De magiske bønnene och besök på Kretsloppshuset

Bönkokboken på norska

Igår fick jag ett magiskt paket på posten från Jan Mesicek på Förlaget Lille Måne i Oslo.

Det är första gången jag får se den norska utgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, utgiven här i Sverige på Bladh by Bladh.

Jag gillar titeln, den säger ju en hel del om det som kan hända när man låter bönor förändra ens liv.

Här kan du läsa mer och beställa kokboken De magiske bønnene direkt hos Förlaget Lille Måne.

Den norska utgåvan finns även att beställa i Sverige, här hittar du den hos Adlibris.

I morgon lördag den 4 augusti kan du träffa mig på Kretsloppshuset i Mörsil, som ligger på vägen mellan Östersund och Åre.

Där kommer jag att signera Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och jag tar även med de två norska exemplar jag fick från Lille Måne.

Jag bjuder också på Öländska Bönchips, som finns att köpa i Kretsloppshusets fina butik.

Många av bilderna i kokboken är fotograferade där, jag och min fantastiska fotograf Veronica Kindblad fick husera fritt i kök och restaurang två dagar i september i fjol.

Foto Amelie von Essen – Öländska bönchips

Här nedan ser du några bilder från i tisdags när jag och Lennart var där och åt deras härliga lunchbuffé.

Just den dagen hade de passande nog chili con carne på fjällkofärs och olika bönor.

Den var mycket god med allt läckert från buffén, morotstzatziki med dill och rabarberchutney sötad med aprikoser, coleslaw, hummus och ugnsbakade rödbetor med fetaost.

Hoppas vi ses på lördag den 4 mellan 11-16, du kan läsa mer här på Kretsloppshusets Facebooksida.

Buffén på Kretsloppshuset

Kretsloppshuset i Mörsil

Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Följ med till Kreta i höst

På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med.

Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning.

Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör, vi kommer att ha många samtal runt de här delarna av livet.

Jag delar även med mig av mitt lätta träningsprogram med mjuka rörelser och egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Lymfsystemet och lymfmassage är något som belysts mycket senaste tiden, många har problem med svullnad i kroppen.

Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss drabbas av det här när vi kommer upp lite i åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här på Harmoniresor.se kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, med Det Goda Livet som ledord.

Vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Förra hösten hade vi två härliga veckor med 14 deltagare i varje grupp, du kan läsa ett inlägg om den resan här.

Nu i oktober har den första veckan, 4-11/10, varit fullbokad sen vi släppte biljetterna i vintras, men nu har vi fått en avbokning på grund av sjukdom.

Vill du ha den platsen eller följa med veckan efter, 11-18/10, så gå in här och läs mer.

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och räkor

100 g fetaost

2 dl  aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på musslorna och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner musslor och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Här nedan ser du några bilder från resorna till Makrigialos.

Morgonsol över Makrigialos

Kvällsljuset är lika vackert
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen

Fiskehamnen

Bougainvillea och vackert hus i bergsbyn Pefki

Bougiornti, gratinerad fetaost med paprika, lök och tomat på Golden Beach

Hotellfrukost vid poolen

Vårt trivsamma hotell Villea Village

Grillat med våra egenlagade tillbehör till lunch på Villea Village

Sockerfri gravlax på grillen

Grilltips

Just nu upplever vi den varmaste majmånad i mannaminne, perfekt väder för alla som älskar att grilla.

Jag kommer nu under försommaren att dela med mig av mina bästa grilltips från mina olika bloggar härinne.

Vill du ha fler recept, fast mer beständiga i bokform, till dig själv eller att ge bort som present så kommer snart min tidigare grillkokbok i nytryck.

Grillmat LCHF eller som den engelska översättningen heter, Low Carb High Fat Barbecue, blev väldigt populär och såldes slut på svenska för några år sen.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är kokbokens nya titel, du hittar den till specialpriset 159 kr på Lumio förlag om du förbeställer via länken.

Recepten är desamma som i förra utgåvan, men nu anpassade även till mejerifritt så långt det är möjligt.

Nytt är också förordet, skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du delar dem vidare till dina vänner ❤

Grillad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit chumlax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera fisken med fetaosten, en grönsallad och aioli, här smaksatt med citronmeliss och rucola.

