Köttgryta med grönsaker i mustig buljong

Söndagsmiddagen igår och där passerade en vecka blixtsnabbt som vanligt. Helgen har dock varit lugn och med strålande sol utan blåsiga stormbyar så har vi bara njutit av ledighet tillsammans, tänt ljus på kyrkogården, inte firat nån halloween utan snarare bara tillbringat tid med familjen, grillat korv, pysslat ute och inne och rundade av kvällen med lite strömavbrott. 😉 Vi hann precis äta färdigt middagen så blev allt svart. Godaste köttgrytan med grönsaker och mustig buljong, enkel gryta jag tycker ni ska prova!

 

6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram fläskytterfilé eller annat fläskkött

Salt och peppar

1/2 zucchini i mindre bitar

1 röd hackad paprika

2 röd finhackad chili (mild)

150 gram färska champinjoner

15 små steklök1 burk hela tomater

3 msk grönsaksfond

1 msk mörk oxfond

5 dl vatten

maizenamjöl + vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Skär köttet i bitar. Fräs på i rymlig gryta så de får fin färg. Salta och peppra. Tillsätt zucchini, paprika, chili, champinjoner och steklök. Låt fräsa med nån minut och slå sen på en burk hela tomater, fond och vatten. Låt puttra utan lock på medelvärme ca 20-30 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna. Koka under tiden ris som tillbehör. Smaka av grytan med salt och peppar.

 

Fläskfilé, rösti och champinjonsås

När man längtar efter kött och potatis… Ni vet känslan och suget. Efter riktig mat! För att inte tala om SÅS!! 😉 Vad är mat utan sås liksom?? Såsen är ju huvudrollsinnehavaren på tallriken och något som jag alltid ger extra energi och kärlek när jag tillagar.

Tänk er en perfekt grillad ryggbiff du just beställt in på restaurang som bara är sååå inbjudande när den kommer ut och enligt menyn ska serveras med rödvinssås. Men istället får du en blaskig sky som smakar mer bränt stekbord än rödvin… DÅ blir man verkligen ledsen ända in i själen. Såsen är viktig och sätter den slutliga piffen på maträtten. Och hellre för mycket sås än för lite. Jag kan faktiskt erkänna att jag till 99% beställer in extra sås vid sidan om när jag äter på restaurang, även om jag inte vet hur det ser ut, haha!!

Här kommer vår dööööö-goda lördagsmiddag. Kött och potatis och SÅS! 😉

 

Fläskfilén : 

Putsa bort hinnorna och dela fläskfilén på mitten. Grilla eller stek i panna tills innertemperaturen visar 63 grader. Krydda med salt, svartpeppar och torkade örtkryddor. Slå in i folie och låt vila ca 10 minuter före du skär upp den i skivor. Steker du filen i panna, slå på lite vatten i botten när den brynts runtom och fått fin färg och låt sedan steka färdigt på låg värme. Skyn från pannan kan du sen använda till såsen.

 

Champinjonsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 burkar hela konserverade champinjoner (2*290 gram)

1 burk spad av champinjonerna

6 dl vatten

1 msk kalvfond

1 kycklingbuljongtärning

ca 2 dl steksky från fläskfilén

Nymalen svartpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Jag som älskar konserverade champinjoner använder just dessa helst till sås men vill du använda färska så går det naturligtvis lika bra. Jag köper alltid HELA konserverade och skär dom i skivor själv, just för att de färdigskivade på burk är för stora, fladdriga o mörka…

(Använder du färska champinjoner så se till att de är riktigt små och vita utan missfärgningar)

 

Hetta upp smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på spad av konserven, vatten, fond , buljongtärning och skyn från stekpannan. Låt koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar

1 gul lök

Salt & peppar

Rapsolja

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.

 

En riktig husman. Kött, potatis och sås, godare än såhär blir det inte. 😉

 

Bon apetit!

 

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! 😉 Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Bucatini carbonara

Vem älskar inte carbonara? Och hur många olika varianter finns det inte?? 😉 Jag provade att göra med bucatini denna gång, en grövre spagetti fast ihålig. Färdigkokt är den nästan en halv centimeter tjock. Otroligt gott som variation och ja, det smakar olika beroende vilken pasta man väljer. Till köttfärssås har jag till 99% bara capellini, den tunna spagettin men till carbonara har jag ibland penne eller tagliatelle beroende på vad som finns hemma. Men bucatini toppade smakbetyget här. Prova om du inte gjort. 😉

Vilken pasta använder du oftast?

