Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm

sjöstugan_julbord
Ikväll åt vi årets första julbord på Sjöstugan i Borgholm! Vi har hållt oss ifrån julmaten förutom skinka o tomtegröt, å vörtbröd jag gjorde tidigare i veckan men nu så var det dags för det traditionella julbordet med goda vänner. Vi bokade bord på Sjöstugan i Borgholm. Ett litet, gemytligt gammalt torp från 1940-talet med tidstypisk inredning, knarrande trägolv och stora härliga balkar i taket.

Jag ångrar nu efteråt att jag inte hade stora Canon med mig utan endast Iphonen som kamera, men jag ska försöka återge i både bild och text ändå. Detta julbord är det absolut mysigaste jag varit på, såhär ska de se ut! Helt och hållet min stil. Litet, vällagat, stämningsfullt och med en rustik känsla av jul och den goda maten! Grymt imponerad är jag…

julbord_sjöstugan_borgholm
Strax före 19 stod vi utanför detta vackra hus, Sjöstugan i Borgholm. Snötäckt med julgran, flammande marschaller och en inbjudande entré. Jag hade nästan kunnat nöja mig med att bara stå där och njuta men det var väl onödigt att gå miste om all den goda maten och insidan av huset… När vi öppnade ytterdörren möttes vi av doften av varm glögg och ljudet av en sprakande brasa med vacker julmusik i bakgrunden… Helt magiskt!

sjöstugan_borgholm_julbord
Vackert… Galet vackert!!

sjöstugan_julbord_borgholm
Intill vårt bord i ”salen” som kanske rymde 20 personer totalt sprakade brasan… Å brasor gillar jag! :-P

20121215-213037.jpg
Inredning och miljö i rustik trä med filtar i fönsterna för att inte vinden ska dra, fårskinn längs bänkarna, fluffiga kuddar, linnedukar och fotogenlampor…

julbord_i_bogholm_sjöstugan
Det vackra lilla rummet före buffén och drinkbaren…

sjöstugan_julbord_julmat_borgholm
Sjöstugans julbord som serverades efter välkomstglöggen.
Nu ska jag försöka minnas allt gott;
5-6 sorters sill, nubbesill, ägghalvor med majonäs och räkor, gravad lax och gravlaxssås, kallrökt lax, paté/rullsylta? Lite osäker där… Julskinka, rökt vildsvin, kålsallad, kokt potatis, vörtbröd o några sorter till av mjukt bröd och tunt knäcke, smör, julost, brie, grönmögel, druvor… Har säkert glömt något…
Varma;
Köttbullar, revben, snittade prinskorvar, små stekta minikroppkakor, janssons frestelse, kokt potatis…
Godisbord;
Kaffe, the, pepparkakor, saffranskaka, fruktkaka, ris a la malta, saftsås, apelsinfiléer, mandelmusslor, grädde, marsipantomtar och grisar, fudge, kola, knäck, skumtomtar mm…

Precis så lagom mycket att välja på så man slipper få ångest av att tagit till sig överfulla tallrikar som man inte orkar äta upp. Och framförallt när det är så otroligt vällagat med fina råvaror behövs inte lika mycket. Ingen smörig flottig janssons här inte utan en krämig med grädde, välsmakande köttbullar som inte smular sönder eller är torra, små kroppkakor som verkligen smakade hemrullade, och de utvalda sillsorterna för att bara nämna några.

Jag o barnen drack julmust, Nicke och P skålade med Mariestads, skåne akvavit och Xanté päroncognac till kaffet.

julbord_julstämning_sjöstugan_borgholm julbord_julmat_sjöstugan_borgholm julbord_sjöstugan_borgholm_godisbord
Med en mätt mage, väldigt nöjd med kvällens matupplevelse kommer jag leva länge på den här kvällen! :-P  Stort tack för i år till Kjell & Ylva för god mat, bemötande och en stämningsfull julbords-kväll!

The post Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm appeared first on Kryddburken.se.

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

När snöovädret drog in över Öland!


Ja, såhär vackert o mysigt hade vi det från insidan här hemma igår. Vi blev totalt insnöad med skolbussar som ställde in i hela Borgholms kommun så barnen blev hemma från skolan. Oplogade vägar, snövallar och drivbildningar med världens snöstorm! Mysigt!! Inte ölandsfåk men nära på…

Både bredbandet och 3G nätet strulade ordentligt så jag fick inte alls upp något inlägg igår, men idag blir det bot o bättring!

