Sesamgifflar

gifflar_sesamgifflar_recept
Skönt med fredag, eller va?! Hur va de nu?! Fredag? Onsdag…!

Vi säger fredag så kan jag ju passa på att tipsa om dessa sesamgifflar till kommande helgfrukost! Helt galet goda… :-P

Ca 25st
Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk honung
½ tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en avlång rektangel som du sedan skär trekanter av. Rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15-20 min.

sesamfrön_gifflar_sesamgifflar
Gifflar är det vackraste frukost-bakverk jag vet!

baka_gifflar_frukostbullar
Massor med sesamfrön på ska det vara!

gifflar_recept_sesamgifflar
Alldeles superheta, nygräddade, sesamdoftande gifflar!

gifflar_sesamgifflar_
Måste naturligtvis smakas av! ;-)

gifflar_sesamgifflar_frukostbröd
Kan ni motstå dem? Nej, för guds skull – gör inte det! :-P

och nu mot Stockholm…

Panorama of Stockholm, SwedenHinner inte mer än hem från Norge så vänder man näsan mot Sthlm…
Jag har blivit inbjuden till Bonniers årliga Vårfest i kväll! Spännande!

Man får ju passa på medans man får sådana inbjudningar…
det varar ju inte för evigt detta ;)

Tåget upp strax och sedan väntar ett trevligt hotell med specialfrukost, dvs en lchf-frukost önskad av mig som de har tillmötesgått, detta kommer alltså serveras mig i morgon :D
Ser ut att bli 18 grader varmt… en äkta vårfest då alltså!

Så ikväll ska jag umgås med Bonniers personal och andra inbjudna författare, spännande att se vilka som tackat ja och kommer.

Önskar också alla en trevlig Kristi Himmelsfärdshelg!

 

Hemma igen!

Nu har jag kommit hem från en härlig resa till mammas hemby Egersund, Norge. Fantastiskt roligt att träffa släkten och uppleva gamla minnen från när jag var liten och vi ofta var ”hemma”.
Mamma sa ju alltid att nu ska vi åka hem till Norge och när vi skulle åka igen hette det – nu ska vi åka hem. Vi hade liksom två ”hem”…

Vädret hade vi inte tur med, men vi hade verkligen all tur i övrigt med oss!
Här ska jag bjuda på några bilder.

Underbar hotellfrukost:Ägg och bacon!
IMAG1383

Gågatan i Egersund, full av gamla vackra hus och lite trånga gator

.IMAG1409

Egersund från Varbergs topp


IMAG1515

Nordsjön

IMAG1479

 

Fina recensioner från bakare av recepten ur Baka matbröd med LCHF!

Baka matbröd med LCHFJag kan notera att det kommer in många nya fina och
uppskattande recensioner av min senaste bok
Baka matbröd med LCHF!!

Jag läste ju igenom alla de fina recensioner som inkom under februari och mars, det pågick ju en liten tävling för alla som recenserade boken under feb-mars. Sedan mitten mars har det inte inkommit några fler och nu börjar det droppa in nya fina recensioner helt självmant från bakarna!!  ;)

Väljer att citera några här, men gå gärna in och läs dem i länken (scrolla neråt) ovan som kommit in under april månad!

Från Anita:
”Bästa recepten om man vill ha så likt vanligt bröd som möjligt! De ljusa bröden smakar ljuvligt! Har ”lurat” en del som trott det varit ”vanligt” bröd.”

Från Ingrid:
”Den har gett mitt LCHF liv en annan innebörd. Nu kan jag njuta ett gott bröd till frukost, sallader etc! Härligt!

Kan man få bättre betyg? :D

 

 

Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags för att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

Bloggar etiketter:

Frukost på Bellas och nu iväg igen!

20130420-093528.jpg
Frukostbuffén på Bellas är intagen så nu drar vidare mot Ystad för att hämta Cadillacen. Hinner inte skriva så mycket mer just nu så jag bjuder på ett gott bildregn istället! ;-)
20130420-093652.jpg

20130420-093723.jpg

20130420-093804.jpg

20130420-093923.jpg

20130420-094032.jpg

20130420-094112.jpg

20130420-094319.jpg

Maten på Bella´s place

20130419-220554.jpg

Alltså vilket ställe, vilket atmosfär och maten som vi varit så nyfikna på, har inte bestämt oss om det totala helhetsintrycket ännu, det är ju frukostbuffé imorgonbitti också! ;-) Men helt klart ett coolt ställen för alla åldrar och framförallt för såna inbitna 50 & 60-tals-bilentusiaster som vi! Allt var kanontrevligt och duktig personal! 225 gram ryggbiff lyckades också grillas & serveras helt perfekt enligt mina önskemål, ”medium rare”, inte ofta det stämmer att man får köttet tillagat som man vill ha de! Nicke var också nöjd med sin ”Bella blues” Och små tilltugg till förrätt; jalapeno poppers o chili cheese. :-P

Det kan va så att ögat nu tycker det ser ut som lite mat på tallrikarna, men neeeeej no, no, no! Vi fick faktiskt lämna lite bägge två innan magarna skulle stått i fyra hörn!
www.bellasplace.se
20130419-213014.jpg

20130419-213106.jpg

20130419-213142.jpg

20130419-213223.jpg

20130419-213250.jpg

20130419-213315.jpg20130419-220705.jpg

Jag återkommer med frukostbuffén imorgonbitti. Nu har vi precis duschat, krupit ner i sköna rena, vita hotellsängar, helt ljuvligt! Vi ses imorgon, suss gott! :-P
20130419-213840.jpg

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

En helg hos goda vänner!

soul_sister
Helgen i Bråtås hos fina vännerna Lundin var en fantastisk helg. Jag ska försöka sammanfatta det hela med ett bildregn och ni kommer förstå vilken ”soul sister” jag har i Pernilla! :-P

Bästa, finaste, raraste man kan tänka, en pysseltokig, smågalen, sprallig och glad ”bakerella” skulle man kunna sammanfatta henne. Hon är underbar…

Vi bjöds på så otroligt mycket gott! Galet mycket mat med värsta lyxfrukostarna med nybakade scones, ostar, hemkokta marmelader, frukt och grönt, maffiga kanelbullar, älgfilé, en sagolik butternutcreme, kantarellsås, chokladfondant och ja gud vet allt! Hon är en fena i köket, men det visste jag ju sen innan! ;-)

Nu ska ni få se hur vi hade det. Bilder på hus, stugan vi sov i, omgivning, troféer och jaktmarker. Ja, för det är en storjägare till husbonde i den familjen, eller ska jag säga tre kanske då bägge pojkarna har samma intresse! :-P Sen får ni försöka låta bli att dregla över alla matbilder från Pernillas kulinariska verk!

bråtås_lundin
Här bor familjen Lundin, högt ovan på en vacker slänt…

mårdaklev
Med underbar utsikt över skog och mark.

pernilla_lundin
Finaste ”Pilla”! :-P

bråtås_räv
På garageväggen möts man av denna syn när man kommer upp för gårdsplanen.

present
Pernilla överraskade… Att få ihop något sånt här pillrigt och få det så vackert med känsla är det bara Pernilla som kan! Hjärtan på tråd… Dom betyder väldigt mycket för mig…

scrapbooking_pernilla_lundin
Ja, ni förstår vilka gener hon besitter nu! Att hon är en vansinnigt duktig scrappare det tror jag ni håller med om. Vill ni se mer av hennes kreationer så kan ni följa henne på bloggen ”Pysseldags HÄR”.

kycklingpaj_sallad_chevre
Inte lång stund efter vår ankomst doftade det gott i hela huset av dessa nygräddade kycklingpajer!

avocadosallad
Avocadosallad med chevreost. Gott, gott!

mårdaklev_bråtås
Lilla stugan vi sov  i som var mysigt renoverad och inredd, riktig ”fäbo-jänta-känsla” här! ;-)

bråtås_stugan_
Stugan hade många spännande inredningsdetaljer!

bråtås_stugan
Hehe…

lyx_frukost
En överdådig lyxfrukost hade Pernilla dukat upp på lördag morgon. Engelska nygräddade scones med råsocker och den hemkokta tomatmarmeladen med saffran och vanilj blev jag inte lite förälskad i! Fick dessutom med mig två burkar hem. Jag ska visa mer av den senare med recept.

bullar_stora_fina
Kanelbullar EXTRA stora! :-P

dackie
På gården finns tre hundar också: Dackie & Rossie samt en liten Bettan som var så full i bus o spring att hon inte ens fastnade i min kamera! Här har vi Dackie som fick till en riktigt grym posé, men är man alltid glad så måste man ju visa sina fina tänder ju! :-P

drever
Lilla söta Rossie!

hundarna
Vi hade ju Dalton med oss och det tyckte allihop var väldigt spännande. Inte minst Bettan… :-P

trattkantarellsås
Lördagkvällens middag satt vi länge och njöt av. Älgfilé med bland annat denna vansinnigt goda kantarellsås som kokades ihop!

älgfile
Mmmm… Älgkött som är sååå gott! Och så mört och fint tillagat.

pumpa_butternut_creme
Den omtalade butternutcremen, ett väldigt passande tillbehör till just vilt tycker jag.

varmrätt_älgfile
Det goda älgköttet här serverat med stora klyftor potatis och sötpotatis. Butternutcremen, kantarellsås, inlagd gurka och grön tomatchutney.

älgfile_trattkantarellsås_pumpacreme_klyftpotatis
Trots en rejält stadig frukost samt att vi blev bjuda på thaimat efter Gekås-shopping så blev det både en och två portioner av denna slående varmrätt. Oj, ojoj så gott!!

fondant_chokladfondant
Pernilla hade givetvis förberett dessert även till lördagkvällen! ;-)

bakerella
En riktig bakerellas hemliga kökslåda… :-P
(Jag var tvungen Pernilla) 

chokladfondant_hallon
Chokladfondant, hallon och lättvispad grädde! JA – vi rullade hem till Öland…

trådbollar_cylinder_vas
Just de, jag lovade ju visa mitt andra projekt med trådbollarna och såhär blev resultatet av enbart svart tråd, en ljusslinga och pärlhönsfjädrar. Kunde ju inte visa det innan eftersom Pernilla skulle få den. Alla bollar, slinga och fjädrar fyllde jag en stor glascylinder med.

trådbollar
Pernillas eget foto när den är på plats!

pernilla_lundin_scrappare
Pyssel-Pernillas vackra ting finns nu lite överallt här hemma i Öj. Hoppas ni har fått inspiration av all god mat, bilder på allt pyssel och glöm inte att spana in mer av Pernilla HÄR!

LCHF recept för Tonfisktallrik med keso

En enkel och snabb LCHF frukost för den som inte har mycket tid på morgonen.

Gör så här
1. Lägg upp keso och tonfisk på en tallrik.
2. Hacka tomaten och lägg över.
3. Hacka persilja och strö över.

Klart! Snabbt va?