Glutenfri kardemummakaka

Favoritkaka

Kardemummakaka har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor, mammas var alldeles underbar.

Men sen 10 år äter jag inte vanliga mjuka kakor, bakade på vetemjöl och socker.

Så därför kommer här en glutenfri variant bakad på mandelmjöl istället och med den sötning man själv föredrar.

Den malda mandeln gör kardemummakakan väldigt saftig, serverad med bär och grädde, smetana eller kokosgrädde blir den som en bakelse.

Kardemummakaka

3 ägg

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

2 dl mald mandel

2 msk honung, lönnsirap, björksocker eller annan sötning

2 msk fiberhusk

½-1 msk mald eller stött kardemumma

1 tsk bakpulver

1-2 krm vaniljpulver

1 nypa salt

Smör och sesamfrön till formen

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, ta lite av det och smörj en avlång bakform, strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.

Vispa smör och valfri sötning kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.

Knäck ner äggen i smöret, ett i taget, vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj, kardemumma och lite salt.

Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden, smaka av så du fått lagom sötma, sälta och kardemummasmak.

Häll upp i formen och grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund, den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Vill du ha fler tips på glutenfria bakverk så hittar du en hel del av mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, här nere ser du några bilder från den kokboken.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfritt nötbröd

Nötbröd med suovasrökt renstek

LCHF-lunchmacka i skogen

Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd.

Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland.

Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Det är som alla mina bröd glutenfritt och mättar dessutom väldigt bra, det fungerar därför riktigt fint även för alla oss som äter lågkolhydratkost/LCHF/Paleo.

Jag som älskade surdegsbröd förr innan min kostomläggning, tycker det är riktigt gott att få äta en god och näringsrik macka som påminner om det, särskilt till kaffet ute i skogen.

Nu uppmärksammas det mycket hur hälsosamt det är att vistas ute i naturen, missa inte filmen Frisk av naturen som visades på Vetenskapens Värld häromdagen.

Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för 22 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.

Så passa på att njuta av de klara höstdagarna och kombinera gärna turen till skogen med att hämta hem lite gratismat i form av svamp och bär.

Varm smörgås på nötbröd

Nötbröd 1 limpa
6 ägg

100 g blandade nötter (valnöt, hasselnöt, cashewnöt, mandel)

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Kolbulle à la glutenfri och mejerifri LCHF och Paleo

Påskfirande med bästa utflyktsmaten

Kolbulle är bland det godaste jag vet att laga till ute över öppen eld, så passa på att testa det här receptet om du är på skidutflykt nu i påskhelgen.

Riktigt gammaldags husmanskost, sånt som min pappa gjorde när han jobbade i skogen som kolare och vid Fuluälven i norra Dalarna som flottare på 30-40-talet.

De var båda riktigt tunga jobb som krävde mycket energi, då var kolbullen väldigt bra att ta till.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Receptet i dagens inlägg är från början min pannkakssmet från Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

I den kokboken har jag omvandlat många recept på vår traditionella mat, till en mer uppdaterad upplaga.

Alla recept är utan gluten, de flesta också anpassade för mejerifri LCHF/Paleo.

Den innehåller också betydligt färre kolhydrater, mat som passar bättre för den moderna människan som inte rör sig lika mycket som förr.

De flesta bilderna i inlägget fick jag för några år sen från Catarina och Martin Puranen i Östersund, de hade använt pannkakssmeten från boken för att få njuta av en glutenfri kolbulle.

Glutenfri kolbulle Foto Lindha Vikström

Min vän Lindha Vikström som bor i Brunflo som ligger strax utanför Östersund, gör ofta kolbulle efter mitt recept när hon och familjen är uppe i fjällen.

Vi träffades över en långlunch och åt riktigt god LCHF-mat på Norra Station i Östersund häromveckan, då ville hon har tips på hur man kan göra kolbullen mejerifri.

På pappas tid gjordes kolbullarna på riktigt fett Amerikafläsk och med vatten och kornmjöl, här kan du läsa mer om ett sånt recept.

Har du inte möjlighet att ta dig ut i naturen och laga kolbullen, så funkar det förstås lika bra att göra den hemma på spisen.

Glutenfria kolbullar LCHF 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Mejerifri kolbulle LCHF och Paleo 2 st

4 ägg

2 dl vichyvatten

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med vichyvatten och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vichyvattnet gör att smeten blir lite fluffigare.

