Citron- och mazarinpaj

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping:
2 ekologiska citroner saft och skal
100 gram mycket mjukt osaltatsmör
1- 1,5 msk sötning Bakery+
3 äggulor

(more…)

Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Mina teorier och slutsatser omkring ketonerna – del 3

Här kommer nu mina teorier och slutsatser.
Jag vet inget, men så som jag uppfattar det efter mina mätningar så:

Ju mer fett man äter ju mer ketonsänkande mat kan intas. Vet man med sig att man ska på ex fest eller att man ska äta fettsnål mat och i övrigt ketonsänkande mat (= protein och kolhydrater av alla slag) så handlar det om att se till att fettprocenten är hög.
Hamnar man fel med för lite fett är det kört och ur ketosen går man om man då redan ligger lågt.
Den energi fördelning som måste hållas för optimal ketos är minst 85%, max 12% protein och 2-3% kolhydrater.

Vill man “mota Olle i grinden” dvs äta sig till för djup ketos dvs över 3 för att kunna ha en “sänkning till godo”, är det massa fett som gäller. Minst 87-90% och minmalt med kh och ytterst lite protein.

Man kan inte äta något “uppepå”, inte mina bakverk heller då det mesta har en äggbas= protein. Dessa ägg måste då räknas med i energiprocenten. Men ex moccatårtan som innehåller mer fett än både protein och kh, funkar “uppepå”. Ju mer fett i ju mindre ketonsänkande är bakverket. Så har ett bakverk inte rätt fördelning, drick lchf-kaffe. Sötningen i sig påverkar inget.

Så en lösning kan också vara att om man ska äta en fettsnål och protein och kh-rik måltid drick en lchf-kaffe/choklad före eller efter så är man kanske i hamn. Eller se till att vara i mycket djup ketos för då har du tillgodo på ketos-skalan.

Jag har alltså inte varit ur ketosen under dessa veckor mer än direkt efter potatisen och under större delen av mina över 3 år på ofta superstrikt LCHF. Läs gärna den understrykta delen igen…

Allt annat som ingått i min ketoskost som bakverk, sötning, nötter, bär, lite persika, grädde, vin mm har funkat ypperligt bara jag ser till fett procenten och/eller graden av ketos innan.

Så troligtvis när du läser om någon som inte kan äta grädde eller vin, så kan det mycket väl vara läge att fråga om:
Hur djup var ketosen innan intaget?
Hur såg fettprocenten ut för det sammanlagda dagsintaget?
Eller när någon ena gången tål vin och annan gång inte, kan det troligtvis bero på graden av ketos innan.

Kikar vi då på kostdoktorns graf efter aspartam/koffein testet (Tommys är ju ingen vits då hans ketoner inte gick ner något) så kan vi se att han låg “för högt” i ketonerna dvs över 3.0 uppe i 4.5 (ser det ut som) detta gör att han har massor som han kan äta/dricka innan han går ur och han gick inte ur optimal ketos heller med aspartamet/koffeinet. Hade han legat lågt i ketonerna från start hade han gått ur.

Lägger vi då också  till vår förståelse en mycket viktig kommentar och observation från Maud som kommenterar i kostdoktorns inlägg om Tommys test så kan vi se att hon mäter 1.1 på morgonen helt fastande, dricker sedan lchf-kaffe och 4-4,5 timmar efter det mäter hon ketonerna till 2.9. Dricker en ny kopp lchf-kaffe efter den mätningen och mäter sedan upp ca 4 timmar senare ett ketonvärde på 4.8.
Därefter har hon därför “massor” som hon kommer kunna äta utan att driva ner ketonerna till ur ketos.

Vilken slutsats kan vi dra av det? Jo, att kaffe med massor fett driver en in i djupare ketos. Nu fattas bara ett rent kaffe-test, som jag tror påverkar ketonerna lite neråt, inte nödvändigtsvis ur ketos för det beror ju på vilket djup man är i vid drickandet.

Fett höjer inte insulinet och sänker därför inte heller ketonerna. Det var ju det som kostdoktorn menade på att bevisa i sitt test, att sötningsmedel och i detta fallet aspartam inte höjer blodsockret men ger ett insulinpåslag som därmed sänker ketonerna.  Så vi vet (?) att när ketonerna sänks då har det varit ett insulinpåslag, i alla fall om vi får tro att kostdoktorn vet.

