Tips på tårta till helgfikat!
Hej på er! Vill ni pigga upp helgen med en tårta? Denna kan du glatt smälla i dig som middag då den mest innehåller ägg, kokosgrädde och hemgjord sylt. Mättande, sockerfritt och glutenfritt. Dessutom mejerifritt. Toppen tycker jag! :) Bottnarna är så klart gjorda av mina äggbröd, kokosgrädden är kylskåpskall kokosgrädde från garant och sylten […]
Biff Stroganoff

 

Husmansklassikern – Biff Stroganoff, hur gott är inte det? Som jag skrev i föregående inlägg så gör jag ofta både rullader och biff stroganoff när jag köper hem lövbiff i storpack. Naturligtvis ska ni få mitt recept även på detta. Så otroligt gott och mört blir köttet och tillsätt gärna färska champinjoner i såsen.

Det blev ett sent inlägg idag men helgen har gått i stormfart. Nu blir det snart hopp i säng. Imorgon ska vi åka och hälsa på Allan igen, nu är det bara 14 dar innan han flyttar hem till oss. Glöm inte kika in på Instagram @kryddburken så ska jag uppdatera er med fler bilder under dagen. PUSS & GONATT!

4 port

Det här behöver du :

500 gram lövbiff i skivor

1 gula lök

3 msk tomatpuré

200 gram färska champinjoner

2 msk oxfond

2 msk grönsaksfond

4 dl vatten

3 dl grädde

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Strimla lövbiffen och hacka löken grovt. Fräs på i het stekpanna tillsammans med tomatpuré. Tillsätt skivade champinjoner, fond och vatten och låt koka upp. Sänk värme och slå på grädden. Sjud i ca 30 minuter tills såsen kokat ihop. Smaka av med salt och peppar.

Fräs på biffstrimlorna tillsammans med lök och tomatpuré.

Tillsätt fond, vatten och champinjoner och låt koka upp.

Slå på grädden och sjud på låg värme ca 30 minuter.

Servera, ät och njut!

 

Pasta Alfredo

Rykande het pasta Alfredo. Oemotståndlig! Den här varianten har jag gjort med kyckling, gröna ärtor och smaksatt med parmesan, vitlök och rosmarin.

En äkta Alfredo heter Fettuccine Alfredo och är egentligen inte alls lik denna amerikanska variant.

Det var Alfredo di Lelio som i Italiens Rom skapade rätten från början år 1908 till sin hustru efter att deras första barn var fött. Han ville se till att hon fick tillbaka sin aptit och rörde ihop smält smör med massor av parmesan som han sedan blandade med pasta. Sex år senare öppnade han sin egen restaurang och döpte den till Alfredo.

Än idag kan man avnjuta originalet på restaurang Alfredo alla Scrofa i Rom.

Ursprungsreceptet är väldigt enkelt. Fettuccine med extra smör och riven parmesanost.

Det finns idag oändliga varianter av denna rätt, det här receptet är väl det som mest liknar Chicken Alfredo som ni säkert känner igen.

Såsen består inte av extra smör utan grädde, smaksatt med vitlök, rosmarin och finriven parmesan. Jag använder också pastavattnet till såsen för att få den riktigt krämig och dryga ut grädden med. Otroligt gott tillsammans med brynt kyckling och gröna ärtor.

6 port

Det här behöver du :

400 gram stekt kycklingfilé

4 port kokt Fettuccine el tagliatelle

4 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 knippe färsk, finhackad rosmarin

3 dl grädde

200 gram Parmigiano-Reggiano

2 dl pastavatten

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

250 gram gröna ärtor

GÖR SÅHÄR :

Finhacka vitlöken och fräs på i stekpanna i olivolja. Tillsätt finhackad rosmarin som får fräsa ihop ett par minuter. Slå på grädde och sänk värmen. Finriv parmesan och rör ner i såsen. Tillsätt kokande pastavatten och låt såsen sjuda till en krämig konsistens. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Vänd ner den nykokta pastan i såsen tillsammans med kyckling och gröna ärtor. Servera.

Kyckling har jag bara stekt i bitar i olivolja och kryddat med salt och peppar.

Bon appetit!

Glutenfritt mandelbröd och vårvinter i Jämtland

Påsklovsmacka

Nu är det påsklovstider och många tar med sig matsäck ut i skidbacken och njuter av all snö som kommit här i Jämtland, så idag bjuder jag på ett lättbakat mandelbröd.

Jag har aldrig sett så mycket snö här sen jag flyttade hit i mitten på 80-talet, den lär nog ligga kvar ända till juni.

Idag kommer det mer snö men de senaste dagarna har varit underbara, precis så som man vill att vårvintern ska vara.

Selfie i soligt snölandskap

Jag har varit ute en hel del, men gårdagen tillbringade jag på Ecocaféet och hade kokbokssignering.

Tack till alla som kom och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost.

Det är alltid så givande att träffa matintresserade och höra hur många det är som liksom jag fått en bättre hälsa genom en enkel förändring på vad vi stoppar i oss.

Här en bild från Ecocaféet med mitt signeringsbord där jag bjöd på Öländska bönchips och även visade upp Wonderbag.

Vill du att jag ska komma till din hemstad så ta gärna kontakt med din lokala bokhandlare.

Om de hör av sig till Bladh by Bladh Förlag med en bokning så kommer jag gärna och pratar mat, signerar kokböcker och bjuder på bönchips med tillbehör.

