Halloumibröd
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndag är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Reklam för Pias Webshop

Idag vill jag också passa på och göra lite reklam för Pias Webshop.

Pia Nyberg, som startat webshopen, drev under flera år den mycket populära sidan Kostrådgivarna, där även jag var skribent.

Nu har hon startat en butik på nätet med produkter à la naturligt husapotek, som även tillhandahåller t ex kokosolja och nyttigt salt.

Pia är också den första som säljer en färdig blandning av det vitamin/mineralrika Annas Supersalt, ett salt som det senaste tiden stått mycket om i LCHF-kretsar.

Supersaltet består av lika delar havssalt med jod, himalayasalt och örtsalt med kelp, läs historien om saltet här.

Jag har ingen ekonomisk vinning av att göra reklam för webshopen, jag är bara glad att kunna hjälpa Pia som lagt ner så otroligt mycket oavlönat jobb under åren med Kostrådgivarna.

Halloumibröd


Ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs

Smörstekt fisk med ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs

Ljummen rödbetssallad 2 port

3 färska rödbetor

2 msk olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk Dijonsenap

Flingsalt och peppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter. Spola i kallt vatten och gnid av skalet.

Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor.

Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer du dem bara några minuter i en kastrull på svag värme.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk grädde/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och grädde, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Servera rödbetor, dillmajonnäs och avokado till smörstekt eller grillad fisk.

De passa förstås fint även till exempel till grillad kyckling eller halloumi.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker, de passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Somrig sallad med senapsdressing

Ost- och broccolisallad

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande.

De passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

LCHF-wraps

Fyllda omelettrullar

Fyllda wraps

När jag jobbade på restaurang gjorde jag ofta tunnbrödsrullar med olika fyllningar som förrätt.

Nu när jag lever utan gluten så får det bli en wrap, en 0melettrulle av ägg istället.

Med psylliumfrön i smeten så blir de tunna omeletterna lätta att hantera och får ett gott tuggmotstånd.

Du kan servera dem som en liten förrätt eller att ta med hela ut på picknick eller som färdkost på resa.

Svep då in dem ordentligt i plastfilm.

Du kan fylla wrapsen med allt möjligt. Till exempel med:

Laxmousse

Avocadoröra med ugnsstekt kyckling

Sardiner mosade med avocado, örter och gurka.

Rökt renstek i små tärningar, blandat med pepparrotsgrädde och purjolök.

Sardeller med soltorkad tomat, vitlök och örter och gratinera den skivade rullen med Västerbottensost.

Omelettrullar 5 små

1 ägg

3 äggvitor

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar (vid strikt LCHF, byt mot ½ grön paprika)

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten omelettpanna.

Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten.

Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.


Krämig kycklinggryta

Kycklinggryta

Solgul kycklinggryta 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

1 tsk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili.

Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger över sätter extra sting till rätten.

Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Kokboksreklam

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande.

De passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Min Tallriksmodell kontra Livsmedelsverkets
Livsmedelsverkets Tallriksmodell...

Livsmedelsverkets Tallriksmodell…

Var är fettet, SLV?

Häromdagen lanserade Livsmedelsverket sin nya tallriksmodell.

Nu trodde jag och många att det äntligen skulle bli en modell som man kan äta och leva med i många år, om man vill få ett hälsosammare liv.

Tyvärr, det blev besvikelse igen, i dubbel bemärkelse…

De har nämligen skapat två olika tallriksmodeller den här gången, en för de som har ett aktivt liv och en för de som av olika anledningar inte rör sig så mycket.

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller...

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller…

Tallrikarna består båda av protein i form av kött, fisk, ägg, bönor, tofu, m.m.

Kolhydraterna är rikt representerade via bröd, potatis, pasta, ris, rotfrukter och grönsaker.

Men den essentiella, livsnödvändiga, komponenten fett lyser med sin frånvaro på båda tallriksmodellerna.

Visst får vi i oss en del fett via kött, fisk och ägg, men enligt de bilder som SLV låter illustrera sin syn på hur vi bör äta, så skulle jag vara hungrig bara ett par timmar efter maten igen.

Tyvärr var de här nya rätterna lika fettskrämda som tidigare, som du ser av bilden nedan även väldigt proteinsnåla.

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig...

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig…

Här nedan ser du några exempel på de rätter som jag ätit, njutit och mått gott av nu i 7 år med glutenfri LCHF.

Jag är piggare än på många år, vill aldrig tillbaka till hur jag mådde när jag åt mer enligt SLVs rekommendationer, med en hög halt kolhydrater enligt tallriken ovan.

Här kan du läsa vad Ann Fernholm skriver om sina blodfetter efter 10 år på lågkolhydratkost.