Vi passade nämligen på att koka julskinka och baka vörtbröd! :-P  
Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Den perfekta julsmak och doften lyckades jag pricka in också och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P

Gårdagens recept tog jag ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo!

Den rimmade julskinkan jag kokade så ni såklart också få se.

Bjuder först på lite oväder om nån vill ha?? ;-)


Kolla skillnaderna på dessa bilder! Himla sköna fåtöljer att sjunka ner i grilla sig en korv i snön kanske? ;-)


Framåt eftermiddagen med ett ihållande snöfall från natten och större delen av dan började det i alla fall avta och det gick att skotta utan att det drev igen så nu är det lugna gatan här, lite mer av det vita fluffet bara! :-P

 

The post När snöovädret drog in över Öland! appeared first on Kryddburken.se.

Green Yellow – Dricka sötad med stevia!

Vi har fått hem lite prover på denna nya närproducerade dricka, den kommer i tre smaker COLA, GRAPE och CITRON/LIME
Den tillverkas i Stockholm! Jag gillar alltid när saker inte behöver färdas vida runt överallt.
Nu kan vi bara hoppas att den når hela landet och vi alla får börja efterfråga drycken även utanför Sthlm.
Detta är helt klart något jag kan tänka mig att bjuda på vid kalas och andra högtider eller ta som dricka en varm sommardag. Man kallar det vuxendricka, därför den inte är så söt, perfekt tycker vi här, den är helt klart söt tillräckligt ändå.
Denna önskar jag alla kunde dricka istället för de sockersöta läskeblaskorna.

Ni som bor runt Sthlm kan hitta den i alla ICA-affärer i innerstan och den börjar också leta sig ut i restauranger och caféer. Även förorterna dyker den upp i. Fråga efter den! Det är så vi får ut de bra varorna i affärerna!

Green Yellow

Vi som bor utanför och vill se den i vårt ICA sortement får börja efterfråga den även här och använda oss av hemsidan för att ge affären en länk.

Finns det någon läsare här som provat dem?
I våra munnar smakar Colan som Igloo-glassen!
Citron/lime passar fint till mat. Grapen är också en fin matdryck.
De är inte så söta och detta uppskattade vi mycket.

 

Bloggar etiketter: ,

Ulrikas LCHF knäckebröd
Ulrikas LCHF knäckebröd
Källa: Ulrikas mat
Portioner: 1 plåt

Ingredienser:
3 dl finriven stark ost
4,5 dl fröer eller nötter (jag använder 1/4 sesamfrö, linfrön, solrosfrön och mandelflagor, och 5 msk kummin(karve))
3 ägg
1 stor nypa havssalt
Gör så här:
För er som gillar Toscatårta är det här något!

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ägg och ost. Blanda fröerna och nötterna för sig först, sen ha i det i ägg och ost blandningen.
Ha i salt. Rör om.

Häll ut det på en stort plåt, så det blir jämnt och fint. Dela upp det med en liten kniv eller något i rutor redan. Ha på lite grovt salt.

Sen in i ugnen på 175 grader i 20 min tills de blir bruna och fina, sen vänd på de och in i ugnen tills de blir lika fina på andra sidan, ca 15 min.

Låt svalna gärna lite luftigt så de blir riktigt spröda och knapriga.

:-) Lycka till!
Kyckling och fetaost – fylld aubergine
Kyckling och fetaost - fylld aubergine
Källa: www.lchfworld.com
Portioner: 4

Ingredienser:
4 st Kycklingfiler
2 stt Aubergin
150 g Fetaost
1 st Rödlök
2 dl Matyoghurt
Färsk basilika
1 tsk Paprikapulver
2 st Vitlöksklyftor
Gör så här:
Dela auberginerna och gröp ur innehållet.
Stek strimlad kyckling med riven vitlök, salt, peppar och låt svalna en stund.
Blanda sedan med fetaost, hackad rödlök, matyoghurt, hackad basilika och paprikapulver.
Klicka i kycklingröran i aubergin-kopparna och strö gärna över lite riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 175grader cirka 15 minuter.

Näringsinformation:
Kcal: 1397

Energiprocent per portion:
290 g (vikt)
349 kcal
39 g protein
7 g kolhydrater
18 g fett

På bilden serverad med en skysås gjord på tomat och urgröpet från auberginen samt en klassisk bearnaisesås.
Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! :-P
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! ;-)

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! :-P

Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra. Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! :-P

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! ;-)

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! ;-)


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! :-P


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! :-P

The post Helgen som gått… Bortskämd till tusen… appeared first on Kryddburken.se.