Haydari smakar också väldigt gott till, det är en turkisk vitlökssås som är mitt recept den här månaden inne hos Öländska bönchips.

Haydari, turkisk vitlökssås med Öländska bönchips Chilidill
Foto Amelie von Essen

Fetaoströra och Gastro Nord

Krämig röra

Idag får du en riktigt god röra som passar fint till Spröda frökex med nässla eller till Öländska bönchips.

Som du säkert sett härinne tidigare så bakar Huså Bröd mitt recept på frökex.

Det började med ett recept på ett frönäcke med mjöl som jag fick från en Facebookvän för 7 år sen, där hon bad mig omvandla det till ett glutenfritt LCHF-kex.

Jag hittade då på ett helt nytt recept som gjorde succé, det har fått en otrolig spridning på sociala medier och även blivit kopierat i flera kokböcker.

Speciellt populärt har det blivit i Lowcarb-kretsar, då det innehåller väldigt få kolhydrater men rejält med protein och fett från kallpressad kokosolja.

Vill du baka dem själv så hittar du receptet i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Nu i år har jag också börjat samarbeta med Öländska bönchips, det är väldigt roligt att bjuda på de goda, glutenfria chipsen när jag är ute på mina kokbokssigneringar.

Nu under den kommande veckan från tisdag till fredag kan du träffa mig på Gastro Nord på Stockholmsmässan, där jag kommer att sälja Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och bönchipsen.

Här hittar du en kod hos Öländska bönchips som ger 40 kr rabatt på Kokboken, där finns även en del av mina recept på goda röror som passar till chipsen.

Här nedan en bild från min signering i fredags på nya ekologiska, glutenfria och sockerfria caféet Gott&Reco i Uppsala.

Jag har också med Wonderbag till mässan och visar upp hur man kan laga mat på ett hållbart vis med minimalt med el, gas eller ved.

På bilden har jag iskyld kombucha i bagarna, som fungerar väldigt bra som kylbag också.

Kombuchan är från Restaurang PriMatens egna tillverkning som jag bjöd på under dagen, det passade väldigt bra då det var +23.

Hållbarhet är temat på Gastro Nord på torsdag, då jag kommer att vara med på scenen där jag bjuder på några bönröror och blir intervjuad av Pelle Agorelius om min syn på hållbar matlagning och förstås om bönkokboken.

Pelle har många järn i elden, förutom att arbeta med Gastro Nord driver han Husmansbord och Saxhyttegubben som tillverkar olika sorters bärdryck, bland annat 100% Lingon som finns på Systembolaget som ett alkoholfritt alternativ till snaps.

Ser fram emot att få smaka den, då jag älskar smaken av helt osötade lingon.

Pelle Agorelius är även Sverige-representant för den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, så som du förstår är jag väldigt stolt att ha blivit inbjuden till mässan av honom.

Så, det var det som händer den här veckan, det är mycket spännande tider kring min mat just nu.

Nu över till receptet, som även är väldigt gott till all slags grillat.

Fetaoströra med timjan ca 4 port

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

 

Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR :

Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker. Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!

Fredagsmys med tapas

Plockmat är bland det mest avslappnade sättet att avnjuta god mat på en fredag. Bara sitta och småprata, runda av jobbveckan och varva ner.

Det är ju inga recept rakt upp och ner utan mer tips på goda små tilltugg och inte mycket som tar tid att laga. Mycket gott hittar man i delikatessdisken fylld av marinerade oliver, vitlöksklyftor, pimentos, röror och såser. Jag brukar steka på heta chorizokorvar i slantar, färska champinjoner i smör och vitlök och lite timjan. Surdegsbröd som fått rosta i stekpannan med olivolja och vitlök -galet gott! Ölkorvar, salami, räkor, lufttorkad skinka mm. Variationerna är oändliga. Köp hem era favoriter och njut!

Bygg små pinchos av vitlöksbröd, serranoskinka, soltorkad tomat och fetaost, eller tapenade med ruccola. Tandpetare är perfekt till övrigt smått och kvällen är fulländad. Tapas! 😉

Trevlig helg på er. PUSS

Fredagsmys med tapas

Plockmat är bland det mest avslappnade sättet att avnjuta god mat på en fredag. Bara sitta och småprata, runda av jobbveckan och varva ner.

