Nanosilver tas upp av djur och växter

Nanosilver är bioaktivt

Silver, en bakteriedödande metall med skumt beteende återfinns i miljön

Vilken fantastisk tanke och vilken affärsidé, ingen mera dålig lukt, ingen stinkande svett. Ajöss till svettluktande strumpor och skor, välkommen luktfria kylskåp och skärbrädor. För att inte tala om den magiska tvättmaskinen som bekämpar otäck lukt och mikroorganismer! Wow! Låter det för bra för att vara sant? Jaa, då är det nog det också.

Aktuell forskning i ett så kallat modell-ekosystem visar att tillfört nanosilver tas upp i både växter, insekter och fisk. Man ser att det omvandlade nanosilvret överförs till avkommorna, inte bara till jord och sediment … och det på korta 18 månader! Det sistnämnda skrämmer åtminstone mig. Det finns tillräckliga problem med antibiotikaresistens mot allt från vanliga bakterier till tuberkulos och gonorré. Vi står snart inför verkligheten att inte kunna behandla ens simpla infektioner med antibiotika … för att bakterierna blivit resistenta. När antibiotikaresistens väl uppstått, så är den svår att bli av med. Vi kanske ska förbjuda slentrianmässig tillförsel av ”förebyggande” antibiotika i djurfoder? Och istället satsa på mer artegen mat och för djuren naturliga miljöer? Ska vi då istället släppa ut andra former av bakteriedödare, som giftiga metaller ut i naturen?

Problemet med silver, vare sig det är i nanoform eller inte – är att det är en, för miljön giftig metall och vi riskerar en vitt spridd och okontrollerad användning. Trots den nya vetskapen och kunskapen om att silvret bioackumuleras i avkommorna. Någon dagsaktuell lagstiftning verkar inte finnas.

Vi kanske ska hålla oss friska framöver? Vi kanske ska se till att hålla vår vitamin D3-nivå hög och jämn under den kommande vintern?

Undrar till vilken/vilka av våra myndigheter som frågor om nanosilver hör?

Abstract till studien om nanosilvrets bioackumulation.
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es204608d
Antibiotikaresistens kvarstår, trots minskning i givorna
http://ing.dk/artikel/132113-resistente-bakterier-lever-videre-trods-stort-fald-i-antibiotika-til-svin
Köpa D3 vitamin 5000IE

Elisabeth Puur

 

 

Bloggar etiketter:

Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

Är nu vitamin D3 ett undergörande mirakelmedel som botar allt? Ett slags pånyttfött orm-elixir, sånt man förr köpte på marknader av kringvandrande kloka gubbar och gummor.

Nää, naturligtvis är det inte så. Vad vi vet är att förr, förr fanns ingen skrämselpropaganda mot solen, livgivaren av allt, utan sol ingen fotosyntes, utan fotosyntes ingen mat till bytesdjuren, inga bytesdjur för oss att äta, inget att odla heller, för den som tror sig behöva sånt. Inte heller fanns det myndigheter, ivrigt påhejade av Livsmedelsindustrin, dito av solskyddsmedelstillverkare som säger att all, ALL solbestrålning är farlig och cancerframkallande och att utan kolhydrater kan inte hjärnan överleva. Man tom påstår att solstrålar försämrar mänskligt immunförsvar. Vi vet att det finns väldigt många människor som lever på, alltså försörjer sig på människors rädsla. Det finns ett tätt samarbete mellan forskarvärlden, inklusive läkare och ”Industrin”. Vilken/a industri då? De flesta industrier skulle jag säga.

När jag deltog i Livsmedelsverkets Road-show, (år 2009) ett seminarium som beställts av kostchefer och kostansvariga ute i kommunerna, då man upplevde att man behövde ”stöd i bemötandet av krävande föräldrar”. Föräldrar som krävde smör/Bregott och fullfet mjölk till sina barn. Man tyckte inte att det räckte med att hänvisa föräldrarna till SLV.se-informationen.. Till min stora förvåning så efterlyste då en del av dessa kostmänniskor ett större samarbete med industrin, i det här fallet Big Food. För att inte tala om deras krav på en TVINGANDE lagstiftning om att barnen enbart skulle serveras lättmjölk och lättmargarin. SLVs tjänstemän har själva föreslagit att deras påfund ska vara tvingande lag, men fått nej av Regeringen. SLV tom hävdar att lättmjölk ska det vara, för annars får inte barnen i sig tillräckligt med vitamin D. Skriv gärna och fråga SLV om varför inte all mjölk är D3-berikad.
När vi frågar livsmedelsindustrin detsamma, varför är inte all mjölk vitamin D3-berrikad, så hävdar de att SLV bestämt så … vem ska vi tro på? Vem ska vi lita på? Fundera också gärna över om vitamin D3, solskensvitaminet är något evolutionen gav oss via kost eller solljus. Det blir lite av en tautologi, det, alltså ”tårta på tårta”- självfallet får vi solskensvitamin via solen:-)

Vi vet att många människor idag har brist på vitamin D3. Vi vet att man förr inte dolde sig för sol, som vi råds att göra idag. Vi vet att gammal känd kunskap försvunnit, vitaminD3-bristsjukdomar har återkommit. Såna som vi trodde var utrotade. Engelska sjukan, rakit, som är en ren D3-brist. TBC var en gång en fruktad sjukdom, särskilt i de mörka hus barnrikefamiljerna bodde i, där frodades sjukdomen. Det är inte så länge sedan, ett par av min morfars syskon dog i TBC i unga år. TBC är fortfarande en sjukdom att ha stor respekt för, i de gamla Sovjetstaterna och i alla fattiga och överbefolkade länder sprids den som den infektionssjukdom den är. Förr vårdades man på sanatorium, om man hade tur, – där fick man vila, närande mat och sitta i solen och bilda D3-vitamin, gärna med solreflekterande krage om halsen. Man behöver ett starkt immunförsvar om man får en så allvarlig infektion som TBC, gäller även HIV. Antibiotika och bromsmediciner finns, men det finns, men också en utbredd resistens för läkemedlen. Det krävs lång, lång behandlingstid med flera olika antibiotika/bromsmediciner. Det kostar pengar och det finns många fuskläkemedel där ute och få som kontrollerar, det är ju Gudbevars pengar i läkemedel och det drabbar mest fattiga.

Varför tjatar jag då, tuggar om, varför tycker jag att forskarna till viss del är oärliga? Jag ser det så här, man redovisar de svar som verkar gagna forskaren själv, så man får göra ytterligare en studie, som skall betalas av någon … studier är dyra, så det är snart bara ”industrin” som har råd att lägga de pengarna på bordet. Man vill naturligtvis ”ha betalt”, för att man nu är med och finansierar studier … Hur är det, etik, moral, tja, det är ganska ”billiga” värderingar idag verkar det som. Läste nyss om en psykologiprofessor som ertappats med forskningsfusk x flera. Tramsigt forskningsfusk, onödigt fusk, han var riktigt produktiv, närmast omöjligt produktiv. Det verkar som om det handlade om prestige … narcissismen slår till igen.

Nu har man i alla fall gjort en riktig studie! En med en rejäl, korrekt dos av vitamin D, D3, hoppas jag. Med en riktig studie menar jag en studie med en intervention, alltså man gör något, ändrar något, ger något … inte en låssestudie, det som kallas epidemiologisk, där man bara ser på vissa detaljer och så drar man slutsatser man inte kan dra, sånt är fusk, tycker jag. Man ville se om människor med höga kolesterolvärden fick lägre kolesterol av en veckodos av 50 000 enheter D, dessa människor har naturligtvis D3-brist också. Smart idé, korrekt vald dos, som jag brukar säga (eloge till min danska kollega, som uppfann uttrycket), det går ju inte att jämföra en nolldos med en nolldos eller placebo/sockerpiller.

Vad kom man fram till då? Tja, bristen avhjälptes, de blev botade i sin vitamin D-brist. Men sen då, vad hände mer? Ja, det får vi aldrig veta, i alla fall inte den här gången, för man tog bara D-vitamin i åtta veckor, precis så lång tid det tar innan det är lönt att ens mäta D3-nivå, det tar 8-12 veckor innan kroppen fixar till sin D3-nivå, det vet vi redan. Så de studier där man har så kort tid, där vill man nog inte ha några svar.

Kolesterolet då? Många tror ju fortfarande att höga kolesterolvärden är detsamma som äkta risk för att få hjärtinfarkt … Jag undrar ifall någon verkligen förväntade sig att en så kort behandlingstid som åtta veckor skulle kunna göra en stor skillnad i kolesterolvärden, för att inte tala om att förhindra hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom. Det är väl bättre att människor med ”höga” kolesterolvärden tar sina statiner? Alltså blodfettssänkande läkemedel? Alla vet väl om dessa svårt biverkningsbenägna piller (statiner) man närmast tvingar på patienter och om patienterna sedan klagar över minnesstörning, led- och muskelvärk, så handlar det bara om normalt åldrande. Eller Alzheimer light, eller en släng av Alzheimer, eller av någe reumatiskt …

Om man nu vill veta, ifall man är nyfiken, så kan man ju göra ett eget, riktigt försök, på sig själv … ta reda på sina blodfettvärden, supplementera med D3 i ett år för att därefter kolla om sina blodfetter. Det kallas n=1 med en endaste försöksperson, man själv. Dosen får man själv också välja, jag rekommenderar som vanligt förkovran och vidareläsning i alltomvitamind och VDC, se länkar. Man kan gärna kontrollera sitt D3-värde också, att ta det mitt i sommaren är väl inte bästa idén, utan gärna framåt våren, innan solen och huden i kombination kan bilda D3. Det klagas numera på patienternas önskningar om att veta sitt D3-värde … jag tycker det är bra, Det är bra att människor vill ta ansvar för sin egen hälsa!

Det är nästan omöjligt att välja ut länkar till kolesterolstudien, om någon är väldigt intresserad, så kan jag leta fram några fler rapporter om den uteblivna kolesterolsänkningen, där har man verkligen slagit på stort. Det är faktiskt lite skoj att se hur man formulerar sig och hur man refererar till själva studien, som ju inte säger så mycket mer än att tar man en tillräckligt hög dos D3 regelbundet, så avhjälps bristen av D3.

Som man ropar får man svar, ännu ett av de många ordspråken jag fått med mig från mina kloka morföräldrar. Tänk på det när ni tolkar/översätter medicinska- och koststudier i framtiden.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-to-get-your-vitamin-d/vitamin-d-supplementation/
http://medicalxpress.com/news/2012-09-vitamin-d-supplement-cholesterol-short.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/

 KÖPA D-VITAMIN D3- HOLISTIC 5000IE

 

Bloggar etiketter: , ,

Del 4, Vitamin-D3, är nu allt klart som korvspad?

Finns ett äkta samband mellan höga D3-nivåer och bättre hälsa?
Kan vi lita på myndigheter … eller praktskandalen 

 Jag hade tänkt mig att fortsätta prata om cancer och vitamin D3. Men så kom en annan nyhet i vägen, så här kommer kort-kort om den aktuella norska cancerstudien publicerad i Cancer Causes and Control. Man har faktiskt sett på orsaker till cancer och man menar att det finns ett samband mellan höga D-nivåer och förbättrad överlevnad. Det är ju inte så komplicerat att ta ett blodprov och mäta vitamin D3-koncentrationen, sen behöver man egentligen inte göra något mer än att kolla D3-nivåerna regelbundet på de människor som naturligtvis får sedvanlig cancerbehandling utifrån sin typ av cancer. Till sist ser man på när de dör och vad de dör av (dödsorsak). I studien fanns patienter med bröst-, tjocktarms-, lungcancer och maligna lymfom. Tidigare studieresultat indikerar att detsamma även gäller för prostatacancer. Man ser på dödligheten i cancer (man kan ju dö av andra orsaker också) och ser att de med lägst D-nivåer har högst dödlighet … igen. Och vice versa, de med högst D-nivåer har bäst överlevnad.

Hittar tyvärr ingen annan länk än den till Foodconsumer, där jag läste om studien. Artikeln är ovanligt ”bra” då man refererar till faktiska siffervärden för D-koncentration, annars talar man gärna om insufficiens, brist, högt, lågt, vilket är ganska goddag-yxskaft för den intresserade läsaren. Man anger värden lägre än, <50 nmol/L som låga, värden mellan 50-80 nmol/L som mittemellan och värden högre än, >80 nmol/L som höga. Man kan ligga betydligt högre, jfr VitaminDCouncils VDCs rekommndationer och information. Det är nog så att ju mer man lär om vitamin D3, desto högre vill man ligga i sin egen personliga D3-koncentration och desto mer läser man.

Det är inte så märkligt, så vitt jag vet har de flesta observationsstudier visat detsamma, att personer med hög vitamin D3-koncentration lever längre, har mindre storlek på sina cancerknölar, deras cancer är helt enkelt lägre i sin ”elakhet” eller som vi säger malignitet. Mao återkommer den idag så berättigade frågan, hur kan myndigheter, forskare och läkare i hela världen komma med rent lögnaktiga påståenden om våra faktiska behov av vitamin D3? Och ständiga krav på förnyade studier med nolldoser av D3, som sedan jämförs med placebo (sockerpiller) eller ännu värre, med D2. Vi vet ju att det inte skadar att ta D3! Det är dessutom busenkelt, lätt som en plätt … att kontrollera sin blodkoncentration av D3.

Varför gör ”man” inte mer? alltså testar D3-nivåer och ordinerar rejäla verksamma doser av vitamin D3? Kanske för att någon måste betala kalaset och en friskare befolkning som frivilligt köper ett hälsokostpreparat för en liten peng för att må bra … näe, där finns inte mycket status och inga patentpengar att inhämta. Skulle Sjuk Vården (medveten särskrivning) bli sysslolös eller ägna sig åt riktig sjukvård?

Vad kan då vara mer intressant och tankeväckande än vitamin-D3? Det är inte om själen, det allmänna välbefinnandet, vilket annars ständigt ligger och pockar på att få några ord med i laget. Kanske, om Mariann tillåter det
blir det något sådant i framtiden.

Detta är en praktskandal!

Jo, en och annan myndighet är ertappad med byxorna nere och genast träder försvarare fram. Denna gången lyckas man inte sopa allt under mattan, som vanligt … utan här ska det utredas, kanske, ”fan trot” ursäkta uttrycket, men jag tvivlar på uppriktigheten att ta reda på sanningen. Det är många år sedan tjänstemannaansvaret försvann.

Justitiekanslern funderar på att granska CEPN. Vad är då CEPN undrar vän av ordning. Jo, det är ännu en av våra oändliga i antal – myndighet. Den här heter Centrala EtikPrövningsNämnden, CEPN. Vad gör då en dylik myndighet? Tro det eller ej, men den ska faktiskt kontrollera forskning, ”etikprövning av forskning som avser människor” och ett annat uppdrag är att granska oredlighet i forskning, man har tom en speciell grupp för det, ”expertgruppen för oredlighet i forskning vid CEPN”.

Vad har man då hittat på? Joo, man har förfalskat handlingar i syfte att dölja fel som begåtts på myndigheten. Det kallas urkundsförfalskning och det är ett allvarligt brott. Det finns två utmärkta artiklar från Dagens Medicin länkade, läs! Läs och förundras! Fundera också över om detta tillhör vanligheter på myndigheter. Det finns en ”smittsamhet” vad gäller grandiost beteende, man ser sig själv som ofelbar och man har alltid rätt, aldrig fel … De andra, de begriper bara inte sitt eget bästa.

Varför tänker jag på en och annan politiker, Generaldirektör, Länsstyrelse, myndighet … m.fl. Man chefar som vore man inte en människa med ett arbete man ansvarar för, utan man är ett med jobbet, man ÄR jobbet, svarar enbart inför Gud, fast Gud är ju man själv … och därigenom helt ofelbar i sin egen narcissistiska bubbla.
Det finns som vanligt fler frågor än det finns svar.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/

http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Vitamins/vitamin_d_breast_colon_lung_cancer_0828120653.html

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/jk-overvager-granskning-av-cepn/

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/etiknamnden-lamnade-ut-falska-handlingar/

http://www.epn.se/sv/centrala-etikproevningsnaemnden/expertgruppen-foer-oredlighet-i-forskning-vid-cepn/

Ännu en dagsaktuell länk som beskriver en fenomen där myndigheter världen över borde gripa in, få stopp på spekulationerna i mat!
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article15345142.ab

Bloggar etiketter: ,

Gravidas behov av rätt D vitamin nivå

Nu gör jag själv ett eget litet inlägg om det kära D vitaminet. Idag skriver bloggen “allt om D vitamin” att gravida kvinnor med låga D vitamin nivåer i blodet riskerar föda barn med diabetes typ1.
Nu då hösten kliver fram med stormsteg (?) och sommaren inte lämnat  många solstrålar på min nakna hud ialla fall så är det mer än viktigt att vi alla äter ett rejält tillskott av D vitamin varje dag året runt.

Läs hela artikeln och sprid den gärna, men här har jag lyft ut slutklämmen då den är viktig att få med sig.

“Vitamin D Councils rekommendationer (för alla) är att man bör ligga på en nivå över 50 ng/mL, och att en övre säker gräns kan ligga vid 100 ng/mL, alltså 125 – 250 nmol/L. För att uppnå dessa nivåer anser de att man bör ligga på en totalt dos (sol och kost) per dygn på 5000 IU vitamin D eller över (gravida över 6000 IU). Det svenska livsmedelsverket rekommenderar fortfarande 400 IU och för vissa ännu lägre. De norska rekommendationerna är de samma som de svenska.

Som jag visat i tidigare inlägg så saknas det ett vetenskapligt underlag för livmedelsverkets rekommendationer för vitamin D. Den bygger på en historisk observation, att barn som fick ungefär den mängden vitamin D via fiskleverolja inte fick engelska sjukan (rakit). Det är allt man har. Samtidigt bortser man från all den forskning som faktiskt har gjorts, och då även interventionsstudier på gravida, där doser på 4000 IU visade sig vara helt ofarliga och dessutom ledde till betydligt färre komplikationer under graviditet och födsel än för de kvinnor som fick 2000 eller 400 IU.”

Mina egna understrykningar av de textstycken som är av yttersta vikt att få med sig.

 

Bloggar etiketter:

Omega 3 kan skydda mot hörselnedsättning

En ny studie från University of Sydney visar att två fiskmiddagar (bör väl vara fet fisk?) kunde reducera åldersrealaterad hörselnedsättning med 41%  för 50-åringar.
Hörselnedsättning är vanligt i USA  över 36 miljoner människor drabbas  efterhand man åldras.
Det behövs dock mer forskning för att bekräfta sammanhangen.

Det finns säkert läsare här som har svårt att få i sig fet fisk minst 2 gg veckan,  då kan ju ett omega 3 tillskott vara lösningen.
Den jag och familjen tar är Oil4Life som snart byter till Arcticmed olja. Kommer återkomma med info när det blir aktuellt.

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Fet mat farligt?

I min tidigare recension av boken Vad vi ska äta! Och varför! av Gunnila Blomberg, får vi veta att många folkslag som Westeon A Price undersökte på sina forskningsresor åt en mycket fet kost hela  80% av energin kom från animaliskt fett. Vi ska också veta att det fanns folkslag som bara åt 30% fett, men INGA folkslag åt rent vegetariskt som Price mötte.
Alla dessa folkslag hade en perfekt hälsa.

Idag skriver Jonas Bergqvist ett bra inlägg om LCHF eller Paleo och vad är skillnaden och det han där bla skriver är två punkter som LCHF vilar på:

*Kolhydratsnål, fettrik mat: Energin ska komma från fettet, kolhydraterna hålls på en låg nivå. Protein äts i måttliga mängder.
*Ren, naturlig mat: Man bör undvika processad mat. Ät det som naturen har skapat.

Han nämner också att detta är svårt idag då allt är så förorenat och många äter industriuppfött kött/fisk och hårt processade mejerier.
Så att vi blir tvungna till kompromisser är givet, vi kan inte (tyvärr) gå 10.000 år tillbaka i tiden. Livet är annorlunda idag och detta får vi anpassa oss till efter bästa förmåga.

Men tillbaka till fet mat och den första punkten i Jonas definition av LCHF. Energin ska komma ifrån fett och vi ska äta lågt med kolhydrater och måttligt med protein. Båda dessa uttryck är ju lite luddiga för vad är lågt och vad är måttligt?

Men då jag vet att Jonas läst Gunnilas bok och är väl förtrogen med Weston Price, får vi anta att ca 75-80% fett behövs för att hämta energin från fett och lågt kolhydrat bör väl då uppnås till ca 2-5% ( strikt o liberal) resterande torde då betyda protein, dvs ca 15 %.
Ser man då på mitt tidigare inlägg om att jag numera försöker inrätta mina portioner till just moderat med protein och fortfarande lågt med kolhydrater så landar jag i just denna siffer-kombination.

Detta betyder ju på INGET SÄTT svält, ifall nu någon läsare får för sig det. INGA folkslag som Weston Price mötte svalt, de hade som ni säkert mins prefekt hälsa.

Lite intressant blir det ju också att se på hur denna fördelning ca 80% fett ca 15% protein och ca 5% kan fördela sig i gram över dagen, eller hur?

Om man då kikar på mina siffror då jag för tillfället väger maten för att lära om vad en “moderat/måttlig mängd protein” är för mig.
Så innebär just denna fördelning i runda slängar:
170-200 gram fett
60-75 g protein
10-20 g kolhydrater

Detta fördelat över hela dagen det gör att ex middagen kan bestå av:
70 g fett, 45 g protein, 12 g kolhydrater

Känns som att man äter LCHF om man ska se till siffrorna, om det nu är viktigt med bokstavskombinationer…
Kan också  tänka att nästan bara äta fett till en måltid borde varit oerhört vanligt bland inuiterna och troligtvis våra samer också.
Inuiterna har vi ju fina dokumentationer av både från Wilhjalmur Stefanson och Weston Price. Så rädda för animaliskt fett i stor mängd behöver vi nog inte vara.

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilever för sin reklam för Becel

Fick ett viktigt mail igår kväll från Elisabeth Puur om att  Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilevers reklam för Becel.
Detta får mer än gärna spridas, nedan kan ni se hennes mail och Uffes anmälan.
Detta är långt , men kopiera gärna och sprid!

 

Min kära kollega, den väldigt kompetenta läkaren Uffe Ravnskov gör nu en KO-anmälan angående Unilevers reklam för sitt industrifett Becel pro activ. Unilever har under många år, i de flesta länder – från myndighetshåll tillåtits sprida sin vilseledande och falska reklam om Becel pro activ. Allt detta utan tillstymmelse till bevis för industrifettets ofarlighet eller vad tillsatsen växtsteroler kan tänkas ställa till med i människokroppen. Läs, bli rättmätigt upprörda och sprid informationen vidare. Våra myndigheter lär inte sprida den här informationen frivilligt.
Elisabeth Puur
————————————————
Ärende:  Vilseledande reklam och ojust marknadsföring 


Meddelande: Vilseledande reklam för livsmedel innehållande växtsteroler


Unilever har i många år marknadsfört sitt margarin Becel pro-activ och vissa yoghurtprodukter med argumentet att de sänker kolesterolet. Samma är fallet med Carlshamns margarin Benecol. Denna sänkning uppnår man genom att ersätta normalt kolesterol med växtsteroler utvunna ur soja och finskt timmer med extraktionsbensin. Resultatet blir att upptaget av normalt kolesterol i tarmen minskar till fördel för upptaget av växtsteroler. Därmed minskar halten av normalt kolesterol i blodet medan halten av växtsteroler ökar.


Nu till problemet. Åtskilliga vetenskapliga studier har visat, att en förhöjd halt av växtsteroler ökar risken för åderförkalkning, hjärtinfarkt och för tidig död. I det följande skall jag helt kort redovisa för de viktigaste av dessa studier. Jag har även infogat länkar till originalartiklarna.


Det finns en sällsynt medfödd sjukdom som kallas sitosterolemi. Patienter med denna sjukdom har kraftigt förhöjda halter av växtsteroler i blodet och utvecklar tidigt i livet xantomer, dvs kolesterolrika knutor i huden av samma typ som man finner hos människor med familjär hyperkolesterolemi (referens 1). 


Andra forskare har visat, att patienter med sitosterolemi blir åderförkalkade i ung ålder och kan dö redan i tonåren av en hjärtkärlsjukdom (referens 2 – 5).


Att växtsterolerna har en skadlig effekt på cellväggarna har visats på råttor som utfodrats med växtsteroler. Detta hade dessutom till effekt att råttornas livslängd förkortades (referens 6).


I en senare analys av ett av de första statinexperiment, kallat 4S, fann forskarna med Tatu Miettinen i spetsen att 25 procent av patienterna hade förhöjd halt av växtsteroler i blodet. Dessa patienter hade ingen nytta av statinbehandlingen; tvärtom ökade risken för hjärtkärlsjukdom i denna grupp (referens 7).


Det tycks alltså vara skadligt att ha förhöjda halter av växtsteroler i blodet. Både Becel pro-activ och Benecol höjer halterna och är alltså potentiellt skadlig. 