Gluten och mjölk – Serien om de vita gifterna

Mikael Håkansson under pseudonymen Micke Skribent har skrivit kanske den mest uttömmande och djupgående boken om vårt spannmål/gluten och mjölken och dess orsaker till våra moderna sjukdomar.
Gillar du böckerna Brödberoende och Forskningsfusket och Ideologin-pengarna-kostråden då kommer du uppskatta denna bok också.
Denna är möjligens ännu mer faktabaserad och är en äkta faktabok. Du får en rejäl genomgång av spannmålets utveckling, uttömmande om vitaminer/mineraler och aminorysrorna, och framförallt hur ser bristerna ut i våra kroppar. Hur nära läkare och läkemedelsindustrin står varandra ges i boken tydliga och skrämmande exempel på.

Vi får också en hel del fallbeskrivningar om faktiska patienter som uteslutit gluten och ofta också mjölk och vilka enorma hälsoförbättringar och till och med helt tillfrisknande som skett.
Micke går igenom många av våra moderna sjukdomar och hur det hänger ihop med en skadad tarm och ofta odiagnosticerad celiaki.

Mjölken nämns också och då är det den hård-processade man menar. Dagens mjölk har ju som sagt lika lite likheter med mjölken som dracks för många hundra år sedan, som vetet har likheter med gårdagens vete… Oprocessad mjölk/mejerier från gräsbetes-djur är den enda mjölk som ska drickas, sådana mejerier står inte att finna.

Ett kapitel ägnas också åt våra husdjur och det är skrämmande att våra mänskliga moderna sjukdomar (som orsakas av fel kost också på oss)  har numera våra vänner djuren också fått, allt för att industrin ska tjäna pengar ( billigt vete) och veterinärerna vet inget (vill inte?).

Vill du bara äga en bok i ämnet så är den denna du ska äga och läsa, den är ett uppslagsverk. Vad vill du veta och mest troligt står det något om det i denna bok. Del två förväntas utkomma i mars 13. Den ser jag fram emot.

Bryr du dig verkligen om Din  hälsa och kanske också andras? Köp och läs boken och framförallt SPRID DEN!

Just nu fram till en 17/12 kan man köpa boken här på KUNSKAPSBUTIKEN för 169 kr och helt fraktfritt!
Vill du ändå köpa boken på Bokus eller Adlibris så går ju det också bra.

Vill du lusläsa hans blogg så går det bra också.
Det var denna blogg som fick mig att inse att gluten är grundorsaken till många av våra sjukdomar och efter att läst på hans blogg så uteslöt hela familjen gluten i vår kost. Nu har vi inte ätit gluten sedan snart 3 år tillbaka förutom när vi fått i oss det helt omedvetet i källor man inte förväntar sig gluten i, man måste vara oerhört uppmärksam på innehållsförteckningar och också våga vara ”obekväm” på restauranger mm.

 

Bloggar etiketter: , ,

Tomtegröten är här!


Jag kokade en rejäl gryta tomtegröt idag så nu har barnen grötfrukost hela skolveckan ut skulle jag gissa! Doften av kanel, kokt mjölk och risgryn när gröten börjar bli klar kan få vem som helst att bli barnsligt förtjust i just tomtgröt. Såhär gör jag min!

Hur äter ni er gröt? Vad vill ni ha på?
Socker? Kanel? Sirap? En klick smör?

8-10 port
Det här behöver du : 
1 klick smör
2 liter mjölk
4 dl risgryn
1 kanelstång
1 tsk flingsalt
En gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en stor, rymlig gryta. Slå på mjölken när smöret smält, det får absolut inte brännas. Tillsätt risgrynen och kanelstång. Låt koka upp. Dra sedan kastrullen lite åt sidan på plattan och vrid ner till absolut lägsta värme. Låt sjuda ca 50 minuter. Mot slutet rör du ner flingsalt och en gnutta vaniljsocker. Klart! Servera med kanel, sirap och mjölk! :-)

 

The post Tomtegröten är här! appeared first on Kryddburken.se.

Rimmade, tjocka revben med julens kryddor!


Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.

En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!

Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben

Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn

Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.

Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.

Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.


Saltlag har vispats ihop.


Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.


Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.


Färdiga!


Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset! :-P

The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.