Skär fläsket i tärningar, bryn i stekpannan.

Börja på låg värme så fettet smälter som du sen gräddar kolbullesmeten i.

Vispa om ordentligt innan stekning, häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Lindha och jag på Norra Station i Östersund

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Våffeldags

Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna eftersom beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör, laxröra med soltorkad tomat och avokado eller med bär och grädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i dalafjällen, då med smör och ost eller getmese emellan två hjärtan.

Det smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Receptet med de somriga bilderna kommer från min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu med på Adlibris Bokrea för bara 129 kr.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Formfranska LCHF

Glutenfritt proteinbröd

Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd.

Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater.

Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.

Det här brödet är verkligen LCHF-vänligt, räknade ut att det innehåller 18E% protein, 79 E% fett, 2 E% kolhydrater och 1 E% fibrer.

Så har du lite svårt att få i dig tillräckligt med fett och protein, vilket jag läser att en del har problem med, så lägg till en macka på det här brödet med smör.

Vill du ha goda tips på vardagsmat, så har Halva Lindha nu ett nytt inlägg om sin veckomatsedel.

Behöver du mer hjälp med att planera maten om du drabbas av idétorka, så missa inte att bli medlem i matplaneringstjänsten CookEat.

Där bidrar även jag med en del recept tillsammans med flera andra matbloggare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd 1 formbröd

8 ägg

3 dl riven fet ost, gärna lagrad

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkumminfrön

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten.

Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl och kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Vill du ha ett bröd som smakar mer som ett vanligt surdegsbröd, så hittar du här mitt mest populära mjuka brödrecept, valnötsbröd.

Det finns även med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu 129 kr på Adlibris Bokrea.

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Lättlagad husmanskost

Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.

Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.

Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.

Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.

Köttfärslimpa 3-4 port

400 g köttfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g varmrökt bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

250 g cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.

Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.

Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.

Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.

Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.

Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.

Baconlindad renfärslimpa från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Proteinrika, glutenfria pannkakor

Nyttigare pannkakor

Idag får du tips på ett näringsrikt sätt att göra pannkakor, passar fint både som frukost eller ett enklare kvällsmål.

Här har jag använt äggvitor, som blir över när man gör egen bearnaise och majonnäs.

Med stekt fläsk, varmrökt fisk eller några skivor ost och en sallad så blir pannkakan ännu mer mättande.

Vill du ha en soppa innan pannkakan så testa den här krämiga svampsoppan med baconströssel.

Som du kanske sett här på bloggen så förespråkar jag att man ska äta rejäla mål med få kolhydrater tre gånger per dag och inte vara snål med fettet.

Det är den kosthållningen som sen 10 år gett mig hälsan, orken och normalvikten tillbaka, så det kanske fungerar för dig med?

Glutenfria Pannkakor

3 äggvitor

1 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumfrön eller chiafrön

ca ½ krm salt

Vispa ihop smeten och låt den svälla i minst en timme, fröna sväller och binder ihop smeten bra.

Rör om ordentligt och grädda smeten som vanliga pannkakor i smör eller kokosolja i en liten stekpanna.

De sväller upp rejält efter vändningen, men sjunker sedan ihop, nästan som en sufflé.

På bilden har jag serverat pannkakan med tinade blåbär, smör och en klick crème fraiche.

Bilden nedan är på pannkakor med fiberhusk från kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken som är ett samlat nytryck av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris Bokrea, just nu för bara 129 kr.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Glutenfria semlor till fettisdagen

Semmeltider

Nu har det ju funnits semlor länge, både ute i butikerna och recept på nätet, men det är faktiskt först på tisdag som det är den riktiga semmeldagen.

Nu är det 10 år sen jag åt en vanlig semla bakad på vetemjöl och socker, beslutet att sluta med dem, särskilt mjölet, har fått min hälsa att bli så otroligt mycket bättre.

Den godaste glutenfria semla jag smakat under de här åren är den som bakades på Restaurang PriMaten i Uppsala.

Du kanske minns att jag jobbade med dem som receptkonsult vid starten för 7 år sen, här kan du annars läsa lite om det och ta del av mitt recept på en glutenfri paj.