Det ser ut som om även hon mått riktigt bra av att gå på tvärs mot myndigheternas anvisningar, eller hur?

Klicka på bilderna nedan om du vill provlaga mina recept.

Fiskgratäng med brynt smör...

Fiskgratäng med spenat och brynt smör…

 

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad...

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad…

 

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

 

Vegetarisk omeletterulle med valnötter...

Vegetarisk omeletterulle med valnötter…

 

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad...

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad…


Internationella Fibromyalgidagen

Staty vid Stadshuset, Stockholm

Uppmärksamma Fibromyalgi

Idag är det Internationella Fibromyalgidagen, en dag för att uppmärksamma ett svårt sjukdomstillstånd som drabbar många runtom i världen.

90% av de diagnosticerade är kvinnor, men det finns ett stort mörkertal bland männen, deras symptom sätts ofta inte i samband med Fibromyalgi av vården.

Jag fick min diagnos för drygt 10 år sedan, efter flera år med kronisk värk efter en ryggskada och efterföljande steloperation.

Som många känner till vid det här laget så har övergången till glutenfri LCHF för 7 år sen gjort väldigt mycket för min hälsa.

En lite kontroversiell tanke att föra fram, en del med Fibromyalgi har reagerat negativt på att kosten skulle kunna hjälpa och att det då inte är det jag lider av.

Jag har aldrig sagt att jag blivit frisk från sjukdomen, den visar sig då och då vid väderomslag och stress.

Men den har blivit enormt mycket lugnare mot när jag åt en stor mängd kolhydrater, mest i form av pasta, mackor och bullar.

Här kommer länkar till några av de tidningsartiklar jag varit med i under de senaste åren.

Den mest spridda artikeln skrev medicinjournalisten Åsa Holstein i Hemmets Journal för 1½ år sen.

Den är en av tidningens mest spridda artiklar genom tiderna på nätet, den har delats av över 6000 på Facebook.

Och här en artikel av Anna Horn i Året Runt. Du kan läsa mer om den med fler länkar här på bloggen.

Här är det första inlägg jag skrev om min sjukdom härinne 2011, Fibromyalgi och LCHF.

Vill du hellre lyssna på en podcast så blev jag intervjuad av Anna Sparre på 4Health.

Bilderna i inlägget är från några långpromenader i Stockholm förra veckan.

Du må tro att det känns fantastiskt att jag kan gå nästan obehindrat idag, med tanke på hur handikappad jag varit:)

Ju mer kunskapen sprids om att maten kan ha en del i sjukdomen, desto fler kan bli hjälpta, så jag blir väldigt glad om du delar mitt inlägg.

Inte bara på Facebook utan även till vänner och bekanta som inte har det. Tack❤

Stockholm


Avocadosoppa

Avocadosoppa

Snabblagad avocadosoppa 2 port

2 välmogna avocado

4 dl kokosgrädde/grädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor.  Vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra. Servera med rostat bröd.

Formfranska

Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden.

Den smakar väldigt bra till fisk, skaldjur och kyckling.

Avocadosoppa


Kolhydrathalten i mitt glutenfria LCHF-fröknäcke/frökex

Frökex med regnbåge

Lågkolhydratkex

Jag får titt som tätt frågor om hur många kolhydrater mitt glutenfria LCHF-fröknäcke innehåller.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, klicka dig in via länken så kan du se var de finns att köpa.

Här nedan ser du energifördelningen i kexen:

Näringsberäkning 100g enligt SLV
 Protein 19,1 g
Kolhydrater 5,8 g
Fett 57,7 g
Energi 2587 kj
618 kcal
Näringsberäkning 1 kex, 7,5g enligt SLV
Protein 1,43 g
Kolhydrater 0,44 g
Fett 4,33 g
Energi 194 kj
46 kcal
Om spröda frökex från Huså Bröd
Huså Bröd

Fried rice på blomkål med kyckling och räkor

Fried Rice LCHF och Paleo

Fried Rice LCHF 2 port

150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst

150 g skalade räkor

3 dl grovriven blomkål

1 morot i smala stavar

1 dl strimlad salladslök

½ dl finstrimlad ingefära

2 strimlade vitlöksklyftor

1 röd chilipeppar

3 msk kokosolja

2 msk glutenfri tamarisoja

1 pressad lime

Ca ½ tsk salt

Omelett:

2 ägg

1 msk vatten

1 krm salt

Kärna ur och strimla chilipepparen fint. Vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna.

Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter. Krydda med salt.

Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor.

Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök. Krydda med salt, limesaft och soja.

Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut.

Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans.

Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime.

En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.

Fried Rice LCHF/Paleo