Tårtor 2017
Det har varit lite tyst här ett tag, alltid lättare att lägga upp på Instagram och Facebook.
 
Här är tårtor jag gjort där jag använt mousser från butiken:
 
Tårtan består av köpta marängbottnar, rabarbermousse med jordgubbsbitar, kolasås, grädde och jordgubbar.


Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, skogsbärsmousse och blandade bär, lite florsocker.

Den här tårtan minns jag inte riktigt vad jag hade i men förmodligen sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, marsipankant, grädde, chokladganache och sockerdekorationer.

Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, vit chokladmousse, pate decorkant, vit vhoklad ganache, lite candy button dekorationer.

The Walking Dead:
 
Sockerkaksbotten, jordgubbssylt, glasskräm, grädde och sockerplatta med motiv.

Glass och semester

Njutbar efterrätt

Något av det godaste jag vet i dessertväg är glass och parfait.

Men inte vilken glass som helst, det ska vara en gjord på riktigt fina råvaror och med betydligt mindre sött än de du vanligtvis köper i glasskiosken.

Det finns idag rätt många glassbutiker som tillverkar hantverksmässig glass på bra råvaror, det blir några sådana glassar per sommar.

Två av mina favoriter är Fryst på Kungsholmen och Sternersborgs i Björnlunda.

Men helst rör jag ihop min glass själv, då vet jag precis vad som är i och kan göra den så söt som just jag vill ha den.

Idag åker jag och Lennart iväg på en veckas semester efter den senaste tidens kokboksarbete, det ska bli väldigt skönt med total avkoppling och datorfri tid.

Under tiden får du här några goda tips på iskalla, njutbara skapelser, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Smultronparfait…

Chokladparfait

Lingonparfait…

Frozen Yoghurt

Avokadoglass…

Mjölkfri avokadoglass

1 välmogen avokado

1 liten banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Det här receptet skapade jag till Anna Halléns LCHF för familjen.

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med honung och vanilj.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

Vaniljglass/parfait 4 små port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir glassen/parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram formarna och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kör smeten i den istället, då blir det en riktigt krämig glass.

Här nedan ser du några bilder från det kosläpp vi besökte förra helgen, på Rastens Mejeri i Östersund.

Grädden, smöret och det andra vi köpte med hem från deras gårdsbutik smakade fantastiskt gott.

Följ mig gärna på Instagram, så kan du ta del av lite semesterbilder under den kommande veckan.

Här kan du nu förhandsbeställa Gammaldags husmanskost, ett av de projekt jag jobbat med senaste tiden.

Glada mjölkprodukter från Rastens Mejeri…


Varför är kinamat sååååå GOTT??!

Ofta när vi har ärenden över bron brukar vi luncha i Kalmar nånstans. Snabbmatskedjorna som McDonalds, Burger King eller Max lockar inte direkt. Vi brukar välja nåt grekiskt eller asiatisk ställe med lunchbuffé och är man sugen på just kinamat är restaurang Peking vid centralstation i särklass den bästa. Men vad är det som gör kinamaten sååå speciell i smaken? …Förmodligen glutamat! Jag undrar hur den smakar utan denna tillsats, just på restaurang. Det finns ju massor med galet goda recept på kinamat man kan göra hemma och då vet man ju vad det innehåller och det blir verkligen precis lika gott. Men vill man äta ute hade jag nog velat veta vilka ställen som använder sig av det och inte. Märkningen ”No MSG” har jag sett på en del restaurangdörrar men aldrig på en Kinarestaurang. Och hur skadligt det än för kroppen med diverse biverkningar har jag aldrig upplevt att kinamat fått mig att må dåligt, få ont i magen etc. Däremot McDonalds… Hur som så är Peking i Kalmar svårslagen i sin bransch. Biff med bambu och champinjoner är en favorit, liksom stark kyckling i röd curry… Friterat fläsk o honungsmarinad filé…och de wokade grönsakerna med krispiga vattenkastanjer…  Det är bara sååå GOTT! O så en massa sambal oelek på de också. Den får man inte missa!

 

Vilken är din favorit på en kinabuffe? 

 

Tipsa gärna läsarna om bästa restaurangen nära dig!

 

img_5507.jpg

 Godaste!! 😛

Friterad banan med glass och sirap är också ett måste. 🙂

Födelsedagsfirande med LCHF

Dukning till födelsedagsmiddag

87-årsfriande

I helgen har jag varit hemma i Jämtland och firat min kära Mamma som fyllde 87 år.

Hon uppskattar precis som jag naturligt god mat, så det blev mycket gott när vi firade i dagarna 3.

Mamma är mycket duktig på matlagning och hon lagar allt själv från grunden.

Hon äter sin egen variant av LCHF, helt glutenfritt sen flera år, vilket gjort att hon fått betydligt mindre problem med hälsan.

Här kan du läsa ett inlägg som jag skrev till hennes 80-årsdag, på min då nystartade blogg.

Vi inledde firandet i fredags med pilgrimsmusslor som jag serverade med vit sparris och cironsås.

Lördagen var själva födelsedagen, då kom min syster Monica på middag.