Nu i höstas stängde de tyvärr den populära lunchrestaurangen, Lars Fahlén bestämde sig att satsa på sin kombuchatillverkning.

Idag får du deras recept i två alternativ, dels för dig som äter mjölkfritt à la Paleo och dels för dig som föredrar smör och grädde i semlorna, det är bara att välja.

Glutenfria semlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja eller smör

½ dl kokosmjölk eller grädde

4 msk fiberhusk

3 msk honung eller annan sötning

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde eller grädde

1 msk honung eller annan sötning

Garnering:

Vispad kokosgrädde eller grädde

Smält kokosolja eller smör. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja/smör och kokosmjölk eller grädde och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten.

Rör ihop allting, låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden/grädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa vald grädde på.

Klicka på bilden nedan så hittar du länkar till mina bloggkollegors recept på glutenfria semlor, bland annat de här vackra skapelserna från Jills mat.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Resereklam

Passar på att göra lite reklam för min hälsoresa i oktober till Makrigialos på Kretas sydöstra hörn.

I höst är det tredje året i rad som jag tillsammans med kostrådgivaren/hormonexperten Therese Renåker arrangerar en njutbar hälsoresa till den lugna lilla fiskebyn.

Resan innehåller mycket njutning i form av god mat i trevligt sällskap, lättare träning och lymfmassage medan solen går upp i en avskild vik på stranden samt matlagningskurs med mig med recept från mina kokböcker.

Jag tar er med på promenader i bergen eller vid havet, vi gör utflykter till våra favoritplatser och det finns förstås även en hel del tid för avkoppling och återhämtning.

Under veckan får du ta del av våra samlade kunskaper på området mat och hälsa med fokus på glutenfri lågkolhydratkost.

Varje dag blandar vi föredrag med samtal om stress, hormoner, fibromyalgi, lymfsystemet, klimakteriet, fördelarna med pre/probiotika, vikten och alla andra hälsofrågor du vill veta mer om, Therese har en otrolig kunskapsbank att ösa ur.

Blir du nyfiken på resan så besök gärna vår hemsida Harmoniresor.se, hoppas vi ses i höst!

Jag pratar mat i Makrigialos

Favoritrestaurangen Golden Beach

Morgonsol med lätt träning

7 sorters kötträtter till julbordet

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Lumio Förlag

Tid för förberedelser

Nu börjar det dra ihop sig mot jul och dags att börja förbereda så mycket som möjligt.

Många av julbordets köttsliga fröjder går väldigt bra att göra redan nu och frysa in.

Då slipper du stressen dagarna innan julafton och kan njuta i lugn och ro av den här fina tiden när man kan hitta ljus och glädje i så gott som varje vrå.

Smörhus, tomtar och ljus

Jag och Lennart flög hem igår från Alanya på en vecka, för att umgås med nära och kära och få njuta av lite julstämning och förhoppningsvis en del snö.

Julen firar vi sen flera år nere i Alanya, inte dumt det heller när man som vi mår bättre i ett varmare vinterklimat.

Här en bild jag tog förra lördagen på en långpromenad till min favoritdel av Alanya, Tophane, den gamla stan som ligger gömd bakom Röda Tornet.

Alanyas östra strand sedd genom muren runt Tophane och Borgen

Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den får du gärna köpa och ge bort i julklapp till någon matglad, så gör du även mig glad.

Har du missat mina tidigare jultips så finns här 7 sorters glutenfria kakor och 7 sorters julgodis.

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Du kan skiva steken tunt och frysa in i påsar och ta fram till julbordet.

Gravad älgstek

½ kg älgstek eller annat vilt

1 msk salt

1 msk indiansocker,  honung eller annan sötning (kan uteslutas)

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda med salt och vald sötning.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.

Vill du inte äta köttet rått så bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Kalvsylta från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet, tillsätt 1 msk salt per liter vatten.

Koka upp vattnet och häll över köttet, låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar, smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar.

Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten.

Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten och själp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Mammas rimmade julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om. (Mamma använde socker men jag föredrar utan.)

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan, täcker det inte så blanda mer saltlag.

Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

 

Bryn svålen knaprig i stekpannan

Kaffemarinerat sidfläsk

600 g färskt sidfläsk med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

2 msk färsk, hackad rosmarin

Salt och peppar

Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.

Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.

Blanda kaffet med soja, rosmarin och Worcestersås.