I en översiktsartikel från 2003 (referens 8), där man hade analyserat alla studier som använt växtsteroler i behandlingen, påstår författarna att växtsterolerna är oskadliga. Studien har finansierats av Unilever, huvudförfattarens forskning är även betald av Unilever; två av författarna har patent på margarin med tillsatta av växtsteroler; en av dessa har aktier i det finska företag Raisio som producerar Benecol och som tidigare ägde Carlshamns mejerier. I artikeln hänvisar författarna till djurexperiment, som inte skulle ha visat några skadliga effekter, men de ignorerar den nämnda råttstudien (referens 6), som publicerats tre år tidigare. Studierna, som visat att patienter med sitosterolemi drabbas av åderförkalkning och hjärtkärl-sjukdom, avvisas med följande argument: ”Denna risk är huvudsakligen hypotetisk och den lilla ökningen av blodets halt av växtsteroler mer än övervägs av den minskade LDL-halt i blodet” (This risk is believed to be largely hypothetical, and any increase due to the small increase in plasma plant sterols may be more than offset by the decrease in plasma LDL). Man påstår också, att en studie har visat, att patienter med sitosterolemi kan äta växtsteroler utan risk (referens 9). Denna studie har emellertid endast studerat växtsterolernas effekt på blodets halt av kolesterol och växtsteroler. Aven Miettinens tidigare studie (referens 7) som visat, att statinbehandling ökar risken för hjärtkärl-sjukdom hos människor med förhöjd halt av växtsteroler i blodet, ignoreras, trots att Miettinen står som medförfattare till översiktsartikeln. 


Möjligen kommer Unilever och Carlshamns mejerier att hänvisa till en rapport från European Food Safety Authority, som publicerades 2008 (referens 10), men här har man inte tagit ställning till eventuella biverkningar. Man konkluderar, att växtsterolerna sänker kolesterolet, men påpekar samtidigt, att inga experiment har visat, att de även minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Det bör också tilläggas, att många studier har visat, att effekten av statinerna, de preparaten som fram för allt används i kolesterolsänkande syfte, inte beror på själva kolesterolsänkningen; nyttan är den samma vare sig kolesterolet sänks maximalt eller blott lite grand. Härmed bortfaller industrins huvudargument, att växtsterolerna minskar blodets halt av kolesterol. Fenomenet förklarar även, varför patienterna i 4S-studien med hög halt av växtsteroler i blodet inte fick någon nytta av behandlingen trots att deras kolesterol minskade lika mycket eller mer än hos de övriga.


Ett minimikrav är att Unilever och Carlshamns mejerier åläggs att bevisa att förhöjda halter av växtsteroler i blodet är ofarligt. I väntan på detta bör den gravt vilseledande annonseringen om påstådda hälsoeffekter stoppas. Frågan är väl också om man över huvud tagit får sälja produkter, som innehåller växtsteroler. 


Jag har tidigare påpekat detta i en artikel i Dagens Medicin (http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt–det-hjartvanliga-becel
utan att några myndigheter har reagerat, möjligen för att jag glömde nämna, att det endast gällde Becel pro-activ, inte vanligt Becel. 


Uffe Ravnskov, med dr, docent 
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund
tel +46 46145022  eller  +46-702580416


Exempel på vilseledande reklam:
Becel pro-activ: http://www.becel.se/proactiv/?gclid=COirl7HT5LECFeQumAodCA8AMg


Här kommer referenserna till de vetenskapliga artiklarna:


1. Bhattacharyya and Connor 1974. Sitosterolemia and Xanthomatosis. A newly described lipid storage disease in two sisters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC333088/pdf/jcinvest00641-0079.pdf


Utdrag av abstract: Although the usual diet may contain 150-250 mg of plant sterols, chiefly f8-sitosterol, only trace amounts of these sterols have heretofore been found in human or animal blood and tissues. We now report elevated plant sterol levels in the blood and tissues of two sisters with extensive tendon xanthomas but normal plasma cholesterol levels. Besides. P-sitosterolemia and xanthomatosis, no other physical, mental, or biochemical abnormalities were detected….. We suggest that increased absorption of P-sitosterol must be considered as one cause of this disease. The reason for the extensive xanthomatosis in these two patients remains unknown. Perhaps in some way plant sterols initiated the development of xanthomas with otherwise normal plasma cholesterol levels. Clinical atherosclerosis has not yet occurred.”


2. Beaty et al 1986. Genetic Analysis of Plasma Sitosterol, Apoprotein B, and Lipoproteins in a Large Amish Pedigree with Sitosterolemia
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1684791/pdf/ajhg00153-0088.pdf


”We previously reported the finding of phytosterolemia, xanthomatosis, and hyperapobetalipoproteinemia (hyperapoB) in five siblings in a large Amish pedigree ascertained through a 13-year-old boy who died suddenly from advanced coronary atherosclerosis…..The plasma levels of total and low density lipoprotein (LDL) sterol remain normal or moderately elevated in sitosterolemia [1-9]. Each of the 16 reported cases developed tendon xanthomas before the age of 10 years, and atherosclerosis of the coronary arteries,aorta,and aortic valve (producing aortic stenosis) occurred as early as the second decade of life [1-9].”


3. Salen et al. 1985: Lethal atherosclerosis associated with abnormal plasma and tissue sterol composition in sitosterolemia with xanthomatosis.
http://www.jlr.org/content/26/9/1126.full.pdf


”These results indicate that cholesterol, plant sterols, and 5a-stanols are deposited prematurely and are associated with accelerated atherosclerosis in subjects with sitosterolemia with xanthomatosis.”


4. Assman G. et al. 2006: Plasma sitosterol elevations are associated with an increased incidence of coronary events in men: Results of a nested case-control analysis of the Prospective Cardiovascular Münster (PROCAM) study.
http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(05)00081-5/abstract


“Conclusions: Elevations in sitosterol concentrations and the sitosterol/cholesterol ratio appear to be associated with an increased occurrence of major coronary events in men at high global risk of coronary heart disease.”


5. Weingärtner et al. 2009. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/30/4/404.full.pdf


”Summary points: Currently there are no data available indicating that functional foods supplemented with plant sterol esters reduce cardiovascular events. Findings in patients with the hereditary disease of sitosterolaemia, data from epidemiological studies, as well as recently published in vitro and in vivo data suggest that plant sterols potentially induce negative cardiovascular effects. Prospective clinical studies testing relevant clinical endpoints are needed, before a diet supplementation with plant sterol esters can be recommended.”


6. Walisundera et al. 2000. Vegetable Oils High in Phytosterols Make Erythrocytes Less Deformable and Shorten the Life Span of Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats.
http://jn.nutrition.org/content/130/5/1166.full.pdf


”This study suggests that the high concentration of phytosterols in CA and the addition of phytosterols to other fats make the cell membrane more rigid, which might be a factor contributing to the shortened life span of SHRSP rats.” 


7. Miettinen TA et al. 1998. Baseline serum cholestanol as predictor of recurrent coronary events in subgroup of Scandinavian simvastatin survival study. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28514/pdf/1127.pdf


“The risk of recurrence of major coronary events increased 2.2-fold (P<0.01) by multiple logistic regression analysis between the lowest and highest quarter of cholestanol.
Conclusions: Measurement of serum cholestanol concentration revealed a subgroup of patients with coronary heart disease in whom coronary events were not reduced by simvastatin treatment.” 


8. Katan MB et al. 2003. Efficacy and Safety of Plant Stanols and Sterols in the Management of Blood Cholesterol Levels
http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0025-6196/PIIS0025619611631443.pdf


9. Stalenhoef AFH et al. 2001. Effect of plant sterol-enriched margarine on plasma lipids and sterols in subjects heterozygous for phytosterolaemia 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2796.2001.00788.x/full


10. European Food Safety Authority 2008. SCIENTIFIC OPINION. Plant stanol esters and blood cholesterol
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/825.pdf


”There are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease.”
” The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years. Patients on cholesterol lowering medication should only consume products with added plant stanol esters under medical supervision.”



 

 

Bloggar etiketter: ,

Ta råd om salt med en nypa salt- Karin Bojs i DN

Karin skriver i DN om nyare forskning:
” I maj kom en belgisk studie, publicerad i tidskriften JAMA, där forskare på universitetet i Leuven följde 3681 personer under åtta år och mätte halten av salt som de utsöndrade i urinen – ett mått på hur mycket salt de hade ätit. Resultaten visade att människor som äter mindre salt snarare verkar ha en något högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom.”

och

“Nu i veckan kom en sammanställning från den ansedda organisationen Cochrane, som arbetar för att utvärdera forskning. Sammanställningen bekräftar att människor som minskar sin konsumtion av salt sänker sitt blodtryck en aning: i genomsnitt en procent för personer med normalt blodtryck och tre procent för personer med högt blodtryck.

Men – samtidigt ökar halten av andra riskfaktorer. Mindre salt i maten ledde till mera stresshormon och mer dåliga blodfetter.”

Intressant!

Ni missade väl inte att läsa mina tidigare inlägg om salt?

 

Bloggar etiketter:

Problemet med den Norska odlade laxen

som ju är det endaste vi kan få tag på är att den är felutfodrad (föga förvånande) och denna felutfodring skapar ohälsa i oss som äter den.
Den utfodras med växtoljor vilket gör att den numera innehåller mer omega 6 än förut. Föralldel innehåller den givetvis långkedjad omega 3 också men kvoten är liten och ratiot blir fel.
Vi vet ju exakt vilka halter av omega 3  o omega 6 och vilka mineraler etc en vildlax innehåller,hur svårt kan det då vara att se till att även den odlade laxen innehåller samma?
Det är ju ändå mat den är tänkt att vara. Det är väl ändå tänkt att den ska ge oss optimal näring för att hålla våra kroppar friska?
Eller håller den också på att förvandlas till tom bukfylla, som allt annat vi äter?

En annan sak vi också ska fundera över angående laxen är miljögifterna den innehåller.
Svd skriver 22/7:
“Fettsyran omega-3 har sagts vara bra mot allt från hjärt- och kärlsjukdomar till diabetes. Men ny forskning visar att omega-3 från lax till och med kan öka risken för fetma och typ 2-diabetes. Orsaken är de miljögifter som finns i laxen.”

Foodmonitor skriver:
“Miljögifterna kommer från fiskfödan och lagras i fettvävnaden hos fisken. Därför finns de i högre koncentrationer i fet fisk jämfört med magrare sorter. En sammanställning från Texas school of public health visar att lax innehåller nästan alla miljögifter medan mjölk, kött och ägg var i det närmaste förskonade, skriver Svenska Dagbladet.”

Så man matar alltså laxen med miljögifter och omega 6, varför?

Den största frågan blir väl också varför gör inte Livsmedelsverket något åt saken. Utan säger via en troligtvis inhyrd lakej:
“Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition på Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro:

– Vi vet att fet fisk lagrar miljögifter men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa, säger han till Svenska Dagbladet.”

Näe, vi ska mumsa på och bara bli sjukare, det finns väl alltid något piller att tillverka som vi sedan kan köpa…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Boktips: Vad vi ska äta! Och varför!