Hon hade gjort en variant på frökex som vi åt med laxmousse till förrätt.

Varmrätten stod jag för, det blev tournedos med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter.

En fräsch sallad med ringblommor, citron och jordgubbar från Jordgubbslandet på Rödön och ugnstorkade cocktailtomater blev goda tillbehör.

Jordgubbssallad

Till en liten dessert avnjöt vi de godaste, mörka chokladtryfflar jag smakat.

De smakrika tryfflarna är gjorda på Vivani-choklad med ekologiska och närproducerade råvaror i fyllningen.

Jag hittade dem på Sternersborgs Choklad i Björnlunda förra veckan, där de också tillverkar den bästa glass man kan tänka sig.

Missa inte ett besök om du är i Sörmland, här hittar du dem på Facebook.

Sternersborgs Choklad

På söndagen kom min kusin från Tyskland på besök, vi bjöd honom på en rejäl brunch med flera av godsakerna från helgen till fina ägg från Gallina Ovum.

Mamma äter 2-3 ägg varje dag, en stor anledning till att hon lyckats hålla sig så pigg.

Klicka på länkarna i inlägget så kommer du till recept på det mesta av det vi åt i helgen.

De vackra servetterna jag dukade med hittar du på AllMyTesign.

Oxfilé med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter

Ägg från Gallina Ovum med servett från AllMyTesign.se

Brunch LCHF

Mamma 87 år

 


Seg blåbärskaka som du snabbt rör ihop i en kastrull


Har ni varit och plockat några blåbär i skogen än? Jag tycker det är så in i nordens tråkigt att plocka just bär! Hela min barndom var stundtals ett evigt rännande och plockande i skogen. 10-litershinkarna trängdes proppfulla i bagageutrymmet med blåbär, lingon och hjortron och de fanns ingen hejd! 😛 Farmor o farfar var flitigast och frysen fylldes full av bär i avklippta mjölkpaket och det ena bakverket efter det andra staplades i fryslådor. 

Sååå gott det var att vara hos farmor, men inte lika kul att ranta runt i skogen o bli fullkomligt ihjälbiten av knott och mygg och de enda blåbären smakade när man skulle pilla i sig några var djungelolja man hade på fingrarna… Haha!!! 
Jag plockar mina blåbär ur frysdisken på ICA numera… 😉 

Ett mycket enkel recept av ett paket frysta blåbär är denna mjuka och sega kaka. Allt rörs ihop i en kastrull, väldigt smidigt och inget vispande. Kakan blir gudomligt god dessutom! 

 
Det här behöver du :

100 gram smör

3 ägg 

3 dl strösocker 

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker 

250 gram frysta blåbär 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och låt svalna. Rör ner resten av ingredienserna utom blåbären. Smörj och bröa en rund springform och fördela smeten där i. Toppa med blåbär. Det går lika bra med frysta som med färska. Dessa var frysta, odlade blåbär som är lite större. Grädda i 30 -35 min i 175 grader tills kakan är gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller en kula glass. 

Formen smorde jag och bröade med kokosflingor. 

 

Efter ca 35 min är kakan gyllene och fin.

  

Pudra över florsocker. 

 

Skär upp i bitar. 

 

Servera med vaniljsås! 

 

Somrig glass och marängtårta med jordgubbar, hallon och polkasås

Sommarens tårtor tröttnar man då aldrig på. Att sitta ute i skuggan under parasollet och njuta av en riktigt god glasstårta som denna med marängbottnar, bär och syrlig polkasås är verkligen lyx! Det blev Max födelsedagstårta då han nyss har fyllt 16år. Galet god och väldigt enkel att montera ihop. 

En förpackning marängbottnar fylld med vaniljglass, jordgubbar och hallon. Toppad med desamma samt polkasås. Ica har en som är riktigt god, prova den om ni inte gjort det tidigare. Ha en fin dag allihopa. 😛 

Midsommardessert – Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait med jordgubbar

Midsommarnjutning

En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet.

Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar.

Jag äter väldigt sällan socker och mjölkprodukter i min vardag, men nån gång till fest så är det här favoriten.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället.

Jag firar Midsommar i Stockholm, köpte igår ekologiska jordgubbar på Paradiset på Regeringsgatan där jag också hittade en riktigt god vaniljglass från Grenna Glass.

Ingredienslistan i vaniljglassen är en fröjd att läsa, inga E-nummer eller konstiga tillsatser.

Grädde, mjölk, socker, ägg, vaniljstång. Som en riktig glass ska vara.

Trevlig Midsommar

Vaniljglass med jordgubbar


Smördegspaj med vaniljkräm, jordgubbar och glass

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips

Igår var det skolavslutning i Borgholms slottsruin för Joline. Hon gick ut 7:e klass på Slottsskolan. Vädret var inte det bästa kan man säga då regnet stod som spön i backen. Tyckte verkligen synd om alla fina ungdomar som hade lag timmar på att klä upp sig i kostym och söta klänningar och fixat lockar i håret och smink och hela baletten. Allt rann bort och dom var minst sagt dyngsura. Joline vred ur sin klänning av regnet… Det blev sommarlov i alla fall och hon fick eskort i rosa cadillacen trots vädrets makter. Vi åkte dock hem och bytte kläder innan vi körde ner till kondis för att fika med klasskompisar och övriga familjer. Jättetrevligt!

