Lasagne


Då var det dags för söndagsmiddag! Idag har jag kokat en härligt mustig köttfärssås och en fin bechamel till kvällens middag; Lasagne! Det var jättelänge sen vi hade lasagne nu så det var väl på tiden, det är ju sååå gott och perfekt med lite matlådor till veckan också. Färsk lasagnepasta är perfekt och himla smidigt att använda, mycket godare än torra lasagneplattor dessutom.

När jag gör lasagne brukar det oftast bli av överbliven köttfärssås som redan står färdig i kylen, men idag gjorde jag köttfärssås enbart för lasagnens skull och då gör jag liiite annorlunda mot vad jag brukar… Såhär;

Köttfärssåsen innehåller förutom nötfärs (800g); två gula lök, grovt hackade, 1 grovriven morot, massor av tomatpuré och en skvätt ketchup. Vitt vin och grädde. Salt, vitpeppar, en gnutta socker… Redning…

Bechamelsåsen kokar jag upp från en bottenredning av smör och vetemjöl, sen slår jag på mjölk till lagom såskonsistens. River ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra samtidigt som köttfärssåsen.


Färsen bryns tillsammans med gul lök, morot, tomatpuré och ketchup. Sen på med vitt vin och grädde och låt allt få puttra ihop ca 30-40 min.


Sen är köttfärssåsen klar.


Samtidigt kokar jag bechamelsåsen…


Dags att montera.


Lager för lager… Sås i botten och sås överst…


Härliga lasagne… ;-)


Toppa med sås, och lite extra finriven parmesan.


En fräsch tomatsallad med majs, salladslök och krasse blir extra gott till! Likadan sallad som till gårdagens grilltallrik. Supergod!!


Grädda ca 30-35 min på 225 grader.


Smaklig måltid! Har du nån egen favoritingrediens i din lasagne? Dela gärna med dig! :-P

Korv & spenat i krämig omelett med zucchini och sugarsnaps


Fredagen är här! Jag har ett par sjuklingar att pyssla om här hemma och det snörvlas och hostas, både förkylning och pollen gör sitt, men jag försöker ta hand om dom på bästa sätt! Vädret är kvavt och fuktigt, regn i luften och det fullkomligt kryllar av mygg ute, redan… Tyvärr… Men en rejäl åskknall och lite regn hade inte varit så tokigt, då lägger sig allt pollen och luften blir frisk, som ett midsommarregn när det är som bäst! :-P Nu ska jag strax rota fram infra chefen och grilla en fin gårdskyckling till kvällens middag. Men först lunch; 
Omelett är ett gott och nyttigt alternativ då man vill få i sig en matig lunch som går snabbt att laga. Här har jag skurit ner både korv och skinka som fanns kvar i kylen, zucchini, sugarsnaps och spenat! En härlig panna full med smak och krispighet.

Det här behöver du :
3 korvar
100 gram rökt skinka el. bacon
½ zucchini
1 rejäl näve sugarsnaps
en stor hög spenat

4 ägg
2½ dl gräddmjölk
Salt & peppar
1 näve riven, lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
stek korv och skinka i het stekpanna så de får fin färg. Tillsätt zucchini och sugarsnaps som du skurit i mindre bitar. Sänk värmen. Rör ner spenaten och häll på ägg ihopvispad med gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk). Salta och peppra och låt omelett få den konsistens du önskar, toppa med riven och rör ner. Servera!


Korv, skinka, zucchini, sugarsnaps och spenat är grymt gott i omelett och gör det matigt och krispigt.


Avsluta med att riva över en lagrad ost som får smälta ner. En sån här panna räcker gott till lunch för 4 personer.

 

Pasta lövbiff i krämig sås med gorgonzola


Igår kom mamma och syrran hemma på middag. Pasta och lövbiff fick det bli. För att inte den strimlade lövbiffen ska bli seg och tråkig som den lätt kan bli så bräserade jag den ca 1½ timme i en kryddig sky av oxfond, vitlök, sambal oelek lök mm. Blir riktigt, riktigt mört och smakrikt då.

Bräsera utan lock och pyttsa på mer vätska efter hand hela tiden då den kokar bort. Väldigt enkelt för att få möra fina strimlor. Till en snabb wok däremot fräser jag på biffsstrimlor i riktigt het panna bara en ½-1 minut för att behålla dem möra, men här hade jag ju tänkt mig mig en pastassås så då föredrar jag att bräsera istället.

Sen när köttet är bräserat rör du ner en burk creme fraiche, en skvätt grädde, eller en burk färskost, det är en smaksak. Grönsaker  i form av strimlad morot, sugar snaps och zucchini behövs för lite krisp och fräschör, annars blir rätten på tok för mäktig. Sist av allt smular du ner gorgonzolaosten så får du en himmelsk krämig sås att blanda med pastan.

8 port
Det här behöver du :
6-8 port pasta (Rigatoni)
600 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
2 msk mörk oxfond
ca 1-1½ liter vatten

Såsen : 
1 burk creme fraiche
1 rejäl näve sugar snaps
2 morötter, tunna strimlor
½ zucchini, strimlor, slantar
150 gram gorgonzola el. annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna tillsammans med hackad gul lök. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt sambal oelek, tomatpuré och oxfond. Sen sänker du till medelvärme och slår på vatten så det precis täcker köttet, låt bräsera (inget lock) och fyll på mer vatten efter hand. Efter ca 1½ timme är köttet så mört och fint att det bara smälter i munnen.

Rör ner ingredienserna till såsen. Tillsätt morötter (skurna i tunna strimlor) och sugarsnaps som du förvällt nån minut i saltat, kokande vatten. Zucchinin behöver inte förvällas utan tillsätts rå.
Smula ner osten och rör om så den smälter ner. Smaka av med salt & peppar. Blanda hela såsen med pasta eller servera var för sig. 


Lövbiff i strimlor, bryns tillsammans med gul lök.


Tillsätt resten av kryddorna och vatten så det precis täcker köttet. Bräsera utan lock ca 1½ timme och fyll på mer vatten efter hand det kokar bort.


Rör ner creme fraiche och tillsätt grönsaker.


Smula ner gorgonzolaost och låt den smälta.


Woilaaa! Lyxpasta en vardag… :-P

Fisk på grönsaksbädd
Fisk på grönsaksbädd
Källa: Madde Björnskiöld
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1 pkt frusen torskfilé
salt, vitpeppar och chilipulver
½ liten orange paprika
½ röd spetsparika
1 scharlottenlök
½ zuccini
½ aubergin
1 morot
1 tsk Trocomare örtsalt
ca 2 msk vatten
1 dl grädde
2 dl créme Fraiche tomat/basilika
2 msk Thai sweet chilisås
Gör så här:
Skiva grönsakerna smått eller strimla dom. Blanda med Trocomare och lägg i botten på en ugnsäker form.
Skiva fiskblocket innan det är helt tinat. Krydda med salt, peppar o chilipulver och stek dom, lägg dom sen över grönsakerna. Häll vatten, grädde, créme fraiche och sweet chilisåsen i stekpannan och låt puttra lite. Häll såsen över fisken och ställ i ugnen (200gr) ca 30-45 min.
LCHF recept för Lasagne

En god lasagne som passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Lasagne
Portioner: 4-5 st
Recept från: http://annikarogneby.se/lchf/god-lasagne-lchf-avslutade-var-sondag//

Ingredienser
2 pkt Miracle Noodle Fettuccini

Köttfärssås
700 g köttfärs el blandfärs
kokosfett el smör att steka i
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
5 st soltorkade tomater
salt, peppar och oregano

Bechamelsås
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 stor klick smör
3 dl riven ost
eventuellt 0,5 tsk redix för att reda såsen

Riven ost till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och stek den i matfett (jag valde kokosfett utan smak av kokos). Tillsätt köttfärsen och stek den färdigt. Häll sedan över de krossade tomaterna. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt även dem. Låt köttfärsen koka samman så att den inte innehåller så mycket vätska utan är rätt torr i konsistensen. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Värm smör, grädde och mjölk i en kastrull. Låta koka upp och sjud sedan på spisen. Tillsätt eventuellt lite redix så att såsen blir tjockare. Dra av såsen från spisen och tillsätt den rivna osten. Rör om och smaka av med lite svartpeppar.
Skölj fettuccinin under kallt vatten. Bred ut hälften av köttfärsen i en ugnsfast form. Klipp fettuccinin i mindre bitar och bred ut över köttfärsen. Bred över resten av köttfärsen. Häll över bechamelsåsen och garnera sedan lasagnen med riven ost.
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera lasagnen med lite god sallad till och njut!

Chokladmousse
Chokladmousse
Källa: Ika
Portioner: 4

Ingredienser:
Till chokladmoussen
4 dl vispgrädde
2 ägg
125g 81% choklad

Till dekoration
Hackade och rostade hasselnötter
Riven mörk choklad
Hallon
Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad
2. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en annan skål och in i kylskåpet.
3. Skilj äggulan och vitan från varandra och lägg gulan i grädden
4. Häll den smälta chokladen i vispgrädden med gulorna och vispa tills allting är väl blandat.
5. Ställ in skålen i kylskåpet ca en halv timme
6. Servera chokladmoussen i skålar. Lägg på en rejäl klick grädde och dekorera om du vill med t.ex. hasselnötter, hallon och riven mörk choklad.

TIPS: Om du tycker att det är för mäktigt med 81% choklad kan du prova med 70% och vispa ännu mer grädde till själva chokladmoussen.
Glaserad äppeltarte med vaniljglass


God morgon! Vilken härlig lördag vi har med strålande sol! Själv sitter jag på jobbet några timmar till sen ska jag hem till mina hjärtan och njuta av ledighet och tid tillsammans. Självklart måste jag bjuda er på en liten godsak till eftermiddagskaffet eller varför inte till kvällens dessert?

Äppeltarte är bland det enklaste du kan göra, här har jag glaserat den med aprikosmarmelad och en liten skvätt calvados. Glassen med kondenserad mjölk känner ni igen sen tidigare så det är bara att köra på. Ät, njut och må gott i vårvärmen nu. Trevlig helg på er! 

4 port
Det här behöver du : 
2-3 stora syrliga äpplen
1 ark färdigkavlad smördeg
2 msk socker
1 msk kanel
4 msk aprikosmarmelad utan hela bitar
En skvätt calvados (kan uteslutas)

GÖR SÅHÄR :
Rulla ut smördegen och ta ut 4 mått till portionsformar, runda eller som här hjärtformade. Tryck ner degen lätt i formarna. Skölj och skär äpplena i halvmånar och lägg ut på smördegen. Blanda socker och kanel och strö över varje form. Grädda i 200 grader ca  25 min, eller tills de fått fin färg. Ta ut formarna och pensla över marmelad blandat med calvados medan dom ännu är varma. Servera med vaniljglass.


Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Lägg ut halvmånar av äpplen i formen med smördeg.


Pudra över socker & kanel.


Pensla med marmelad blandat med calvados medan de ännu är varma.


Servera med godaste vaniljglassen.

Lakritskladdkaka med citrongrädde

Vi fick hem lakritspulver för att testa detta i bakning.
Vi provade här en lakritskladdkaka och den blev väl helt ok.
Fast jag gillar chokladkladdis bättre….
Men för er som kanske också sitter på lakritspulver och älskar lakrits i “allt” då blir nog denna super!

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia eller egen vald sötning
4 ägg
3/4 dl kokosnötsmjöl
3 msk lakritspulver

2 dl grädde
1 citron finrivet skal
Gör så här:

1. Värm upp grädden lätt och lägg i smöret att smälta  med. Ta från värmen.
2. Rör sedan i äggen och sötning väl.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 6-8 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra  ca 2-3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Förvara gärna i kylskåp ett par timmar innan servering eller över natt.
6. Vispa grädden ganska hårt med citronskalen.

Servera lakritskladdkakan med citrongrädden

Tips från bloggläsaren Marika att ta normalsaltat smör för salmiaksmak på kakan!

 

Bloggar etiketter: ,

Lakritskladdkaka med citrongrädde

Vi fick hem lakritspulver för att testa detta i bakning.
Vi provade här en lakritskladdkaka och den blev väl helt ok.
Fast jag gillar chokladkladdis bättre….
Men för er som kanske också sitter på lakritspulver och älskar lakrits i “allt” då blir nog denna super!

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia
4 ägg
3/4 dl kokosnötsmjöl
3 msk lakritspulver

2 dl grädde
1 citron finrivet skal
Gör så här:

1. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta.
2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 6-8 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra  ca 2-3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Förvara gärna i kylskåp ett par timmar innan servering eller över natt.
6. Vispa grädden ganska hårt med citronskalen.

Servera lakritskladdkakan med citrongrädden

 

Bloggar etiketter: ,

Lemon curd glass på 3 min med kondenserad mjölk


Vispa grädde, rör ner en burk kondenserad mjölk, tillsätt valfri smak och sen skjuts in i frysen! Denna glass är så oemotståndligt god och vansinnigt enkel att göra, nånting som barnen fixar i ett nafs och tar inte mer än 3 minuter så är den klar, bortsett från att den ska frysas då. Hemligheten är den där lilla burken med kondenserad mjölk, ni vet om man kokar hela burken i ett par timmar så blir det tjock, härlig kolasås, eller dulce de leche.

Denna konservburk hittar ni i vanlig mataffär, om inte så fråga. Till denna glass så ska inte burken koka utan den kondenserade mjölken rörs bara ner i vispad grädde så är det klart! Smaken och konsistensen är förtrollade krämig, len och alldeles underbar!! ;-)

Nästa gång ska jag dock koka en burk och använda kolasåsen som smaksättning i glassen, de borde ju bli ren och skär fullträff?

Smaksättningen den här gången blev lemoncurd, eller citronkräm. Jag använde mig av en färdigköpt på burk och bara ripplade ner i smeten när jag hällt upp den i formen, kan säga att den var grymt fräsch i smaken och samtidigt len och krämig. Testa, testa, detta får ni bara inte missa!

Det här behöver du : 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
200 gram lemoncurd

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden.
Blanda ner vad du nu vill smaksätta med. Häll ut i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Kondenserad mjölk rörs ner i den lättvispade grädden. Blanda om och häll upp i form.


Rör ner din smaksättning och dra med gaffel så den ripplar sig i smeten. Täck med plastfolie och frys in 5-6 timmar, du behöver inte röra i glassen.


Njuuuut…. :-P