Pumpkin cinnamon rolls

Finns massor recept ute på nätet men detta är min version.
Grunddeg från Sju sorters kakor.
 
150 g smör 
2,5 dl mjölk
2,5 dl pumpapuré
13 dl vetemjöl special
1 pkt jäst
 1,5 tsk salt
 
Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 tsk kanel
resterande pumpapuré ca 2 dl
Blandas ihop.
 
Cream cheese glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g Cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
Rör ihop.
Ugn:225°c
Tillagning
1. Smält smöret, tillsätt mjölk och pumpapure, låt bli 37°c
2. Smula ner jästen i degbunken, tillsätt vätskan och låt jästen lösas upp.
3. Tillsätt, socker, salt och mjöl lite i taget.
4. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
5. Kavla ut degen i en rektangel.
6. Stryk ut fyllningen på degen och rulla ihop degen och skär upp bullar i önskad storlek.
7. Sätt i bullformar och låt jäsa på plåt under handduk i 40 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
9. Spritsa eller bre på glasyren och strö evt på lite pumpafrön :)

 
Pumpapuré hittar du här : http://www.englishshop.se/sv/articles/2.39.227/libbys-100-pure-pumpkin-425g
eller här: http://www.usagodis.se/libbys-pumpkin
Skördefesten är i full gång på ön!

skördefest_öland_2013_ölandsskördefest
Ja, den är här nu – min absoluta favorittid på året. Höst och skördefest! :-P

Jag tror med tanke på den otroliga folkmassan och trafikstockningen som råder att just i år slår nog folkfesten rekord i besöksantal!? Har sällan trängts så mycket på Ekerums slöjd o matmarknad som i år och heller aldrig suttit i bilkö nästan trekvart för att ta sig ut från parkeringen – det är fullkomligt galet!! Härligt intensivt och så mycket fart och fläkt. Utställarna på marknaden hade nog också fördubblats och hela området, lador och byggnader fullspäckade med entusiastiska hantverkare, knäckebrödsbagare, ostmakare, korvstoppare och godistillverkare mm.

Det är ljuvligt med allt de goda samlat på ett ställe i den här storleken. Jag hade inte stora kameran med mig i år och tur va väl de för de fanns inte en millimeters utrymme för fotografering om man inte velat förevigat ett myller huvuden. ;-)

Bilder från Ekerum och marknaderna har jag massor av sedan innan, bland annat HÄR och HÄR och HÄR!

  • Från 2011 skördefest, se bilder HÄR >>
  • Från 2010 skördefest, se bilder HÄR >>

Förutom Ekerum och matmarknaden har vi strosat runt i Köpingsvik på vikingamarknad och gycklar-show. Vidare neråt på södra Öland och bland annat ett traditionellt besök på SPÖKGÅRDEN till barnens förtjusning! ;-)
spökgården spökgården_arontorp
Glöm inte att även följa mig på Instagram, där finns fler bilder… :-P

skördefest

Converse all star – tårta!

converse_tårta_all_star
Har ju helt glömt att visa er Jolines tårta som hon gjorde till sitt kalas! Varje år får hon önska sig ett tema på tårtan och så gör jag den åt henne. I år var temat så självklart CONVERSE och inget annat. Men hon ville göra den helt själv så de fick hon. Här kommer ett litet bildregn och slutresultatet blev ju så galet fint.

Undrar just vad det ska bli nästa år…?

Vill du se hur tårtorna sett ut tidigare födelsedagar?
Det har varit både spindlar, hästar, fjärilar, godistårtor, hjärtan och lite till… Kika längst ner i detta inlägg.

Årets önskemiddag hittar du HÄR >>

tårta_converse

1 rund tårtbotten :

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop mjölet med potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord och “bröad” rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 40 min.

