Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

Creme de Menthe Chocolate Cookies


Creme de Menthe Chocolate Cookies

6,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gr smör (vid rumstemperatur)
3,5 dl socker
1 ägg
Crem de Menthe extrakt
Grön karamellfärg
 100 gr hackad Choklad

Värm ugnen 175 °c.
Sikta de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver) tillsammans och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop smör och socker tills slätt.
Vispa i ägget och mint extrakten. Blanda gradvis in de torra ingredienserna. Tillsätt grön karamellfärg och blanda väl.
Blanda i hackad choklad eller chokladchip.
Rulla degen till bollar (du kan behöva för att forma med händerna), platta, och placera på bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter. Låt stå på plåten i 2 minuter innan de flyttas till galler för att svalna.
 
Orginalrecept här men omgjort av mig:
Läppstift är det LCHF?

Img-CX19-CI-3.5-015-XX-smallIdag när jag tränade på gymmet och samtidigt glodde med ett öga på det amerikanska tv-programmet The Doctors. Där pratade man om innehållet i kvinnors handväskor och att  det i den oftast finns fem hälsofarliga grejer… varav ett var läppstiftet.

Jodå, jag har väl ett också… men det används ytterst sällan, jag är inte av den sorten som sminkar mig så värst mycket längre. Dock har jag i min gröna ungdom sålt Oriflame…

Men hur som haver detta läppstift innehåller allt som oftast bly och detta är då våldsamt ohälsosamt (vet väl alla?) och barn kan sätta i sig läppstift medans vuxna inte gör det var man tydlig med. Men man nämnde att kvinnor som dagligen använder läppstift och slickar av resp äter upp det med annan mat och sedan bättrar på osv kan sätta i sig 0,5 kilo läppstift under ett liv!?

Jag vart tvungen å googla detta och fann att denna sajt berättar att det är 3,2 kilo!? Och inte bara är det bly i läppstiften det finns givetvis annan skit också som ju glatt äts upp samtidigt…

Nu grunnar jag:

Läppstift är ju dock oftast feta… undra om de kan ingå i en LCHF kost? ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF Moussaka
LCHF Moussaka
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 riven morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
2 dl krossade tomater med basilika
1 msk kinesisk soja
1 aubergine
1 skivad sötpotatis
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven ost
2 ägg
salt, peppar, a.vogel spicy

Gör så här:
1) Sätt på ugnen, skiva aubergine och sötpotatis låt försteka på en plåt med bakplåtspapper i ca 10min.

2) Köttfärssås. Hacka lök och vitlök. Stek med smör i en stekpanna tills den ser mjuk/gyllenbrun ut och krydda med salt och peppar. Ha sedan i köttfärs och riven morot, stek i ca 5 min. Avsluta med att ha i tomatpuré, krossade tomater, och soja. Låt puttra några minuter.

3) Ostsås. Blanda grädde, crème fraiche, ost, ägg och kryddor i en kastrull och värm tills osten har smält.

4) Häll 1/3 av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, köttfärssås, sötpotatis, köttfärssås, aubergine osv. Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och strö även på lite riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30min.
Middag lite senare kanske?

20130806-203350.jpg
Om jag nu (igår) hade en föreställning om vettiga matlistor, grym planering och handling därefter så har denna dagens extrema, fuktiga hetta gjort att jag ändrat planer… Åtminstone idag!!

För, fy för bubblans så varmt, hett, fuktig, kvavt o helt dunderjobbigt väder det varit! Förstår mycket väl att det saluförs AC-mackapärer till rea-pris och att sydländskt folk tar siesta…

Ska också börja med det och inte röra en kastrull tidigare än 22??? Hmm… Blir kanske inte sådär jättebra i och med barn och jobb men ingen av oss har ju varken aptit eller ork till middag i vanlig tid runt 17… Så vad gör man?!

Således blev det nu middag ikväll tack vare färdigkavlad pizzadeg, tomatsås från frysen och pålägg från kylskåpets rester!

Minutiöst snabbt, enkelt och endast några få energiska köks-rörelser… Haha! ;-)

Vojne, vojne vad jag längtar efter hösten nu!! :-P

20130806-204210.jpg

Jamie Olivers zucchinigratäng

jamie_oliver_zucchinigratäng_grillad_kyckling
De va som sjutton! Nu gör han det igen – trollar i mitt kök! Jamie Oliver förstås! :-P
Det är lätt att inspireras av hans kokkonster både via TV, böcker och webb. Jag har provat en hel del av hans recept och varje gång blir jag lika förundrad över hur genialiskt gott allting blir. Den här gratängen har trollats fram indirekt av Jamie, jag var väl med på ett litet hörn då kan ju erkännas. Gratängen är hur som haver här för att stanna.

