Gröt x 2: liberal & strikt
När vi var ute och långseglade åt jag havregrynsgröt med en rejäl smörklick till frukost. Det var både gott, mättande och värmande. När vi kom hem köpte jag faktiskt ett paket ekologiska glutenfria havregryn. Jag har sedan dess ätit gröt som frukost. Jag har experimenterat med lite olika varianter och kör oftast den strikta varianten,  […]
Onsdagsgott
Hej på er! Så här ser väl en rätt vanlig frukost ut när man är ute och reser och äter frukost på hotell. Vi åt denna på ett mysigt ställe i Dublin innan vi drog iväg till segelbåten som vi mönstrade på för vår segling mellan Dublin och Lissabon. Min sambo brukar äta ett liknande […]
Frukosttips – Makrill i tomatsås

Hemlagad burkmat

Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost.

De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet.

Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare.

Du kan annars använda rökt makrill och laga till på samma sätt, det blir väldigt gott och nyttigt det med.

Makrill i tomatsås

2 färska makrillar

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk chiliflingor

Salt efter behag

3 msk olivolja

1 msk vinäger, valfri sort

Filéa makrillen och skär bort huvud, ryggben och fenor.

Dela fisken i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester, vinäger och olivolja.

Fördela blandningen över fisken och grädda på 175° i 30 minuter.

Kyl och ät tillsammans med kokta ägg, avocado och majonnäs.

Tycker du om mina recept, då kan du även köpa dem i bokform.

Under hösten har jag skrivit två nya kokböcker som snart finns i handeln.

Här hittar du så länge Gammaldags husmanskost på nytt sätt, kanske också nåt att ge bort till den matintresserade i julklapp?

Den här kokboken är en samlingsutgåva av mina tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, där förorden är skrivna av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Här nedan ser du en bild från hamnen, från en av de senaste dagarnas morgonpromenader i Alanya, där vi haft ömsom sol, ömsom regn.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se fler bilder.


Bästa helgfrukosten – ägg, kött & morotsbollar
Hej på er! Idag blir det lite frukostinspiration inför helgen! Den här helgfrukosten gjorde vi förra helgen. Oftast brukar vi ju äta mina äggbrödsrullar till frukost, mina fyllda med carobsmörkröm och sambons med hemgjort äppelmos. Ibland kan det dock vara gott med lite variation. Då är det perfekt med äggröra, lite skinka (här rökt sidfläsk), […]
Frukostförslag – bönbröd, nötsmör & varm choklad
God morgon! Söndag och vad passar då bättre än en extra god frukost! Här kommer tips på bröd, pålägg och värmande dryck :) Ha en härlig söndag! :) Som bröd föreslår jag att du testar mina bönmuffins. Goda små munsbitar som passar perfekt att bre lite smör eller nötsmör på. Nötsmör är lätt att göra […]
Rapport från harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème

Rödbetscrème med frökex
Bild Therese Renåker

Lång bloggpaus…

Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv.

Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration.

Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta.

Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se.

Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren.

Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är stor.

En dag gick vi upp till konstnärsparet Makis och Maria och deras studio Stousa i Aspros Potamos-dalen.

Vi besökte även Myrto Boutsari i hennes vackra butik, där det blev en hel del keramik och smycken inhandlat.

Maria på Stousa Foto Therese Renåker

Makis, Foto Therese Renåker

Restaurangbesöken på kvällarna blev mycket uppskattade, Makrigialos håller hög kvalitet på både råvaror och det som lagas till.

Ofta är det familjerestauranger med lång tradition av vällagad grekisk husmanskost.

Vi bodde på ett mycket lugnt och fint hotell, Villea Village, med en härlig atmosfär som gör att man verkligen kan koppla av.

Långt ifrån den stimmiga miljö som man hittar på ett All Inclusive-hotell, det här boendet passade oss perfekt.

Hotellfrukost vid poolen på Villea Village

En av dagarna lagade vi lite mat tillsammans som vi sen avnjöt vid poolen, som skuggas av stora olivträd.

Här nedan ser du några bilder från vår matdag och du får ett recept på en riktigt god röra  jag hittade på under resan.

Jag hade med mjölksyrade rödbetor i bagaget i en mini-Wonderbag, den höll sig kall över 1½ dygn med en kylklamp.

Jag äter ju som många vet vid det här laget lite bönor och mjölksyrade grönsaker till min mat varje dag, det är numer även min form av magmedicin på resor.

Rödbetscrèmen passade väldigt bra både till det grillade och som pålägg på mina frökex med nässlor, vitlök och libbsticka från Huså Bröd.

Ylva Forsberg, grundaren av bageriet på Åreskutan, var med på resan och berättade om frökexen och vårt samarbete.

Ylva bidrar även med recept på mjölksyrade rödbetor till en av mina kommande böcker, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer i slutet på året.

Vill du ta del av fler bilder från vår resa så kan du följa Harmoniresor.se på Instagram.

Rödbetscrème Makrigialos

4 dl blötlagda cashewnötter

1 1/2 dl mjölksyrade rödbetor

1 dl olivolja

1-2 tsk salt

1 tsk citronsaft

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten.

Låt rinna av väl och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät röra.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Matfix pågår Foto Therese Renåker

Mjölksyrade rödbetor
Foto Therese Renåker

Ylva Forsberg, Huså Bröd

Hotellet grillade kött och fisk till våra gröna tillbehör
Foto Therese Renåker

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

Souvlaki från Golden Beach på lunchen efter andra veckans matfix

Cappuccino i all enkelhet på Petra Bay


Perfekt frukost
Den här lilla nätta frukosten fick jag i helgen när jag fyllde år :) Helt underbart, eller hur? :) Efter en sovmorgon inledde vi min födelsedag med ett morgondopp i havet, 12 grader i luften… och kallt i havet ;) Efter det blev jag beordrad att hålla mig undan från köket och sedan sätta mig […]
Smaksätt ditt kaffe
Jag försöker att inte dricka så himla mycket kaffe. På arbetsdagarna blir det en kopp kaffe på morgonen på jobbet och på kvällen brukar jag oftast dricka en kopp koffeinfritt kaffe. På helgerna däremot så blir det kaffe till frukost och ibland också en eftermiddagskopp till någon gofika. Vill du variera smaken på ditt kaffe […]
Höstmys – frukostinspiration!
Att njuta lite extra av frukosten på helgerna är något som jag verkligen uppskattar att kunna göra. Jag och min sambo brukar försöka variera helgfrukostarna och har så klart några stående favoriter. Förutom äggbrödsrullar med olika fyllning är våra favoriter ostbricka, ”mini-hotell-frukost”, omeletter med olika fyllning och så klart stora mängder gott kaffe. Vill du […]
Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…