Det är ju inga recept rakt upp och ner utan mer tips på goda små tilltugg och inte mycket som tar tid att laga. Mycket gott hittar man i delikatessdisken fylld av marinerade oliver, vitlöksklyftor, pimentos, röror och såser. Jag brukar steka på heta chorizokorvar i slantar, färska champinjoner i smör och vitlök och lite timjan. Surdegsbröd som fått rosta i stekpannan med olivolja och vitlök -galet gott! Ölkorvar, salami, räkor, lufttorkad skinka mm. Variationerna är oändliga. Köp hem era favoriter och njut!

Bygg små pinchos av vitlöksbröd, serranoskinka, soltorkad tomat och fetaost, eller tapenade med ruccola. Tandpetare är perfekt till övrigt smått och kvällen är fulländad. Tapas! 😉

Trevlig helg på er. PUSS

3 sorters pizza till nyårsdagen

Pizzadags

Gott nytt år till alla mina läsare önskar jag med det som blivit mångas favoritmat på det nya årets första dag.

Pizza är för många förknippat med rejält onyttig och mjölstinn junkfood, men följer du mina recept så blir denna njutbara rätt även riktigt nyttig.

Jag äter som många av er redan vet lågkolhydratkost sen nio år.

Jag har vidareutvecklat denna hälsosamma kosthållning under årens gång, vilket fått mig att bli piggare, friskare och starkare för varje år som gått.

Nu senast blev det ett tillägg av bönor sen jag läst Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv i våras.

Det förändrade verkligen mitt liv, så mycket så att jag nu skrivit min femte kokbok tillsammans med dessa båda herrar.

En bok med den självklara titeln Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den kommer att finnas i bokhandlarnas hyllor nästa vecka, lagom till den tid på året då de flesta vill just det, förändra sitt liv.

Där hittar du ytterligare en variant på pizza, då naturligtvis förstärkt med just bönor.

Här följer några olika recept du kan testa redan idag, halloumipizzan i slutet av inlägget är min personliga favorit.

Vegetarisk pizza LCHF

Grön lowcarbpizza 1 port

6 tunna skivor kålrabbi

3 skivor zucchini

1 grön paprika

1 färsk lök

1 dl skivad svamp

1 dl grädde/kokosgrädde

Smör till stekning

Havssalt och svartpeppar

Riven ost

Färsk oregano

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Vego-pizza

Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.

Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.

Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Toppa med riven ost och oregano och grädda på 200° i 20 minuter.

Blomkålspizza 2 port

6 dl mixad, färsk blomkål

150 g fetaost

2 ägg

½ dl kokosnötmjöl

Mixa blomkålen fint i matberedare, ta upp och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom en nätsil eller silduk och häll över i en bunke.

Smula ner osten och tillsätt ägg och kokosmjöl i matberedaren, mixa till en slät smet.

Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Pizzasallad

Halloumipizza…

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

För dig som föredrar en pizza utan mjölkprodukter à la Paleo så klicka på bilden nedan, då kommer du till en mycket god äggpizza med frobondekorv.

Vill du hellre laga en pizza med botten av köttfärs, en Meatza, ja då hittar du en sån i min nyutgivna Diabeteskokboken för män.

Ja, det här blev ju fler än 3 tips på nyårsdagspizza, men så är det när jag nu har ett receptarkiv på fler än 1500 inlägg + 5 kokböcker att hämta inspiration från.

Hoppas du tycker om mina recept och jag blir förstås väldigt glad om du sponsrar mitt fortsatta skrivande genom att köpa någon/några av mina kokböcker.

Paleopizza


Snabbmat i juletid

Allt i ett-panna

Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet.

Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om.

Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken.

JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…

Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok.

Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret.

På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ta innan jag ska iväg på nåt möte.

En kopp kaffe med två matskedar bönsallad blandad med lite mjölksyrade grönsaker, ett kokt ägg och lite smör.

Det håller mig mätt och energifylld väldigt länge.

Snabb äggröra 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut.

Låt glida över på en tallrik, ät, njut och må gott en stund.

Tomten har gett sig ut på äventyr i storskogen idag, han tycker det är trist att jag mest sitter vid datorn.

Ska klä på mig och gå ut en stund jag med i snöandet, ser rätt härligt ut.