Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad


Den idylliska skördefesten fortsätter. Här kommer del tre med bildregn från Ekerums marknad. Varsåoda! :-P


Ekerum, en idyllisk atmosfärs för matmarknader, skördefest som jul, stämningen är totalt när skymningen kommer och marschallerna brinner. Hemsida >>


Vi börjar väl med karameller, här har vi Rya konfektyr. Hemsida >>


Vackra smycken och tennarmband från Nordic Jewelry Design, hemsida hittar ni här >>


Hantverk från Öland, Alséns vackra lyktor. Hemsida >>


Julia med sin marmelad! :-P Hemsida >> Och facebooksida >>


Hårdostar, getostar, koostar och fetaostar…


Välbesökta burkar! :-P


Öländska bönchips! De här kan ni va? :-P Köpte hem en hot-hot påse med chili/dill till maken som han gillade skarpt! Hemsida >>


Läckra ljuspumpor i vitt och orange, en återkommande favorit. Annas ljus >>


Godis, godis, godis!! Mjuk kola, kanderade nötter, mandlar, chokladbananer mm… Schweizer mandel hemsida >>


Delikatessgrabbarna sålde rökta korvar till mig! Tackar, tackar! ;-) Hemsida här >>


Härlig lufttorkad serrano, manchegoost och spansk saffran. Här missade jag dock att förhöra mig om kontaktuppgifter och ev. hemsida.


Vackra, väldoftande vaxljus i olika storlekar och former… Hemsida >>


Det här känner ni nog igen vem det kommer ifrån… Hon med den rökta fjällrödningen och hjortronsylten…


”Lanttanten” förstås, en välbekant favorit! :-P


Bräutigams marispan och nogat doftade helt ljuvligt när man kom nära, å det gör man. Hemsida hittas här >>


Och så rundar vi av det hela med vildmarkskungen själv! Rökt viltkött, korv, rökt fisk, patéer,  och massor med gott från skog och mark bjöd Claes & Anita på från Stein-Mården förädlat Vilt. Företagsinfo >>

 

The post Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad appeared first on Kryddburken.se.

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Småländsk ostkaka, lättvispad grädde och varm hallonsylt


Tycker ni om ostkaka? Har ni ens provat förresten? Kan inte direkt påstå att det är någon stor favorit hos mig. Hos barnen går den hem och hos gubben me, men det är nåt med konsistensen jag inte klarar av, det är liksom lite sega, ”ägg-keso-bubblor” skulle man kunna säga. ;-)

En ren fröjd för många och det kan jag förstå, det är en gammal, respekterad dessert som tillagas i många kök, var och en på sitt eget vis och med eget recept. Även om jag inte förespråkar ostkaka så var den ett givet inköp bland marknadsfynden jag gjorde på Ekerum.

Serverades här med en varm hallonsylt och lättvispad grädde. Den försvann som gårdagens dessert i ett nafs. Om det beror på att det sällan serveras dessert i det Nilssonska hemmet eller om ostkaka är så vansinnigt gott låter jag vara osagt. Det blev i alla fall tre av fyra tummar upp i familjen! :-P


Harshultans ostkaka från eget gårdsmejeri.


Det är mycket vunnet som marknadsknalle att visa ansiktet utåt och ha en trevlig attityd mot sina kunder. Den här rara kvinnan lyckades sälja ostkaka till mig som inte ens tycker om ostkaka! Inte illa… :-P


Det var ju inte riktigt sant att det var hallonsylt vi hade till ostkakan för det var en en burk marmelad med smak av sommar, bland annat hallon, rabarber och citron från Lindhags Ost & delikatesser som jag ljummade lite. Burken har en helt egen historia liksom företaget bakom så dom kommer få ett alldeles eget inlägg, i väntan på de vill jag nu höra om ni hissar eller dissar ostkaka?? ;-)

Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

 

Kostdoktorn dricker pepsi

och mäter ketonerna.
Han missar dock fler saker. Ingen av oss vet hur ketonerna beter sig under en vanlig dag (eller vet vi?) då han äter som han säger strikt LCHF, vad nu strikt LCHF är i detta ketonsammanhang. För strikt LCHF betyder så oändligt mycket för olika människor.
I “ketonsammanhang” är strikt LCHF – massor med fett minst 85% av energin ska komma från fett och max 12% från protein och då blir det bara ett par tre procent över till kolhydrater.

