Söndagsmiddag – Pepparfläsk med broccoli

Njutbart smakminne

Den här rätten lagade min mamma ofta på helgerna när jag var liten, den väcker väldigt goda smakminnen till liv.

Hon fick receptet från ett TV-program nån gång i början på 70-talet.

Mamma använde bogfläsk, men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Då serverades grytan med kokt eller pressad potatis, men nu äter jag hellre broccoli eller blomkål till.

Pepparfläsk 4 port

500 g benfritt fläskkött

4 dl grädde

1 dl chilisås

2 msk senap

50 g smör

Rejält med krossad vitpeppar

Salt

Skär köttet i tunna skivor, gnid in ordentligt med peppar och salt.

Stek i omgångar i smöret, flytta över till en gryta, vispa under tiden grädden.

Blanda ner senap och chilisås i skyn i stekpannan, när du tagit upp sista köttet.

Rör om och häll i den vispade grädden.

Låt koka upp under omrörning, häll sen ner allt över köttet i grytan.

Koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Servera med kokt broccoli, tomat och persilja.

Recept på min sockerfria chilisås och BBQ-sås hittar du i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Lördagsnjutning

Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag.

Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter.

Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Min led- och muskelvärk blev så mycket bättre av att utesluta spannmål, migränen som jag haft sen jag var barn försvann och magen blev lugn och glad.

Men det går ju att få till riktigt fina glutenfria pannkakor också, i min smak betydligt godare än de vanliga.

De passar också väldigt bra att ha med som fika ut på skidturen, låt dem kallna och gör wraps med ditt favoritpålägg och ät till en rykande kopp choklad.

Pannkakor med paranötter 2 port

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mjölk eller vatten

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

10 riktigt finhackade paranötter

Salt

Rejält med smör till stekning

Vispa upp äggen med grädden med mjölk eller vatten, blanda ner frön och nöthack, smaka av med salt.

Låt smeten stå någon timme i kylen, så fröna sväller ordentligt.

Vispa igenom smeten ordentligt mellan varje lagg, fröna sjunker annars till botten.

Gör gärna smeten på morgonen, så är det bara att grädda på kvällen.

En viktig sak är att steka i ordentligt med smör, i en stekpanna med en botten där de inte bränner fast.

Du kan som variation steka smeten som plättar i en plättlagg och använda andra nötter eller finhackade pumpakärnor om du är allergisk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, där finns över 100 recept på glutenfria och njutbara rätter.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Dillmajonnäs och varm rödbetssallad till stekt fisk

Smakrika fisktillbehör

Idag får du tips på två riktigt goda tillbehör till smörstekt fisk.

Dillmajonnäs är en gammal klassiker, men den varma rödbetssalladen är ett lite nyare påfund.

Jag har alltid varit väldigt förtjust i rödbetor, både inlagda och kokta, serverade med bara smör och flingsalt.

Rödbetor innehåller många nyttiga ämnen, läs gärna mer om det här.

I min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” kommer du att få ta del av en hel del gott på den röda knölen.

Dillmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk grädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen en stund så smakerna mognar fram.

Varm rödbetssallad 2 port

3 färska rödbetor

2 msk kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk senap

Flingsalt och peppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter, spola i kallt vatten och gnugga av skalet.

Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor.

Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer du dem i några minuter i en kastrull på svag värme.

Här ser du en av mina bilder till nya kokboken, en rödbetsmousse med chèvre.

Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Antioxidantshot

Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora.

Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel.

Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

För att få bäst effekt av drinken så blandar jag den med en kraftfull, ekologisk gurkmejamix och toppar med kokosolja, då får bacillerna det svårare att få grepp om halsen.

Länken till mixen går till min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani, där du kan beställa mixen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett av mina inlägg med fler huskurer mot förkylningar, bland annat guldmjölk med gurkeja.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Margareta jobbar för fullt med att förbättra mångas hälsa med hjälp av sin kombucha, en naturlig probiotika-dryck, den är också mycket bra att ta till för att stärka immunförsvaret.

Hon erbjuder även kost-och näringsrådgivning, så behöver du hjälp att komma igång på vägen mot ett friskare liv så läs gärna mer i länken.

Havtornskombucha vid Kallsjön

Till våren får du ta del av hennes supergoda havtornskombucha, den finns med i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där skriver jag för första gången hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag tagit mig vidare från både psykisk och fysisk ohälsa.

Jag hoppas och tror att jag genom att berätta om min egen väg kommer att kunna  inspirera och hjälpa många.

