Drömrulltårta med fluffig vaniljsmörkräm

drömrulltårta_fluffig_smörkräm
Vem tycker inte en bit drömrulltårta till eftermiddagsfikat? En rulltårta jag inte gör allt för ofta men ett recept som verkligen tål att plockas fram ibland!

Vaniljsmörkrämen blir extra fluffig och fin om man vispar den länge med elvisp, använder rumsvarmt smör och tillsätter en äggula. Ett recept som passar att fylla chokladmuffins med också så spara det i gömmorna. ;-)

Det här behöver du :
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl vetemjöl

Vaniljsmörkräm :
150 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.
Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i ca 10 min 225 grader.
Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenspåren med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.
Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Lägg rulltårtan i frysen ca 10-15 min innan du skär upp så får du fina skivor.
Förvara därefter i kylskåp.

drömrulltårta_smörkräm

rulltårta_drömtårta_drömrulltårta_smörkräm_vanilj

Malta och värmen dröjer sig kvar i minnet…

Då var man hemma igen i Sveriges ”kallt och regnrusk väder” , frös som bara den när vi landade på Säve flygplats… ville ta vändande flyg direkt tillbaka… att leva i mitten okt i 25-27 graders värme det gillar jag…

men det går ju inte, nu får man leva på minnen, inte lika gott men får duga ;)

Malta kan sammanfattas i två typiska bilder. Vill du se bilderna större är det bara att klicka på dem.
DSC_0072DSC_0104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Typisk kustlinje och typiska hus kan ses på bilderna ovan.

Vi bodde i Bugibba  San Antonio Hotel & Spa
DSC_0002

 

 

 

 

 

 

 

Vi tog en dagstur med båt (20 euro per pers, billigt!) där turen gick via massa grottor, Crystal Lagoon (folktom, endast vår båt) och Blue Lagoon (massa folk), öarna Gozo och Comino.
DSC_0020DSC_0045

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Givetvis besökte vi huvudstan Valetta och bara strosade runt.
Gullig vovve fick vara med på bild också ;)
DSC_0109DSC_0108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dagstur med lokalbussarna till Mdina - The Silent City och Hagar Qim templen - 5000 år gamla tempel ville vi gärna också hinna med.
Besöker man Malta är det väldigt enkelt att ta sig runt med dessa lokalbussar de är dessutom billiga 2.60 euro för en dag eller 12 euro för en vecka.
DSC_0128DSC_0150

 

 

 

 

 

 

DSC_0181DSC_0203

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måste bara få visa pissenissen som fick en hel korv av mig unde fikapausen vid templen. Han blev världens kompis och visste inte till sig hur gossig man kunde bli för att tigga mer …
Något som slog mig var att det inte finns varken lösaspringande hundar eller en massa lösspringande katter. Kreta vimlar ju det av sånna…DSC_0207

 

 

 

 

 

 

 

Tog också lokalbussen till en väldigt härlig sandstrand Mellieha, den kan varmt rekommenderas om man besöker Malta.
Dessa bilder från stranden får avsluta berättelsen, för hur det än är är detta min favoritsyssla när jag är vid medelhavet…
DSC_0215DSC_0217

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5:2 – Periodisk fasta

vattenglasDet är ett himla liv om 5:2 och många får uppfattningen om att detta är något nytt på ”diethimlen” . Periodisk fasta är ju inte något nytt alls!
Periodisk fasta kunde jag läsa om redan när jag började LCHF´a 2008 och då kunde jag notera att många av inläggen på bloggar och forum redan då var gamla…

Periodisk fasta var också något jag redan något år efter jag la om kosten till LCHF gav mig in i och provade. När jag sedan började blogga april 2011 så skrev jag om PF=Periodisk fasta
Allt sedan dessa har jag PF´at fram och tillbaka beroende på hur livet ser ut. Oftast har det varit 18:6 dvs fasta i 18 timmar med ett ätfönster på 6 timmar varje dag. Många kör oftast 16:8.

Vid tiden för min första bakboks utkomst våren 2012 så hade jag Mr Colting på besök i köket vi fikade semla och kaffe och vi pratade om mycket och i synnerhet PF och 24 timmars fasta. Därefter har jag fastat någon gång i veckan 24 timmar tillsammans med 18:6, dvs bara dricka vatten och lite kaffe under faste timmarna.
Detta att fasta 24 timmar eller mer är ju heller inget nytt, den som skriver mest om ESE (eat stop eat) det är väl Brad Pilon

kaffe_Så mitt sätt att bedriva PF nu är just att helfasta i 24 timmar (endast vatten och lite kaffe) två gånger i veckan, oftast måndag och torsdag.
Jag äter alltså middag runt 16 och därefter fastar jag helt till kl 16 dagen därpå. jag bryter fastan med en normal middag, jag räknar inte kcal. jag bryter fastan så som Brad Pilon anser man ska göra dvs med en middag i den storlek som man normalt äter som om man inte fastat alls.

