaemorus


Ris à la Malta-tårta

Kexbotten:
   200 gr digestivekex
50 gr smör, smält
1/2 tsk kanel

Kör digestivekexen i en matberedare tillsätt smält smör och kanel. Kör ihop.
Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant ca 24 cm.
 
500 gr risgrynsgröt
2,5 dl vaniljkräm
2,5 dl grädde
5 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden, blanda ner vaniljkrämen och sist gröten.
Smält geltainbladen med 1 dl av grötblandningen, blanda ned i resterande grötblandning.
Häll över kexbotten och ställ in i kylen.

Fruktlager
Jordgubbskompott gjord på 400 gr frysta jordgubbar och ca 1 dl socker som fått koka ihop några minuter.
Låt svalna.
Blanda sedan ca 1 dl fruktkompott med 3 st blötlagda gelatinblad och värm tills allt är smält.
Häll försiktigt över grötblandningen. Låt stå i kylskåp till allt stelnat, tar några timmar.
Jordgubbskompotten kan säkerligen byts ut mot saftsoppa.
 
Dekorera som behagar.
 

Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod