LCHF recept för Chilikasslergratäng

Mycket god och smakrik gratäng som passar bra ihop med kokt blomkål!

LCHF Chilikasslergratäng
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1 st 1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1 krm chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost, fet och smakrik
smör till stekning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
3. Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Serveras med kokt blomkål.

Lövbiffsgratäng
Källa: glamrock
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 300 gram lövbiff
125 gram Danablu mögelost
3 dl grädde
Lite purjolök
Salt och peppar


Gör så här:
Börja med att smula ner mögelosten i en kastrull. Slå över grädden och värm på låg värme på spisen (ge det åtminstone 20-25 minuter så osten får smälta ner lite, men det behöver inte bli en helt slät sås) Strimla lövbiffen och lägg i smord form. Du ska INTE steka den innan utan lägg ner den som den är. Salta och peppra och strö över hackad purjolök. När ostsåsen smält ihop häller du den över lövbiffen och ställer in i mitten av ugnen på 225-250 grader och när rätten fått en fin färg är det dags att ta ut den (tar ca 20-25 minuter) Köttet har dragit ihop sej och det blir lätt att skära upp och det finns god ostsås att hälla över t ex kokt blomkål eller broccoli eller vad du nu kan vilja äta till gratängen. Smaklig spis!
LCHF recept för Fläskfilégratäng

Ett gott recept för fläskfile som bla innehåller mozzarella. Perfekt som en lördagmiddag.

LCHF Fläskfilégratäng
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g fläskfié
1 mozzarellaost
250 g svamp
2 dl creme fraiche
Curry

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva fläskfilén och stek i stekpannan i rikligt med smör. Hysta ner champinjonerna där med, krydda efter smak.

Häll över köttet och svmpen inkl stekfett i en ungsfast form och garnera tärnad mozzarella, går även bra med annan ost typ ädelost.

In i ugnen till osten smält.

Blanda creme fraichen med curry och andra kryddor. Servera och njut!

Grilltime

grilltallrik, grillkol, grilla, grillat,

Vad gör ni ikväll? Här i Öjkroken har vi vigt eftermiddan/kvällen åt loppis och prarasoll-grillning i värsta skyfallet!

Musiken och vimlet från Köpingsvik hörs dovt borta i horisonten och livet leker!! Alla på sitt vis! :-P

Uppskivad skinkstek, marinerad i olja/soya/d’elidas/tomatpure/havssalt/peppar… Vitlökssmör, potatisgratäng, grillade majskolvar och en kall USA/gräddfilssås. Vi är mer än nöjda och kommer ta en tidig kväll…

Imorgon håller vi loppisen öppen 11-14, sen styr vi kosan mot norra Öland liksom våra sedvanliga utflykter… Det är ju söndag! ;-)

Morotskaka med philadelphiafrosting, valnötter & jordgubbar


Visst var det morotskaka ni gissade på! En av de få mjuka kakor som jag verkligen älskar, å då menar jag VERKLIGEN älskar!! Det är mammas recept som hon alltid gör till jul. En tung, mastig botten, saftig och med mycket smak av kanel, och så frostingen med philadelphiaost och knapriga valnötter… Mmmm… :-P Blir inte bättre än så!

Den ska vara riktigt kylskåpskall också och är absolut godast dagen efter, lite som kladdkaka. Den går utmärkt att frysa med frostingen på. Täck med plastfolie bara. Här har Joline och jag piffat till den lite med valnötter och färska jordgubbar… Grymt farligt att ha den stå i kylen för jag går och knycker en bit lite då och då, men det är så gott, förresten så är det ju lördag idag! :-P

Ha en toppenfin helg nu. Lite senare ska jag visa er en kanonsida jag hittade på nätet… Retro, 50-tal, kökstillbehör, bakgrejer, plåtburkar och gud vet allt… Ni ska få se sen! ;-) Så long på en stund!

Det här behöver du :
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl matolja
4 dl rivna morötter

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner olja och morötter och tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form eller en form med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min 175ºC. Ta upp ur formen och låt svalna på galler.

Bred på glasyren på kakan när den svalnat något.Garnera med valnötter och jordgubbar.

Frostingen, bara att vispa ihop med elvispen! 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
2 msk smör
3-4 dl florsocker
en gnutta vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal + saft


Denna morotskaka brukar jag baka i rund springform (diam ca 25cm) men nu gjorde jag den i en vanlig, mindre gratängform av glas med bakplåtspapper i botten. Vänd kakan upp&ner i formen och bred på frostingen.


Ät och njut…

 

Grillad ytterfilé med potatisgratäng och lite grönska


Helgen lider mot sitt slut och söndagkvällen likaså. Början på veckan blir vård av barn för min del, hosta, feber, allergi och växtvärk… En salig blandning! Vi får se hur natten blir för dom små… :(

Angående era kommentarer så förstår jag att det inte är sig likt då det blir en viss fördröjning innan kommentarerna syns. Anledningen är därför att jag godkänner varje kommentar innan de publiceras och jag kommer att fortsätta så, det känns bäst. Alla era kommentarer läser jag precis som förut och klickar ofta in via iphonen och godkänner efterhand ni skriver så det bör inte ta för lång tid. Tack och lov har jag inte behövt slänga en enda otrevlig kommentar i papperskorgen hittills och jag hoppas det fortsätter så. Så gör som ni alltid gjort, fortsätt skriv era härliga kommentarer, jag blir superglad att läsa om vad ni har för er och vad ni tycker! 

Nu tänkte jag bjuda på en bild från lördagens grilltallrik med ytterfilé marinerad i vitlök, citron, chili och paprika. Vansinnigt gott till en krämig potatisgratäng & tomatsallad med lök, majs och krasse.

Marinad-special hittar du här >>

Salladsspecial här >> och här >>

Och potatisgratäng, här >>


Lite bilder från gårdens grönska får ni också… :-P


Gullvivan…


Alfred som trädsover i morgonsolen!


Och det stora gamla äppelträdet som snart är i full blom!

Lakto-Ovo Vego Auberginegratäng
Lakto-Ovo Vego Auberginegratäng
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
En påse fryst eller färsk bladspenat
1-2 klyftor vitlök, finhackade, lite salt och peppar, ev. muskot
ca 1 msk olivolja för stekning

4 små eller 2 stora aubergine, skär i tärningar 1-2 cm
ca 1 dl kallpressad olivolja att steka aubergine i

300 g, ca 2 pkt Fetaost, grovt smulad, blandas med
1-2 dl grovklippt färsk timjan

1/2 förp pecorino, fårost, finriven (elller parmesan)
1 ask sköljda, halverade cocktailtomater

6 ägg + 1 msk vatten, vispas
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader

Stek spenaten med olivolja, hackad vitlök, s+p, och ev lite finriven muskotnöt, lägg i botten på en ugnsform, bred ut så det sprids.

Stek auberginetärningarna i olivolja, salta lite och när de får färg, lägg över i formen som ett lager ovanpå spenaten, kanske du får steka två omgångar om stekpannan inte är så stor.

Smula fetaosten i en bunke och blanda med färsk timjan, sprid sedan ut ovanpå auberginen, lägg på halva cocktailtomater, och sist, sprid ut riven pecorino.

Vispa äggen med lite vatten och häll över tomat, ost, formen.

In i ugnen 20-25 minuter.

Gott i matlådan, till middag, frukost, mellanmål.

Tips; använd receptet som en grundgratäng att variera.. kanske ha i köttfärs istället för aubergine, kanske byta timjan mot oregano, kanske ha på vanlig riven hårdost, paprika istället för tomater, ta vad ni har hemma och lycka till!
Kasslergratäng a´la Maslarsson
Kasslergratäng a´la Maslarsson
Källa: Martin Larsson
Portioner: 4

Ingredienser:
Kassler 600-700g
Creme fraiche 3dl
Riven ost 2dl
Vitlöksklyfta 1st pressad
Paprika 2st
Gul lök 1st
Champinjoner 1 burk
Zucchini 1/2
Balsamvinäger 1 msk
soja 1 msk
Salt
Peppar
Gör så här:
Tärna paprika lök och zucchini i centimeterstora bitar stek mjukt i smör, häll på balsamvinäger och soja och salta och peppra efter smak men tänk på att kasslern är salt i sig.

Skiva 1/2-cm tjocka skivor kassler och lägg i ugnsform häll sedan över grönsaks-steket. Blanda creme fraichen med den rivna osten med vitlöken och täck alltsammans med det.

Sen in i ugnen 200 grader i 15-20 minuter eller till den fått fin färg.
Köttfärsgratäng a a la Cajsa Warg
Köttfärsgratäng a a la Cajsa Warg
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
1 kg köttfärs, gärna grönbeteskött med omega3 om ni hittar det

kokosfett/olja, eller ghee, (skirat smör), bra att steka i vid höga temperaturer

1-2 broccoli, lättkokta buketter

1-2 röd paprika i tärningar

1 msk malen paprikapulver
1 tsk chili eller sambal oelek
salt och peppar (försiktigt med saltet)

6 ostskivor eller mer, fet ost med låg kolhydrathalt

6 ägg + 1 msk vatten
Gör så här:
Man tager vad man haver.. och vips en söndagsmiddag med köttfärs -

Stek 2x500 g färs i kokosfett eller ghee, med goda kryddor, t.ex en matsked malen paprika, en tesked chili, salt och peppar, lite vitlök..

i med grönsaker som hittas i kylen, vi hade broccoli som jag först ångkokade lätt, och paprika som vi skar i småbitar... rör runt bra och lägg över i en ugnsform, täck med ost i bitar, skivor..

vispa ihop 6 ägg med en matsked vatten och häll på.. in i 200 grader ugn tills osten smält och blivit ljusbrun, och äggstanningen stannat upp, låt svalna några minuter

middag + matlådemat:)
Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? ;-)

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? ;-)

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! :-P


Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! :-P


Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.


Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! ;-)

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! :-P


Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.


Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! ;-)

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka