Rapport från harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème

Rödbetscrème med frökex
Bild Therese Renåker

Lång bloggpaus…

Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv.

Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration.

Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta.

Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se.

Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren.

Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är stor.

En dag gick vi upp till konstnärsparet Makis och Maria och deras studio Stousa i Aspros Potamos-dalen.

Vi besökte även Myrto Boutsari i hennes vackra butik, där det blev en hel del keramik och smycken inhandlat.

Maria på Stousa Foto Therese Renåker

Makis, Foto Therese Renåker

Restaurangbesöken på kvällarna blev mycket uppskattade, Makrigialos håller hög kvalitet på både råvaror och det som lagas till.

Ofta är det familjerestauranger med lång tradition av vällagad grekisk husmanskost.

Vi bodde på ett mycket lugnt och fint hotell, Villea Village, med en härlig atmosfär som gör att man verkligen kan koppla av.

Långt ifrån den stimmiga miljö som man hittar på ett All Inclusive-hotell, det här boendet passade oss perfekt.

Hotellfrukost vid poolen på Villea Village

En av dagarna lagade vi lite mat tillsammans som vi sen avnjöt vid poolen, som skuggas av stora olivträd.

Här nedan ser du några bilder från vår matdag och du får ett recept på en riktigt god röra  jag hittade på under resan.

Jag hade med mjölksyrade rödbetor i bagaget i en mini-Wonderbag, den höll sig kall över 1½ dygn med en kylklamp.

Jag äter ju som många vet vid det här laget lite bönor och mjölksyrade grönsaker till min mat varje dag, det är numer även min form av magmedicin på resor.

Rödbetscrèmen passade väldigt bra både till det grillade och som pålägg på mina frökex med nässlor, vitlök och libbsticka från Huså Bröd.

Ylva Forsberg, grundaren av bageriet på Åreskutan, var med på resan och berättade om frökexen och vårt samarbete.

Ylva bidrar även med recept på mjölksyrade rödbetor till en av mina kommande böcker, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer i slutet på året.

Vill du ta del av fler bilder från vår resa så kan du följa Harmoniresor.se på Instagram.

Rödbetscrème Makrigialos

4 dl blötlagda cashewnötter

1 1/2 dl mjölksyrade rödbetor

1 dl olivolja

1-2 tsk salt

1 tsk citronsaft

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten.

Låt rinna av väl och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät röra.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Matfix pågår Foto Therese Renåker

Mjölksyrade rödbetor
Foto Therese Renåker

Ylva Forsberg, Huså Bröd

Hotellet grillade kött och fisk till våra gröna tillbehör
Foto Therese Renåker

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

Souvlaki från Golden Beach på lunchen efter andra veckans matfix

Cappuccino i all enkelhet på Petra Bay


Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…


Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv

Söndagsläsning och brunch

Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.

Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.

Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.

De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.

Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.

Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.

Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.

Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.

Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.

Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.

Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.

Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.

Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.

Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.

Nedanför receptet en bild från helgens boksignering, frökexbjudning och Wonderbag-visning på Ecocaféet, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt hade precis anlänt från förlaget.

Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.

Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.

Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port

2 dl tärnad zucchini

50 g varmrökt bacon eller sidfläsk

 50 g chumlax

½ dl kokta kikärtor

1 schalottenlök

1 ägg

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.

Skär under tiden laxen i små tärningar.

Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.

Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.

Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.

Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.

Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.


Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Böneffekten

Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden.

För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt.

Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär.

Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet.

Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat.

Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar.

Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter.

Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat.

Och besvären blev faktiskt bättre, jag fick färre anfall av värmeböljor per natt.

Men att äta stora mängder kål var något som min mage inte var så förtjust i, den blev både uppsvälld och bullrig…

Jag tänkte att jag får väl leva med de här besvären tills jag kommit ut ur övergångsåldern.

Men så i våras, när Lars-Erik Litsfeldt höll på att skriva sin och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv, kom jag nästa ledtråd till lösningen på spåret.

Vi diskuterade om vi skulle ha några bönrecept med i Lars-Eriks och min kommande bok, men jag var skeptisk, bönor ingick ju inte alls i min livsstil à la LCHF och Paleo.

Men efter att jag fått läsa manuset till deras bönbok så blev jag nyfiken på att se vad bönorna skulle kunna ha för effekt på min hälsa.

Jag började lite smått med en mungbönssallad medan vi var kvar i Alanya, som jag åt med frukostägget, mjölksyrad gurka, oliver, grönsaker, chiliröra och getost.

Mådde bra på det lilla böntillägget, magen reagerade inte så kraftigt som jag trott.

Men när jag kom hem blev det inga bönor på ett tag, tills jag för snart 2 månader sen började testa att lägga till ca 1 dl välkokta, ekologiska bönor till mina dagliga måltider.

Redan efter några dagar började jag märka att den överskottsvätska jag samlat på mig under den senaste vintern började rinna av mig, jag har sen gått ner ca 4 kilo på de här veckorna.

De svullna brösten återtog sin normala storlek och blev mindre känsliga.

De nattliga vallningarna minskade, för att efter en tid upphöra så gott som helt, nu blir jag bara mer normalt varm nån gång per natt och lättar på täcket.

De ryckningar och krypningar jag dragits med i mitt nervskadade ben och fot så gott som varje kväll sen steloperationen av ryggen för 14 år sen, har glädjande nog också försvunnit.

Min nattsömn är bättre än på många år och jag har även blivit starkare i kroppen, har mer ork att motionera.

Det senaste jag läst i det här ämnet är att det är fytoöstrogenerna i bönorna som har effekt på vallningar och andra klimakteriebesvär.

Här hittar du en studie på engelska kring det och här finns en mer lättläst på svenska.

Så nu har jag alltså införlivat bönor i min mat, vilket tyvärr retar en del strikta LCHF-are, som anser att både kolhydrathalten och antinutrienterna i bönor gör dem förkastliga som mat, särskilt inom LCHF.

Jag har då på grund av ovan nämnda nyfikenhet, tagit reda på en hel del information även om detta.

Den största delen av dessa antinutrienter i bönorna försvinner i blötläggnings- och kokningsvattnet.

Det är i de råa och torkade bönorna som de skadliga ämnen uppmäts och dem äter varken djur eller människa då de ger magproblem.

Kolhydraterna tas inte upp i magsäck och tunntarm utan bönorna smälts först i tjocktarmen, där de blir mat till våra vänner tarmbakterierna.

Äter man dessutom mjölksyrade grönsaker tillsammans med bönorna, så blir effekten ännu bättre.

Något som förekommer väldigt mycket i den traditionella maten i Turkiet och andra länder österut är just det, bönor och mjölksyrade grönsaker.

Så där finns en av anledningarna till att de har så mycket lindrigare klimakteriebesvär än hos oss i väst.

Här slutade vi nästan helt med mjölksyrning när frysen kom, då vi kunde spara grönsakerna där över vintern.

Bönor ingår i stor mängd i Medelhavskosten, tillsammans med kött, fisk, ägg, ost, smör, grönsaker, frukt, oliver och olivolja.

Även här i norden har vi odlat och ätit bruna bönor och ärtor i hundratals år, men numer förekommer de inte så ofta i vår mat.

Vi har ju dessutom bönornas påverkan på blodsockret, så diabetiker kan klara sig med mindre insulin, en fantastiskt bra effekt.

Bara de senaste dagarna har jag pratat med vänner och bekanta med typ 2-diabetes som kunnat dra ner eller sluta helt med sitt insulin efter att ha lagt till bönor till sin mat.

Här kan du läsa några betraktelser om bönor hos flera kostrådgivare som också insett bönornas fördelar, här Bitte Kempe Björkman på Nutriavans och här skriver Marie Norder Aspholm.

Monique Le Roux Forslund, som i många år profilerat sig som mycket strikt LCHF-are i sin blogg Lifezone och i flera kokböcker, har startat en Facebook-grupp under namnet Skönaböna.

Så vi är rätt många nu som testar bönor i vår mat, kanske du också kan börja må bättre med hjälp av dem?

Sommarens underbaraste dag blev det picknick vid Ristafallet i Jämtland.
Varmrökt röding med kokt ägg, mjölksyrade morötter, örter och en kidneybönröra med chiliaioli.


Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Böneffekt och reklam för goda saker

Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?

Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.

Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.

Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”

Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris…

Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle…

Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.

Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.

Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.

De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.

De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.

En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.

Bönsallad, ägg och smör…

Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.

Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.

Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.

Ägg, smör, bönor, makrill till brunch…

Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.

Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.

De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.

Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.

En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.

Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.

Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.

Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.

Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.

Patrik Olsson och Maria Ahlgren. Foto Johan Svensson, Laholmstidningen

Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.

Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.

När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.

Jag på Krokstad Herrgård…

Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.

Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.

De nya smakerna på frökexen var uppskattade…

Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.

Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.

Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.

Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.

Hotellfrukost på Krokstad Herrgård i Säffle

Grillat ankbröst med bönsallad, syrade rödbetor, avokado, oliver och fetaostsmör…

Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.

Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.

Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.

Ann Fernholm föreläser i Säffle…

Bönsallad med fetaost på Grön Ko i Säffle…

Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.

Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.

Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.

Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.

Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.

Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.

Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.

För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.

Ägg, bönsallad, nötter och smör, god frukost till kaffet en kulen julimorgon…

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Viltfångad lax med bönor och bacon…

Grillad kyckling med ost/bönsallad…

Kalvsylta med bönsallad och majonnäs…

Böngryta med kalkon, fetaost och oliver…

Wonderbag-picknick på Waldemarsudde…

Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.

Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.

Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.

Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.

Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.

Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.

Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.

Mungbönssallad…


Frukost, lunch och middag – till oss och våra fyrbenta!

Som ni vet har vi ju skaffat valp igen. Lilla Bronco (riesenschnauzer) som vi hämtade innan jul har nu hunnit växa till sig och blivit 7 månader gammal och det är på sin plats med en liten uppdatering.
I samarbete med Purina har jag under en tid provat ett foder som jag verkligen gillar så det blir ett inlägg om vad vi stoppar i våra fyrbenta också. Nog så viktigt bland alla matrecept att alla i familjen får bra mat.
Jag vet att att många med mig är väldigt noga med foder från valp till vuxen och arbetande hund. Den ska vara både mättade, aptitlig och rätt sammansatt. Valpar växer fort och Bronco har nu på fem månader ökat 25 kilo i vikt och blivit både längre, högre och mer välbyggd i kroppen och då förstår man att det är extra viktigt med ett näringsriktigt och bra sammansatt foder.
Purinas nya sortiment BEYOND är ett alternativ jag gillar skarpt. Ja, och framförallt Bronco gillar det! 😉
Jag vet att många köper billiga torrfoder och burkmat, men snälla. Gör inte de! Kosta på er kvalité med bra råvaror i innehållsförteckningen. Purinas sortiment finns även lätt tillgängligt i din matbutik.
Serien Beyond innehåller inga tillsatta artificiella färger, smaker eller konserveringsmedel utan recepten består av enkla ingredienser där samtliga är tydligt listade på förpackningen så du vet vad maten du ger till din hund innehåller.

För ytterligare information om Purina Beyond, produkterna och dess ingredienser, klicka här >>
Jag har provat tre sorter av Purina Beyonds torrfoder i smakerna, lamm, kyckling och lax.


Beyond Simply 9 – Rich in Lamb with whole barley
Superfood Blend – Rich in Salmon with oats and added sweet potatoes
Simply 9 – Rich Chicken with whole barley.
När jag tillreder rätterna frukost, lunch och middag till Bronco som fortfarande äter tre gånger per dag brukar jag blötlägga fodret nån timme innan så det får svälla lite. Sen kan jag ibland tillsätta A-fil, några överblivna kokta grönsaker etc. men det är inget som är nödvändigt då fodret i sig är fullt komplett och balanserat för hundens behov.

Självklart ska ni få lite vuxenmat också då jag även gjort tre rätter inspirerad av Purina Beyonds ingredienser; Lamm, lax och kyckling.


Frukost
; Lax cocotte


Lunch
; Rökt lammrostbiff med potatis och örtsallad


Middag
; Kycklingssoppa med vårprimörer

 
Inlägget i samarbete med Purina Beyond


Paprikamajonnäs till kokta ägg

Frukoströra

I vinter har vi förstärkt vår nötfrukost med kokta ägg så gott som varje dag.

Vi har tränat mer än tidigare, mer och längre promenader.

Då behövs lite extra protein för att behålla orken och bygga på lite mer muskler.

Vikten då, ja den står nästan still som vanligt för mig, Lennart går ner några kilo varje gång vi är i Turkiet.

Vi har båda blivit slankare och starkare på kuppen och det är det som är huvudsaken på våra hälsoresor.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Nu blir det bildregn!


Man kan undra vad som hände med vädret efter påskhelgen men förmodligen bara helt vanligt aprilaväder och inget annat. Lite komiskt är det när det ena minuten är strålande sol och blå himmel och nästa, grått o mulet o stora snöflingor som singlar ner. Är helt säker på att våren kommer en vacker dag i alla fall och att den stannar längre än några minuter åt gången. Alla vackra vårblommor har i alla fall tittat upp och blåsippeskogen verkligen lyser som ett lila hav. 


Har haft lite bloggtorka på sistone med allt som det inneburit och lilla bus-Bronco som nu fyllt halvåret och väger 30kg, (?!?!!) han tar också upp sin tid. ;-P 
Att ladda batteri o energi är viktigt och jag är en sån som inte kan skriva per automatik eller beställning. Jo, i vissa fall men då har jag framförhållning och ett planerat upplägg men rent spontant måste jag ha en känsla och kan varken fota, skriva eller leverera just för sakens skull. 

Har varit skönt ändå att ”bara” arbetat bakom kulisserna ett tag så jag tänkte nu summera sista tiden med allt möjligt och dessutom i en salig blandning. 

Dessa underbara tulpaner är mina favoriter, nån som vet namnet på dom? Ser nästan ut som pioner som nån skrev tidigare. 

Många tårtor har det blivit också. Här en rejäl en till Nickes chef som fyllde 60år. 

Sen var det Nickes egen tur att ta med sig tårta till jobbet då han fyllde år. 

Frukost-tårtan innan jobbet! 😊 

Och en liten stubbe med rostbiff efter jobbet! 

Ja, det blev mycket tårta där ett tag. 

Påsken, ledighet och god mat stod sen på agendan. 

Påskbuffé på själva påskafton. 

Och några små rulltårtsbakelser. 

Hittade en så fin plåthöna (eller tupp) på ÖNSKA som jag inte kunde motstå. Den fick pryda påskköket. 

Och lilla, lila ankan! …JA – jag älskar lila! 

Påskägg till mannen med lite gott o blandat.  Emaljmuggar med Pippi Långstrump är bara sååå fina så han fick en sån också att dricka morgonkaffet i. 😊 

Prämiäröppning på Pappa Blå blev det också och jag hann bara få en bild på Jolines tallrik med deras caesarsallad som fick med beröm godkänt! 

Sen har jag mitt andra ”lilla” projekt här hemma. En koloss till möbel jag köpte för ett par veckor sen som verkligen väger bly… Ett gammalt varuskåp från 1930-talet som ska bli lite tillfixad med ny belysning och självklart fyllas med nostalgi-godis innan det får flytta in i köket. 

Nu önskar jag er alla en underbar fredag och trevlig helg! ❤