Rödkål med svarta vinbär 6-10 port
500 g rödkål
4 skivor varmrökt sidfläsk
2 dl svarta vinbär
1 äpple
1 gul lök
2-3 msk smör
1-2 msk balsamvinäger
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 nejlikor
ca 2 tsk salt
Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.
Bryn smöret och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.
Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.
Krossa kryddorna i mortel till pulver, rör ner kryddorna och balsamvinäger.
Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme, rör då och då.
Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.
Rödkålsslaw med pepparrot och lingon
½ liter finstrimlad rödkål
2 dl lingon
1½ dl majonnäs
1 rött äpple
½ dl finriven pepparrot
2 msk pressad citron
Ca ½ tsk salt
Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och häll över citronsaft och salt.
Knåda kålen med händerna i en minut, det här gör den saftigare och lättare att blanda med majonnäsen.
Riv äpplet grovt och pepparroten fint. Blanda ner majonnäs, pepparrot och äpple med kålen.
Vänd till sist ner lingonen, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller sting från pepparroten.
Tips: För en mildare coleslaw kan du röra ner 1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde innan serveringen.
Variera smaksättningen med till exempel rivet päron och svarta vinbär.
Finhackade örter och strimlad grönkål passar också bra till salladen.