Frökex med kardemumma och tankar om glutenfria fröbröd

Spröda frökex

Populära frökex

Frökex och fröknäcke har blivit väldigt populära, inte bara i LCHF/Paleokretsar. Det finns nu en mängd olika sorter i butikerna, så roligt att det börjat dyka upp gott bröd även för oss som inte tål gluten eller av annan anledning väljer att inte äta spannmål.

Tyvärr finns även en del sorter som ger sig ut för att vara anpassade för LCHF/Paleo, ibland med innehåll av råg, havre eller kruskakli från vete.

Många, även LCHF-förespråkare, tror att kruskakli är glutenfritt eftersom det är skaldelar från vetet. Men det kan följa med rester av vetekärnan vid skalningen, så det är inget jag rekommenderar att använda.

Så här skriver Svenska Celiakiförbundet på en fråga om just kruskakli på sin Facebooksida:

”Har fått ett recept på bröd där det inte fanns något mjöl i men något som heter kruskakli. Är det något en glutenintolerant kan äta? Någon som vet?

Svenska Celiakiförbundet: Hej. Kli som kommer från vete, korn och råg kan innehålla gluten. Kruskakli är en grov variant av vetekli, innehåller upp till 50% kostfiber och kommer från vetekornets skaldelar. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.”

Flera mjuka brödsorter, tortillas och pasta säljs av Carbzone med stämpeln LCHF, men de innehåller både vetemjöl och extra gluten.

Så håll koll på innehållsförteckningen om du inte vill komma hem med ett bröd eller någon annan vara du inte kan/vill äta.

Här på Alpha Plus kan du läsa en mycket bra lathund som beskriver alla varor som kan innehålla gluten.

Här skriver Annika Dahlqvist om en ny bakmix med lågkolhydratprofil som lanseras med hjälp av Fredrik Paulùns namn. Kex som innehåller havre, råg och spelt.

När jag började med LCHF för 5½ var rekommendationerna att man kan äta finncrisp eller flatbröd, bara för att de per skiva innehåller låg andel kolhydrater.

Men så gott som alla LCHF-förespråkare har idag gått över till att ta bort spannmål helt ur kosten.

Glutenintolerans ökar lavinartat och det är idag inte bara magbesvär som är vanliga, även symptom som eksem, huvudvärk, trötthet, fibromyalgi, benskörhet och depression kopplas till de problem som gluten orsakar i kroppen.

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Nedan följer en ny variant på mitt fröknäcke, som numera bakas av Huså Bröd. Receptet på regnbågsröran på kexen ovan kommer du till genom att klicka på bilden.

De här med kardemumma gjorde jag en vinter i Turkiet, där finns inte mycket att välja på i brödväg när man inte tål gluten.

Frökexen är den här gången gjorda mer som ett kaffebröd, med en liten sötma från honung eller om du föredrar det, från  sötningsmedel.

Kardemumman ger dem en riktigt härlig smak. Kanske nåt att testa till helgens fikastunder?

Kardemummakex utan gluten

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk honung eller björksocker/sukrin

1 tsk salt

½ dl smält smör

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och ta från värmen. Tillsätt smör och honung eller valfri sötning.

Häll smörvattnet över fröblandningen, rör ihop alltsammans ordentligt. Häll ut det direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten. Min har måtten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen (jag har vanlig, inte varmluft) på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall eller en pizzaslicer.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Låt kallna på galler och förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller te.

I går kväll hittade jag mina 3 kokböcker på Skyhorse Publishing, nu börjar det kännas lite mer att det är på riktigt.  Tänk, mina böcker kommer att finnas i USA och England nästa år…

Fantastiskt roligt, särskilt som jag fått höra från flera förläggare här i Norden att det är väldigt ovanligt att skandinaviska författare ges ut i Amerika, särskilt med 3 böcker samtidigt.

Det här är stort, mycket stort för mig, särskilt eftersom det var jag själv som kontaktade Skyhorse och frågade om de ville översätta min böcker :)

Missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna Långkok för LCHF och Paleo, läs mer Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

 


Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten
Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Flytande lyxhotell

Nu har vi kommit en bra bit på vår resa mellan Trondheim och Bergen med MS Finnmarken. Vi har nyss lämnat Kristiansund och stävar mot Molde.

Resan började med en härlig hotellfrukost på Thon Hotel Trondheim, riktigt bra Lavkarbo-LCHF med en hel del fisk. Vi gick sen i vackert väder ner till kajen, dimman från tidigare morgnar var äntligen borta.

Lavkarbo-LCHF till frukost

Lavkarbo-LCHF till frukost

MS Finnmarken

MS Finnmarken

MS Midnatsol i Trondheims hamn

MS Midnatsol i Trondheims hamn

Båten lämnade kajen kl 10 och vi satt ute på däck och tittade på staden i finväder. Hytten var inte klar så vi fick vänta till 11, men det var det verkligen värt. Jag hade bokat en utsides, ospecificerad hytt med begränsad utsikt, men vi hade en sån tur att vi hade fått den uppgraderad till en svit med balkong.

Båten är inredd i Art Deco-stil och mycket vacker. Vi fick det mest luxuösa hotellrum vi bott i, med en otrolig utsikt som hela tiden varierar.