Så det hela verkar inte vara så mycket märkligare än så här… på mig alltså bör väl tilläggas….
Det märkliga är att man trodde man var i ketos på strikt LCHF…

Men den stora frågan som jag landat i efter mina experiment är:

Varför ska man (jag) vara i ketos alltid?

Om detta krävs mer forskning för mig… och om det får jag återkomma i en framtid…

Vill du också forska kan man starta här hos Jimmy Moore och sedan följa de länkar man finner är intressanta.
Dr Peter Attias hemsida Eating Academy är värt att läsa och studera.

Ps. Idag ska jag företa mig test av lchf-kaffe, och min lunch/middag. Dvs jag kommer ta en sticka nu innan lchf-kaffet och en två timmar efter. Sedan äts det en fet lunch efter ytterligare 2 tim med dessa energiprocent och jag kommer ta ett ketonvärde två timmar efter den. Då får vi veta hur lchf-kaffe beter sig hos mig och vad en fet LCHF mat med dessa energiprocent beter sig i min kropp. Så tre stickor ska ödslas på detta idag.  Jag väljer två timmar för kostdoktorn var som lägst i ketonerna just efter ca 2 timmar med sitt koffein/aspartam test.
Info kommer i morgon. ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Min ketonmätning – del 1

Jag har egentligen inte velat skriva om detta på bloggen och det av den anledningen att jag inte är läkare och därmed inte “vet” något om ketoner/ketos osv. Framförallt också för att nybörjare inte ska få en konstig bild av LCHF, som i grunden bara är att äta hälsosam fet mat tills man blir mätt och inte äta förrän man blir hungrig igen. Sedan för några av oss som ätit LCHF i många år och inte går ner i vikt, så kan detta vara något att testa av för att se om vikten rör sig neråt. Dock är det för tidigt att säga om jag går ner varaktigt i vikt av att vara i optimal ketos. Detta får återkommas till.

Jag inser att eftersom det nu pratas så mycket om ketoner och livsmedel och i synnerhet sötningsmedel att det kanske ändå är på sin plats att redovisa mina siffror och förståelser.
Det som här är viktigt att veta är att jag inte äter kakor som mat dagligen, även om många kakor är jämförbara näringsmässigt med mat. Men  under denna tid har det förekommit varje vecka i alla fall.
Jag har också fört noga dagbok (minmat.net) över så gott som varje dag vad jag ätit.

Jag är heller inte såpass tekniskt lagd att jag har sånna däringa fina grafer och tabeller. Så ni som är intresserade får bara läsa siffrorna som de är.

Alltså blir detta mer en berättelse än ett rabblande och staplande siffror.

Jag började alltså redan 1 aug att dra ner på protein och öka fettet, och detta helt utan att veta vad andra sysslade med i lchf-sfären. Den 5 aug gjorde jag  ett inlägg bla om att det verkar som fler gör detsamma och dessa också mäter ketoner.
Det var då tanken väcktes om att möjligens skulle jag också mäta… sagt och gjort jag passade på att skaffa en mätare och tänkte att jag får se om den blir använd. Efter ytterligare en tid så bestämde jag mig för att skaffa stickor från tyskland. Jag började mäta kontinuerligt from 8/9.
Mitt värde var då 2,5.  Optimal ketos 1,5-3. Lätt – begynnande ketos 0,5-1,4 och under 0,5 ur ketos.

Jag kunde märka efter  några dagar runt 5 aug att jag kom in i omställningsbesvär, dvs torrhet i munnen, illamående, yrsel och huvudvärk. Exakt samma besvär som dök upp då jag konverterade till LCHF 2008. De gick över på ca 1 vecka.
När jag nu var väl inne i djup ketos  fick jag för mig att äta lite pommes till min MAX… detta tog mig helt klart ur ketosen, för det tog 5 dagar att komma in igen och återigen samma omställningsbesvär dök upp = bevis. Då jag ännu inte börjat mäta fick min kropp visa vägen och detta har för mig varit en nyttig och lärorik tid. För jag tänker inte mäta hela mitt liv, ville bara mäta tills jag vet nått om min kropp.