Kostdoktorn borde först haft som ett jämförelsevärde ett sådant test med “hur beter sig ketonerna i blodet under en normal dag”, sedan borde det också uppmätts vad koffeinet gör dvs kanske dricka svart kaffe? Blir ju jätteintressant om han genomför sådana också!

Eftersom detta underförstått var meningen att testa av sötningsmedel och i detta fallet aspartam (kemiskt sötningsmedel) borde det endast druckits vatten med detta sötningsmedel i för att riktigt avgöra vad är det som påverkar vad.

Så nu sprids det antaganden som kallas sanningar återigen i lchf-bloggsfären. Nu är det 100% garantier på att ” “sötningsmedel” påverka ketonerna negativt” och därmed går man inte ner i vikt. Visst kanske det är så, men OM man vill veta borde testerna gjorts på de andra sakerna först eller nu i dagarna efter och framförallt kanske man skulle först berättat allt när man anser sig veta innan antaganden sprids som sanningarna?

Jag är definitivt ingen expert på detta området, men då jag själv mäter ketoner när jag har lust, så “vet” jag också något om hur somligt påverkar min kropp, och det är inte som man kanske tror kan jag säga,  eller som “man”  kanske vill det ska vara…
Kanske jag redovisar det här på bloggen en dag…  behöver veta mer först…

Sedan kanske det mest viktiga, för de som läser lite här och där i bloggsfären lär uppmärksamma att somliga kan dricka vin, somliga kan äta grädde, somliga kan det inte. Vad säger er detta om ketoner och kost?
Att vi alla är olika och vad som gäller för en person kanske inte gäller för nästa. Sedan kanske det tom kan vara så att ibland tål man något och ibland inte! Vad kunde det bero på?

Jo, hur högt/djupt i ketosen är du!!
Ju “högre upp”  eller ju  “djupare in i” ketos du är ju mer “ketonsänkande kost” kan du äta…

Så för alla de som forskar i detta är det inte lätt…

Så när du läser om “saker och ting”, ta lätt på dem och låt dem inte bli manifesterade sanningar, låt de vara just antaganden och framför allt tro inte att du kan äta detsamma som någon annan.

Edit: Tommy Runesson ska också experimentera fast med cola zero hoppas han gör mer rätt och har mer att jämföra med.
För visst är det intressant!

 

 

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Bota diabetes?

Nu hävdar man att man snart kan bota diabetes genom att “flytta runt på fettet”.

Svt skriver:
“I takt med att vi blir allt fetare har sjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka 400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO, Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att vara drabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen, bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men risken för allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.”

Det är ett par saker här som jag reagerar på och det är vuxendiabetes, det var inte länge sedan man kallade det sockersjuka, sedan övergick man till åldersdiabetes och nyligen sa man alltid diabetes typ 2 och numera heter det då vuxendiabetes. Är det för att det numera inte går att säga åldersdiabetes och diabetes typ 2 för att det är så förknippat med äldre ålder? Det ju många yngre åldrar som får typ 2 nu…

Sedan reagerar jag  på att den “inte går att bota den”, det gör det ju på sitt vis, sluta ät socker och stärkelse så behövs ingen medicin!

Men visst de flesta människor vill ju “både ha kvar kakan och äta upp den”, och medicintillverkarna vill ju också det ;)

Men det jag grunnar mest över vad gäller detta “enorma genombrott”  är att fettet som ska flyttas, tydligen ska det lägga sig i underhudsfettet istället för i/runt organen. Man kommer tydligen då vara fet på “utsidan” men inte inuti?
Tjockhudade? (kanske behövs i denna värld…)

Låter lite märkligt, att det tydligen ändå alltid ska finnas feta människor… men på ett annat sätt…

ps, förebygga diabetes typ 2 går också ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Dr Sofie Hexebergs bakbok Kakefest!

Denna bakbok Kakefest av den norska läkaren Sofie Hexeberg kom hem till mig i veckan.  Vilka härliga bilder och fin variation av bakverk!
Fin genomgång av sötningsmedlen erytritol och stevia, hon använder också ibland tagatesse, detta sötningsmedel finns inte i Sverige vad jag kan förstå.

Väldigt roligt att en norsk läkare har skrivit en kakbok! Så underbart befriande att en läkare har en så sund och verklighetsförankrad syn på LCHF och vårt behov av fika och fest!
Dr Sofie Hexeberg säger:
“Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

Precis min mening också!

Här ser ni goda glassar och en Charlotte russe!

 

 

 

Jag kommer helt klart testa lite ur denna bok här framöver!

 

 

 

Bloggar etiketter: ,