Nedanför receptet på mandelbrödet ser du några bilder från mitt uteliv de senaste dagarna.

Mandelbröd ca 10 små

1½ dl mandelmjöl

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret/oljan och blanda med mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Rör ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och vänd ner i smeten.

Blanda ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och lyft försiktigt över att svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Här kommer receptet på mitt pålägg till dubbelmackan på mandelbrödet.

Avocadoröra för 4

2  avocado

½ dl finhackad purjolök

½ dl finhackade ugnstorkade tomater

½ tsk äppelcidervinäger

Flingsalt

Mosa avocadon med en gaffel, rör ner purjo och tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Påsklovsutflykt

Snö…

Freja, snart 5, gillade bönchips till utefikat

Eje (på taket) passade på att fylla 7 på en riktigt härlig påsklovsdag

Sega brownies med tosca

Nu i påsk gjorde jag dessa galet goda brownies. Sega, tunga med härlig chokladsmak och knäckig tosca. En sån där godbit till kaffet som inte går att motstå. Allra godast är den när den fått stå i kylskåpet nån dag och blivit riktigt kall. Ät den som den är eller servera med en liten klick lättvispad grädde.

Det här behöver du :

200 gram smör

250 gram mörk choklad

4 dl farinsocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 ägg

GÖR SÅHÄR :

Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter på 175 grader. När det gått 35 minuter ta ut kakan ur ugnen och klicka ut/bred på toscasmeten. Ställ in i ugnen igen i tio minuter. Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt. Skär upp i rutor när kakan är helt kall. Kakan går även bra att frysas.

Toscasmet :

150 gram smör

2 dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk mjölk

2 dl mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp och rör sakta. Koka på svag värme tills glasyren tjocknat något.

Cocktail
Cocktail
Källa: Frank Andreasson
Portioner: 1

Ingredienser:
2 msk Chiafrön
2 msk Solrosfrön
4 dl kallt vatten
1 1/2 tsk malen Kanel
1 msk Agave Sirap
1/2 dl 40% Grädde
Gör så här:
Häll Chiafrön och Solrosfrön i ett stort Cocktailglas (0,6 liter), tillsätt vatten och låt stå i 15 minuter.
Rör om varannan minut under dessa 15 minuter så att Chiafröna inte klumpar sig.
Häll i Kanel, Agave Sirap och Grädde och rör om tills att allt har blandat sig.
Nu har du en fantastiskt god Cocktail med lite tuggmotstånd!
Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Laxbiffar med chili och dillsås

Till påsk är det otroligt gott med lax i alla dess former. Dessa laxbiffar är vansinnigt goda tillsammans med den kalla såsen med lite hetta i. Laxbiffar eller fiskbiffar i allmänhet är långt ifrån krångligt att göra, bara fisk och ett knäckt ägg är grunden. Räkna ett ägg per 300 gram fisk. Du kan använda färsk fisk som du kör i matberedaren eller som jag gjort här med varmrökt lax som jag tycker blir allra godast! Sen smaksätter du efter eget tycke och smak. Rivet citronskal och dill har jag använt men prova med kapris, soltorkad tomat, basilika, lime och koriander t ex… Bara fantasin som sätter gränserna. 😉

2 port

Det här behöver du :

500 gram varmrökt lax

2 ägg

Rivet skal från en citron

2 msk grädde

1 nypa färsk, finhackad dill

Panko

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen och rör ner laxen och de övriga ingredienserna. Forma till fyra biffar. Vänd i panko (asiatiskt ströbröd) och stek på medelvärme i smör ca 1 minut per sida.

Chili och dillsås :

2 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk bostongurka

2 tsk chiliflakes

Några droppar D’Elidas chilisås

En nypa färsk, finhackad dill

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienser och smaka av.

Panera biffarna i panko eller vanligt ströbröd före du steker dom i panna.

Servera med den kalla, heta dressingen. Vansinnigt gott och med lite sting för de som gillar de.

Smaklig måltid!

Laxbiffar med chili och dillsås

Till påsk är det otroligt gott med lax i alla dess former. Dessa laxbiffar är vansinnigt goda tillsammans med den kalla såsen med lite hetta i. Laxbiffar eller fiskbiffar i allmänhet är långt ifrån krångligt att göra, bara fisk och ett knäckt ägg är grunden. Räkna ett ägg per 300 gram fisk. Du kan använda färsk fisk som du kör i matberedaren eller som jag gjort här med varmrökt lax som jag tycker blir allra godast! Sen smaksätter du efter eget tycke och smak. Rivet citronskal och dill har jag använt men prova med kapris, soltorkad tomat, basilika, lime och koriander t ex… Bara fantasin som sätter gränserna. 😉

2 port

Det här behöver du :

500 gram varmrökt lax

2 ägg

Rivet skal från en citron

2 msk grädde

1 nypa färsk, finhackad dill

Panko

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen och rör ner laxen och de övriga ingredienserna. Forma till fyra biffar. Vänd i panko (asiatiskt ströbröd) och stek på medelvärme i smör ca 1 minut per sida.

Chili och dillsås :

2 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk bostongurka

2 tsk chiliflakes

Några droppar D’Elidas chilisås

En nypa färsk, finhackad dill

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienser och smaka av.

Panera biffarna i panko eller vanligt ströbröd före du steker dom i panna.

Servera med den kalla, heta dressingen. Vansinnigt gott och med lite sting för de som gillar de.

Smaklig måltid!