Söndagsmiddag – Pepparfläsk med broccoli

Njutbart smakminne

Den här rätten lagade min mamma ofta på helgerna när jag var liten, den väcker väldigt goda smakminnen till liv.

Hon fick receptet från ett TV-program nån gång i början på 70-talet.

Mamma använde bogfläsk, men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Då serverades grytan med kokt eller pressad potatis, men nu äter jag hellre broccoli eller blomkål till.

Pepparfläsk 4 port

500 g benfritt fläskkött

4 dl grädde

1 dl chilisås

2 msk senap

50 g smör

Rejält med krossad vitpeppar

Salt

Skär köttet i tunna skivor, gnid in ordentligt med peppar och salt.

Stek i omgångar i smöret, flytta över till en gryta, vispa under tiden grädden.

Blanda ner senap och chilisås i skyn i stekpannan, när du tagit upp sista köttet.

Rör om och häll i den vispade grädden.

Låt koka upp under omrörning, häll sen ner allt över köttet i grytan.

Koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Servera med kokt broccoli, tomat och persilja.

Recept på min sockerfria chilisås och BBQ-sås hittar du i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Lördagsnjutning

Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag.

Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter.

Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Min led- och muskelvärk blev så mycket bättre av att utesluta spannmål, migränen som jag haft sen jag var barn försvann och magen blev lugn och glad.

Men det går ju att få till riktigt fina glutenfria pannkakor också, i min smak betydligt godare än de vanliga.

De passar också väldigt bra att ha med som fika ut på skidturen, låt dem kallna och gör wraps med ditt favoritpålägg och ät till en rykande kopp choklad.

Pannkakor med paranötter 2 port

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mjölk eller vatten

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

10 riktigt finhackade paranötter

Salt

Rejält med smör till stekning

Vispa upp äggen med grädden med mjölk eller vatten, blanda ner frön och nöthack, smaka av med salt.

Låt smeten stå någon timme i kylen, så fröna sväller ordentligt.

Vispa igenom smeten ordentligt mellan varje lagg, fröna sjunker annars till botten.

Gör gärna smeten på morgonen, så är det bara att grädda på kvällen.

En viktig sak är att steka i ordentligt med smör, i en stekpanna med en botten där de inte bränner fast.

Du kan som variation steka smeten som plättar i en plättlagg och använda andra nötter eller finhackade pumpakärnor om du är allergisk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, där finns över 100 recept på glutenfria och njutbara rätter.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Små burgare till fredagsmyset

Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar.

I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

De blir goda och mättande tillbehör som du kan servera som buffé så får alla komponera sin egen burgare.

Grönkålschips

Är ni fler eller extra hungriga på fredagskvällen så är det lätt att dubbla recepten på bröden och hamburgarna.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på min kommande kokbok här, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 st

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar, blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler innan du delar dem.

Ett annat alternativ, servera hamburgarna på skivor av stekt blomkål

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Min sockerfria chilisås

Stekpannebröd med halloumi och morot

Matig macka

Ibland vill jag ha en smörgås till kaffet eller som tillbehör till en soppa.

Då passar det här energirika och lättlagade ”brödet” riktigt bra, det ger både bra tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men till soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.

Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Antioxidantshot

Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora.

Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel.

Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

För att få bäst effekt av drinken så blandar jag den med en kraftfull, ekologisk gurkmejamix och toppar med kokosolja, då får bacillerna det svårare att få grepp om halsen.

Länken till mixen går till min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani, där du kan beställa mixen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett av mina inlägg med fler huskurer mot förkylningar, bland annat guldmjölk med gurkeja.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Margareta jobbar för fullt med att förbättra mångas hälsa med hjälp av sin kombucha, en naturlig probiotika-dryck, den är också mycket bra att ta till för att stärka immunförsvaret.

Hon erbjuder även kost-och näringsrådgivning, så behöver du hjälp att komma igång på vägen mot ett friskare liv så läs gärna mer i länken.

Havtornskombucha vid Kallsjön

Till våren får du ta del av hennes supergoda havtornskombucha, den finns med i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där skriver jag för första gången hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag tagit mig vidare från både psykisk och fysisk ohälsa.

Jag hoppas och tror att jag genom att berätta om min egen väg kommer att kunna  inspirera och hjälpa många.

Margareta och jag har även lite planer på att börja erbjuda någon form av kost- och hälsokurser tillsammans framöver, för att sprida vårt hälsotänkande till alla som vill lära sig mer.

Blodgrapedrink 2 shots

½ blodgrape

½ dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner, rör om väl och häll upp i små glas.

Här nedan ser du en bild från veckan som gick, i vår hyrda lägenhet i Alanya, där jag och Lennart vistas en hel del på vintrarna.

Vi träffades här nere för 17 år sen, på en resa jag gjorde för att stärka min skadade rygg inför en steloperation.

I mitt kök lagas mycket god och näringsrik mat kan jag lova, det ger oss gott om energi till många promenader för att stärka våra kroppar.

Jag har bestämt mig för att satsa ännu mer på att försöka må så bra som möjligt och bli mer vältränad, på min nivå, innan jag fyller 60 nästa år.