Margareta och jag har även lite planer på att börja erbjuda någon form av kost- och hälsokurser tillsammans framöver, för att sprida vårt hälsotänkande till alla som vill lära sig mer.

Blodgrapedrink 2 shots

½ blodgrape

½ dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner, rör om väl och häll upp i små glas.

Här nedan ser du en bild från veckan som gick, i vår hyrda lägenhet i Alanya, där jag och Lennart vistas en hel del på vintrarna.

Vi träffades här nere för 17 år sen, på en resa jag gjorde för att stärka min skadade rygg inför en steloperation.

I mitt kök lagas mycket god och näringsrik mat kan jag lova, det ger oss gott om energi till många promenader för att stärka våra kroppar.

Jag har bestämt mig för att satsa ännu mer på att försöka må så bra som möjligt och bli mer vältränad, på min nivå, innan jag fyller 60 nästa år.

Den andra bilden är jag för ca 18 år sen, då jag mådde som sämst i både ryggen, fibromyalgin och vägde som mest, närmare 100 kilo.

Lördagsgodis – Bountybollar

Godis som förr

Jag är väldigt glad att mina föräldrar, och många med dem, använde lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.

Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.

Sen att det var en mil till närmsta kiosk underlättade ju saken, det hade nog varit värre om vi bott i ett större samhälle.

När man som jag numer äter sötsaker väldigt sällan, så kanske de här bollarna upplevs som väldigt osöta, så smaka dig fram med smeten.

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung, björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.

Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Vill du testa de syrliga energibollar jag gjorde till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, så bjuder jag på det receptet här.

Bilderna till kokboken, som blev utsedd till en av världens bästa på kokboks-VM i Kina i somras, är fotograferade av Veronica Kindblad.

Ugnsstekt sill med gräddig löksås

Husmansfavorit

Ugnsstekt sill med löksås hör till mina absoluta favoriter i vår skattkista av svenska husmanskosträtter.

Tillsammans med en krämig löksås, med sötman från löken och grädden som harmonierar fint till den salta sillen, blir smaklökarna riktigt lyckliga.

Det här är ett praktexempel på både billig och nyttig mat, fet fisk behöver vi äta minst tre gånger i veckan för att få i oss tillräckligt av Omega-3.

Vill du ha fler tips på mina traditionella rätter så hittar du väldigt många i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Stekt Sill med Löksås tillagad i ugn

Ugnsstekt sill med lökgrädde 2 port

4 urvattnade saltsillfiléer

2 gul lökar

50 g smör

2 dl grädde/kokosgrädde

Vitpeppar

Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk.

Vinterlöken är så hård ibland, så det blir godare att bryna den först.

Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen, resten av smöret lägger du i skivor över sillen.

Sill med Lök klar för ugnen

Lägg den brynta löken runt om och dra några varv med pepparkvarnen över.

Häll grädden över löken, sillen är så salt så lökgrädden behöver inte saltas extra.

Använder du kokosgrädde så tillsätt lite syra från vinäger eller citron, då mildras kokossmaken.

Grädda i 225° ca 15 minuter tills sillen fått färg och grädden tjocknat.

Servera med kokt broccoli, blomkål, morötter eller rödbetor.

Lättlagad husmanskost – Stuvad vitkål

Stuvad vitkål från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Vardagsmat

Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen.

I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen.

Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.

Nu så här i nystartstider tänkte jag dela med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.

Rätter som är både enkla att laga och bra för plånboken, som ju brukar vara lite tunnare än vanligt efter alla festhelger.

Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta, C-vitaminhalten är väldigt hög så det är perfekt mat nu när vinterförkylningarna härjar.

Vill du satsa en slant på en kokbok med min typ av husmanskost som du kommer att ha glädje av i många år framåt, så finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt här.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar

25 g smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl benbuljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Använder du kokosgrädde så tillsätt 1 tsk äppelcidervinäger så neutraliserar du kokossmaken.

Jag serverade vitkålsstuvningen till stekt sidfläsk, den passar också väldigt bra till korv och köttbullar/pannbiffar.

Stuvningen blir också väldigt god att smaksätta med curry, då passar den fint både till rimmat fläsk och till kokt eller grillad kyckling.

Mandelplättar med hallon

Helgfrukost

Igår delade jag jag med mig av min bästa omelett, det blev ett väldigt välbesökt inlägg, det märks att många uppskattar ägg.

Idag får du tips på ännu en lyxig helgfrukost, riktigt näringsrika och goda mandelplättar.