Vädret har också det varit bra hela dagen, kav lugnt på havet, lätt dis och mestadels sol som trängde igenom. Ingen klarblå himmel himmel tyvärr, men man kan ju inte få allt. Här följer lite bilder från dagens resa.

Seiland Suite MS Finnmarken

Seiland Suite MS Finnmarken

Munkholmen

Munkholmen

Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden

Vår balkongutsikt

Vår balkongutsikt

Lavkarbo-LCHF snacks

Lavkarbo-LCHF snacks

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Sista bilden för idag

Sista bilden för idag


Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Knäckig rabarberpaj

knäckig_rabarberpaj
Igår bakade jag en väldigt speciellt god rabarberpaj. Seg och knäckig, precis som jag tycker dom ska vara. Nog för att smulpaj är god, men denna är godare! :-P
Hittade receptet inne på Bakverk och fikastunder, där finns galet mycket hembakat och smarrigt så in och kika för att få lite (läs mycket) inspiration!

Det här behöver du :
ca ½ kg rabarber
125 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Smöra en pajform på 24 cm och täck bottnen med rabarber. Koka upp smör, sirap och grädde och tag av kastrullen ifrån plattan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smörblandningen. Bred massan över rabarberna. Grädda i 150 gr i 50 min.

rabarber_rabarberpaj_recept

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Viktorias namnsdag idag
Äldsta dottern Kajsa och Kronprinsessan Victoria firar namnsdag idag. Grattis till Er båda :))
Här fick vi besök av "vår" Viktoria och åt lite gott och fikade efteråt.
Min Prinsessa Kajsa, här tillsammans med min bror
Sveriges Kronprinsessa :)).



Kajsa arbetar på ett livsmedelslager här i Göteborg. Där finns även en liten butik, som endast de anställda kan handla i, där varor vars detaljförpackning är trasig eller på annat sätt inte kan levereras till butik. Oftast inga korta datum, för det.

Och priserna är otroligt billiga.....typ, knappt något.......en krona för en förpackning Lipton Te, godispåse tre kronor etc, etc.
När hon direkt efter arbetsdagens slut, vet att hon skall till mig, brukar hon ringa och fråga om det är något särskilt hon skall handla.

Helt okej för mig :))


Kolhydrater avgörande för magsår

smör2Fastställer en studie gjord på Sahlgrenska i Göteborg.
Man skriver:
Varannan människa bär på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Vem som blir sjuk och i värsta fall drabbas av cancer avgörs till viss del av vilken sorts kolhydrater vi har i magen. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Ungefär hälften av jordens invånare är infekterade av bakterien Helicobacter pylori. Infektionen kan i många fall vara symptomfri, men också resultera i magsår eller magcancer.

Enligt nya studier vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, beror infektionens svårighetsgrad på vilka kolhydrater vi har i magens slemhinna.

Givetvis handlar det nu om att tillverka medicin. Man nämner att piller ska innehålla de goda kolhydrater, den sort som är negativ för  H. pylori-bakterien.
Sahlgrenska skriver: ”Det öppnar för möjligheten att i framtiden kunna motverka och bekämpa infektionen, antingen genom att modulera mucinerna eller genom kolhydratbaserade läkemedel.

Min tanke går ju då genast till vilken mat är då positiv eller negativ för denna  bakterie?
Vore väl bättre att då äta en mer magvänlig kolhydrat än den som göder denna  H. pylori-bakterien…

Ja just ja! Mat kan inte någon pillertrillare tjäna pengar på, nej just det så var det ju… men snart har vi nog klurat ut vilken mat det är som är positiv resp negativ i detta syfte, eller?

EDIT kl 14.08: eftersom jag är en forskande typ så ställde jag frågan till Emma  som gjort denna avhandling om just kolhydraterna. svaret får ni här:

”Det vi inte vet är om de kolhydrater vi äter kan tränga in i magens slemlager/slemhinna så bra att de kan nå där bakterien lever. Därför kanske man måste ha ett läkemedel med en substans som möjliggör detta. Men visar det sig att de kan det så hade det varit väldigt intressant. Det handlar främst om komplexa kolhydratstrukturer som är blodgruppsspecifika. Exakt vilka kolhydratstrukturer som är bra och dåliga för bakterien håller vi fortfarande på att forska på. De strukturer vi undersöker finns som sagt naturligt i magens slemhinna, men liknande strukturer kan finnas i andra vätskor från kroppen som blod, saliv och mjölk.”

Svar från Sara handläggaren:

”Det är andra sockerarter än de typer som normalt finns i maten – tänk blod grupps antigener – dvs, de kolhydratstrukturer som finns i vårt blod som kan göra transplantation komplicerat om man inte hittar donator av samma blodgrupp. I nuläget vet vi inte strukturer som kommer in med maten kommer ner under mucus lagret, vilket är den nish där bakterien bor. Kanske måste man stimulera kroppen att ändra vilka sockerstrukturer den producerar istället

Så det låter intressant detta, men varför skulle inte goda kolhydrater kunna tränga in i slemhinnan, grunnar jag över… Kan ex en fettlever gå tillbaka med 22% på 6 dgr med strikt lågkolhydratskost så bör väl en mage också kunna rätta till sig?

förövrigt jäddrigt snabbt svarat av dem! :D

En bra fråga i sammanhanget kunde ju vara om det finns några läsare som blivit av med sitt magsår enbart med ändring av kost ?