Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Goda tips till Midsommar

Goda favoriter

Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten.

Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå.

Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.

Krämig örtsill

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Sallad med chèvre och jordgubbar 4 port

Romansallad

16 jordgubbar

100 g chèvre

1 dl cashewnötter

Strimlat skal av en ekologisk citron

Finhackad rosmarin

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken.

Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över tallrikarna.

Ringla olivolja och vinäger över salladen strax innan serveringen.

Jordgubbar

Jordgubbar med kardemummacrème

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

Äkta vaniljpulver

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vaniljpulver och kardemumma.

Lägg upp i glas tillsammans med jordgubbar.

Tycker du om mina tips och recept så köp gärna nyutgåvan av min grillkokbok som kom förra veckan.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Lumio Förlag där du kan beställa den.

Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Om höstens Harmoniresor till Kreta

Följ med på en resa fylld med harmoni

Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar.

För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten.

Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.

Makrigialos

Therese Renåker och jag träffades i ett vårvackert Norrköping häromveckan och smidde lite nya planer på hur vi ska göra höstens Harmoniresor till Kreta så njutbara som möjligt, för både våra återkommande och nya deltagare.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

Stretchande katt

Jag kommer i år att utöka morgonens mjuka rörelser med att lära ut den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Blomsterprakt på Villea Village

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger nära havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina senaste kokböcker tillsammans i mitt kök.

Det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolbaren.

Pool med skugga av olivträd

Grillat med tillbehör till lunch på Villea Village

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resan och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Lamm Kleftiko

Under morgonpromenaderna tar jag med deltagarna till flera av de vackra stränder som ligger i utkanten av byn, dit inte många turister hittar.

Där man kan tillbringa några sköna timmar under de stora tamariskerna eller njuta av solens strålar i lugn och ro, för att hitta sin egen harmoni.

Vill du följa med på vår njutresa, så läs mer och skicka in din intresseanmälan för resan den 11-18/10, veckan innan är redan fullbokad.

Morgonsol över Makrigialos

Om höstens Harmoniresor till Kreta

Följ med på en resa fylld med harmoni

Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar.

För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten.

Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.

Makrigialos

Therese Renåker och jag träffades i ett vårvackert Norrköping häromveckan och smidde lite nya planer på hur vi ska göra höstens Harmoniresor till Kreta så njutbara som möjligt, för både våra återkommande och nya deltagare.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

Stretchande katt

Jag kommer i år att utöka morgonens mjuka rörelser med att lära ut den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Blomsterprakt på Villea Village

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger nära havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina senaste kokböcker tillsammans i mitt kök.

Det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolbaren.

Pool med skugga av olivträd

Grillat med tillbehör till lunch på Villea Village

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resan och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Lamm Kleftiko

Under morgonpromenaderna tar jag med deltagarna till flera av de vackra stränder som ligger i utkanten av byn, dit inte många turister hittar.

Där man kan tillbringa några sköna timmar under de stora tamariskerna eller njuta av solens strålar i lugn och ro, för att hitta sin egen harmoni.

Vill du följa med på vår njutresa, så läs mer och skicka in din intresseanmälan för resan den 11-18/10, veckan innan är redan fullbokad.

Morgonsol över Makrigialos

Sockerfri gravlax på grillen

Grilltips

Just nu upplever vi den varmaste majmånad i mannaminne, perfekt väder för alla som älskar att grilla.

Jag kommer nu under försommaren att dela med mig av mina bästa grilltips från mina olika bloggar härinne.

Vill du ha fler recept, fast mer beständiga i bokform, till dig själv eller att ge bort som present så kommer snart min tidigare grillkokbok i nytryck.

Grillmat LCHF eller som den engelska översättningen heter, Low Carb High Fat Barbecue, blev väldigt populär och såldes slut på svenska för några år sen.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är kokbokens nya titel, du hittar den till specialpriset 159 kr på Lumio förlag om du förbeställer via länken.

Recepten är desamma som i förra utgåvan, men nu anpassade även till mejerifritt så långt det är möjligt.

Nytt är också förordet, skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du delar dem vidare till dina vänner ❤

Grillad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit chumlax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera fisken med fetaosten, en grönsallad och aioli, här smaksatt med citronmeliss och rucola.

