Dagens frukost hos fam. Andersson

IMAG1102IMAG1103Dagens frukost blev ett av mina (många) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF dvs Kransbrödet, men här gjorde jag helt sonika bara bullar av det, ibland är jag ju lite lat… och tyckte inte formen var det viktigaste på brödet…

Givetvis går ju alla bröd att baka ut till vilken form man önskar, det enda kan vara att man behöver öka ex kokosmjölet lite för att kunna hantera det bättre.
Att sedan lägga på den hemlagade leverpastejen med lite gott krispigt på, gör inte brödet sämre ;)

Har ni hunnit att prova lite bröd och funnit några favoriter?

 

Bloggar etiketter: , , ,

Krösagröt till frukost!

krösagröt_lingon_rågflingegröt
Krösamos säger man om lingonsylt här på Öland och i Småland. Ett måste till frukostgröten liksom till kroppkakorna!  Har man lingon i frysen kan man snabbt göra sig en god tallrik varje morgon, en näve per portion i mjölkkokt gröt på rågflingor är inte alls nån dum start på dagen! :-P

1 port
Det här behöver du : 

2 dl mjölk
1 dl rågflingor (alt. havregryn)
1 dl lingon
½ krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 5 min. Servera med kall mjölk, söta ev. med honung.

krösagröt_lingon_lingongröt
Rågflingor kokta i mjölk, en näve frysta lingon och låt puttra i 5 min. Klart!

grovt_bröd_smörgås_frukost_groddar_alfalfagroddar
Grov smörgås med skinka, alfalfagroddar o gurka, kokt ägg och en frukost! En bra start på dagen.

gröt_grötfrukost_rågflingegröt_lingon
Ha en fin dag, å glöm inte bort frukosten! ;-)

The post Krösagröt till frukost! appeared first on Kryddburken.se.

Truckers breakfast

truckers_breakfast
Va säger ni? Visst funkar de när man döper vissa maträtter till nåt coolt? Som tex. ”Cowboysoppa” som barnen ääääälskar, typ bara för att den heter COWBOY… Eller ”Bamse-köttbullar”!

Raggarballe med svängdörrar däremot får gästerna att gå hem innan maten serverats, för att inte tala om ”Häst-tårta”??

Jag brukar hitta på lite allt möjligt precis före jag ställer fram maten på bordet, å det brukar gå hem hos barnen! :-P

Likadant gör jag med min kära make. Jag lagar frukost o lunchlådor och döper dom till coola maträtter så köper han dom rakt av! Hehe… :-P

Här har vi en Truckers-breakfast! För det är precis vad det är också, hade det varit lunch hade det varit pytt i panna med dubbla ägg, men nu vill Nicke inte ha så mycket kolhydrater till varken frukost eller lunch så jag öser på med allt som finns i kylen för att sen döpa de till ”truckers-breakfast”!

Fiffigt va?? Å han älskar det.

Till EN hungrig truckers eller 3 medelmåttiga lunchlådor : 
200 gram stekfläsk
2 tomater
3 chorizo
3 dl gröna ärtor/majs/broccoli etc…
3 ägg
Tony´s krydda…

GÖR SÅHÄR : 
Börja steka fläsket först av allt, lägg i klyftade tomater så de får fin yta och ger av sig mycket smak. Tillsätt chorizo i slantar, och strax före servering knäck 3 ägg lite här och där och strö över gröna ärtor. På med lock nån minut, krydda. Sen är det klart!

monster_truck_meal
Stekfläsk och tomater måste få rejält med stekyta, färg och knaprighet då blir det som godast.

pan_fried_breakfast_truckers
Chorizo, ägg och gröna ärtor senare…

The post Truckers breakfast appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost  eller lättare mellanmål men en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på tv åtortillabröd. Täck med varsit tortilla som lock.

 

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost eller lättare mellanmål med en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på två tortillabröd. Täck med varsitt tortilla som lock.

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med ost, färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Söndag o sandwich

sandwich
Goförmidda’ på er! Var ni uppe sent? Sovit gott?
Vi kollade på melodifestivalen och senare Åsa-Nisse, det sistnämnda klart bäst! :-P

I morse till frukost stekte Nicke ägg… Inte min ”cup of the” med stekos så direkt på morgonen, istället gjorde jag sandwich till mig o barnen och kokade varm choklad! De doftar myyyycket godare! ;-)

groddar_sandwich

Favoritpålägg till sandwich är inte gurka, det är groddar. Alfalfagroddar, ost o skinka. Dubbelmums!!

stekta_ägg

Nickes stekta ägg som han sen täcker med ett lager Tony´s krydda! :-P

The post Söndag o sandwich appeared first on Kryddburken.se.

Rostfranska – godaste receptet!

rostbröd_rostfranska
En riktig favoritmorgon, speciellt en helg är för mig en stor kopp earl grey the & rostat franskbröd med prästost. Radion på i bakgrunden och en rykande ny tidning att bläddra i. Ännu bättre blir det om brödet är hembakat. Det finns nog egentligen inget som slår bröd man bakat själv som man stoppar i brödrosten, inte ens i närheten av dagens köpebröd, så mycket godare.

Dessa franskbröd eller rostfranska är busenkla att baka. Skiva sedan bröden och frys in till helgens långfrukost, då är du väl förberedd. Ja, jag vet det är bara tisdag idag men snart är det helg igen! ;-)

2 franskbröd
Det här behöver du : 
1 pkt jäst
50 gram smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (jag tog 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel maskin för degen ska knådas länge…
Smält smöret och slå på vattnet, ljumma till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda ca 10 min. Pudra över mjöl och låt degen jäsa.

Efter 45 min kör igång maskinen igen och tillsätt resten av mjölet, spara lite utbakning dock. Tillsätt även saltet. Arbeta degen ca 10 min till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt ihop två avlånga bröd. Lägg i form. Låt jäsa 45 min.

Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

franska_lantbröd
Bröden ska nu jäsa en andra gång i formarna.

rostfranska_recept
Efter 45 min.

långfranska_bröd_brödform
Och efter ytterliggare ca 45 min i ugnen…

rostfranska_recept_rosta_bröd
Höga, fina rostfranskor. Skär upp och frys in. Godare finns bara inte! :-P

The post Rostfranska – godaste receptet! appeared first on Kryddburken.se.

American Pancakes (pannkakor) med kokosmjöl
American Pancakes (pannkakor) med kokosmjöl
Källa: Stéphanie
Portioner: 2-3

Ingredienser:
2 ägg
0,75-1 dl grädde (eller annan vätska av eget val)
1 msk smält smör
0,5 dl kokosmjöl
1 krm salt
1/2 tesked bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 msk sukrin


Gör så här:
Använd två skålar. I den ena blandas de torra ingredienserna; kokosmjöl, salt, bakpulver fiberhusk och sukrin. I den andra blandas vätskan; grädde, smör samt ägg. Vispa gärna äggen lite fluffiga innan ni tillsätter grädde och smör.

Blanda sedan ner de torra ingredienserna i vätskan och blanda om väl.

Stek 4-5 pannkakor och NJUT!

Med det lilla kolhydrattalet funkar dessa utmärkt som frukost och vill man lyxa till det kan man som jag, servera med grädde och bär, eller varför inte lite keso?

------------------------

Övrigt:

Dessa pannkakor är fantastiska i all sin enkelhet, måtten behöver inte vara exakta utan går att variera lite som man känner för. (Jag rekommenderar dock inte mer kokosmjöl då kokosmjöl tenderar att suga åt sig mycket vätska och lätt kan göra maten "torr".) Ex. kan man lägga till fler ägg om man så önskar, eller lite mer grädde. Grädden kan dessutom bytas ut mot annan vätska, enbart vatten blir nog inte gott men har själv gjort dem med hälften vatten och hälften grädde, eller varför inte mjölk? Är man emot sockeralkoholer går det självklart även att utesluta sukrin, dock skulle jag inte vilja kalla dem american pancakes i det fallet eftersom dessa pannkakor ska vara lite söta!!

Dessa pannkakor är perfekta för oss som dels är nötallergiker, (har mest sett pannkakor med mandelmjöl) dels för oss som finner att pannkakor med mandelmjöl ger ett för högt kolhydratvärde.

OBS! Se till att kokosmjölet inte har mer än 4 g kolhydrater!! Jag rekommenderar Aman Prana som är SVINdyrt men drygt!

Smaklig måltid!
Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon fina bloggläsare! Tusen tack för all omtanke, ni är så rara! Det går inte särskilt snabbt att blogga, jag får skriva med höger pekfinger och de tar en evig tid… Men de går… :-P

Tänkte att ni skulle få ett gott recept på dessa tekakor bakade med havregryn, dom bli så saftiga och goda. Jag brukar göra dom till helgfrukost, ibland lite tjockare så de går att dela på mitten och ibland som dom här lite tunnare. Nu ska jag faktiskt gå och lägga mig o bläddra i en rykande ny mattidning som Nicke köpte till mig igår, kommer samla på mig massor av inspiration nu ju! ;-) Hujedamej! Vi hörs lite senare.

ca 20 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk 
2 ½ dl havregryn
150 gram smör

1 pkt jäst
1 dl mjölk

1 dl socker
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn, låt de stå och sväll i en bunke i ca 2 timmar. Smält smöret & häll i havregrynsblandningen som nu fått svälla till en tjock gröt.

Smula jästen i en degbunke & häll på 1 dl kall mjölk & rör ut den.
Värm allting i kastrullen till 37 grader. Häll sedan på allting i den lösta jästen och tillsätt socker, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg och låt sedan jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med en upp&ner-vänd skål el. dyl. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; Nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

tekakor

tekakor_recept

 

 

The post Tekakor till frukost appeared first on Kryddburken.se.

Barnmat som är bra och näringstät

grötNär nu många föräldrar blir oroliga (med rätta) för sina småttingar och dessa ”papp”gröter och vällingar fulla med allehanda gifter så som kadmium, arsenik, bly och vi får absolut inte glömma också gluten (och fytiner och lektiner). Många undrar ju nu då vad ge dom istället?

Jag vill inte säga vad man ska göra, men jag tänker berätta hur jag hade gjort om jag fick börja från början med mina 3 barn.

Det hade för det första aldrig kommit över deras läppar något spannmål/gluten.
Jag hade ammat så länge jag kunde och lite till…
Jag hade givit dem äggmjölk på flera äggulor som välling och de hade fått min dotters LCHF-gröt gjord på äggulor. Troligtvis hade jag inte gett dem de hårt pastöriserade mejerierna , jag hade letat upp en bonde och köpt rå dvs äkta färsk fet mjölk. Kärnat eget smör från grädden om det var möjligt.
Jag hade gått ”genom eld och vatten” för att så långt som det var mig möjligt att ge dem bra näringstät mat.

Jag hade också givit dem hemlagad mat, vilket jag alltid gjorde förut också, men nu hade det varit smör ( är så ledsen för att jag gav dem margarin…).
När de var riktigt små så rev jag frysta grytbitar fint av vilt, nöt, fläsk eller fågel och kokade rivet i smör kryddade med salt och peppar försiktigt och serverade mosade grönsaker och potatis till. Hade varit noga med gräsbetesnöt och i övrigt bra uppfött och allt ekologiskt som det bara var mig möjligt att hitta.

Och eftersom vi numera vet att middag även kan serveras som frukost så kan de ju äta middag så ofta de vill oavsett tidpunkt på dagen… ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,