Rödvinssås
Källa: Malin
Portioner: 2-4

Ingredienser:
1-2 Schalottenlökar
50 g smör
2 dl rött vin
1 skvätt köttfond
1 dl grädde
ca 25 g smör
salt och peppar
soja
Gör så här:
Jättegod rödvinssås som många har uppskattat!

Hacka löken ganska grovt och låt mjukna med 50 g smör i en kastrull. Häll på rödvin och köttfond. Koka på högsta värmen tills vätskan har reducerats till ca hälften (ca 8 min eller tills vätskan tjocknat lite). Sila bort löken. Häll i grädde och koka upp tills såsen börjar tjockna. Salt, peppar och soja efter smak. Ta av kastrullen från plattan och rör ner en rejäl klick rumstempererat smör, ca 25 g. Servera och njut!
Om man vill kan man droppa i lite mer rödvin för färgens skull på slutet.
Pumpatårta


Halloween är inget vi firar men jag tycker det är roligt att göra lite annorlunda tårtor. Enkelt dekorerad är min stil.
 
Tårtbotten är detta recept : http://kakmonstren.blogspot.se/2012/05/citronblabarstarta.html Smaksatt med skal från 1 apelsin plus lite orange pastafärg.
 
Moussen är pistagemousse:
4 gelatinblad
1 dl pistagenötter
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
1 tsk vaniljpulver
Pistageessence och grön livsmedelsfärg
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mixa pistagenötterna och florsockret. Vispa grädden,vaniljpulvret och yoghurten. Blanda i pistagesockret, pistageessence och färg. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinbladen i micro tillsammans med nån msk av pistageblandingen, blanda ner i resten. Fyll sedan din tårta.
 
Jag tyckte det var i snålaste laget och skulle gjort lite mer mousse med facit i hand.
 
 
Täckt med orange marsipan och dekorerad med choklad,benströssel och en pumpdekoration i marsipan.
Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.

Het kasslergratäng
Het kasslergratäng
Källa: Andreas
Portioner: 4

Ingredienser:
1,5 kg kassler
4 dl Creme Fraiche
4 dl Riven ost
2 msk Sambal Oelek
2 dl Vispgrädde
4 msk Creme Bonjour Vitlök
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skiva kasslern (jag dela varje bit i 4 delar) och lägg i en smörad ugnsform.

3. Blanda allt annat i en bunke, och häll över kasslern.

4. In i ugnen i ca 25 min.

Till detta åt vi en god sallad med sallad, tomat, gurka och fetaost.
LCHF recept för Orientaliska köttbullar med currysås


Super enkelt och gott! Testa en ny typ av ”köttbullar” me orientalisk smak och currysting!

LCHF Orientaliska köttbullar med currysås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 g lammfärs
1 dl crème fraiche
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk röd currypasta
2 msk currypulver
10 körsbärstomater
1 tetra kokosgrädde/burk kokosmjölk
2 cm färsk ingefära
2 msk fisksås
salt
peppar
ruccolasallad
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger

Gör så här
1. Blanda färsen med crème fraiche, salt och peppar.
2. Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs i smör i en kastrull tillsammans med currypasta och currypulver.
3. När löken är mjuk lägger du riven ingefära och delade tomater och låter allt puttra i en stund.
4. Häll på kokosgrädden och smaksätt med fisksås, salt och peppar.
5. Rulla färsen till bollar och stek i smör. Lägg ner dem en efter en i såsen.
6. Låt såsen småputtra i några minuter så att köttbullarna blir genomkokta.
7. Servera med ruccolasallad med olja och vinäger.

Gästblogg – Glutenfria köket

Mangokyckling med avokado gör garanterat succé på middagsbordet.
Nu när familjen Nilsson har dragit till varmare breddgrader har jag fått äran att gästblogga här på Kryddburken. Jag som skriver heter Linda, är 26 år och driver bloggen Glutenfria Köket. Min stora passion här i livet är matlagning och bakning, att pyssla i köket är bland det bästa som finns. När jag fick min glutendiagnos bestämde jag mig ganska snabbt för att det inte skulle hindra mig från att äta goda saker så som tårtor, bullar, fikabröd och matbröd – med bloggen vill jag dela med mig av recept, sprida inspiration och visa att glutenfritt faktiskt är gott!
För många år sedan googlade jag efter recept på nätet och kom ganska snabbt in på Kryddburken, jag fastnade direkt för bloggens mysiga atmosfär, vackra matbilder och bra recept, sen dess har jag kikat in här nästan varje dag och kommer garanterat att fortsätta med det. Eftersom jag följt Linda och Kryddburken under så lång tid började jag genast att fundera på vad jag skulle bjuda Linda på om vi träffades i verkligheten – valet föll ganska snabbt på en tvårätters meny med två av mina favoriträtter, mangokyckling med avokado och klassisk chokladmousse till efterrätt. Givetvis delar jag med mig av recepten och önskar er en smaklig måltid :-)
Mangokyckling med avokado
Till 4 personer
Det här behöver du :
3 st kycklingfiléer
½ gul lök
1 tsk curry
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
3-4 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
2 avokados
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Hacka löken fint.
Bryn kycklingen och tillsätt sedan löken, låt steka lite till. Tillsätt vatten, buljongtärning, curry och mango chutney och låt puttra några minuter på medelstark värme. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar, tillsätt ev lite mer mango chutney. Vill man ha mer sås kan man ha i ca 1 dl matlagningsgrädde också. Ta av grytan från plattan och strö över tärnad avokado, eller lägg upp avokadon i en skål brevid. Servera med basmatiris.
Chokladmousse
Till 4 personer
Det här behöver du :
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
GÖR SÅHÄR :
Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden.
Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