Haydari smakar också väldigt gott till, det är en turkisk vitlökssås som är mitt recept den här månaden inne hos Öländska bönchips.

Haydari, turkisk vitlökssås med Öländska bönchips Chilidill
Foto Amelie von Essen

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Entrecote Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Bästa grilltillbehören

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig kryddsmörsklassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, ja åtminstone för alla som inte grillar oavsett väder och gradantal ute, de håller ju på året runt.

För mig är grillandet förknippat med sommarvärme, då smakar det som bäst att äta ute.

Grillmat LCHF blev min andra kokbok och den har varit slutsåld på svenska i flera år, här finns den både som E-bok och vanlig på engelska under titeln Low Carb High Fat Barbecue.

Nu har Lumio Förlag bestämt sig att ge ut den på nytt här i Sverige, till glädje för alla som missat den tidigare.

Nu finns kokboken att förhandsbeställa, i nytryck heter den ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Ordinarie pris blir 195 kr men i länken ovan kan du förhandsbeställa den för bara 159 kr.

Lumio har tidigare gett ut min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det nya förordet till grillkokboken är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.

Här får du ett smakprov från boken att njuta av till det grillade redan nu i helgen, solen verkar ha kommit för att stanna och ge oss lite vårvärme.

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här nedan följer några fler av Mikael Eriksson vackra grillbilder från boken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Gazpacho och ostkex
Foto Mikael Eriksson

Fiskgratäng med torskrygg i hummersås

Gokväll! Hoppas ni alla haft en fin helg. Här på Öland har vi verkligen haft riktigt toppenväder med strålande sol och lite mer ljumma vindar än tidigare. Vi har till största del spenderat helgen ute på gården med diverse vårsysslor och fix. Årets första fluga har också flyttat in i köket! 😉

Tänkte bjuda er på ett väldigt gott och enkelt recept på fiskgratäng, perfekt att ta med som matlådor till jobbet i veckan. Saftig och smakrik torskrygg i en krämig sås med hummerfond och dill och ett härligt gratinerat duchessemos.

2 – 3 port

Det här behöver du :

3 bitar torskrygg (Findus 450 gram)

3 port potatismos

Såsen :

2 dl creme fraiche

2 msk hummerfond

2 msk torkad dill

Nymalen vitpeppar

Salt

1 dl riven, lagrad ost

Färsk dill och citron

GÖR SÅHÄR :

Tina fisken om den är fryst. Lägg i en ugnsfast form. Spritsa potatismos runtom. Jag brukar tillsätta 1-2 äggulor i moset (ca 400 gram potatis, kokad och avrunnen) en klick smör och krydda med örtsalt och nymalen vitpeppar.

Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Gratinera i ugn, 200 grader i ca 20 minuter.

Toppa med färsk dill och citron. Smaklig måltid!

Laxbiffar med chili och dillsås

Till påsk är det otroligt gott med lax i alla dess former. Dessa laxbiffar är vansinnigt goda tillsammans med den kalla såsen med lite hetta i. Laxbiffar eller fiskbiffar i allmänhet är långt ifrån krångligt att göra, bara fisk och ett knäckt ägg är grunden. Räkna ett ägg per 300 gram fisk. Du kan använda färsk fisk som du kör i matberedaren eller som jag gjort här med varmrökt lax som jag tycker blir allra godast! Sen smaksätter du efter eget tycke och smak. Rivet citronskal och dill har jag använt men prova med kapris, soltorkad tomat, basilika, lime och koriander t ex… Bara fantasin som sätter gränserna. 😉

2 port

Det här behöver du :

500 gram varmrökt lax

2 ägg

Rivet skal från en citron

2 msk grädde

1 nypa färsk, finhackad dill

Panko

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen och rör ner laxen och de övriga ingredienserna. Forma till fyra biffar. Vänd i panko (asiatiskt ströbröd) och stek på medelvärme i smör ca 1 minut per sida.

Chili och dillsås :

2 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk bostongurka

2 tsk chiliflakes

Några droppar D’Elidas chilisås

En nypa färsk, finhackad dill

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienser och smaka av.

Panera biffarna i panko eller vanligt ströbröd före du steker dom i panna.

Servera med den kalla, heta dressingen. Vansinnigt gott och med lite sting för de som gillar de.

Smaklig måltid!