Fyllning :
Första lagret består av krossad ananas, andra lagret med vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med sprits. Röran till spritsen gjorde hon av färskost + florsocker + hushållsfärg.

converse_all_star_tårta
Valet av tårta i år var givet. Converse skulle de va och hon skulle göra den själv! :-P Stor tjej nu!

converse_tårta
Jag tycker den blev kanonfin!

converse_allstar
Och självklart hade pappa köpt vita Converse till henne…. Lyckan var gjord! Av mig fick hon ridbyxor och nya ridstövlar. Mormor Mia, Sanna och övrig släkt och vänner fyllde paket med presentkort på smink/leksaksaffären, nagellack, pengar, målarfärger, gips och gipsformar, mascara, och ännu mer presentkort! ;-)

4år – Pannkakstårta

5 år – Fjärilstårta

6 år – Godistårta

7år – Hästtårta

8 år – Spindeltårta

9 år – Dubbelhjärta
tårta_love_hjärta

10 år - Hamburgertårta
hamburgare_hamburgertårta_tårta

11 år – Converse
converse_tårta_all_star

Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

Jordnötsgodis med två sorters choklad

En enkel men got jordnötsgodis med två sorters choklad!

Gör så här

Smält den ljusa chokladen och bred tjockt på en aluminiumfoileklädd liten form (ex. en liten matlåda). Låt stelna och bred på jordnötssmöret. Smält den mörka chokladen med smöret och bred på jordnötssmöret. Låt återigen stelna. Skär kakan i bitar av valfri storlek.

Recept från: Marja – Baka Sockerfritt från http://bakasockerfritt.se/

Eva´s kroppkakor – gårdsbutik, rökeri, fiskaffär & café

evas_kroppkakor_gårdsbutik
Gokväll i stugorna! Regnar det nåt hos er idag?
Här vräker det ner ute just nu. Vi hann precis hem från ett besök i gårdsbutiken hos ”Eva´s kroppkakor”. Det är verkligen en fin satsning som dom har gjort med nyöppnad gårdsbutik, café och fiskaffär. Hurra!! :-P

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Massor av härliga öländska delikatesser såsom knäckebröd, färsk frukt och grönt, köttdisk med nöt, lamm och korvar… Honung, kryddor, oljor, must och marmelader. Godis, choklad, bröd, mjölk, ostar, såser, inläggningar och gud vet allt. I cafédelen av butiken kan man dessutom sätta sig ner om man vill och njuta av en räksmörgås eller varför inte en glass? :-P

Där var mysigt att gå och strosa en stund bland hyllorna! Förutom gårdsbutiken finns en gigantisk fiskdisk med allt som bör vara i just en fiskdisk. Lägg till ett eget rökeri på de så har ni allt ni behöver till en fin middag.

I dörren mittemot butiken hittar man som vanligt de nykokta kroppkakorna bakom de immiga fönsterrutorna. Doften som sprider sig ända ut till parkeringen är lite smått förtrollande och inte många kan låta bli att köpa med sin några hem. Idag blev det dock inga kroppkakor för vår del. Vi handlade hem lite goda isterband, ost & chilikorvar och en bit ryggbiff till grillen istället.

En vitmögelost och en hallon/rabarbermarmelad slank visst ner också… Min stora last här i livet… Mögelost… ;-)

Bjuder på ett litet bildregn från besöket. Nu ska vi se om det snart blir uppehåll så det blir nån grillning av ikväll!

Må så gott allihopa, imorgon ska det plockas körsbär och kanske, kanske hittar ni ett gott recept här efter det…

öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser

grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat

gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk

öland_evas_kroppkakor_gårdsbutik_kött_delikatesser_mat

fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdbutik_öland_turistmål_mat

vitmögelost_marmelad

Banankaka i ugnspanna
 
 
Det är inte ofta det serveras fikabröd här hemma, men det är hyggligt ofta och mycket jag bakar.
Anledningen till detta är att jag sköter kioskförsäljningen för Qviding Fifs Damlag. 
Ungefär en gång varannan vecka är det hemmamatch på Vallhalla Ip.