Så vansinnigt god med det krämiga riset, osten, de knapriga zucchiniskivorna och smaken av en god buljong. Ungefär som risotto fast som gratäng! En klar favorit hos stora som små.

Nån som har provat den kanske? 
Jag har jag några ytterst få justeringar i receptet; Jag bytte ut ankfett mot olivolja att steka i och använde lagrad prästost istället för emmentaler.

6-8 port
Det här behöver du : 

1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong, ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost (36 mån)
Havssalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. Häll allt i en ugnsfast, smord form. Se till så de mesta av zucchinin ligger överst. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Servera som här till grillad kyckling och kokta vaxbönor/sockerärtor, eller som ensam vegetarisk rätt.

jamie_oliver_recept_zucchini_zucchinigratäng_ingredienser
Ingredienserna du behöver.

zucchinigratäng_vegetarisk_zucchini_gratäng
Härligt färsk knipplök och nyskördad zucchini. Måste ge mig ut på jakt efter gul zucchini också till nästa gång jag ska laga den här.

jamie_oliver_recept_zucchinigratäng_lök_zucchini
Löken behöver tid i stekpannan så den blir riktigt mjuk och krämig. En skvätt vatten gör susen.

zucchinigratäng_jamie_oliver_buljong_zucchini_gratäng_recept
När ris och zucchini är tillsatt slår du på en god buljong och låter allt få puttra ihop några minuter.

zucchinigratäng_pträstost_ris_jamie_oliver_zucchini
Rör sen ner creme fraiche och ost. Salt & peppar.

gratäng_zucchini_zucchinigratäng_jamie_oliver
Häll allt i en ugnsfast, smord form.

zucchinigratäng_jamie_oliver_vegetarisk_gratäng
Gratinera i ugn ca 50 min, 175 grader.

Pasta med musslor, tomat och chèvre
Pasta med musslor, tomat och chèvre
Källa: I Vårt Kök
Portioner: 4

Ingredienser:
Vitkålspasta
¼ vitkålshuvud
smör

Musslor
1 kg blåmusslor
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ röd chili
1-2 dl vitt vin
smör

Pastasås med tomat, getost och pinjenötter
75 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
200 chèvre
100 g skalade räkor
1 knippe bladpersilja
smör
flingsalt
Gör så här:
Ta dig tid att göra en noggrann mise en place. Det kommer du och maten att tjäna på. Dessutom får man känna sig som en proffskock med alla skålar med hackat och delat och förberett. Snyggt blir det också. Vi tar det steg för steg så går det bra. Och var gärna flera i köket, så går det ganska så fort. Har du gäster så ge dem ett glas vin och en skål räkor att skala eller musslor att skrubba.

Strimla vitkålen tunt. Plocka bort alla grova bitar. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Skrubba musslorna med en liten kniv. Plocka bort dem som inte stänger sig eller som har trasiga skal. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.

Skala räkorna, om gästerna inte har gjort det åt dig. Gör det i så fall själv, eller muta gästerna med mera vin. Glöm inte bort ett glas till dig själv.

Dela fänkål på hälften och skär bort rotstocken. Skiva den tunt och lägg i en skål. Finhacka gul lök, en vitlöksklyfta och den röda chilin. Lägg ner i skålen med fänkål.

Finhacka ytterligare två vitlöksklyftor och lägg dem i en separat skål. Halvera cocktailtomaterna och lägg i en annan skål. Skär bort det yttre skalet på chèvren och bryt osten i bitar. Lägg bitarna i ytterligare en skål. Plocka bladpersiljan och grovhacka den. Lägg den i en alldeles egen liten skål.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg. Akta så de inte blir brända. Lägg dem i en egen skål.

Börja nu med att tillaga musslorna. Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en ordentlig klick smör. Fräs fänkål, chili, lök och vitlök tills de börjar mjukna. Häll på vinet och lägg på locket. Passa på att fylla på ditt eget och gästernas vinglas. Låt grönsakerna koka i vinet ett par minuter. Se till att det är riktigt varmt innan du lägger i musslorna, det ska ånga rejält när du lyfter på locket. Snabbt i med musslorna och på med locket igen. Efter ett par minuter har musslorna öppnat sig. Ta då kastrullen från plattan och häll upp musslor och spad i en stor, ren bunke.

Skölj ur kastrullen och gör sedan vitkålspastan i den. I med smör, i med vitkål, låt fräsa på medelvärme tills kålen precis börjar mjukna. Akta så att den inte börjar få för mycket färg. Salta och peppra. Om du lagar mat ensam så ställ kastrullen åt sidan en stund nu. Har du sällskap så sätter du en gäst på att sköta kålen medan du briljerar med pastasåsen.