 

På kvällen fick Joline bestämma middagen så lagade vi helstekt fläskfilé med nypotatis, aromsmör, sallad, majskolvar och melon. Desserten blev denna busenkla smördegspaj med vaniljkräm och jordgubbar som serverade med ett par kulor vaniljglass. En toppendag på alla sätt och regnet var trots allt väldigt välkommet hit till ön men olyckligt nog just på avslutningsdagen.

 

Det här behöver du : 

1 förp färdigkavlad smördeg

3 dl vaniljkräm (färdigköpt pulver som vispas ut med mjölk)

1 liter jordgubbar

Florsocker

1 uppvispat ägg

Råsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta ut en cirkel av smördegen. Överbliven deg kan du lägga runt kanterna och nypa ihop. Vik upp kanterna lite slarvigt. Bred ett tjockt lager vaniljkräm på botten. Toppa med skivade jordgubbar och pudra över florsocker. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_fyllning_vaniljkräm

Smördegen formad som en cirkel med uppvikta kanter och fylld med vaniljkräm.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_pajdeg

Toppad med skivade jordgubbar. Pensla kanten med uppvispat ägg.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01228475756943226,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sikta över florsocker och grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_bär_bärpaj

Färdig!

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01990197971463203,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Servera med vaniljglass och pudra över lite florsocker före servering.

 

Svalkande blå sommardröm

blåbärsdessert_blåbär_dessert_björnbär_glass_hemmagjord_3minutersglass_digestivekex_tips_efterrätt

När värmen äntligen har kommit så är glass och kalla drycker, smoothies och isvatten sånt man längtar efter, efter en lång jobb eller skoldag. Glassen i det här receptet är det enklaste som finns. En burk kondenserad mjölk, vispad grädde och sen valfri smaksättning. När vi var och handlade häromdagen köpte vi hem massor med frysta blåbär och björnbär till just dessert, smoothies, drinkar mm. Det är perfekt att ha i frysen sommartid. Jag har varvat glass med färska bär, smulade digestivekex och toppat med grädde och bär bara för ögats skull! 😉 Galet gott och fungerar både som dessert, mellanmål eller bara för att svalka sig!

Med fördel kan du använda dig av frysta bär så håller sig allt kallt längre.

 

Använd detta : 

Blåbärsglass

Digestivekex

Blåbär

Björnbär

Vispad grädde

 

GÖR SÅHÄR : 

Varva glass med smulade digestivekex, bär och toppa hela härligheten med grädde och mer bär. Servera med en låååång dessertsked. 😛

 

3 minutersglass med blåbär :

1 burk kondenserad mjölk

5 dl grädde

2 dl frysta blåbär

1 tsk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda burken med kondenserad mjölk med 5 dl vispad grädde och rör nervaniljsocker och blåbär. Håll i en form och frys minst 4 – 6 timmar.

 

{"focusMode":1,"deviceTilt":0.05954181030392647,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3}

Tina björnbär och blåbär lätt innan de ska användas. Jag brukar pudra över lite florsocker så dom inte är för sura. Men det är en smaksak. 

 

blåbärsdessert_blåbär_dessert_björnbär_glass_hemmagjord_3minutersglass_digestivekex_tips_efterrätt_snabb

Frusen cheesecake med smak av lavendel

frusen_cheesecake_lavendel_smak_frozen_dessert_

Hoppas ni haft en toppenfin helg. Igår blev jag bjuden av familjen på grillat och en såååå fin och supergod frusen cheesecake som Joline & Nicke hjältes åt att göra helt själv. 🙂

En ljuslila dröm nästan, så god med smak av lavendel och dekorerad med syrenblommor och rosor. Självklart ska ni få receptet.

 

Det här behöver du :

10 digestivekex

30 gram smält smör

smet 1 :

3 äggulor

2 dl strösocker

200 gram philadelfiaost

2 tsk vaniljsocker

smet 2 :

3 äggvitor

3 dl grädde

några droppar lila hushållsfärg

några droppar lavedelessens

 

GÖR SÅHÄR :
Krossa digestivekexen i påse eller i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda runt. Fördela smulorna i en rund springform. Tryck ut allt slätt och fint. Rör ihop smet 1; äggulor med socker, vaniljsocker och philadelphiaosten i en skål.

Blanda sedan smet 2; äggvitor, grädde, hushållsfärg och essensen i  en annan skål och vispa till ungefär samma konsistens som när du ska spritsa grädde. Rör sedan ner smeten med äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott. Fördela smeten i springformen. Ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram i god tid före servering så glassen hinner tina. Dekorera med färgglada, ätbara sommarblommor.

 

{"focusMode":1,"deviceTilt":-0.01843686501053377,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3}

Och som inte det vare nog med firande av Mors Dag så hade mannen och jag 10-årig bröllopsdag i fredags. ♥