Ok, jag mätte alltså upp 2,5 den 8/9 och innan dess hade dottern haft födelsedag med Hallonmoussetårta, dvs både mandlar, hallon, grädde och sötning. INGET hände dagarna efter, dvs inga omställlningsbesvär och vikten gick lite neråt.
Jag ligger därefter på värden mellan 1,7-3,1 under en dryg vecka. Efter där ligger jag på runt 1,1-1,3 under 5 dgr och droppar till 0,8 mån 24/9 och varför hamnar jag på 0,8?
Jo jag intar under två middagar rotmos (utan potatis) ca 100-150 gram/port. Det tar mig inte UR ketos men sänker mig till lätt ketos.

Den dagen 24/9 är också min födesedag så det tillverkas  en tårta, enkel moccatårta= smör, sötning, hasselnötter. Nu kunde man då tro att jag skulle gå ur ketosen på riktigt. Men detta händer alltså inte, på tisdag morgon den 25/9 stiger ketonerna till1,3 och där omkring parkerar de sig i några dagar. Tårta fanns kvar även under tisdagen…
Sedan är det dags för festligheterna med Bonnier Fakta på fredagkväll den 28/9, jag uppmätte då 1,3 på fredag morgon. Festligheterna innebär 3 glas vin, en lingonglasskula och en bit inlagd päron, i övrigt strikt ketogenkost. Bottnar med en lchf-kaffe innan avfärd till Gbg.

Nu kan man tänka sig att ketonerna skulle sjunka, men nej på lördag morgon ligger de fortfarande på 1,3 och under söndagen stiger de till 1,5 och detta med nu arraksboll under lördagen, så med (trots?) en sådan ketonsänkande festkväll och arraksboll (stor)på lördagen så går jag in i optimal ketos. Dessa bollar lever kvar under söndagen och jag intar en då med.

From nu mäter jag inte varje dag utan jag gör nedslag.

Mäter onsd 3/10 2,3 och efter fredag och lördag med lite chokladbollar så mäter jag söndag 1,7.

Varför jag velat mäta är för att just ta reda på hur reagerar jag( ketonerna) på bakverk= nötter, sötning och grädde. jag ville också testa av vin och rotfrukter som morot och kålrot.

Jag anser och tror mig veta hur detta fungerar nu, i alla  fall på mig.

Fortsättning följer…

 

Bloggar etiketter: ,

Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 16

Ingredienser:
Muffinssmet 16 minimuffins
2 ägg
2 msk sukrin melis
1 dl hasselnötslmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
100 g mjukt smör
1 msk grädde
1 msk creme fraiche
1 tsk bakpulver

Hasselnötsfyllning
2 msk hasselnötssmör
2 tsk kakao
3 tsk grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk sukrin melis

Hasselnötsfrosting
100 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
3 tsk sukrin melis
finhackade hasselnötter (0,5-1 dl)
Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda sedan ihop allt i samma bunke. Portionera ut i muffinsformar. (Använd gärna en minimuffinsform för att behålla formen)

Klicka ut fyllningen på muffinssmeten i formarna. Grädda i 175 grader ca 15-20 min i övre delen av ugnen.

Blanda alla ingredienser till frostingen med elvisp. Spritsa över muffinsen. Garnera med en hasselnöt. (om det är svårt att spritsa den går det att klicka ut den, det fick jag göra denna gång, hasselnötsbitarna kan vara svåra att få igenom spritsen.)
Fisksoppa med torsk och romanesco
Fisksoppa med torsk och romanesco
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 6

Ingredienser:
2 decimeter purjolök
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
3 msk vitt matlagningsvin
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1,5 msk tomatpuré
1 färsk Romanesco (eller broccoli)
2 torskblock i bitar
1 msk frusen dill (kan uteslutas)
Gör så här:
Bryn löken i smöret. Häll i vatten, buljongtärningar matlagingsvin, grädde, creme fraiche, philadelphiaost och tomatpuré. Lägg i Romanescon i bitar och låt koka tills den blir mjuk. Kör soppan med stavmixer om du vill ha soppan slätare. Lägg i torskbitarna och låt koka 5-10 minuter tills fisken är genomkokt. Häll i dillen.