Den andra bilden är jag för ca 18 år sen, då jag mådde som sämst i både ryggen, fibromyalgin och vägde som mest, närmare 100 kilo.

Lördagsgodis – Bountybollar

Godis som förr

Jag är väldigt glad att mina föräldrar, och många med dem, använde lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.

Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.

Sen att det var en mil till närmsta kiosk underlättade ju saken, det hade nog varit värre om vi bott i ett större samhälle.

När man som jag numer äter sötsaker väldigt sällan, så kanske de här bollarna upplevs som väldigt osöta, så smaka dig fram med smeten.

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung, björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.

Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Vill du testa de syrliga energibollar jag gjorde till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, så bjuder jag på det receptet här.

Bilderna till kokboken, som blev utsedd till en av världens bästa på kokboks-VM i Kina i somras, är fotograferade av Veronica Kindblad.

Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Mat som klarar sig själv

Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv.

Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen.

Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.

Servera grytan med till exempel en blomkålssallad, örtaioli och ett nötbröd, så mättar den många munnar.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

ca 800 g blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 tetra krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina innan och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryner en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund medan du bryner kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot så blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Tycker du om min typ av långkok så hittar du många fler recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det är tack vare att jag gjort de kokböckerna som jag fått införskaffa så många långkokningsgrytor, för att testa fram alla tillagningssätt 🙂

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av gjutjärnsgrytor

Syrlig rödkålssoppa med linser

Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad

Mättande soppa

Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept, från den senast utgivna av mina 6 kokböcker.

Receptet på soppan kommer från Världsmästarboken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.

I den kokboken hittar du också receptet på de mjölksyrade rödbetor jag använder i soppan.

Annars kan du köpa goda varianter från bland andra Tistelvind, Solsyrans eller Ölands Ljuvliga på hälsokostbutiker.

Har du inte tillgång till mjölksyrade rödbetor så kan du riva en kokt istället, smaka då av om du vill ha soppan med lite mer syra från vinägern.

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta, tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg.

Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar.

Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare, rör om då och då.

Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt valnötsbröd.

Mjölksyrade rödbetor, receptet finns i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Lättlagad husmanskost – Stuvad vitkål

Stuvad vitkål från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Vardagsmat

Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen.

I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen.

Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.

Nu så här i nystartstider tänkte jag dela med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.

Rätter som är både enkla att laga och bra för plånboken, som ju brukar vara lite tunnare än vanligt efter alla festhelger.

Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta, C-vitaminhalten är väldigt hög så det är perfekt mat nu när vinterförkylningarna härjar.

Vill du satsa en slant på en kokbok med min typ av husmanskost som du kommer att ha glädje av i många år framåt, så finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt här.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar

25 g smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl benbuljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Använder du kokosgrädde så tillsätt 1 tsk äppelcidervinäger så neutraliserar du kokossmaken.

Jag serverade vitkålsstuvningen till stekt sidfläsk, den passar också väldigt bra till korv och köttbullar/pannbiffar.

Stuvningen blir också väldigt god att smaksätta med curry, då passar den fint både till rimmat fläsk och till kokt eller grillad kyckling.

Min bästa omelett till brunch

Glad Trettondagsafton

Idag får du ett gott brunchtips på en av mina favoritomeletter, så som jag lärt mig att laga den på Kreta.

När jag jobbade som kock så gjorde vi alltid fluffiga omeletter, genom att röra hela tiden med stekspaden mot botten av omelettpannan.

Men sen några år gör jag oftast mina omeletter på det här viset, där den får ligga helt orörd i pannan tills det är dags att servera den.

Ost/tomatomelett med skaldjur

Nu i vinter har vi ätit den här flera kvällar i veckan, antingen som den är fylld med ost, räkor, musslor eller skinka eller som tillbehör till skaldjursgratäng eller soppa.

För att få till en fin omelett så behöver du en riktigt bra stekpanna, gärna med keramisk botten, så den inte fastnar.

I samarbete med Kall Naturkompani

Här hittar du tips på min fermenterade cashewyoghurt med pumpagranola, som också passar bra på brunchbuffén, via länken till Kall Naturkompani.

Behöver du hjälp att komma i form nu efter julhelgerna så kan du där också anmäla dig till personlig kostrådgivning hos Margareta Marples, läs mer om det här.

Hennes kombucha med havtorn, som är den godaste jag smakat, kommer att finnas med i min sjätte kokbok som kommer till våren.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” finns nu att förhandsbeställa på Adlibris för bara 189 kr.

I den boken har jag samlat mängder av mina bästa recept som passar perfekt till njutbara bruncher.

Ostomelett med tomat och örter 2 port

4-6 ägg

2-3 msk vatten

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop äggen med vattnet och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smöret lite försiktigt i en stekpanna, bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset och låt steka tills den stannat på låg värme i ca 10 minuter

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Du kan också dela upp omelettsmeten till två tunnare omeletter och servera dem hopvikta.

Äter du inte ost så blir tomatomeletten väldigt god även utan, det var så jag fick den serverad i Pefki på Kreta.

Vänd den då innan du serverar, antingen öppen som på bilden högst upp eller hopvikt.

Är ni många och du vill göra fler omeletter så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Havtornskombucha vid Kallsjön i somras