Hetta upp en stor stekpanna, gärna med höga kanter. Lägg i en ordentlig klick smör och fräs vitlöken i smöret till den blir mjuk. Lägg i cocktailtomaterna och rör runt. Eftersom du är en sådan mästerkock så hinner du plocka ut musslorna ur sina skal samtidigt. Inte allihop, men ungefär hälften. Eller så är ni tre i köket så du kan få hjälp med det här momentet också.

Lägg i vitkålspastan i stekpannan och blanda ihop med tomater och vitlök. Nu är det lite tempo som gäller. Lägg i de skalade räkorna och de musslor som du tagit ut ur skalen, plus det mesta av fänkålsfräset från musslorna. Se till att du inte häller med spadet, då blir rätten alldeles för blöt och såsig. Blanda runt försiktigt. Lägg i chèvrebitarna och rör ner dem så att de börjar smälta. Strö över bladpersiljan och pinjenötterna och en nypa flingsalt. Lägg i några musslor med skal vid serveringen, och ställ fram resten av musslorna i en skål på bordet.
Ängamat
Ängamat
Källa: I Vårt Kök
Portioner: 4

Ingredienser:
1 knippe små morötter
½ blomkålshuvud
1 bunt sparris
3 salladslökar
100 g sockerärtor
2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
7 dl mjölk, 3%
½ dl vispgrädde
2 äggulor
Gör så här:
Börja med att skölja alla grönsaker noggrant. Skrubba av morötterna om det behövs, men skala dem inte. Skär blomkålen i små buketter. Skär morötterna i bitar, ca 2 cm långa. Skiva salladslöken tunt. Dra bort den lilla tråden på ärtskidorna om du orkar. Annars räcker det att halvera dem. Skär bort den hårda änden på sparrisen, och dela varje stjälk i 3-4 bitar.

Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en stor klick smör. Låt det smälta och lägg sedan i blomkål och morötter. Häll genast på 2 dl kallt vatten. Koka upp och rör i buljongen, pulver eller tärning går lika bra så länge den är ekologisk. Krydda med salt och finmalen vitpeppar. Låt koka under lock i ungefär 5 minuter, tills blomkål och morötter börjar mjukna. Kom ihåg - sladdriga grönsaker hör inte hemma i en primörsoppa.

Lägg ner sparrisen och låt koka en minut. Lägg därefter ner sockerärtor och salladslök i kastrullen. Häll i mjölken och låt soppan koka upp igen under omrörning. Låt bara koka ett par minuter och akta så att värmen inte är för hög. Mjölk bränner lätt fast, det hade jag glömt bort.

Knäck äggen och lägg gulorna i en liten mugg. Häll i grädde och blanda ihop. Ta kastrullen från plattan och häll ner gräddblandningen i en långsam stråle och rör hela tiden i soppan. Det är viktigt att soppan inte kokar igen efter att äggen har blandats i. Då skär sig soppan, och den går visserligen bra att äta även så. Men det blir ändå en sådan besvikelse.

Servera gärna tillsammans med fröknäcke. Bred på ett härligt, tjockt lager smör och en skiva eller två av någon god lagrad ost. Ät och njut och känn hur sommaren smakar.
Vad har jag hittat för bär??

vilda_bär
Björnbär, stenbär, jungfrubär? Nåt helt annat??!
Hittade massor av såna här små vilda bär idag. Väldigt sköra och själva bäret delar på sig som små druvor. Dom har inget ”hål” som hallon, utan fästen mer som björnbär men inte. Bladen är treflikiga och stjälkarna långa och taggiga. Små vita blommor.

Har försökt googla mig fram men vet inte alls vad det kan vara?!
Växer vilda längs stenmurarna här på Öland…

vilda_bär_öland
En del är riktigt stora och har massor av små ”druvor” medan vissa bara har tre…

Gifflar med Nutella & creamcheese

Gifflar med Nutella och creamcheese

Ingredienser

40 Stycken
50 gr jäst
125 gr smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1,4-1,5 l vetemjöl
Fyllning:
Nutella & Phildelphiaost 200 gr + 200 gr
Ugn: 250 grader

Tillagning

  1. Dela sönder jästen i en köksmaskin.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och låt allt bli 37 grader.
  3. Rör ut jästen med degspadet.
  4. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.
  5. Spara lite till utbakningen.
  6. Arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Tag upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela i 5 delar och rulla till stora bollar.
  10. Kavla ut till en rund pizza och dela varje degplatta i 8 delar.
  11. Lägg på fyllning på den breda delen.
  12. Rulla ihop från den breda delen och tänj på degen så att den blir fast hoprullad.
  13. Lägg på plåt med bakpapper med snibben på undersidan.
  14. Låt jäsa ca 30 minuter.
  15. Pensla evt. med uppvispat ägg och baka i ugnen i 6-8 minuter.