Färskt Sidfläsk med Kaffe-marinad

Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden om du vill göra en gräddsås till fläsket.

Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.

Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till.

Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.

Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.

I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.

Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.

Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.

Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.

Rimmat kalkonbröst

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt så det blir jämnt fördelat runtom.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt.

Vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Bryn kalkonen 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt.

Julsmörgås

Rimmad kalkon i Wonderbag

Jag brukar göra rimmad kalkon till jul nere i Turkiet, den smakar nästan som julskinka.

Då lagar jag till den i min Wonderbag, det gör den extra saftig och god.

Bryner då kalkonen i 10 minuter på båda sidor med lock på, ställer ner grytan på ett underlägg i bagen, lägger på tyglocket och knyter igen väl.

Kalkonen får stå och laga till sig i bagen i 2 timmar, sen tar jag upp den och låter den svalna innan jag lägger den i kylen.

Rödkål i Wonderbag

Reklam för en god sak

Som du kanske läst härinne tidigare, så samarbetar jag sen 3 år med Wonderbag Sweden.

Tyvärr kommer försäljningen via den svenska websidan att upphöra vid nyår, så passa på att köpa en nu om du funderat på det.

Fram till årets slut kan du köpa en Wonderbag i storlek Small och Medium för 699 kr med min kokbok på köpet.

Boken innehåller rätter speciellt framtagna för långkokning i bagen, den kostar i vanliga fall 99 kr.

Wonderbag med min kokbok på köpet

 

Jag har testat flera elektriska slowcookers i samband med att jag skrivit mina kokböcker och jag tycker att Wonderbag är den mest användbara och klimatsmarta som finns på marknaden.

Man lagar till maten med hjälp av eftervärmen och den håller sig het i upp till 10-12 timmar, bagen isolerar otroligt bra.

Ingen extra energikälla behövs, så du kan lätt ta med dig maten i bilen och ha färdiglagad mat när du kommer fram.

Bagen fungerar lika bra som kylbag, jag brukar ofta ha med Mini-Wonderbag med kall mat på picknick.

På resorna till Turkiet brukar jag ta med frysta godsaker, det kommer att få följa med en del nu till jul.

Wonderbag är skapad i Sydafrika av Sarah Collins, hon har utvecklat den för att kunna hjälpa fattiga familjer att enkelt laga mat på ett energisnålt sätt, de har väldiga problem med energiförsörjningen där.

För varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika genom Wonderbag Foundation.

Wonderbag har på senare tid omnämnts i Time Magazine som en av världens 50 smartaste uppfinningar.

Här finns mycket mer information på engelska om Wonderbag och Sarah Collins.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Så, det var ett litet julklappstips till den som kanske redan har det mesta, en gåva med omtanke som samtidigt bidrar till välgörenhet.

Nästa vecka bjuder jag på ännu mer goda rätter att ha på julbordet, vill du ha fler tips på vad du kan laga redan nu så besök det här inlägget.

Tomtens Adventskalender hittar du i år varje dag i mina händelser på Facebook.

Tomten i Tophane, Alanya

7 sorters glutenfria kakor till jul

En månad till julafton

Då inleds den för många mest intensiva månaden på hela året, till stor glädje för de flesta men också en källa till en hel del stress för en del.

Jag och Lennart kommer att fira julen i lugn och ro nere i Alanya, en tradition vi njuter av sen flera år.

Lite god julmat kommer det att bli förstås, både här hemma och ute på restaurang.

Vi åker hem till Sverige en sväng i början på december så då får vi njuta av lite julstämning och träffa nära och kära.

Bland annat kommer vi att gå på Julmarknaden i Gamla Stan, där är det alltid så mysigt att handla, rökt renhjärta och Forbondekorv brukar jag köpa med till julen härnere.

Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.

Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.

Här hittar du mina favoriter av mindre söt glögg, smaksatt med granatäpple och ingefära, blåbär och äpple.

Pepparkakor med frön

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung, björksocker eller valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Saffranskakor ca 20 små

2 dl mandelmjöl

1½ dl kokosflingor

1 tsk fiberhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 kuvert saffran på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.

Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald Ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning

4 msk fiberhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.

Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.

Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.

Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.

Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk till julens kakkalas så hittar du en hel del gott i mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Julfika på vår balkong i Alanya