Blåbärskräm

DSC_0605Blåbärskräm är ju också en kräm som är väldigt god och i synnerhet när den är gjord på våra inhemska skogsblåbär.

Älskar skogsblåbär!

Dessa finns ju numera ofta att tillgå året runt i frysdisken.

Skogsblåbär innehåller 6,4 gram kolhydrater och varav 2,9 är fruktos per 100 gram.

Gör man då denna kräm på 225 gram skogsblåbär och silar av ;)
så blir det i runda slängar 12 gram kh i hela satsen.

Blåbärskräm
3-4 port

225 gram frysta eller färska blåbär
2 dl vatten
ev 1 msk bakery+ sötning

1 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Häll vatten, blåbär och ev sötning i en kastrull och låt det hela koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter att bären mjuknar och saftar av sig. Sila av i med trådsil ner i ny kastrull och pressa bären med gaffel mot silens botten att all saft rinner ut.
Vispa sedan ner kraftigt johannesbrödkärnmjölet och ge krämen ett uppkok, häll av i skål eller portionsskålar.
Serveras ljummen eller kall med kall grädde!

Eller varför inte en god vaniljglass! Då räcker nog krämen till 4-6 portioner

 

 

Tre år sedan bloggen startades!

IMG_04321 april 2011 då gjorde jag mitt första inlägg på bloggen och det känns som en evighet sedan. Det känns som om jag bloggat i många herrans år.
Hänt vansinnigt mycket på dessa tre år, det har publicerats tre bakböcker, två med Bonnier Fakta och nu den senaste som utkommer NU i april med ICA Förlaget. Blivit anlitad att hålla bakkurser och också bakat på bokmässans stora scen!

Ibland har det dock känts tungt att blogga, det känns som att man har skrivit om ”allt” och varje gång man gör ett inlägg som man redan har berört och tyckt något om så upplevs det tjatigt. Men jag får ibland påminna mig om att det ju hela tiden dyker upp nya läsare som inte läst om ex fruktos femtioelva gånger och har stort behov att att faktiskt få veta nått om nått.

Så jag vill önska mig själv ett stort och varmt GRATTIS till dessa tre år av intensivt arbete med blogg och böcker. Varit fantastiskt roligt och väldigt givande. Alla härliga, tacksamma och positiva kommentarer som kommit genom åren och vilket gjort bloggande väl värt mödan.

Så ett varmt tack till alla ni som kommenterat, hört av er eller på andra sätt stötta mig och låtit mig veta hur mycket mitt arbete och mina recept betytt för Er och er familj. Stort och Varmt TACK!

 

Juice är farligare än läsk

juice_halsa655_1072460chävdar Dr Robert Lustig och vad är det i juicen som är farligare än läsk frågar sig säkert någon?
Jo, det är fruktosen.

Problemet här är att gemene man tror att juice är hälsosamt, rena vitaminbomben… och därmed lätt dricker för mycket.

Lustig säger:
De sockerarter som förefaller vara de mest hälsosamma är oftast de värsta

Man skriver vidare på Svd:

”Men nu dricker ju inte de flesta av oss så mycket juice – däremot pimplar vi i oss mer än vi borde göra. De senaste 30 åren har vår konsumtion av fruktos, sockerarten som finns i juice, mer än fördubblats. Idag betraktas drycken som en törstsläckare – förr såg man den mer som en ”vitaminshot”. Det vill säga något helt annat än dagens tvådeciliters juiceförpackningar avsedda för barn, där sockerinnehållet ligger på runt 17 gram – vilket motsvarar över fyra teskedar socker.

Det största problemet är enligt Lustig avsaknaden av fibrer i juice. Äter man ett äpple ”balanseras sockret av fibrerna vilket ger levern en chans att fullt ut omsätta det som kommer in”. Dricker man däremot en halvliter äppeljuice handlar det istället om ”en enorm energimängd rakt in i levern”. Smoothie är inte heller någon höjdare då ”fruktfibrerna ’slås sönder till flisor’ när de mixas”, säger han till Daily Telegraph.”

Jag skriver ju då och då om fruktos… var hittar vi fruktos i större mängd?
Honung 70%
Agavesirap 50%
Sackaros (vitt socker) 50%

Intressant att han säger ”förefaller vara hälsosamma”  för inom lchf  har det ibland kunnat verka som om fruktos-socker är det bästa sockret…
Att man inom GI lägren förespråkat fruktos för deras låga GI är ju givet…
det är som fler LCHF företrädare sagt hundra gånger, det är levern och endast levern som kan förbränna fruktos därav ett lågt GI, är det likamed hälsosamt? Uppenbarligen inte…

Rabarber vad är det?

IMG_1492Många undrar ofta vad är rabarber, inte alltid så lätt att veta men rabarber klassas som en bladgrönsak, en flerårig ört.
Botaniskt tillhör den slideväxterna.