2 port

Det här behöver du :

2 port Barilla bucatini No.9

200 fram sidfläsk el bacon

2 hela ägg

Nymalen svartpeppar

50 gram finriven Parmigiano-Reggiano

 

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Häll av, men spara lite utav pastavattnet. Skär bacon i mindre bitar och i het stekpanna. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Blanda pastan med bacon, två ägg, nästan all parmesan samt svartpeppar och lite av pastavattnet för att få det riktigt krämigt. Vänd runt ordentligt. Toppa med resten av parmesanen och ev basilika.

Biff i stark sås, godaste av dom alla!

Biff i stark sås blev söndagsmiddag här hemma. En gryta som jag gör ganska ofta, den är bara då vansinnigt god! Lika god som på Kinarestaurang, om inte godare. 😉 Den här brukar jag variera med lite av varje, beroende på vad jag har hemma. Använder för det mesta lövbiff, men även fläskkött eller kyckling funkar fint. Krispiga grönsaker är ett måste och här är det bara att laborera efter eget tycke och smak.

Det här behöver du :

400 gram lövbiff

2 msk kalvfond

1 flaska ostronsås

1 msk soya

8 dl vatten

1 msk D’Elidas chilisås

1/2 purjolök

1 burk minimajs

1 burk vattenkastanjer

1 burk bambuskott

1 röd paprika

100 gram små, färska champinjoner

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär lövbiffen i strimlor. Fräs på i het, (rymlig) panna med lite olja. Tillsätt kalvfond, ostronsås, soya och D’Elidas. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud grytan på medelvärme ca 20 minuter tills köttet är mört. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ytterligare 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer chilisås beroende på hur starkt du vill ha det.

Krämig tagliatelle med fläskfilé och champinjoner

Sköna söndag idag! Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag. En värmande pasta med krämig sås av fläskfilé och champinjoner fick det bli till middag. Höstmat deluxe! 😉

4 – 6 port

Det här behöver du : 
1 fläskfilé

1/3 purjolök

4 vitlöksklyftor

Salt och peppar

5 dl grädde

2 msk kalvfond

150 gram färska champinjoner

1 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Strimla purjolök och finhacka vitlök. Fräs på i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Slå på grädde och fond och tillsätt champinjonerna skurna i skivor. Låt puttra på medelvärme ca 10 – 15 minuter. Vänd ner finhackad persilja. Servera med tagliatelle.

Bronco, min trogna köksassistent, som inte tigger vid bordet… 😉

Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…


Grillad, örtrubbad fläskfilé med råstekt röstipotatis


Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning. 

Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur? 😀

Recept för 4 port 

Fläskfilén :

Ca 700 gram fläskfilé 
1 dl torkade örtkryddor 
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.

 
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se 

 Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar. 

Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.    

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar 

1 gul lök 

Salt & peppar

Rapsolja 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då. 

 

Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga. 😉 

Varm sommarsallad med grillat kött och fetaost

Restsallad

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när salladen är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Här i Jämtland har sommaren inte varit så varm, men de långa ljusa nätterna gör att grönsakerna växer fint och får en fantastisk smak.

Jag köper ofta mina sommargrönsaker på Ås Trädgård, ta gärna en tur till deras gårdsbutik om du är i närheten.

I morgon ska jag dit och köpa en hel del gröna läckerheter som ska få vara med på bild i min nästa kokbok.

Här kan du nu köpa min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

I den ingår också mängder av grönt från den ekologiska trädgården, på vackra bilder tagna av Mikael Eriksson.

Varm sommarsallad 1 port

150 g grillat fläskkött eller kyckling

1 liten, gul lök

2 msk smör

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

½ röd paprika

50 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Storsjön, Jämtland…


Syrlig rödkål i Wonderbag

Syrlig rödkål 4 port

1 liter rödkål i bitar

ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.

Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.

Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.

Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.

Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen.

Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.

Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31.

Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklinggryta, som jag gjorde förra sommaren till en picknick.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Kycklinggryta i Wonderbag, recept finns i Hemmets Journal nr 31…