Servera med creme fraiche
Småländsk ostkaka, lättvispad grädde och varm hallonsylt


Tycker ni om ostkaka? Har ni ens provat förresten? Kan inte direkt påstå att det är någon stor favorit hos mig. Hos barnen går den hem och hos gubben me, men det är nåt med konsistensen jag inte klarar av, det är liksom lite sega, ”ägg-keso-bubblor” skulle man kunna säga. ;-)

En ren fröjd för många och det kan jag förstå, det är en gammal, respekterad dessert som tillagas i många kök, var och en på sitt eget vis och med eget recept. Även om jag inte förespråkar ostkaka så var den ett givet inköp bland marknadsfynden jag gjorde på Ekerum.

Serverades här med en varm hallonsylt och lättvispad grädde. Den försvann som gårdagens dessert i ett nafs. Om det beror på att det sällan serveras dessert i det Nilssonska hemmet eller om ostkaka är så vansinnigt gott låter jag vara osagt. Det blev i alla fall tre av fyra tummar upp i familjen! :-P


Harshultans ostkaka från eget gårdsmejeri.


Det är mycket vunnet som marknadsknalle att visa ansiktet utåt och ha en trevlig attityd mot sina kunder. Den här rara kvinnan lyckades sälja ostkaka till mig som inte ens tycker om ostkaka! Inte illa… :-P


Det var ju inte riktigt sant att det var hallonsylt vi hade till ostkakan för det var en en burk marmelad med smak av sommar, bland annat hallon, rabarber och citron från Lindhags Ost & delikatesser som jag ljummade lite. Burken har en helt egen historia liksom företaget bakom så dom kommer få ett alldeles eget inlägg, i väntan på de vill jag nu höra om ni hissar eller dissar ostkaka?? ;-)

Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

 

Kostdoktorn dricker pepsi

och mäter ketonerna.
Han missar dock fler saker. Ingen av oss vet hur ketonerna beter sig under en vanlig dag (eller vet vi?) då han äter som han säger strikt LCHF, vad nu strikt LCHF är i detta ketonsammanhang. För strikt LCHF betyder så oändligt mycket för olika människor.
I “ketonsammanhang” är strikt LCHF – massor med fett minst 85% av energin ska komma från fett och max 12% från protein och då blir det bara ett par tre procent över till kolhydrater.

Kostdoktorn borde först haft som ett jämförelsevärde ett sådant test med “hur beter sig ketonerna i blodet under en normal dag”, sedan borde det också uppmätts vad koffeinet gör dvs kanske dricka svart kaffe? Blir ju jätteintressant om han genomför sådana också!

Eftersom detta underförstått var meningen att testa av sötningsmedel och i detta fallet aspartam (kemiskt sötningsmedel) borde det endast druckits vatten med detta sötningsmedel i för att riktigt avgöra vad är det som påverkar vad.

Så nu sprids det antaganden som kallas sanningar återigen i lchf-bloggsfären. Nu är det 100% garantier på att ” “sötningsmedel” påverka ketonerna negativt” och därmed går man inte ner i vikt. Visst kanske det är så, men OM man vill veta borde testerna gjorts på de andra sakerna först eller nu i dagarna efter och framförallt kanske man skulle först berättat allt när man anser sig veta innan antaganden sprids som sanningarna?

Jag är definitivt ingen expert på detta området, men då jag själv mäter ketoner när jag har lust, så “vet” jag också något om hur somligt påverkar min kropp, och det är inte som man kanske tror kan jag säga,  eller som “man”  kanske vill det ska vara…
Kanske jag redovisar det här på bloggen en dag…  behöver veta mer först…

Sedan kanske det mest viktiga, för de som läser lite här och där i bloggsfären lär uppmärksamma att somliga kan dricka vin, somliga kan äta grädde, somliga kan det inte. Vad säger er detta om ketoner och kost?
Att vi alla är olika och vad som gäller för en person kanske inte gäller för nästa. Sedan kanske det tom kan vara så att ibland tål man något och ibland inte! Vad kunde det bero på?

Jo, hur högt/djupt i ketosen är du!!
Ju “högre upp”  eller ju  “djupare in i” ketos du är ju mer “ketonsänkande kost” kan du äta…

Så för alla de som forskar i detta är det inte lätt…

Så när du läser om “saker och ting”, ta lätt på dem och låt dem inte bli manifesterade sanningar, låt de vara just antaganden och framför allt tro inte att du kan äta detsamma som någon annan.

Edit: Tommy Runesson ska också experimentera fast med cola zero hoppas han gör mer rätt och har mer att jämföra med.
För visst är det intressant!