Stuvad vitkål med äpple och curry

Höstmat

Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången.

Södra delarna av landet skulle i dagarna få riktigt varmt igen, men när jag skriver det här på tisdagskvällen så är det rätt ruggigt häruppe i Jämtland.

Vi har verkligen skiftande väder i vårt avlånga land, i morse hade vi +7 på promenaden.

Gråkallt väder fungerar inte så bra ihop med min kropp och nu märker jag av min skadade rygg mer än på länge, med ett litet ryggskott som kom efter tågresan.

Men det brukar bli bättre ganska fort bara jag klär mig varmt och rör mig så mycket jag bara kan.

Något som också hjälper till att göra mig bra fortare har jag märkt, är att äta ordentligt med mat, så kroppen får bästa möjlighet till reparation.

Så nu har vi laddat kylen med jämtländskt kött, fisk, ägg och andra nyttiga godsaker.

Här i Jämtland finns väldigt många duktiga mathantverkare och grönsaksodlare, jag handlar oftast på Odenhallen i Östersund, de värnar om det jämtländska.

Idag får du tips på min typ av rejäl höstmat, stuvad vitkål är en riktigt gammal husmansklassiker, här lite uppiffad med curry.

Currystuvad vitkål 2 port

½ lit strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen.

Låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon.

Rör ner efter några minuter och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Diabeteskokboken är just nu prissänkt med 40 kr i länken till Bokus, här nedan ser du några av min fotograf Mikael Erikssons fina bilder.

Recepten i båda kokböckerna är mina favoriter i vår nordiska husmanskost, så de passar förstås till alla som uppskattar naturligt god mat.

 

Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Ostomelett med äpple och lingon

Höstomelett

Nu på hösten är det här min favoritomelett, äpplenas sötma och lingonens syra passar så bra ihop med den krämiga, salta ostomeletten.

Mamma gjorde ofta syltomelett med äppelmos och kanel till kvällsmat när jag var liten.

Min variant med stark ost har mer vuxen smak och passar fint som både brunch eller en lättare middag.

Jag har alltid tyckt mycket om att plocka lingon, men nu när jag bor mest i Stockholm blir det ju tyvärr inte så mycket plockning på egen hand.

Tur då att jag har nära till Fruktaffären på Hantverkargatan så jag kan få mitt lingonbehov mättat, de har också fina svenska äpplen och massor av ekologiskt grönt.

Ostomelett 1 port

3 ägg

½ dl grädde

Havssalt

2-3 msk smör

5 skivor lagrad Prästost

½ svenskt äpple i tärningar

½ dl färska lingon

½ tsk kanel

Vispa samman ägg, grädde och salt lite lätt. Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Lägg på den skivade osten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg en klick smör i pannan, stek äppeltärningarna med kanel under en minut, strö lingon över äpplena.

Låt omeletten glida över på en tallrik, lägg äppelröran bredvid.

Ugnsstekt sill med purjolökssås, majrova och sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, det är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Gräddbakelse med hallonfromage och tips på vernissage

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Lördagsgodis

När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.

Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.

Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.

Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.

Kardemummakaka med bär och crème fraiche

Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.

Valnötsmuffins med blåbärssylt

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.

Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.

Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.

Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.

I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.

Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Tacopaj och Stockholmstips

Tacopaj utan botten

Favorit till fredagsmyset

Idag får du ett av mina mest populära köttfärsrecept, som passar fint som variation till fredagsmysets tacos.

Den här pajen är också väldigt god kall, perfekt att ha med som färdkost eller på picknick.

Här hittar du en lite enklare variant på köttfärspaj utan pajbotten, i det inlägget skriver jag också en del om min kostfilosofi.

Är du i Stockholm idag fredag den 24 så kom gärna förbi på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen mellan kl 14-18.

Vore kul om du kommer och säger hej, pratar mat och hälsa eller så får du förstås gärna köpa ett signerat exemplar av nån av mina kokböcker.

Då får du också smaka på Öländska bönchips och fruktaffären bjuder på RÅ  rödbets- och lingondryck.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker

Är du sen i stan under resten av helgen så kan du göra ett besök på Galleri Englesson i Gamla Stan.

Där har min vän Therese Renåker och Anne-Marie Kees vernissage på mandala- och enkaustik-tavlor lördag-torsdag 25-30 augusti.

Therese har på samma ställe, söndag kl 13, boksläpp på sin nya roman Mata inte skuggorna.

Therese har många järn i elden, vi ordnar också hälsoresor tillsammans, här kan du läsa mer om oss på Harmoniresor.se.

Hoppas vi ses på nåt av de här eventen.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost. Smaksätt med salt och peppar.

(Ta kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.)

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp. Servera med en vitkålssallad.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Här nedan ser du entrén till min favoritaffär i grannskapet där jag bor, handlar mycket grönsaker där.

Bilden nedanför är SLs linje 85, som går från Norr Mälarstrand på Kungsholmen till Söder Mälarstrand, Klara Mälarstrand och till Riddarholmen.