Weston A Price om naturfolkens diet:
” Något man undrar över är om det inte finns några speciellt energigivande vitaminer och mineraler i kosten de äter, som inte bara bygger fysiskt starka kroppar i vilka deras själar bor, utan att de även bygger sinnen och hjärtan som är kapabla till högre form av mänsklighet med en särprägel där materiella värden blir sekundära”.
Något för var man att kontemplera djupt…
***

Här får ni ytterligare en viktig bok att läsa och ha i samlingarna. Denna bok har Gunnila Blomberg skrivit utefter sin forskning i Weston A Price forskning. Weston A Price och hans fru reste runt till flera av världens naturfolk på 1930-talet och vad hans forskning upptäckte har han redovisat i sin egen bok:
Nutrition and physical degeneration
Han lyckades att besöka 14 olika folk så som indianer, inuiter, folk på ytttre Hebriderna, avlägsen alpby i Scheweiz mfl.
I boken nämner Gunnila att vad alla folkslag hade gemensamt var att dåtidens moderna kost ännu  hunnit göra sitt intåg fullt ut och där man såg att den gjort det där fanns våra moderna sjukdomar och dåliga tänder. Så man kan konstatera att inga av våra moderna sjukdomar fanns hos något av de 14 folk han studerade innan den moderna västerländska kosten gjorde sitt intrång.

Weston Price var ju tandläkare och i första hand dokumenterade han tandhälsan, men kvickt insåg ha att hälsa och tänder hänger ihop. Kvickt insåg han också att där man åt sin urspungliga diet där hade man bäst hälsa och allra bäst bland folk som bodde vid havet.
De få folk som åt spannmål (råg) och nötter så var de noga blötlagda och fermenterade (surdeg), folket i alpbyn lät surdegsbrödet ligga i flera veckor innan man åt det, allt för att man visste  hur ohälsosamt det i grunden var med de antinutrienter som finns i allt spannmål och också nötter.

Weston Price noterade också att alla hade ett slags sacred food (helig mat) som var förbehållen barn, gravida, unga kvinnor och par som skulle gifta sig och bilda familj. De visste att dessa grupper av individer var särksillt viktiga att se till att de var starka för att bära fortlevnaden för folket vidare. Ex så var det hos folket i yttre Hebriderna fiskhuvuden som var det bästa och därmed var sacred food. I alpbyn var det ett heligt gult smör, gjort av den första mjölken får de gräsbetande djuren när de kom ut på våren. Notera att i boken finns det kostråd för små barn som säkert kan vara uppskattat av dem som vill sina små barn väl.

Även i denna bok nämns vikten av opastöriserade gräsbetes mejerier. I boken nämner Gunnila fler studier, ex denna om marsvin som utfodrades med pastöriserad mjlk utvecklad abnormiteter så som, dålig tillväxt, muskelstelhet och blev ofta bara ett år gamla.Vid obduktion fann man att msuklerna och mjukvävnaderna var fulla med kalcium, det var dit kalciumet gick inte till skelettvävnaden.Kalcium lagrades på fel ställe i kroppen. Ådeförkalkning där kärlen hårdnar kan orsaken vara att kalcium lagras där.
Som tidigare nämnts på bloggen i min recension av Mjölrevolutionen så töms ju i stort sett mjölken på allt vid pasöriseringen och efter tillsätter man vitaminer, men det som är viktigt här att veta att de är ex syntetiska D vitaminer och det har visat sig kunna kopplas till hjärt-och kärlsjukdomar.

I boken nämns också kvoten mellan omega 3 och omega 6 är viktig. I de traditionella dieterna var kvoten 1,5:2,5 i dagens kost är den 1:20. Vilket torde säga alla allt. Denna kvot skapar obalans på cellulär nivå…

Även kolesterolet nämns. Kolesterolet ansvara för healingen i vår kropp. När kroppen har läkningsprocesser att utföra producerar den kolesterol pch skickar ut det till den del i kroppen som är skadad. Höga nivåer av kolesterol indikerar att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig.
Vad händer då om vi sänker den via statiner?

Det jag förbehåller mig att hålla mig lite reserverad för är att Gunnila nämner salt och där rekommenderar havsalt och Himalayasalt, vid samtal med Falksalt så innehåller dessa inget eller ytterst lite jod. Nu börjar jag förstå att joderat salt är ett måste. Möjligt att man kan ta jod som tillskott om man ändå vill använda havssalt/Himalayasalt. Eller så forskar man vidare i ämnet själv.

Boken avlsutas med tips och recept på hur vi införlivar mer av ursprungskosten i vår diet. Exempelvis lägga in lever och andra inälvor i maten så den “döljs”, många av oss har ju svårt med inälvsmat. Recept på dunder buljonger och hur man fermenterar och blötlägger nötter finns också.
Vill gärna avsluta min lilla recension av denna bok som alla borde ha i hyllan med ett citat ur boken av Thomas Alva Edison:
“I framtiden kommer läkare inte att skriva ut recept på läkemedel. Istället kommer de väcka sina patienters intresse för egenvård, kost och varför de blir sjuka”

Vi har så smått börjat inträda i denna “Edisons framtid”, fler och fler läkare gör ju just detta!

Vill du också uppdatera dig om rätt kost för rätt hälsa så köp boken här på BOKUS

 

Bloggar etiketter: ,