Den numera berömda 5:2 metoden/dieten enligt Mr Mosley är mer halvfasta i 36 timmar, dvs man äter 500-600 kcal under dessa 36 timmar. När du äter bestämmer du själv. Detta kom sig av att Mosley inte klarade av att helfasta, han behövde en liten frukost innan han gick till jobbet…

Dock skulle jag tro att han hade klarat galant att gå och jobba på fastande mage om han åt mer lågkolhydratskost och inte var fettskrämd ;)

Jag har själv aldrig haft problem att göra varken det ena eller andra på fastande mage. När jag fastade 18 timmar så gjorde jag alltid mitt styrketräningspass timmarna innan fastan skulle brytas och det helt utan problem.
Att gå hela 24 timmar utan mat kan vara lite svårt de första gångerna man gör det, men oftast (på mig) så går det plättlätt efter ca 4-5 gånger.

Så, nu har jag återigen skrivit om PF för ”femtiotolfte” gången….

 

 

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!

 

 

Dajmglasstårta

daimglasstårta_daim_glass_tårta_glasstårta
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle göra på många, många, måååånga år… Jag trodde nog egentligen aldrig att dagen skulle komma men det var ödet som flätades samman med min väg och jag har inombords bestämt mig i en stor hjärtefråga.

En liten felande pusselbit av mitt hjärta är på väg att sätta sig på plats… Tror jag!
Jag är så vansinnigt glad, förvirrad, en smula sentimental och så förväntansfull! Jag LOVAR att berätta hur mycket som helst om allt detta kryptiska bara jag fått ner fötterna på jorden och onsdag nästa vecka har passerat. ;-)

Lite svårt att koncentrera mig men jag ska ändå bjuda på en god glasstårta som hör sommarvärmen till.
En enkel 3-minuters glass, ett paket dajm, lite maränger och jordgubbar så har vi en väldigt god dessert till middagsbjudning eller bara som gofika en lat sommardag!

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång
2 rejäla nävar maränger
1 förp dubbeldajm
Jordgubbar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång. Tillsätt smulade maränger och hackad dajm. Häll smeten i en rund springform med löstagbar kant eller en rund form täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering, vänd upp&ner på ett fat och låt tina något i kylen. Servera med jordgubbar och extra krossad dajm på toppen.

 

 

 

Banankaka i ugnspanna
 
 
Det är inte ofta det serveras fikabröd här hemma, men det är hyggligt ofta och mycket jag bakar.
Anledningen till detta är att jag sköter kioskförsäljningen för Qviding Fifs Damlag. 
Ungefär en gång varannan vecka är det hemmamatch på Vallhalla Ip.

I kiosken finns korv och bröd,lite köpefika-bröd,kexchoklad,lite godispåsar,chipspåsar mm, men det som säljer bäst är vårat kära hembakade kaffebröd och kaffe. Okej, är det mycket barn med på matchen så går det en del läsk.

Det varieras en del mellan ex Silviakaka, Kärleksmums och andra mjuka chokladkakor, men till nästa match, nu på söndag har jag börjat baka Bananrutor med chokladglasyr.
Inspirationen till det hittade jag hos Kryddburken.

Receptet till en hel långpanna, ca 30 rutor.

6 rejält mogna bananer
100g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl,bakpulver,vaniljsocker och kanel. Sikta ner i smeten och vänd runt försiktigt.mTillsätt smöret, de mosade bananerna samt mjölken. Häll smeten i bakplåtspappersklädd långpanna. (typ 30 x40 cm)
Grädda i 175 grader i ca 40 min

Glasyr

2 dl florsocker
1 msk kakao
en liten skvätt mjölk

Rör ihop florsocker och kakao. Tillsätt mjölk, ytters lite i taget.Konsistensen på glasyren är lagom när den sakta rinner från skeden. 
Bred glasyren över kakan när den svalnat av något.

Strö över garnering om du tycker :))
Bananrutor i långpanna med chokladglasyr och knäckkulor

bananrutor_långpanna
Det andra receptet till skolans avslutningsfika blev dessa supersaftiga bananrutor med chokladglasyr och knäckkulor. Ett gammalt och väl beprövat recept som aldrig går ur tiden. Jag gör den i långpanna 30*40 efter det här receptet men ska jag göra den i rund sockerkaksform halverar jag bara alla ingredienser. En klassiker i mitt kök. Kakan blir mjuk, saftig och faktiskt godare efter några dagar när banansmaken fått blomma ut ordentligt! :-P

30 st rutor
Det här behöver du :
6 övermogna bananer
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.

Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk kakao
En skvätt mjölk

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med kakao. Tillsätt mjölk, lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.