The post Gästblogg – Glutenfria köket appeared first on Kryddburken.se.

Blomkålsduchesse
Blomkålsduchesse
Källa: Tobbe Wilson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 Blomkålshuvud
1 msk smör
0,5 dl grädde
0,5 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka det mjukt.
2. Lägg i smör och grädde, mixa sedan allt med stavmixer.
3. Blanda i den rivna parmesanen.
4. Lägg blandningen i en sprits och spritsa ut fina små toppar på ett bakplåtspapper.
5. In i ugnen i ca 10-15 min på 175 grader, till topparna har fått fin färg.

Mycket gott till det mesta.

Tips!
Dessa går även att göra på Brysselkål.
Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg!


Kladdkaka var evigheter sen jag gjorde så jag tyckte de va på tiden till gårdagens lilla kalas. Tack söta ni för gratulationer både här och på facebook! :-P

Jag sökte ett bra recept och lyckades som jag tidigare skrev hitta ett inne hos Nadja där hon följt Mia Öhrns recept, kladdkakornas drottning! Å nog jädrans blev det bra alltså. Den här kladdkakan blev både seg, och chokladig och kladdig med frasigt yttre och den höll sig fin i formen utan att sjunka ihop i mitten, det är sällan den håller sig så jämn och fin men denna blev kanon så jag måste rekommendera den förstås.

Den mörka chokladen kan du givetvis byta ut mot ljus och du vill, jag la till vaniljsocker i receptet för att ”möta” den mörka chokladen lite. Kanongott alltså. Och med dajmgrädde ovanpå blir det en fin tårta att servera till många.

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

Servera med lättvispad grädde som du blandar med finhackad dajm.


Med ett smort papper i botten på formen behöver du inte servera kakan på ”bottenplattan”. Efter några timmar i kylen kan du vända kakan upp och ner och dra av pappret.


Chokladen som smälter i smöret.


Dags för gräddning. 200 grader 15-20 min.


Och här är kakan färdig, nu tror man att mitten ska sjunka ihop något när man tagit ut den… Men det gör den inte! En riktigt fin kladdkaka som håller måttet. ;-)

The post Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg! appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärs med vitkål i ugn
Köttfärs med vitkål i ugn
Källa: Malin
Portioner: 4

Ingredienser:
ca 300 gr köttfärs
smör
ca 300 gr vitkål
chilipulver
paprikapulver
2 dl grädde
2 små vitöksklyftor (eller en stor)
salt och peppar
2 msk tomatpuré
riven parmesan
valfri riven ost
Gör så här:
Den här rätten är å god!! Var tvungen att dela med mig av receptet.
Måtten är ungefärliga, gick på känsla!

Strimla vitkålen med en osthyvel. Stek köttfärsen i en stekpanna i smör. Krydda med chilipulver och paprikapulver. Blanda i vitkålen mot slutet så att den mjuknar lite. häll upp vitkåls- och köttfärsblandningen i en ungsform. Sprinkla över parmesan ost.

Blanda grädde, vitlök, salt och peppar, och tomatpuré i en skål. Häll över gräddblandningen i formen. Täck ytan med valfri riven ost. In i ugnen 15-20 min 200 grader (tills osten fått en fin färg)

Njut!

Kladdkaka mitt i allt också…


Gomorron darlings! Här är det full rulle idag. Jag har precis skjutsat barnen till bussen och i ugnen står nu en kladdkaka och gräddas till kvällens lilla kalas, det är ju nån som prompt är tvungen att gå å fylla år mitt i allt också… :-P Undra vem de kan vara…

Receptet på denna kladdkaka hittade jag hos Nadja som följt Mia Öhrns recept och det ser lovande ut. Får återkomma med smakbetyg senare. Nu ska jag städa undan lite och börja packa så smått!

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.
Den här ska jag servera med dajmgrädde senare ikväll.


Chokladen som smälter i smöret…


Och skjuts in i ugnen en kvart! Se till så kakan är ordentligt kall före servering, det blir godast så! ;-)

The post Kladdkaka mitt i allt också… appeared first on Kryddburken.se.