Jag tar den ofta när jag ska till Söder eller Gamla Stan, vattenvägarna i Stockholm är så vackra.

Fruktaffären på Hantverkargatan 8

Kungsholmsfärjan…

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Somrig pannacotta (mejerifri)
Hej på er! Nu när våra vinbärsbuskar dignar av fina bär blir det en hel del efterrätter och fikagrejer med vinbär som bas. Här har jag gjort en variant på pannacotta gjord på krämig kokosmjölk och puré på röda vinbär. Toppade med lite extra kokosgrädde och solvarma svarta vinbär. Grymt gott och somrigt! :) RECEPT (4 portioner)… Continue reading Somrig pannacotta (mejerifri)
Bilder och mattips från Smakfesten i Karlshamn och somrig sallad med räkor och mozzarella

Sommarmat

Mellanlandat några dagar i ett tropiskt varmt Stockholm efter 4 trevliga dygn i ett nästan lika varmt Karlshamn

Där deltog jag på Östersjöfestivalen tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska bönchips.

Smakfesten, som är en nytillkommen programpunkt under festivalen, var en upplevelse inte minst för att jag lyckades övervinna min livslånga scenskräck.

Jag var en del av programmet i det stora mattältet, jag hamnade mellan Katarina Ewerlöf och Tareq Taylor, så jag fick fin draghjälp av dem och hade en stor publik på 3-400 festivalbesökare.

Jag blev intervjuad av matprofilen Jesper Aspegren som ville veta mer om min matfilosofi.

Det blev nog en del svammel från min sida, men jag svimmade i alla fall inte…

Så nu ska jag nog våga mig på att prata mer inför publik i framtiden, känns så bra att kunna dela med mig av mina erfarenheter om hur naturligt god mat kan hjälpa till att förändra livet till det bättre.

Här nedanför ser du några bilder från Karlshamn och en del av den goda mat jag åt under festivalen.

Tidig morgonpromenad i Karlshamn

Jag testade bland annat Bärta, en svensktillverkad tempeh gjord på groddade och fermenterade gröna ärtor odlade på Öland.

Bakom idén ligger Pia Qvarnström, hon har verkligen kommit på en mycket god och användbar produkt som jag hoppas vi snart får se ute i mataffärerna.

Min kusin Carina bor i Mörrum, där blev det grillat av olika slag till middag när jag kom och hon hade även gjort en god bönsallad som jag åt till både lunch och middag en av dagarna när jag jobbade.

Salladen bestod av svarta bönor, kimchi, hackad rödlök, citronolivolja, salt och peppar.

Mycket gott och mättande med en ostrulle med bregott från den kyl som Elin Sandelius och de andra arrangörerna hade ställt i ordning till oss utställare, de hade verkligen tänkt på allt.

Till middagen fick bönorna sällskap av en grillad vildsvinskorv från Eriksbergs vilda gårdsbutik, mycket god den med.

Läskande dryck till köpte jag hos Sövde musteri, deras must gjord på äpplet Pigeonette blev väldigt god att blanda med deras bubbelvatten.

Jag äter inte ofta glass, men nu gjorde jag ett välvalt undantag och fick smaka den bästa jag hittat på mycket länge.

Glassen tillverkas av Björketorps gård på deras egen mjölk, grädde, egenslungad honung och grannens ägg.

Kvalitetsglass när den är som bäst, favoritsmaken mitt i sommarvärmen blev pepparkaka, tätt följd av saffran.

Den godaste maten jag köpte från de olika Foodtrucks som deltog på festivalen var långkokt högrev från Nordic Streetfood, en riktigt välkryddad gryta med smak av dill och fänkål.

De serverade den med surkål, picklad rödlök, pepparrot och aioli i jämtländskt tunnbröd, men jag fick den istället på tallrik med några morötter att knapra på till.

Vill du prova på att laga nåt liknande så kan du utgå från mitt recept på Pulled Lamb.

Jag blev tvungen att dela upp min vistelse på två olika hotell under vistelsen, eftersom det var väldigt mycket bokat under festivalen.

Här bilder på frukosten på Port Hotel som helt klart var det bästa av de två, så det gjorde inget alls att jag fick flytta sista natten.

Frukostbuffén på Port Hotel

Nu  bär det av mot Östersund och nya äventyr, jag kommer att stå utanför Ecocaféet nu på Storsjöyran och signera mina kokböcker.

Jag finns där och bjuder på kombucha och bönchips torsdag och fredag mellan 11-16.

Sallad med räkor och mozzarella 2 port

200 g skalade räkor

100 g buffelmozzarella

10 cm gurka

6-8 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Örtmajonnäs

1 dl majonnäs

2 msk crème fraiche/kokosgrädde

2 msk hackad dragon

2 msk hackad gräslök

2 tsk pressad citron

Flingsalt och peppar

Kallpressad olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Äter du inte mjölkprodukter så kan du ta lite kikärtor, ärtor eller linser till salladen istället.

Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.