Garnering :
Knäckkulor

långpanna_bananrutor_glasyr_knäckkulor

Päronrutor i långpanna med citronglasyr och godisströssel

kaka_långpanna_päron_glasyr
Skolavslutning är det som gäller idag för Max & Joline och i år är det klass 4 som ansvarar för avslutningen i kyrkan och fikat efteråt. Hela klassen har bakat och stått i och bidragit för att alla ska få en fin avslutning och gott fika. Det är tur vi inte har så många barn i vår skola utan att vi alla kan träffas och fika tillsammans efter kyrkan. ;-)

Lite senare i eftermiddag ska jag iväg till församlingshemmet och packa påsar med kakor och bullar, koka kaffe och blanda saft och förbereda inför kvällen tillsammans med några andra föräldrar. Sen hem en snabb sväng och svida om och tillbaka då det börjar i kyrkan klockan sju. Tänkte visa er vad jag har bakat nu innan barnen kommer hem iallafall. Jag gjorde två rejäla långpannor med mjuka kakor. 60 st rutor totalt. Den här har jag smaksatt med mosade päronhalvor som gör den riktigt saftig och en enkel glasyr med lite citron och godisströssel på toppen. Färgglatt ska de va när det vankas sommarlov! :-P

30 st rutor
Det här behöver du :
1 stor burk konserverade päronhalvor (825 gram)
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.

Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Ett par droppar gul hushållsfärg
En skvätt mjölk

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med citronsaft och en skvätt mjölk. Tillsätt ett par droppar gul hushållsfärg. Lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.

Garnering :
Godisströssel

päronrutor_långpanna_baka_mjuk_kaka

 

En kaka till kaffet…

IMG_8294Om ”en kaka till kaffet” skriver Diabetes.doc idag.
Jag förstår precis vad han menar med att sötsuget försvinner ju mer man håller sig från socker och spannmål.

Men vad synd tänker jag att denna vårdpersonal för diabetiker inte fick en LCHF-kaka till sitt fika, vore ju fantastiskt om man mer och mer kunde visa alla diabetiker och andra som faktiskt inte kan sluta att leva så som 90% (fler?) av befolkningen gör.

LCHF kaffebröden sprider sig i alla fall mer och mer ut i fiken och  bagerierna!

Tillslut så får diabetikerna reda på att det faktiskt går att fika sunt och utan blodsockerhöjningar. Detta gör just att sötsuget försvinner och man kan långt mycket lättare hålla sig till en lchf-kost hela livet och ändå känna att man deltar i det socialalivet som ju ser ut som det gör… även om några få önskar att livet utanför våra dörrar såg ut som det gjorde på samlar/jägartiden.

Här kan ni läsa en av de bästa recensionerna av Baka med LCHF  av Karin på Diabetes.ifokus.se

 

Ugnsbakade fattiga riddare, eller brödpudding eller ja vet inte vad, men gott som tusan blev det!

brödpudding_kaka_pannkakssmet_vitt_bröd
Vill ni ha tips på världens enklaste och i allra högsta grad en vansinnigt god dessert? Tja, eller mellanmål eller picknick-fika, då ska ni prova detta!

Att vi dessutom tar tillvara på gamla torra brödkanter blir ett rejält plus i kanten, istället för att kasta.

Om ni gillar pannkakor, kanelbullar och fattiga riddare då måste ni bara prova, måste, måste, måste!! :-P
Det jag har använt är kort och gott gamla torra brödkanter och pannkakssmet, ner med allt i en form, strö över socker och kanel och in i ugnen.

Smaken är sagolik, det blir fluffiga fattiga riddare att skära i rutor med rejäl smak av kanelbullar. Vill man så kan man ju dessutom sticka ner några äppelskivor så vips har vi en fullfjädrar äppelkaka också. Lika god ”nybakad” som kylskåpskall… ;-)

 

Det här behöver du :
Vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt…
Mängden här är inte så noga.

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
4 ägg
en liten gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet och bakpulvret och vaniljsockret med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa allt väl. Bryt brödet i bitar och blanda ner i smeten. Häll upp i en smord ugnsfast form. Strö över socker och kanel. Grädda i ca 20-25 min 200 grader.

äggsmet_fattiga_riddare_pannkakssmet
Pannkakssmet…

dagsgammalt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare
Överbliven torr rostfranska och en halv baguette.

torrt_bröd_vitt_fattiga_riddare
Riv brödet i bitar.

vitt_torrt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare

brödpudding_fattiga_riddare_
Blanda brödet i smeten.

bröd_form_riddare_rika
Häll ner i en smord ugnsfast form.

fattiga_riddade_ugnsbakade_brödpudding
Strö över socker kanel. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

brödpudding_fattiga_riddare_ugnsform
Färdigt! :-P

fattiga_riddare_ugnsform
Servera med lättvispad grädde och sylt.