Som du kanske läst härinne tidigare så äter jag nästan alltid en enkel nötfrukost, men ibland kan jag lyxa till det med en sån här tallrik.

Tål du inte mandel så kan du mixa ½ dl pumpakärnor istället för mandelsmöret.

Fler goda smårätter att förgylla frukostbordet med kommer du att hitta i min nästa kokbok.

Plättar Paleo

Mandelplättar 1 port

2 ägg

1 dl grädde, kokosgrädde eller mandelmjölk

2 msk mandelsmör

1 msk smör/kokosolja

2 tsk psylliumfrön eller chiafrön

ca 1 krm salt

ev lite vaniljpulver och/eller kanel

Lägg mandelsmör, kokosolja och ½ dl grädde i en kastrull och värm, rör ihop så det blir väl blandat.

Vispa ner äggen, fröna och resten av grädden.

Smaka av med salt och eventuell kryddning, låt smeten stå och svälla en timme.

Stek plättar i en plättlagg eller stekpanna, ett par minuter på var sida så de blir frasiga i kanterna.

Om du vill kan du steka dem som pannkakor istället.

Mandelplättar med hallon

3 enkla recept med ägg

Bästa brunchen

Idag får du tips på några äggrätter, nu så här i början på januari kan det vara skönt att komma tillbaka till lite enklare matlagning efter alla storhelger.

Efter nyåret är det nystart för många som svävat ut lite väl mycket med alla godsaker i jul, då är äggrätter väldigt bra att få in i måltiderna varje dag.

Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver.

C-vitamin behöver vi komplettera med, då är örter, paprika och kiwi ypperliga tillbehör.

Jag använder ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, grytor, smör och marinader.

Till sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som persilja, citronmeliss, gräslök och timjan.

Här får du tips på just en sån örtsallad som smakar väldigt gott till bacon och ägg.

 

Örtsallad med kiwi

Några blad sallad

1 knippe persilja

1 knippe citronmeliss

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

½ kiwi

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar, plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar, blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Strimla 50-100 g bacon eller varmrökt sidfläsk, stek och knäck i ett eller två ägg, beroende på hur hungrig du är.

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull, fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.

 

Snabb bondomelett 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt omeletten stanna nån minut, låt glida över på en tallrik.

Populära tips till Nyårsmiddagen – Tournedos med pepparsås

Populär nyårsmat

Idag får du några tips på vad du kan servera till middagen på Nyårsafton.

Tournedos är ett av de absolut mest välbesökta inlägg jag haft i bloggens drygt 10-åriga livstid.

Pepparsås är ett av de övriga recept som fått flest besök, det är även min favorit till tournedos.

Just oxfilé med pepparsås var det som gick mest när jag var restaurangkock på 80-90-talet.

Den såsen har jag kokat tusentals liter av under mina 18 år i olika restaurangkök, där kokade jag tio liter åt gången och frös in i burkar.

Så gör gärna dubbel sats när du ändå håller på, så har du en god sås till flera middagar.

Det känns förstås väldigt roligt att nu kunna sprida mina kockkunskaper vidare genom bloggen och mina 6 kokböcker.

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.

Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.

Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt.

Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund så värmen fördelas sakta inåt.

Här hittar du recept på kryddsmör i paprika och här min bearnaisesås om du hellre vill ha det.

Pepparsås 4-6 port

5 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl kycklingbuljong

eller ½ tärning ekologisk köttbuljong + 1 dl vatten

1 liten, gul lök

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk mald vitpeppar

½ tsk mellanmald svartpeppar

Lite cayennepeppar

Salt

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg.

Blanda i alla pepparsorter och låt fräsa med en stund.

Häll på vin, buljong och Worcester, låt koka kraftigt i 10 min, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt, koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra  i upp till en timme på svag värme, ju längre, desto godare.

Rör då och då, så det inte bränns, späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

Varma kardemummapäron för 2

1 päron

2 msk  smör

½ krm nymald kardemumma

½ pressad lime

ev 1 tsk honung eller annan sötning

En näve valnötter

Skär päronet i bitar, inte alltför små.

Bryn smöret lätt, fräs päronbitarna tillsammans med kardemumma, honung, grovhackade valnötter och limesaft.

Låt päronet puttra i nån minut bara, så bitarna inte blir för lösa.

Låt svalna lite, häll upp i ett fint glas och servera med en valnöt.

Vispad grädde eller kokosgrädde smakar gott till eller servera päronkompotten till en krämig ost.

Gott Slut på 2019