Många saknar ju äpplepaj mm, äpple och andra frukter är inte LCHF och det är därför som rabaren här kommer in.
Jag hävdar ofta att när man bakar med rabarber det är då man märker hur väl rabarbern kan ta äpplets plats!

Rabarber innehåller naturlig äppelsyra, precis som många andra syrliga frukter så som äpple, druvor och  även rönnbär.
Äpplesyran är också ett konserveringsmedel och betecknas E 296.

Den innehåller också oxalsyra och är den syra som man ska försiktig med om man har problem med njurar och barn ska undvika det. Oxalsyran är det sträva i rabarbern.”Rosenhagen” är en sort med låg andel löslig oxalat, vilket är den som anses potentiellt farlig. Det är ändå bladen som har den högsta halten. En vuxen behöver äta 5 kilo blad för att komma upp i farlig dos. De som då har njurproblem och en fallenhet för vissa sjukdomar som njursten, gikt, och reumatism som bör undvika rabarber, och de bör dessutom undvika t.ex. spenat, som har ungefär samma oxalsyrahalt som rabarberstjälkar, och te och persilja, som har högre halt oxalsyra än rabarber. Läs här

Rabarbern innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 gram och av dem är endast 0,3 gram fruktos!

Så använd raberber istället för äpple som ju också är en av de fruktosrikaste frukterna och fruktos är inte ett bra socker i överdriven mängd.

Rabarber finns ju numera så gott som alltid att få tag på i frysdisken!

 

Bloggar etiketter:

Fruktos är inte = frukt

fruktosEtt vanligt missförstånd är att man tror att all frukt innehåller bara fruktos.

Fruktos är troligtvis det farligaste sockret då det är levern som får bryta ner denna sockerart. När något får ett lågt GI (Glykemiskt index= hur snabbt en sockerart bryts ner) är det oftast alltid en hög halt av fruktos, eftersom det endast är levern som bryter ner fruktosen.

Det sk ”vita sockret” heter Sackaros och består av lika delar glukos och fruktos.  Honung  består av 70% fruktos.
LÄS ÄNNU MER och här kan du också läsa och se R.Lustig om sackaros, glukos och fruktos.

Här ser du en lista med lite frukt & grönt så kan man se vilken del som är fruktos och vilken del som är glukos.

Med högre fruktoshalt:
fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9 2,4
päron 6,2 2,8
vattenmelon 3,4 1,6
russin 29,8 27,8
morot 1,8 1,6
squash 1,4 1,1
tomat 2,0 1,3
tomatpuré 4,7 3,0
nypon 5,2 4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
vindruvor 7,8 7,6
HFCS 55-90 45-10
Med högre glukoshalt:

torkade dadlar 21,6 27,2
torkad aprikos 10,0 20,8
banan 2,7 4,4
ananas 1,4 2,3
broccoli 0,7 1,2
lök 1,5 1,6
brysselkål 0,7 1,2
blåbär 2,9 3,0
sirap 21,7 24,2

Bloggar etiketter:

Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om frukos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt eurythritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Bloggar etiketter: , , ,

Fruktos får det ingå i en LCHF kost?

puh13Det beror nog på vilken sorts person man är och hur känslig man är. Är man sockerberoende och insulinresistent är det nog så att fruktosen får ryka. Var hittar man fruktosen? Den största källan är i vanligt vitt socker sk Sackaros, sackaros består av lika delar fruktos och glukos. Honung är ca 40% fruktos, ju mer fruktos ju mer flytande är honungen.

Frukt består inte bara fruktos vilket man kunde tro, den består av lika delar fruktos och glukos. Äpple, päron och druvor är de med mest fruktos innehåll. Torkad frukt ännu mer, det blir nästan koncentrerad fruktos/socker. Frukt har länge ansetts som nyttigt, men blir numera mer och mer ifrågasatt. Fruktosen har en tendens enligt en ny undersökning att öka aptiten, och ökar ofta sötsuget.

Är man frisk och smal så är det ingen fara att äta någon frukt då och då. Problemet uppstår då man redan har blivit överviktig och gärna vill ner i vikt. Insulinresistenta eller de som har ett sockerberoende att kämpa med bör kanske också hålla sig från frukt Fruktos – ett socker som beter sig som fett.

Uttalanden som ”att frukt innehåller lika mycket socker som läsk” är sant, fast det är lättare att dricka 50 cl läsk än 500 g frukt. Sedan innehåller ju också frukt vattenlösliga fibrer och lite vitaminer och mineraler, vilket läsk inte gör.

Jämför gärna kolhydratshalten i en Coca-cola och Brämhultsfärskpressad apelsinjuice, väldigt förvånad blir man allt ändå, eller hur?