I kiosken finns korv och bröd,lite köpefika-bröd,kexchoklad,lite godispåsar,chipspåsar mm, men det som säljer bäst är vårat kära hembakade kaffebröd och kaffe. Okej, är det mycket barn med på matchen så går det en del läsk.

Det varieras en del mellan ex Silviakaka, Kärleksmums och andra mjuka chokladkakor, men till nästa match, nu på söndag har jag börjat baka Bananrutor med chokladglasyr.
Inspirationen till det hittade jag hos Kryddburken.

Receptet till en hel långpanna, ca 30 rutor.

6 rejält mogna bananer
100g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl,bakpulver,vaniljsocker och kanel. Sikta ner i smeten och vänd runt försiktigt.mTillsätt smöret, de mosade bananerna samt mjölken. Häll smeten i bakplåtspappersklädd långpanna. (typ 30 x40 cm)
Grädda i 175 grader i ca 40 min

Glasyr

2 dl florsocker
1 msk kakao
en liten skvätt mjölk

Rör ihop florsocker och kakao. Tillsätt mjölk, ytters lite i taget.Konsistensen på glasyren är lagom när den sakta rinner från skeden. 
Bred glasyren över kakan när den svalnat av något.

Strö över garnering om du tycker :))
Snabba köttbullar

Dessa köttbullar är gjorda på mycket smör och grädde och det är som att gå och äta smågodis! Servera med valfritt LCHF tillbehör. Kötbullarna innehåller 39 e, 3 p, 2 f och 0 k.

Gör såhär

  • Blanda allt utom vispgrädden i en bunke
  • Rör i vispgrädden i omgångar till en jämn smet.
  • Forma 30-40 köttbullar.
  • Glöm inte att blöta händerna med kallt vatten med jämna mellanrum, så blir bullarna jämna och fina.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar.

Tips!
Du kan även göra som kockarna och spritsas färsen ner i kokande buljong och fiska ipp dom när de flyter upp till ytan. Sedan är det bara att steka dom i smör, lagom till servering.

Päronrutor i långpanna med citronglasyr och godisströssel

kaka_långpanna_päron_glasyr
Skolavslutning är det som gäller idag för Max & Joline och i år är det klass 4 som ansvarar för avslutningen i kyrkan och fikat efteråt. Hela klassen har bakat och stått i och bidragit för att alla ska få en fin avslutning och gott fika. Det är tur vi inte har så många barn i vår skola utan att vi alla kan träffas och fika tillsammans efter kyrkan. ;-)

Lite senare i eftermiddag ska jag iväg till församlingshemmet och packa påsar med kakor och bullar, koka kaffe och blanda saft och förbereda inför kvällen tillsammans med några andra föräldrar. Sen hem en snabb sväng och svida om och tillbaka då det börjar i kyrkan klockan sju. Tänkte visa er vad jag har bakat nu innan barnen kommer hem iallafall. Jag gjorde två rejäla långpannor med mjuka kakor. 60 st rutor totalt. Den här har jag smaksatt med mosade päronhalvor som gör den riktigt saftig och en enkel glasyr med lite citron och godisströssel på toppen. Färgglatt ska de va när det vankas sommarlov! :-P

30 st rutor
Det här behöver du :
1 stor burk konserverade päronhalvor (825 gram)
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.

Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Ett par droppar gul hushållsfärg
En skvätt mjölk

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med citronsaft och en skvätt mjölk. Tillsätt ett par droppar gul hushållsfärg. Lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.

Garnering :
Godisströssel

päronrutor_långpanna_baka_mjuk_kaka

 

Rabarbersemifreddo
 
Antal portioner: 10

Ingredienser
1 l färsk rabarber (cirka 5 långa stjälkar)
1 st färsk vaniljstång
4 dl strösocker
0.5 dl vatten
4 st ekologiska ägg
3 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt
färska jordgubbar till servering



              
 
 

1. Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
 
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens.
4. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången.
5. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan
6. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.
7. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke).
8. Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten.
9. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.
10. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är ”halvfryst”. Servera med skivade färska jordgubbar.
 
Riktigt himla jättegott!!!!!