 

 

Bloggar etiketter:

Fruktos ökar risken för gikt

När man väljer fruktosrika livsmedel så som ex agavesirap, honung och frukter ( ex äpple och päron) bör man veta  vad man gör och vad de kan ställa till med om man äter det ofta.

Idag nämner Annika Dahlqvist att fruktosen orskar gikt och vi får hoppas hon kommer skriva ett större inlägg om detta. Hon hänvisar till läkartidningen om fruktos och där skriver man:
“Fruktos tycks vara den enda sockerarten som ökar mängden urinsyra i blodet. Detta sker, intressant nog, via samma cellulära mekanismer som vid alkoholintag: genom ökad produktion i levern av AMP, som sedan omvandlas till urinsyra, och genom nybildning av puriner som potentierar urinsyraproduktionen.”

Kostdoktorn skriver så här om fruktosen i frukt.
“studier som visar att fruktos / fruktsocker är bland det mest effektiva för att göra dig bukfet. Inga nyheter för de som läser här regelbundet. Fruktos är troligen vad som gör vanligt socker (50% glukos, 50% fruktos) värre för vikten än stärkelsen i exempelvis bröd (100% glukos).”
Frukt innehåller precis samma fruktos som sockersötad läsk- skriver han också

Johannas kostblogg som är en av de bästa LCHF-bloggarna skriver:
“Med naturlig fruktos (från honung, bär och i viss mån frukt) följer det med näringsämnen som behövs för att fruktosen ska kunna metaboliseras. Dock tror jag inte att näringsinnehållet i en näringsmässigt utarmad produkt som förädlade äpplen räcker till för att hantera det höga fruktosinnehållet, eftersom mineralinnehållet är så lågt. Ännu värre står det till med kommersiella fruktdrycker; de är pastöriserade en eller flera gånger vilket gör att de flesta vitaminer dör. ”

Här bör vi också alla vara medvetna  om att den mesta honungen är pastöriserad/uppvärmd och den flytande/rinnande honungen är uppvärmd till 70-80 grader och den mesta butikshonung är uppvärmd till 45 grader och om inte alla näringsämnen är borta så är det starkt reducerade i den 45 gradigt uppvärmda honungen. Redan vid 40 grader börjar de bakterihämmande ämnen att förstöras och vid 70 grader har de förstörts helt. Enzymer förstörs helt också.

Johanna skriver också om fruktos:
“Om man äter ren fruktos så rånas kroppen på mineraler och mikronutrienter, framförallt koppar. Kopparbrist gör också att man får svårare att metabolisera fruktos. Kopparbrist leder till benskörhet, anemi, defekter i bindväv, kärl och ben, infertilitet, hjärtinfarkt och oförmåga att kontrollera blodsockernivåerna. En studie visade att järn-, magnesium-, kalcium- och zink-balansen blev sämre efter intag av fruktos jämfört med vanligt socker. Fri fruktos stör också hjärtats användning av magnesium, koppar och krom, och därmed ökar risken för blodpropp. Kopparbrist är ovanligt, däremot är brister vanliga av järn, magnesium och zink.”

Lite skrämmande va?

EDIT: Här finns nu Annikas D nya artikel om Gikt

 

Bloggar etiketter: ,

Fruktosens vara eller inte vara?

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas. 
Shenet skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…

Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning  och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.

I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga  till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt  val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en  krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.

Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol 0

Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.

Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer  att stoppa i munnen!

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om “Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
“Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Var hittar vi fruktosen?
Ex
Honung består av ca 70% socker fruktos och glukos, ju mer flytande den är ju högre halt av fruktos är det.
Kokossocker som nu har blivit lite populärt har ett GI på 35, tyder på att största delen är sockerarten fruktos.
Agavesirap som också är ett GI socker, GI 27, det tyder också på att det är till största delen fruktos.
Vitt socker (sackaros) är lika delar glukos (druvsocker) och fruktos.

Att fruktos får ett lågt GI har att göra med att den ombildas till glukos i levern.
Fruktos kan också bildas vid tillagning, ex bildas det fruktos i stekt lök.

Hur är det då med frukt?
Man brukar säga att 5% av fruktens vikt är fruktos. Fruktosrika frukter är, äpplen, päron och druvor.
Här ser ni en bra tabell hämtad från Johannas kostblogg.

fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9  2,4
päron 6,2  2,8
vattenmelon 3,4  1,6
russin 29,8  27,8
morot 1,8  1,6
squash 1,4  1,1
tomat 2,0  1,3
tomatpuré 4,7  3,0
nypon 5,2  4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
torkade dadlar 21,6  27,2
vindruvor 7,8  7,6
HFCS 55-90  45-10
torkad aprikos 10,0  20,8
banan 2,7  4,4
ananas 1,4  2,3
broccoli 0,7  1,2
lök 1,5  1,6
brysselkål 0,7  1,2
blåbär 2,9  3,0
sirap 21,7  24,2

 

Bloggar etiketter: ,